Keto-guide: Keto-diæten på den sunde måde

Keto-diæten er berømt for at give stort og hurtigt vægttab. Og måske endda dæmpe appetitten. Men hvorfor er eksperter tilbageholdende med at anbefale den fedtrige diæt? Forstå kosten, der har lige så mange kritikere som fans.

Fødevarer, du kan spise på keto-kuren

KETO – Ketokuren er et goddag til fedt og kød og et farvel til kage og pasta.

© iStock

Keto-diætens enkle budskab hedder: Fjern stivelsen, og skru op for kød og især energi fra fedt. Det er en super enkel tilgang til mad, som alle kan forstå. Og netop det simple budskab er nok en af grundene til, at keto-diæten har gået sin sejrsgang de seneste år.

Alligevel møder ketokuren modstand, blandt andet fordi den er så kompromisløs, at den er svær at overholde. Vigtigt er det i hvert fald, at keto-diæten umiddelbart falder i din smag.

Er du sulten på at vide mere om keto, kan du blive guidet gennem keto – og uden om de typiske fejl her.

Spørgsmål og svar om keto-diæten

Grundlæggende spørgsmål om keto og keto-diæten

Gode keto opskrifter og tips

Kilder: Nikolaj Bach, BSc. Medicin med industriel specialisering, Caroline Bruun Abild, diætist og cand.pæd.psych m.fl.

Hvad er keto?


Vi er vant til, at et måltid består af tre hoveddele: Kød eller fisk, grøntsager og stivelse. Forestil dig nu, at du fjerner al stivelsen, der fx kan være pasta, ris, kartofler eller brød. Det, du ikke spiser i kulhydrater, fordeler du i stedet på mere kød og især på mere energi fra fedt. Så har du i grove træk opskriften på keto-diæten.

Ideen med at skære kulhydraterne ned til et minimum er, at det tvinger kroppen til at finde en anden primær brændstof-kilde end kulhydraterne, og så vil den kaste sig over fedtet. Den tilstand kaldes, at kroppen går i ketose.

Hvad er forskellen på low carb, LCHF og Keto?

Alle tre kostretninger bygger på ideen om at skrue ned for kulhydraterne i kosten. I low carb (lav kulhydrat) “nøjes” du med at undgå stivelse som brød og ris. I LCHF (low carb – high fat) tilfører man samtidig mere næring fra fedt i sin mad.

Keto er så den ekstreme udgave af LCHF-kuren, fordi der er skruet endnu mere ned for kulhydratindtaget, så det næsten er væk, og man dermed opnår en tilstand, der hedder ketose – en fedtforbrændende tilstand.

Hvad er energifordelingen i ketokuren?

Det bliver tydeligt, hvor langt keto-siæten ligger fra en officielt anbefalet dagskost, hvis du ser, hvorfra de to henter deres kalorier. I keto-diæten kommer den altoverskyggende energi fra fedt – nemlig 70-80 pct. I den anbefalede dagskost er det kalorierne fra kulhydrat, der fylder mest, nemlig 55-65 pct.

Selvom der ikke er nogen fast definition på næringsfordelingen, lyder anbefalingen ofte, at du skal holde kulhydraterne på under 50 g om dagen, hvilket svarer til sølle 5 pct. af kalorieindtaget. Således er kulhydratindtaget på keto meget lavt, proteinindholdet er moderat, og fedtindholdet er virkelig højt.

Kaloriefordeling i ketokur

KETO – Ketokosten henter sine primære kalorier fra fedt.

© I FORM
Anbefalet kaloriefordeling

ANBEFALET KALORIEFORDELING – I en almindelig dagskost fylder kalorier fra kulhydrater mest.

© I FORM

Hvad må jeg spise på keto-diæten?


Skru ned for kulhydraterne og op for energien fra fedt og protein. Det er kort fortalt opskriften på keto-diæten. Det betyder et nej tak til de oplagte stivelseskilder som ris og pasta. Vær også opmærksom på, at også mælkeprodukter, frugt og grønt kan være forbudte på en keto madplan, hvis du skal holde dig under 50 g kulhydrat om dagen.

