Hjemmelavet grøn pesto med basilikum

15 minutter
145 kcal

Pesto er smagen af Italien – olivenolie, basilikum, parmesan og hvidløg. Er du lige så stor fan som os, så glæd dig til en opskrift på hjemmelavet pesto samt vores bedste tips og dip med den grønne klassiker.

En lille skål pesto – se pesto-opskrift her

PESTO – er altid lækkert. Men laver du din egen, er den altså lige en tand bedre. Og vi lover dig; det er ikke spor svært.

© iStock

Hjemmelavet pesto med basilikum

Det er ret nemt at lave din egen pesto – og har du haven eller vindueskarmen fuld af sunde krydderurter, er det også ret oplagt. For ud over det grønne skal du kun sørge for at købe tre andre ingredienser: olivenolie, parmesan og pinjekerner. Lidt salt, peber og hvidløg er også lækkert, men det har du sikkert i forvejen. Og så skal du egentlig bare blende, smage til – og nyde. Nemt, ikke?

15 minutter
145 kcal
Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 glas

  • 100 g pinjekerner
  • 100 g parmesan
  • 2 bundt basilikum
  • 2 dl ekstra jomfruolivenolie
  • 3 fed hvidløg
  • Sort peber, friskkværnet
  • Evt. havsalt

Sådan laver du hjemmelavet pesto

  • Rist pinjekerner på en pande, til de er gyldne.
  • Riv parmesan.
  • Blend pinjekerner og parmesan hurtigt med basilikum og olivenolie.
  • Pres hvidløg, og rør i.
  • Smag til med peber og evt. salt og mere hvidløg.

TIP Foretrækker du en grov konsistens, så drop blenderen, og hak alle ingredienserne groft med en skarp kniv.


Italienerne kan bare noget med mad. En af deres mange geniale opfindelser er pesto.

Her på redaktionen er vi vilde med den smagfulde solskinsdip. Allermest fordi det smager vanvittig godt. Den fede grønne dip kan på få sekunder gøre en kæmpe forskel for din pasta, dit brød, din laks, dine kartofler – og sådan kunne vi faktisk blive ved. Det trækker også op, at det er en langt sundere form for smørelse end fx smør eller klassisk sovs.

Foretrækker du at købe færdiglavet pesto, findes der gode varianter på markedet. Det er dog en god idé lige at tjekke varedeklarationen, inden du dumper glasset eller bøtten ned i din indkøbskurv.

Hvad du skal kigge efter, fortæller vi dig mere om her i artiklen, hvor du også får masser af tips til, hvordan du kan variere din pesto og ikke mindst brugen af den.

1 Hvor længe kan pesto holde sig?


Holdbarheden for hjemmelavet pesto er 4-5 dage på køl. Sørg for, at din bøtte er helt ren, og luk den til med et tætsluttende låg. Stik kun rene skeer ned i bøtten. Hæld evt. et tyndt lag olie udover som et ekstra lille forseglende låg. Så holder den sig bedre.

2 Er det sundt at spise pesto?


Som udgangspunkt er pesto sundt. Men sundhedsværdien afhænger både af de enkelte ingredienser og de mængder, du indtager.

Alt det sunde

Kalorier

Tre ud af de fire hovedingredienser indeholder meget fedt: olie, ost og kerner/nødder. Derfor er der rigtigt mange kalorier i den fede grønne dip. Er du storforbruger, får du derfor hurtigt en del kalorier.

Valg af olie

Det er vigtigt at bruge en sund olie. Gå efter ekstra jomfruolivenolie eller alternativt koldpresset rapsolie. Disse olier har nemlig en sund fedtsyrefordeling i forhold til fx solsikkeolie, vindruekerneolie og majsolie. Kort fortalt er særligt olivenolierne, men også rapsolier, meget rige på enkeltumættede fedtsyrer, som er et hit for dit hjerte og kredsløb.

Brug af pesto

Rent sundhedsmæssigt har det stor betydning, hvad den grønne dip erstatter i dine retter. I en klassisk version med olivenolie får du godt med umættet fedt. Disse fedtstoffer er som nævnt sundere for dig og dit kredsløb end mættet fedt, som du især finder i kød og fede mejeriprodukter. Så hvis du bruger pesto i stedet for smør i en sandwich eller sammen med pasta i stedet for flødesovs, er det et meget sundere valg.

sunde ingredienser

Sunde ingredienser

Krydderurter

Basilikum er den absolutte klassiker, men der er mange andre muligheder. Prøv fx at udskifte de velduftende grønne blade med:

  • Persille
  • Løvstikke
  • Brøndkarse
  • Koriander
  • Mynte
  • Ramsløg
  • Brændenælder
  • Skvalderkål

Grøntsager

I stedet for krydderurter kan du også bruge alle former for bladgrøntsager. Gå gerne efter nogle med lidt smag. Andre grønne grøntsager kan dog også bruges. Oplagte er:

Ost

Favoritten er helt klart parmesan, men har du en anden hård ost på køl, kan du sagtens bruge den. Gode alternativer er:

  • Vesterhavsost
  • Pecorino
  • Manchego

Olie

For italienerne er det sikkert kun ekstra jomfruolivenolie, der dur, men der findes også et par andre sunde olier, som du roligt kan prøve.

