Oliven – sund verden rundt

En skål oliven er en rigtig hygge-snack til lune sommeraftener eller som et pift i maden. Men er de overhovedet sunde? Og er der forskel på, hvilke slags oliven man bruger i sin madlavning? Vi giver svaret her.

Oliven

MANGE ELSKER OLIVEN! Og det er ikke uden grund, den kan nemlig blandt andet bruges som en lille snack, i salater eller i brød – og så gemmer den på sunde sager.

© iStock

Oliventræet er en af de mest olieproducerende planter i verden, og selv om det har vist sig, at fx vores hjemlige rapsolie er endnu sundere, så er der en ting, rapsplanten ikke kan tilbyde: Glæden ved at spise oliven.

Er oliven sundt?

Og der er masser af oliven at vælge mellem. Lige fra de små franske til de store violette græske. De er alle rige på de såkaldte monoumættede fedtsyrer.

Mest finder du i de sorte oliven, som er de modne oliven og også dem, hvorfra man presser olivenolie.

De umodne grønne bruges aldrig til olie-fremstilling. Både de grønne og sorte oliven konserveres i olie, vand og saltlage eller salt i flere måneder, før de kan spises. Friske oliven er nemlig uspiselige og bitre.

Ud over det sunde fedt, så giver de sorte oliven også kalk, kostfibre og lidt A-vitamin. De grønne indeholder mere A-vitamin og kalk end de sorte, men til gengæld færre kostfibre.

6 forskellige slags oliven

  • Nicoise: Bittesmå og brunlige med pikant smag. Perfekt til nicoise-salat med tun, æg og løg.

  • Picholin: Store og grønne, ret salte i smagen. Gode i braiserede kødretter eller som snacks.

  • Nyons: Sorte, rynkede med en let bitter smag. Gode som aperitif til drinks og i grøn salat.

  • Græske: Store sortviolette, meget salte og kraftig smag. Er næsten et must i en græsk tomatsalat med løg og feta.

  • Spanske: Små grønne, let salte. Gode i pastaretter, i sammenkogte retter og fiskeretter.

  • Italienske: Mellemstore, sorte, salte. Bedst egnet på pizza.

Mest læste lige nu
Sex

Får du nok (god) sex?

Sundhed

Er rødvin sundt eller ej?

Desserter

Snebolde

62,8 kcal
40 minutter
Stress

Stressekspertens 10 bedste råd

Slankekur

Tab dig med I FORM Kostplan 1600-1700 kcal

Desserter

Sund julekonfekt fra alle os til alle jer

Stress

10 gode råd til at få ro i hjernen

Kalorieforbrænding

BEREGN: Hvor mange kalorier har jeg brug for?

Træningsmotivation

Derfor skal du komme 5 min. før – og andre tips til holdtræning

5 km løbeprogram

PROGRAM: Kom i gang med at løbe 🎧

Mere om Sund mad
Sund mad

Genvej til at lykkes med fermentering

Annonce

Sådan husker du at få dine 6 om dagen

Sund mad

14 nemme kokke-tips: Sådan bliver du en ninja i køkkenet

Sund mad

Lav en madplan – og slip for stress i supermarkedet

Sund mad

Her er de ingredienser, der bekymrer os mest

Sund mad

5 nemme måder at få brugt havens squash

Sund mad

Søde kartofler – sådan bruger du dem

Sund mad

Kan man spise halloweengræskar?

Sund mad

Kan man vaske sprøjtegift af frugt og grønt?

Sund mad

Derfor kan stempelkaffe være usundt

Sund mad

9 tips til at spise lidt sundere i ferien

Newsletter background
I FORM anbefaler
Forebyggelse

Hvorfor klør det i min hovedbund?

Psykologi

Test dig selv: Er du optimist eller pessimist?

Om I FORM

Let at leve sundt: I FORMs træningsunivers og madplaner hjælper dig

Sunde opskrifter

Lav din egen surdej

598 kcal
4-6 dage
Flad mave

Mavecamp for begyndere: Følg dette effektive program og se resultater

Psykologi

Depressions-test: Er du mere end bare trist?

Styrketræning

Farvel fedt, hej muskler

Træningstøj

5 DETALJER: Tjek dem, før du køber vinter-løbetights

Sundhed

Overvejer du at få en lysterapilampe?

Aftensmad

Sund pizza – sådan!

45 minutter