LÆS OGSÅ: Antiinflammatorisk kost – sådan skal du spise

Det må du gerne spise på keto-diæten

Madvarer, du kan spise moderate mængder af på keto-diæten

 • Nødder
 • Proteinrige yoghurter, som skyr, kvark og græsk yoghurt, herunder også fede varianter.
 • Ost
 • Smør
 • Kød
 • Fisk og skaldyr
 • Fjerkræ
 • Æg
 • Avocado
 • Oliven

Madvarer, du kan spise masser af på keto-diæten

LÆS OGSÅ: Hvad må man spise på low FODMAP-diæten?

Hvilke grøntsager er gode på ketokuren?

Ingen havregryn til morgenmaden. Ingen rugbrød til frokosten og absolut ingen ris til aftensmaden. Så langt, så godt! Men vi plejer at sige, at så længe det er grøntsager, kan du nærmest spise, til du segner. Også hvis du gerne vil tabe dig.

Er du på keto, skal du imidlertid passe så meget på dit kulhydrat-indtag, at selv nogle af grøntsagerne er no go. Det er en god tommelfingerregel, at grøntsager, der vokser under jorden, er for stivelsesholdige til at indgå i en keto-diæten.

Hvad må man ikke spise, når man er på ketokuren?

Sukker og meget stivelsesholdige madvarer kan ikke kombineres med keto-diæten. Her kan du se, hvad du skal holde dig helt fra på ketokuren.

Frugt på keto diæt
© iStock

Alle frugter fx:

 • Pære
 • Appelsin
 • Banan
 • Majs
 • Ananas
Pizza på keto diæt
© iStock

Tilbehør fx:

 • Kartofler og rodfrugter
 • Morgenmadsprodukter
 • Pizza
 • Pasta
 • Ris
 • Brød
 • Tørrede bønner og linser
 • Øvrige kornprodukter, som bulgur, quinoa, byg, majs og havre.
Juice på keto diæt
© iStock

Drikkevarer fx:

 • Sukkerholdige drikke som sodavand, iste og juice
 • Øl
 • Vin
 • Mælk
Kage på keto diæt
© iStock

Søde sager fx:

 • Slik
 • Chokolade
 • Frugtyoghurt
 • Is
 • Kage

Overblik: Madvarer, der skal spises i minimale mængder på keto-diæten

Graf over forbudte keto madvarer

TIP: Gem billedet, print det ud, og hæng det op på køleskabet. Så er du aldrig i tvivl om, hvilke fødevarer du ikke må spise.

© I FORM

Keto-kostpyramiden

Her kan du se de fødevarer, der indgår i keto-diæten. Du skal spise mest fra bunden – kød, fisk og ketovenlige grøntsager. Moderat fra det miderste felt af fx æg, ost og græsk yoghurt. Og kun en lille smule fra toppen af fx røde bær, nødder og frø.

Kostpyramide til keto diæt

KOSTPYRAMIDE Kostpyramiden på ketokuren er lidt anderledes end sædvanligt. Print den evt. ud og hæng op på køleskabet, så du altid har et overblik.

© I FORM

Hvad er de typiske misforståelser ved ketokuren?

Det er den højere fedtforbrænding, der giver vægttab

Nej! Vægttab er som altid afhængigt af, hvor mange kalorier du indtager. Fedtforbrændingen stiger, fordi du spiser færre kulhydrater og erstatter det med fedt på keto-diæten. Men hvis kalorieindtaget er højere end omsætningen, taber du dig ikke. Det gør du derimod, når du kommer i et samlet kalorieunderskud.

Alt fedt er godt

Alt fedt er tilladt på keto. Men ikke alt fedt er lige sundt. Vi anbefaler, at fedtet primært kommer fra umættede kilder som fede fisk, avocado, oliven og planteolier. Vi anbefaler samtidig, at du holder igen med mættet fedt som smør, fløde og bacon.

Keto-diæten er let at følge, fordi den er enkel at gå til

Både og. I forhold til at veje mad og tælle kalorier, så er det korrekt, at ketotilgangen er relativt enkel at forstå. Men det gør ikke nødvendigvis keto-diæten let at følge. Råderummet for, hvad du kan spise, er stærkt begrænset, så det er kun, hvis keto-diæten matcher dine smagsløg og din livsstil, at den er et godt valg.

Hvad sker der i kroppen, når den er på keto-diæten?


Lad os hive luppen frem og undersøge, hvad du kan forvente af virkning på kroppen, når du skærer kulhydraterne ned og går i ketose. Biologitimen er startet!

Hvad er keto og ketose?

