Oliven – den sunde snack, der forkæler dine blodårer
Oliven er både elsket og hadet for den bitre smag, men sundheden kan ikke diskuteres. De bugner nemlig af enkeltumættet fedt, der gavner dit kolesteroltal. Spis dem som snacks, på pizza eller i tapenade og salat.
OLIVEN - er en supersund snack. Men brug endelig også oliven, når du laver mad. Det får du masser af inspiration til her.
Drømmer du om sol og sommer, kan en skål oliven fluks føre dig ned til en fortovscafé i Sydeuropa. Ihvertfald i tankerne. Mens du gumler, så glæd dig over, at du gør noget godt for dig selv. De ovale godter er nemlig fulde af sunde stoffer.
Oliven findes i mange slags; store og små, grønne og sorte, i olie og i saltlage, med og uden sten. Smag og behag er forskellig, så prøv dig frem.
Er du ikke olivenfan, så trøst dig med, at du kan få de samme sunde gevinster ved at være gavmild med olivenolie.
Ja, oliven er sunde, især fordi de er rige på sundt fedt i form af enkeltumættede fedtsyrer.
De små stenfrugter giver dig også et pænt skud E-vitamin samt andre antioxidanter, som menes at virke antiinflammatoriske i din krop.
ENKELTUMÆTTET FEDT pr. 100 g: Grønne oliven, marinerede, konserves: 8,2 g Sorte oliven, i saltlage, uden sten: 10,2 g Kilde: DTU Fooddata
OLIVENOLIE – hemmeligheden ligger i fedtet. Oliens mange umættede fedtsyrer er nemlig guf for dit kolesteroltal og sænker dermed din risiko for hjerte-kar-sygdomme.
2
Hvad er oliven godt for?
Det er først og fremmest dit kolesteroltal, der nyder gavn af de mange enkeltumættede fedtsyrer.
Et lavt kolesteroltal fører til en lavere risiko for åreforkalkning, forhøjet blodtryk og hjerte-kar-sygdomme. Et amerikansk studie fra 2022 viser, at et øget indtag af olivenolie er forbundet med en lavere risiko for at dø af såvel hjerte-kar-sygdomme som flere andre sygdomme.
3
Hvad er forskellen på grønne og sorte oliven?
De grønne er umodne og ret faste i konsistensen, mens de sorte er modne og mere bløde.
De starter alle med at være grønne, herefter bliver de typisk først rødlige og derefter mørke. Farven på modne frugter kan svinge fra brun til lilla og sorte nuancer.
Man anvender både de umodne og modne til såvel olie som spise-oliven.
Hvis du køber billige oliven, der er helt ensartet sorte, er det formentlig grønne oliven, der er farvet kunstigt sorte.
Tjek emballagen for farvestoffet E579 eller ferroglukonat.
4
16 lækre og sunde opskrifter med oliven
Oliven helt enkelt
Oliven er lækre i sig selv, som de er, når du køber dem. Spis dem som en sund snack eller sammen med lidt nødder til et glas vin. Du kan også servere fyldte oliven, fx med mandler, hvidløg eller rød peber.
Har du lyst, kan du opgradere dem en lille smule enten ved at marinere dem et par dage i en god olie med lidt krydderurter eller forvandle til en lækker oliventapenade.
Blend dem med olivenolie, kapers, mandler og hvidløg. Tilpas blendetiden til, om du ønsker en grov eller findelt tapenade.
Smag til med lidt citronsaft, og evt. lidt salt.
Brug oliventapenaden på samme måde som pesto; til tapas, på små stykker ristet brød, til grøntsagsstave og grissini eller til fisk og kød.
TIP Prøv også at tilsætte lidt semidried tomater til din oliventapenade. De bidrager med god smag og syre.
Oliven i mad
Få inspiration og sunde opskrifter her til både pizza, salat, pasta, brød samt andre lækre retter.
3 opskrifter på pizza med oliven
De lækre frugter er oplagt som topping på en pizza. Brug dem hele, halve eller snit dem i skiver.
Nemme minipizzaer med chorizo, svampe og peberfrugt
Disse små pizzaer med svampe, peberfrugt og chorizo er perfekte til både frokosten, aftensmaden og madpakken – og så smager de helt fantastisk! Velbekomme.
