Så sunde er blåbær – få vores bedste tips og opskrifter
Smagen er mild og sødlig. Konistensen er skrøbelig og kuløren er … oh la la … blåbær er lækre i alt fra bowls til tærter, salat og marmelade. Få vores bedste tips og opskrifter lige her.
Smagen er mild og sødlig. Konistensen er skrøbelig og kuløren er … oh la la … blåbær er lækre i alt fra bowls til tærter, salat og marmelade. Få vores bedste tips og opskrifter lige her.
Smagen er mild og sødlig. Konsistensen er skrøbelig og kuløren er … oh la la … blåbær er lækre i alt fra bowls til tærter, salat, mousse, marmelade, muffins og grød, ligesom de er geniale til kødretter og på yoghurten.
Men er blåbær egentlig så sunde som deres ry siger, er nogle af dem falske og skal jeg koge dem, hvis de har været en tur i fryseren? Spørgsmålene er mange og her finder du svar.
Læs alt om det lille bær med den store sundhedseffekt og bliv lige så besat af blåbær som os!
De små bær har i hvert fald en evne til at lede tankerne hen på en solskinsdag på en sommerhusterrasse selv på den mørkeste dag i november. Så på den måde er der lidt trylleri over dem. Men ingen madvare er så super, at du ville kunne leve af den alene. Heller ikke blåbær. Når det er sagt, så er nogle råvarer udstyret med mere saft og kraft end andre, og her slår blåbærrene altså en del andre frugter på målstregen. Så hvis du spørger, om blåbær er sunde, er svaret derfor et højt og rungende: JA!
Blåbær har et pænt indhold af kostfibre, der gavner fordøjelsen. De er også rige på vitaminer og mineraler, men deres helt store trumf er indholdet af antioxidanter. Blåbær er simpelthen propfyldt med antioxidanter i form af antocyaniner, som er de stoffer, der giver bærrene deres blålilla farve.
Læs også: Granatæble – en lækker genvej til mere af det sunde
Nu bliver det svært, for der er langtfra enighed om målemetoden, når det kommer til antioxidantniveauet i madvarer. Det opgøres oftest i det, der kaldes ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), og værdierne svinger meget fra undersøgelse til undersøgelse, så det skal tages med et forbehold.
I en database fra de amerikanske fødevaremyndigheder har amerikanske blåbær en ORAC-værdi på ca. 4.500, mens de vilde blåbær ligger på ca. 9.500. Til sammenligning har bananer en ORAC-værdi på ca. 800, mango ligger på ca. 1.300, ananas ca. 550, og hindbær omkring 5.000.
Befolkningsstudier – det vil sige studier, hvor man har set på folk, der siger, de spiser mange blåbær og sammenlignet med folk, der slet ikke eller kun spiser få blåbær – viser en sammenhæng mellem indtaget af blåbær og bedre hjertesundhed, hjernesundhed, sukkerstofskifte og livslængde.
Forskningen bakkes op af flere mindre, kliniske studier, hvor man har givet den ene gruppe blåbær og/eller anthocyaniner og den anden placebo. Forskernes teori er, at den gunstige effekt skyldes bærrenes antiinflammatoriske virkning, der både har betydning for kredsløb, tarmflora, aldringsprocessen og sukkeromsætningen i kroppen.
De fleste studier er lavet på de store amerikanske blåbær, men går du efter flest mulige antioxidanter, skal du faktisk vælge de vilde nordiske bær, som er blå hele vejen igennem, og så skal du tilberede dem så lidt som muligt.
Læs også: Hvad er tomat godt for?
Hvad enten du døjer med diarre eller forstoppelse, kan blåbær være en fin ting at spise, da de indeholder godt med fibre, men ikke af den type, der er kendt for at genere tarmene. Blåbær er også en af de ting, du fx gerne må spise, hvis du følger en low carb eller en low FODMAP-diæt.
Læs også: Mango – er det sundt at spise den eksotiske frugt?
Der er intet loft for, hvor mange blåbær, du må spise, så du kan bare slå dig løs. Som med al anden mad, er variation dog en god ting, så supplér helst med andre sunde frugter og bær som jordbær, æbler, hindbær, pærer, ribs, blommer, solbær osv.
Vild nordiske blåbær er i sæson fra juli – september. Bærrene skal være helt modne, når de plukkes, for de kan ikke, som fx en tomat, modne videre på køkkenbordet.