Ordet keto kommer fra ketonstoffer. Det henviser til de stoffer, som opstår i kroppen, når den begynder at forbrænde rent fedt. Normalt vil din krop bruge kulhydrat som primær energikilde, men når du skærer kulhydraterne ned til et minimum eller helt væk fra kosten, tvinges din krop til at kigge sig om efter en anden 'benzin', nemlig fedt.

Man kan først tale om, at en kost er ketogen, når der kan måles ketonstoffer i urinen. Det er samtidig et bevis for, at kroppen 'kører på' fedt frem for kulhydrat. Spiser du mere end 50 g kulhydrat dagligt, kan det ikke længere kaldes en traditionel keto-diæt.

Hvordan reagerer kroppen på at gå i ketose?

Klik på de forskellige kropsdele, og se, hvilke forandringer du kan forvente, der vil ske, hvis du følger ketokuren – og hvis du vel at mærke holder keto-diæten.

Tip: Tryk på punkterne for at læse mere
Symptomer ved ketokur

Appetit

Nogle fortæller, at de føler sig mindre sultne på keto-diæten. Videnskaben underbygger dog ikke, at keto skulle mætte bedre end en kost med rigeligt frugt, grønt og magre proteinkilder.

Hjerne

Hjernen bruger glukose (blodsukker) som brændstof. Nogle fortæller, at de føler sig “mentalt skarpere” på keto-diæten, men den effekt er indtil videre ikke videnskabeligt dokumenteret.

Energiniveau

Nogle oplever et mere stabilt energiniveau, efter at de har omlagt kosten til keto. Det kan ikke entydigt forklares med kosten. Vores oplevelse af energiniveau hænger langt mere sammen med søvn og mæthed end blodsukker. Keto eller ej, så vil det ofte være en fordel at have jævnt fordelte spisetider, så du undgår at blive glubende sulten.

Muskler

Musklernes energilager af kulhydrat (glykogen) falder, men det ser ikke ud til at gå så meget ud over din præstationsevne til træning, som man måske kunne forvente.

Blodsukker

Blodsukkeret vil være lavere på keto-diæten, fordi man spiser få kulhydrater. Det betyder dog ikke i sig selv noget for vægttab.

Er det sundt at være på keto-diæten?

Hvis din krop er sund og rask, kan det godt være sundt at være på keto-kuren og gå efter at komme i ketose - den fedtforbrændende tilstand.

Det afgørende for sundhedsværdien af kuren er, at du holder dig til sunde råvarer som fjerkræ, fede fisk, nødder, æg, avocado, gode olier og masser af grøntsager.

Vælger du derimod at præge din kost med usunde fedtkilder, har det på ingen måde samme sundhedsværdi.

Hvordan påvirker keto min vægt?


Dæmpet appetit og en vægt, der rasler ned på ingen tid. Det er nogle af de påstande, der florerer om ketokurens indvirkning på vægten. Få svarene her.

Taber jeg mig helt sikkert med keto?

Nej, det afhænger af, om du indtager færre eller flere kalorier, end du forbrænder. Det er ellers nærliggende at tro, at fordi kroppen bliver fedtforbrændende, så vil den også skille sig af med fedt, men nej. Fedtforbrænding er ikke det samme som fedttab. Det, vi er interesseret i at tabe, er kropsfedtet.

Men hvis det fedt, du forbrænder, er fra kosten, vil du ikke nødvendigvis tabe kropsfedt. Om du går ned i vægt, afhænger alene af kaloriebalancen – altså forholdet mellem, hvad du spiser, og hvad du forbruger.

Hvor hurtigt kan jeg forvente at tabe mig på keto?

Vægttab vil altid være individuelt, da det blandt andet afhænger af både din nuværende vægt og dine kost- og motionsvaner. De fleste vil dog indenfor de første par uger kunne forvente at tabe 3-4 kg.

Det er dog primært væske, du taber, når kulhydratdepoterne tømmes. Så selvom det kan ses i spejlet, skal det ikke forveksles med tab af kropsfedt. Det kan dog sparke motivationen gevaldigt i gang.

Hvis du fortsætter på kosten og ellers er i et samlet energiunderskud, hvilket mange vil være, når en del fristelser skæres væk, kan du forvente at tabe ca. 1⁄2 til 1 kg om ugen på keto. Mere, hvis du er meget overvægtig.

Kvinde på badevægt under ketokur

VÆGTTAB – Keto er kendt for at give hurtigt vægttab. Men med blivende vægttab går det knap så godt.

