Hvad er LCHF?

Skru ned for kulhydraterne og op for fedtet. Det er kort sagt principperne i LCHF. Men er det sundt? Og taber du dig af det? Bliv klogere på LCHF her.

Bøf

Er LCHF-kuren noget for dig? Få svaret her.

Hvad er LCHF-kuren?

LCHF står for Low Carb High Fat, og LCHF-kuren går kort beskrevet ud på, at man minimerer indtaget af kulhydrater - og i stedet sørger for at spise masser af fedt. Det vil altså sige, at kornprodukter og sukker nærmest er bandlyst, eller i hvert fald minimeret, og at man i stedet fokuserer på at indtage masser af sundt fedt, som skal sætte forbrændingen i vejret

Hvad må man spise, når man er på LCHF-kur?

Fordi du skal skære så meget ned på kornprodukter - altså fødevarer som rugbrød og havregryn, der mætter godt - er du nødsaget til at spise dig mæt i bl.a. grøntsager. Her kan det være en god idé at have fokus på lidt grovere grøntsager, som giver dig fibre og vitaminer - og holder dig mæt længe.

Kød, fisk og æg skal også fylde i kosten. Og så er et stort indtag af fedt en vigtig del af kuren, men fløde, bacon og andre produkter med mættet fedt, som kuren traditionelt fokuserer på, er ikke vejen frem. Det er vigtigt, at du vælger sunde fedtstoffer, for ellers bliver kuren decideret usund. Du må også gerne spise frugt på LCHF-kuren, men pas på med at spise for meget. Og så er det naturligvis vigtigt at indtage rigelige mængder vand.

Sæt dig grundigt ind i, hvordan du sammensætter en sund kost ud fra principperne i kuren, før du starter, eller tag kontakt til en diætist.

LÆS OGSÅ: Pulverkur – er det virkelig effektivt til vægttab?

Kan man tabe sig med LCHF-kuren?

Følger du kuren stringent, vil du formentlig allerede tabe dig inden for den første uges tid. Det skyldes dog primært, at kroppens kulhydratdepoter bliver tømt. Hvert gram kulhydrat binder nemlig 3 gram vand, så i takt med at kroppens 400-600 gram kulhydrater bliver udtømt, ryger der omkring 1,6-2,4 kilo vægt. Skruer du ned for kulhydraterne hen over en længere periode, vil du højst sandsynligt tabe dig yderligere. Men det kræver, at du holder tungen lige i munden! For du kan nemt komme til at spise lige så mange kalorier, som du plejer, når du samtidig skruer op for fedtet. Derudover er der også fortsat risiko for, at du får spist for mange kulhydrater.

LÆS OGSÅ: 11 lækre, sunde og ultra low carb retter

Ernæringsekspert Martin Kreutzers kommentar om LCHF-kuren:

Kulhydratindholdet er ganske lavt i slankeversionen af LCHF, og det vil givetvis falde mange svært. Det store fokus på mættet fedt i LCHF-kuren kan være en grund til bekymring.

I nyere tid er der ganske vist opstået tvivl om, hvorvidt det mættede fedt er så usundt, som vi hidtil har antaget, men der er stadig ingen sikker viden.

Har du hørt om low carb-kuren? Tjek fordele og ulemper her!