Hjemmelavet grøn pesto med basilikum
Pesto er smagen af Italien – olivenolie, basilikum, parmesan og hvidløg. Er du lige så stor fan som os, så glæd dig til en opskrift på hjemmelavet pesto samt vores bedste tips og dip med den grønne klassiker.
Pesto er smagen af Italien – olivenolie, basilikum, parmesan og hvidløg. Er du lige så stor fan som os, så glæd dig til en opskrift på hjemmelavet pesto samt vores bedste tips og dip med den grønne klassiker.
Det er ret nemt at lave din egen pesto – og har du haven eller vindueskarmen fuld af sunde krydderurter, er det også ret oplagt. For ud over det grønne skal du kun sørge for at købe tre andre ingredienser: olivenolie, parmesan og pinjekerner. Lidt salt, peber og hvidløg er også lækkert, men det har du sikkert i forvejen. Og så skal du egentlig bare blende, smage til – og nyde. Nemt, ikke?
TIP Foretrækker du en grov konsistens, så drop blenderen, og hak alle ingredienserne groft med en skarp kniv.
Italienerne kan bare noget med mad. En af deres mange geniale opfindelser er pesto.
Her på redaktionen er vi vilde med den smagfulde solskinsdip. Allermest fordi det smager vanvittig godt. Den fede grønne dip kan på få sekunder gøre en kæmpe forskel for din pasta, dit brød, din laks, dine kartofler – og sådan kunne vi faktisk blive ved. Det trækker også op, at det er en langt sundere form for smørelse end fx smør eller klassisk sovs.
Foretrækker du at købe færdiglavet pesto, findes der gode varianter på markedet. Det er dog en god idé lige at tjekke varedeklarationen, inden du dumper glasset eller bøtten ned i din indkøbskurv.
Hvad du skal kigge efter, fortæller vi dig mere om her i artiklen, hvor du også får masser af tips til, hvordan du kan variere din pesto og ikke mindst brugen af den.
Holdbarheden for hjemmelavet pesto er 4-5 dage på køl. Sørg for, at din bøtte er helt ren, og luk den til med et tætsluttende låg. Stik kun rene skeer ned i bøtten. Hæld evt. et tyndt lag olie udover som et ekstra lille forseglende låg. Så holder den sig bedre.
Som udgangspunkt er pesto sundt. Men sundhedsværdien afhænger både af de enkelte ingredienser og de mængder, du indtager.
Ja, det kan du sagtens. Du kan erstatte parmesan med gærflager, som er ultratynde flager af inaktiv gær. Flagerne har en mild smag af ost og nødder og kan anvendes som et alternativ til ost.
Det kan du tro, og her får du to metoder at vælge imellem.
Der kan være flere årsager, men følger du disse fire tips, er vi ret sikre på, at din pesto ikke har skyggen af bitterhed over sig.
Tapenade og pesto stammer begge fra det sydlige Europa, og selv om begge kan betegnes som en slags dip, er der forskel. Både i konsistens og i indhold.
Forskellen er, om du anvender grønne eller røde krydderurter/grøntsager.
PRØV OGSÅ: Opskrift på langtidsbagte tomater
Ja, det er ikke noget problem. Typisk vil du dog ikke opvarme den særskilt, men i sammenhæng med andre fødevarer. Det kan fx være, du vil blande friskkogt pasta med pesto eller pensle laksestykker med den grønne dip, inden du smækker dem i ovnen.
Ja, det kan du godt. Og det kan være praktisk, hvis du har mange krydderurter i din have, som du skal have brugt, inden kulden sætter ind.
Du opnår en bedre smag, hvis du venter med at tilsætte den fintrevne parmesan til efter optøning. Frys ned i små portioner, fx i små bøtter med låg, så du nemt kan tage en bøtte op ad gangen. Lad pestoen tø op på køl. Holdbarhed i fryser: Max. 6 måneder.
Vi er tæt på at sige “næsten alt mad”, for bortset fra det søde køkken. Pesto fungerer faktisk til alt. Det gælder lige fra brød til pasta, kartofler, æg, kylling, kød, fisk, grøntsager og bælgfrugter.
Er du i tvivl om, hvordan du skal bruge den lækre dip, så få inspiration i de nedenstående opskrifter.
Så tjek lige indholdsfortegnelsen først, så du sikrer dig, at der er anvendt olier som ekstra jomfruolivenolie eller rapsolie.
Ofte er prisen en god indikator. Råvarerne her er generelt dyre, så hvis dit supermarked sælger et glas til en 10'er, er det en ekstra god idé lige at tjekke ingredienserne.
Artiklen blev bragt i I FORM nr. 02/2024