© iStock

Bliver jeg mindre sulten på keto?

Mange oplever, at de bliver hurtigere mætte og får mindre appetit, når de følger keto-diæten. Årsagen skulle være, at et højt indhold af ketonstoffer i blodet sænker produktionen af kroppens sulthormoner. Der er lavet begrænsede studier af påstanden, og evidensniveauet er stadig meget lavt.

Hvad gør jeg, hvis vægttabet går i stå på keto?

Det er normalt, at vægttabet stagnerer en smule, når det første vand har forladt kulhydratdepoterne. Men går du helt i stå, kan det skyldes, at du ikke længere er i kalorieunderskud. Så kan du overveje, om du har tilføjet FOR meget ekstra fedt.

Tænk også over, om keto overhovedet er den rette tilgang for dig, hvis det gør det svært for dig at indtage færre kalorier, og dit mål er at tabe dig.

Bliver jeg ved med at have en højere fedtforbrænding, når jeg stopper med keto?

Nej, desværre. Den er et symptom på, at du spiser mere fedt, så når du holder op med det, vil forbrændingen gå lidt ned. Fedtforbrændingen er i øvrigt ikke vigtig for, om du taber dig eller ej. Det er til gengæld, om du har opnået et kalorieunderskud, når regnskabet mellem indtag og forbrug gøres op.

Er der bivirkninger ved at være på keto?


Kroppen kan godt brokke sig lidt, når den overgår fra at forbrænde primært kulhydrater til at forbrænde fedt. Få indsigt i, hvilke gener der er forbundet med at gå på keto-diæten nedenfor.

Er det skadeligt at være på keto?

Man kender endnu ikke langtidsvirkningerne af en ketogen kost. Men for de fleste gælder, at hvis du ellers er sund og rask, er det ikke skadeligt. Keto-diæten er dog kun så sund som den mad, du fylder i den. Det er vigtigt, at fedtet primært kommer fra umættede fedtkilder, fx fede fisk, avocado, oliven, planteolier og nødder, og at du stadig husker at spise mange af de (tilladte) grøntsager.

Hvad er keto-flu?

Mange oplever overgangen til at gå i ketose som ubehagelig. Tilstanden er ikke videnskabeligt defineret, men ikke desto mindre går beretninger om ubehag igen, fx i ketoforummer på sociale netværk. Der er ikke meget at stille op imod symptomerne. Det eneste råd kan være at stoppe med keto-diæten, hvis de står på længere end én til to uger. Gør de det, vil du nok aldrig finde dig til rette på keto-diæten.

De oplevede gener kan erfaringsmæssigt være:

Symptomer på ketoflu

KETOFLU - Generne fra at gå på ketokur spænder fra ømme muskler til træthed og koncentrationsbesvær.

© I FORM

Kan alle gå på keto-diæten?

Nej, det kan ikke tilrådes at gå på keto-diæt, hvis du er:

 • Diabetiker: Særligt hvis du får medicin for din sukkersyge er det vigtigt, at denne tilpasser det markant reducerede kulhydratindtag. Sørg for at være i dialog med din behandler, hvis du beslutter at følge keto-diæten.

 • Blodtrykspatienter: Tager du blodtrykssænkende medicin er der en risiko for at blodtrykket bliver for lavt de første par uger på keto-diæten. Mål blodtrykket jævnligt og hold dig i dialog med din læge omkring eventuel reduktion af medicinen.

 • Gravid eller ammende: Brystmælkens sødme stammer fra kulhydrater, som du bør tilføres fra kosten. Det er derfor en god idé at løfte indtaget en kende og sigte mod 50-75 gram kulhydrat om dagen. Går du ekstremt langt ned i kulhydrat kan det i yderst sjældne tilfælde medføre en farlig forgiftningstilstand i kroppen.

 • Elitesportsudøvere: Under intensiv træning og konkurrence arbejder musklerne på højtryk for at levere den fornødne energi. Det fungerer bedst, når der er kulhydrater til stede, og derfor vil din ydeevne falde, hvis du prøver at toppræstere på en kulhydratreduceret diæt. Du kan dog sagtens træne på keto-diæten og opnå fremragende formfremgang. Men til konkurrencer gør du klogt i at tanke kulhydrater.

 • Børn: Nej, det kan ikke anbefales, at børn følger keto-diæten, blandt andet fordi sandsynligheden for, at de kan følge deres vækstkurve, er for lille.

