Omdannes mit fedt til muskler, når jeg træner?

Den evige diskussion i fitnesscenteret: Fedt omdannes da til muskler, når jeg træner, ik'? Vi har spurgt hele to eksperter.

Kvinde der træner fitness

TRÆNING – giver ikke flere muskler, men de enkelte muskelfibre udvider sig og bliver større.

© Jakob Helbig

Det helt korte svar er: Nej! At sammenligne en fedtcelle og en muskelcelle er som at sammenligne æbler og appelsiner – de kan ikke laves om til hinanden.

Spørger du en cellebiolog, vil han eller hun dog sige ja, for i et laboratorium kan du faktisk godt lave fedtceller om til muskelceller og omvendt. Men på egen hånd i træningscenteret giver det ikke ret meget mening at tale om, at fedtvæv bliver lavet om til muskler.

Træn dig stærkere, slankere og sundere med I FORMs fitnessplaner

Når du giver den en skalle med træningen, forbrænder du fedt (og kulhydrater). Muskelmasse opbygges derimod, når du restituerer. Den del af musklen, der får den til at trække sig sammen, består af protein, som opbygges af aminosyrer – ikke af fedtvæv. Og det er dén del, der bliver mere af, når dine muskler vokser efter lang tids træning.

Tværsnittet af hele musklen bliver større, ved at de enkelte muskelfibre udvider sig. Fedtet på din krop bliver altså ikke lavet om til muskler, og der kommer under normale omstændigheder heller ikke flere muskelfibre, når du træner, for du har stort set det samme antal muskelfibre hele livet.

Kigger vi på fedtcellerne, så er deres rolle blandt andet at sørge for at lagre overskydende energi i form af fedtsyrer. Alt, hvad du spiser, kan i princippet omdannes til fedt. Det gælder både kulhydrater og protein, hvis du får “for meget” af det.

Men fedt kan altså omvendt ikke omdannes til protein (aminosyrer) eller kulhydrater. Lidt firkantet sagt kan fedt levere energi til en muskel, så den kan trække sig sammen og arbejde – men fedt kan ikke levere byggesten (aminosyrer), så musklen kan vokse.

Det modsatte sker heller ikke. Musklerne bliver ikke til fedt, hvis du pludselig stopper med at træne. Men hvis du er vant til at kunne spise meget, fordi du træner, vil du lettere komme i energioverskud, og så tager du på.

© iStock

Muskelvæv

  • Muskelvæv har brug for både fedt (fedtsyrer), kulhydrat og protein for at vokse.
  • Muskelceller (såkaldte muskelfibre) består af proteinstrukturer, der gør, at cellerne kan trække sig sammen.
  • Du får ikke flere muskler, når du træner, men muskelcellerne udvider sig, så musklerne vokser.
© iStock

Fedtvæv

  • Fedtet er fordelt under huden og omkring indvoldene.
  • Fedtet består af fedtceller, som blandt andet fungerer som et lager af energi, som kroppen kan bruge af ved behov, fx når du træner.
  • Fedtvæv fungerer også som isolering, men det kan ikke laves om til muskler.

Kilder: Jonas Thue Treebak MSc, ph.d., Novo Nordisk Foundation Center for Metabolic Research, Københavns Universitet, og Michael Kristensen, lektor på Ernærings- og Sundhedsuddannelsen, Københavns Professionshøjskole