Nede sydpå er de mestre i at bruge de små stenfrugter i salater. Mest kendt er nok den franske Salade Nicoise med bl.a. tun, kogte æg og grønne bønner. Men en klassisk tomatsalat med feta og rødløg bliver man nu heller aldrig træt af.
Salade Nicoise med frisk tun
Den franske sommersalat, salade nicoise, er perfekt til lune sommeraftener, og så tager den under 30 minutter at lave.
Hvem elsker ikke en god pastaret? Det gør vi ihvertfald her på redaktionen. Især pastaretter med tomater er et godt match, idet tomaternes søde-syrlige smag passer supergodt til de lidt bitre frugter.
Genial ret kendt fra det sociale medie TikTok. Nem at lave, smager fortryllende og ser godt ud. Her får du den i en lidt sundere version. Smagen er ligeså god!
Er du glad for at bage brød, så har du måske prøvet at hælde stenfrugterne i dejskålen. Det passer fx rigtig godt i et foccaciabrød, der skal serveres til en italiensk middag. Du kan også tilføje soltørrede tomater eller lave små ‘pesto-lommer’.
Brød med oliven og soltørrede tomater
Har du god tid, så prøv dette skønne koldhævede madbrød med lækre indbagte 'overraskelser'. Find opskriften her
6 opskrifter på diverse retter med oliven
Det er oplagt at bruge frugterne i retter inspireret af Sydeuropa.
Gode eksempler er græsk farsbrød, paella, tortilla og tzatziki, men faktisk er det kun din fantasi, der sætter begrænsninger. Her hjælper vi dig lidt på vej.
Du bestemmer naturligvis selv, hvor meget du spiser, men selv om de er sunde, indeholder de også en del kalorier.
For 100 kcal. kan du spise ca. 11-15 oliven i saltlage. 100 kcal. svarer ca. til 10 vingummibamser eller en mellemstor banan.
7
Kan man spise oliven fra træet?
Nej, det er en dårlig idé. Friske oliven er meget bitre, og langt de fleste sorter skal først fermenteres, før de kan spises.
Fermenteringen kan enten ske via den såkaldte græske metode, hvor de ligger i en saltlage med mælkesyrebakterier i op til et års tid, eller en hurtigere metode, hvor fermenteringen starter i en opløsning med kaustisk soda og herefter fortsætter i en saltlage.
OLIVEN - ser måske nok fristende ud, som de hænger der på oliventræet. Men det kan bestemt ikke anbefales at snuppe en smagsprøve.
Oliven er små frugter – eller rettere små stenfrugter, der vokser på oliventræer. Deres helt store plus er, at de indeholder en fed olie. De anvendes både hele som snack og til madlavning samt til produktion af olivenolie.
Der findes mange forskellige sorter, og de kan derfor variere i størrelse samt form.
9
Hvor længe kan oliven holde sig?
Køber du oliven på glas eller dåse, kan de holde sig længe, normalt 1 års tid i et køkkenskab, men tjek emballagen.
Efter åbning skal de på køl, og er de i en dåse, skal de hældes over i en bøtte. På køl kan de holde sig i ca. en uge.
10
Kan man fryse oliven?
Det kan du godt, men konsistensen efter optøning vil nok blive lidt forringet. Derfor vil de efter en tur i fryseren være mere velegnede i fx brød eller tapenade end i en frisk salat.
Sådan nedfryser du oliven:
Skyl dem fri for olie eller saltlage.
Dup dem større, fx med køkkenrulle.
Kom dem i en fryseregnet bøtte med låg, skriv dato på, og frys ned.
Gem dine oliven i fryseren i max. 6 måneder.
11
Hvordan får man stenene ud af oliven?
Det allernemmeste er selvfølgelig at købe dem uden sten, men ellers er der et par måder at udstene dem på.
Sådan udstener du:
Brug fingrene. Skal du blende dine oliven, fx til en tapenade, kan du presse stenene ud med dine fingre. Det er ret nemt, men da de bliver lidt maste, duer metoden kun, hvis de skal blendes.
Køb en udstener. Der findes rent faktisk et lille håndværktøj til dette job, nemlig en olivenudstener, der nemt får stenene ud uden at mase frugten.