Får jeg dårlig ånde af at være i ketose?

Ja, i kraftig ketose kan din ånde godt lugte af acetone, der er en keton. Altså en skarp lugt af neglelakfjerner ud af munden, ja! Heldigvis er den ikke konstant, men viser sig typisk, når ketosen er på sit højeste. På den måde kan den også bruges som et mindre præcist tegn på, at du rent faktisk er i ketose, dvs. at kroppen kører på fedtforbrænding.

Giver keto forstoppelse?

Det gør den for nogle, men langt fra alle. Generelt har en kost med et meget lavt kulhydratindhold en tendens til at give forstoppelse. Du kan forebygge – eller sætte gang i tarmen igen, hvis uheldet er ude – ved at drikke rigeligt med vand og ved at spise loppefrøskaller som HUSK.

Hvordan påvirker ketokuren min træning?


Der kan være ændringer i din præstation, hvis du følger keto-diæten, men det kommer meget an på på hvilket niveau, din træning er: Til husbehov eller mere seriøst. Få svarene her.

Kvinde træner på ketokur

TIP: Prøv at lægge dine kulhydrater lige før eller efter træning. Måske kan det give dig ekstra kræfter.

© iStock

Kan jeg træne, når jeg er på keto?

Ja, men nogle oplever at have mindre energi, end de plejer. De mener, at de har brug for kulhydrater for at præstere optimalt fysisk. Det gælder især for udholdenhedstræning frem for fx styrketræning. Gennemsnitligt set ser det dog ikke ud til, at keto påvirker præstationsevnen markant, hvis du er almindelig motionist.

Det bedste råd er at mærke efter. Fungerer det ikke at træne for dig, når du er på keto, skal du måske kigge dig om efter en anden kost.

Er jeg nødt til at træne ved siden af for at tabe mig med keto?

Nej, du kan træne, men det er ikke nogen forudsætning for at gå ned i vægt. Det afhænger alene af, om du har kalorieunderskud på kontoen. Generelt er det vigtigere at fokusere på dine kostvaner end motionsvaner, når det kommer til vægttab. Det er svært at kompensere for, at man spiser for meget gennem træning.

Derfor er det dog alligevel en god idé at holde træningen ved lige, mens du taber dig. Ikke for at processen skal gå hurtigere, men for at sørge for at du holder på den vigtige muskelmasse.

Hvordan kommer jeg i gang med ketokuren?


Har du fået mod på at prøve keto-diæten af, skal du finde en måde, der gør det nemmest muligt for dig at følge den. Diætist Caroline Bruun Abilds råder til alt fra madvarer til viljestyrke.

Er keto-diæten noget for mig?

Du har de bedste betingelser for at lykkes, hvis dit mål er dybfølt og værdibaseret. Hvad ligger der bag dit ønske om at ændre livsstil? Er det for at se godt ud til en forestående fest, eller fordi du gerne vil leve længe ? Jo mere dybfølte mål, jo bedre.

Dernæst er det en god idé at tage udgangspunkt i din nuværende livsstil og skifte de madvarer ud, der ikke går på keto. Det er lidt af et arbejde at danne sig overblikket, men kræfterne er godt givet ud. Så skal dine vaner nemlig “kun” korrigeres og ikke ændres alt for radikalt. Hvis du plejer at spise havregryn til morgenmad, er dampet laks nok for langt væk fra din smag. Så passer en fed græsk yoghurt nok bedre som en overgangsløsning.

Vær også opmærksom på de situationer, hvor du plejer at være allermest fristet til at spise noget fra forbudtlisten. Hvad vil du sætte i stedet for fx det stykke eftermiddagsfrugt, du spiser nu? Eller chokoladebaren i kiosken på vej hjem?

Hvad skal der være i køleskabet fra start på keto?

Sørg for, at køleskabet er fyldt med en masse af de basisvarer, du skal bruge. Så er du klar og kan bedre modstå fristelser.

Grøntsager: Især salater og kål indeholder ganske lidt kulhydrat, så køb en masse af det, og spis det som råkost, i wokretter eller stegt i ovnen. Også agurk, tomater, peberfrugt, squash, aubergine – kort sagt alle grøntsager, der vokser over jorden, er godkendte.

Oste: Alle faste oste er tilladte, så køb dem, du kan lide. Helst dem med en høj fedtprocent, der også fungerer godt i en keto morgenmad.

Kød, fisk og fjerkræ: Alle slags fungerer på keto, men der er bare én ting, du skal være opmærksom på: panering. Ved at stege i rasp eller mel rammer du lynhurtigt loftet for kulhydratindtag, så lad være.

Snacks: Får du brug for lidt forkælelse, så prøv med nødder, dip, grøntsager, ostebjælker og en sjælden gang mørk chokolade 70 %.

Kål og salat er ketovenlige

GRØNTSAGER PÅ KETOKUREN – Du er næsten nødt til at kunne lide salat og kål, som er nogle af de mest ketovenlige grøntsager, der findes.

© iStock

Kan jeg slet ikke spise brød på keto?

Jo, hvis du bager dit eget brød af ingredienser, der ikke indeholder for meget kulhydrat, kan du godt følge en keto opskrift på brød. Du kan fx bage med mandelmel og loppefrøskaller. Du kan også bage fiberkiks eller keto pandekager. Det betaler sig ikke at læse varedeklarationer på bagværk i supermarkedet. De vil alle indeholde for meget kulhydrat, til at du kan spise dem.

Hvordan kan jeg holde ketokuren?

Det er måske lettest at sige, hvad du ikke skal gøre, og det er at give op. Tænk på dit vægttab som en trappe, der skal bestiges for at nå dit mål. Bare fordi du slår dig løs til en fest eller på en ferie, betyder det ikke, at du er faldet ned ad trappen. Du har måske sat dig selv et skridt eller to tilbage, men du er stadig på vej. Kroppen kan komme tilbage i ketose efter en uges tid, ligesom når man begynder på keto-diæten, så det er ikke den, der er den store forhindring for at fortsætte.

Hvordan kan jeg spise ude, når jeg er på keto-diæten?

At blive inviteret i byen kan for de flestes vedkommende godt harmonere med at være på keto-diæten. Gå uden om stivelseskilden i maden, og spis i stedet lidt ekstra af kød/fisk/fjerkræ, salat og sovs. Lad evt. være med at gøre et stort nummer ud af det. Det kan sætte værterne i forlegenhed og gøre situationen til et unødvendigt problem.

Hvordan ved jeg, om jeg er i ketose?

Du kan købe stix på apoteket, der viser, om du har ketonstoffer i urinen. Du opnår en høj koncentration af stofferne i blodet, når kroppen går i en tilstand af fedtforbrænding.

Kvinde på keto på toilettet

KETO-URINTEST - Du kan tisse dig til et svar på, om du har ketonstoffer i kroppen. Du skal bare forbi apoteket og købe stix, der kan måle indholdet først.

© iStock

5 tricky fødevarer

Må jeg spise nødder på keto-diæten?

O.k. Men vær opmærksom på at de skal være så naturlige som muligt, så fx peanut butter går ikke. Mandler og pekan-nødder indeholder færrest kulhydrater, mens cashewnødder har flest.

Må jeg spise mørk chokolade på keto-diæten?

Hvis du vælger en chokolade med et højt indhold af kakao, fx min. 70 pct, kan det godt indgå på ketokuren. Men så taler vi et enkelt stykke eller to på en dag, hvor du stort set ikke får andet kulhydrat.

Må jeg spise rodfrugter/bælgfrugter på keto-diæten?

Nej. Stivelsesindholdet i disse grøntsager er lige så højt som i kartofler, så det er desværre ikke egnet til at indgå i keto-diæten.

Må jeg spise frugt på keto-diæten?

Selvom frugt er proppede med sunde næringsstoffer, inderholder de desværre også meget frugtsukker, der gør dem uegnede i en keto-diæten. Kun bær som jordbær, hindbær og brombær kan du spise i små mængder.

Må jeg drikke alkohol på keto-diæten?

Ja, nogle varianter. Både øl og vin indeholder dog for meget kulhydrat til ketokuren. Så vil du have alkohol, skal du gå efter ren spiritus, fx vodka eller gin blandet med light sodavand.

Hvad sker der, når jeg stopper på ketokuren?


Du skal være velforberedt, hvis du holder op med at være på keto-diæten uden at have en plan. Begynder du at spise kulhydrater igen som før, vil dine kulhydratdepoter bliver fyldt op, og kroppen går tilbage til at forbrænde dem i stedet for fedt. Mange tager meget vægt på igen, fordi de har en tendens til at overspise af de fødevarer, som de har forbudt sig selv. Vil du undgå det, så sørg for at bakke afslutningen af ketokuren op med sunde kost- og især motionsvaner.

Hvordan kan en keto dagskost se ud?

Mangler du inspiration til keto-morgenmad eller keto aftensmad? Så se vores endags keto madplan nedenfor:

Hvad skal jeg passe på, når jeg er på ketokur?

Du skal holde tungen lige i munden, hvis du vil følge en keto-diæten på den sundest muligt måde. Her får du de vigtigste benspænd, du skal forsøge at styre uden om.

Du spiser usundt fedt

Det er nemt at få den opfattelse, at fedtet er din ven, når du er på keto. Men det er bestemt ikke alle former for fedt, der er lige sunde at svælge i. Du skal forsøge at basere det meste af kosten på det umættede fedt. Det finder du bl.a. i de plantebaserede kilder til fedtstof, fx oliven- og rapsolie, nødder, fede fisk og avocado. Hold til gengæld igen med mættede fedtkilder som rødt kød, smør, bacon, pølse og piskefløde.

Det kan du gøre:
Hvad vi spiser, har meget med vaner at gøre. Også hvad angår fedt. I og med at dine vaner er kastet over bord, når du skifter dem ud med keto, gælder det altså om hurtigst muligt at etablere nogle nye sunde rutiner. Det kan fx være at stege maden i olivenolie frem for smør eller at spise avocado i stedet for en mad med rullepølse. Tænk på, at du skal derhen, hvor du ikke længere behøver at tænke bevidst over dine valg.

Du spiser for mange kulhydrater

Hvis du ikke kan forstå, hvorfor du bliver ved med ikke at være i ketose, kan det skyldes, at du får flere kulhydrater, end du tror. Kulhydrater gemmer sig nemlig i mange madvarer. Alene grøntsager er lidt af en jungle at begive sig ud i, for der er stor forskel på deres stivelsesindhold. Har du tænkt over, at der også er kulhydrater i ketchup? I panering eller i fedtfattige mælkeprodukter?

Det kan du gøre:
Nærstudér de fødevarer, som du er i tvivl om, om du kan spise. Der findes flere gratis apps, som kan guide dig uden om faldgruberne. Og prøv at gøre det til en vane at være mere strategisk omkring din spisning. Snupper du tre fuldkornskiks til morgenmad, er det ikke samme dag, du kan spise en banan om eftermiddagen. Generelt bør alle dine sparsomme kulhydrater gå til grøntsager.

Du falder i – og giver op

Forbudtlisten er lang på keto-diæten. Det skal du være forberedt på, for der skal bare en enkelt rosinbolle til, så har du faktisk brudt ketosen. I et studie undersøgte man, hvem der har haft mest held til at holde fast i ketokuren. Det viste sig at være topmotiverede personer eller personer, der har haft andre til at levere maden, fx på et sygehus. De fleste andre ser ud til at stoppe keto-diæten efter 1-3 måneder.

Det kan du gøre:
Sæt dig godt ind i ketokurens principper, og vær så forberedt på de situationer, hvor den vil udfordre dig. Sørg for slet ikke at have de forbudte madvarer i køkkenskabene. Vær oprigtig nysgerrig på, om keto-diæten er den rette for dig, hvis tilgangen udfordrer dig. Og når du falder i, for det gør alle, så mind dig selv om, at du er i en proces mod målet, og at du aldrig har gjort så stor skade, at det hele kan være lige meget.

Du tager på igen efter ketokuren

Lad os forestille os, at du har fulgt keto-diæten i nogle måneder og faktisk formået at tabe dig de kilo, du havde planlagt. Glad og veltilfreds lægger du nu ketok-diæten på hylden, for du er jo færdig med missionen. Men ups, hvad sker der så? Der går ikke mange måneder, før kiloene begynder at kravle på igen. Især når vi i en periode har forbudt os selv visse fødevarer, er det let at komme til at overspise af dem, når restriktionerne bliver ophævet.

Det kan du gøre:
Selvom du igen kan spise af dine favoritter, så hold øje med mængderne, så det samlede kalorieantal ikke stikker af. Undlad at indføre en ugentlig sukker- eller fastfooddag – det fører bare til overspisning. Så hellere introducere de tidligere forbudte fødevarer i et roligt tempo og øve dig i at spise dem i mindre mængder.

Læs mere om 5:2-kuren her.