Kerner

Pinjekerner er lækre, men også ret dyre. Som alternativ kan du bruge alle slags nødder, men nogle kerner eller frø kan også bruges, fx:

Krydderier

Hvidløg er oplagt, men ikke alle er glade for det markante løg. I stedet kan du vælge andre ingredienser til at give ekstra smag.

Soltørrede tomater

Den mest almindelige ingrediens til den røde version er soltørrede tomater. Brug gerne dem i olie, for så er de nemmere at blende. Alternativt kan du lægge de tørrede tomater i blød i vand i et par timer. Semidried tomater er også virkelig lækre at bruge, men de er også dyrere. Andre røde grøntsager kan også anvendes, fx:

3 Kan man lave en vegansk pesto?


Ja, det kan du sagtens. Du kan erstatte parmesan med gærflager, som er ultratynde flager af inaktiv gær. Flagerne har en mild smag af ost og nødder og kan anvendes som et alternativ til ost.

En hvid skål med kartoffelsalat og diverse grønt, rundt om står små småle med pesto og krydderier.
© wichmann+bendtsen

Kold kartoffelsalat med hjemmelavet vegansk persillepesto

Har du også brug for ny inspiration til din kartoffelsalat? Så prøv lige denne her med pesto af persille, der er både lækker og vegansk.

Find opskriften her

4 Kan man egentlig lave hjemmelavet pesto uden en blender?


Det kan du tro, og her får du to metoder at vælge imellem.

skål med krydderurter

  1. Med en skarp kniv kan du hakke alle ingredienserne fint, hvilket vil give en lidt grov konsistens, som også er ret lækker.
  2. Du kan også være helt autentisk og lave den grønne dip, som italienerne oprindeligt gjorde det. Nemlig støde den i en morter. Det er faktisk herfra, at den har sit navn. Ordet pesto kommer af det italienske ord pestare, som betyder “at støde”. Det kræver lidt tid og tålmodighed at benytte denne metode, men til gengæld kan du så godt blære dig lidt, når du serverer den.

5 Hvorfor bliver min pesto bitter?


Der kan være flere årsager, men følger du disse fire tips, er vi ret sikre på, at din pesto ikke har skyggen af bitterhed over sig.

  1. Nogle olivenolier har en lidt bitter smag. Vælg en, du godt kan lide.
  2. Undlad at blende for længe. Jo kortere tid, jo bedre.
  3. Blend ikke hvidløg med. Pres i stedet feddene i en hvidløgspresser, og rør dem i efterfølgende. Så kan du også tilsætte lidt ad gangen, til du rammer den rigtige smag.
  4. Er skaden sket, og smager din pesto bittert, så prøv at tilsætte lidt citronsaft.
hvidløgspresser
© iStock

6 Hvad er forskellen på tapenade og pesto?


Tapenade og pesto stammer begge fra det sydlige Europa, og selv om begge kan betegnes som en slags dip, er der forskel. Både i konsistens og i indhold.

  • Tapenade: De typiske ingredienser er oliven, kapers og olivenolie. Konsistensen er ret fast, og tapenaden kan normalt smøres ud på et stykke brød – også i et tykt lag uden at ‘løbe væk’.
  • Pesto: Her bruges der ikke oliven, men krydderurter, og så hældes der noget mere olivenolie i blenderglasset i forhold til de øvrige ingredienser. Konsistensen af pesto er derfor noget mere flydende.

7 Hvad er forskellen på grøn pesto og rød pesto?


Forskellen er, om du anvender grønne eller røde krydderurter/grøntsager.

  • Grøn pesto: Laves typisk med frisk basilikum, men andre grønne krydderurter eller grøntsager kan også bruges.
  • Rød pesto: Laves typisk med soltørrede tomater.
skål med rød hjemmelavet pesto

Rød pesto med tomat

10 minutter
150 kcal
Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 Pers.

  • 100 g semidried tomater
  • 50 g valnøddekerner, ristede
  • 50 g parmesan, fintrevet
  • 1 dl koldpresset rapsolie
  • 1 fed hvidløg
  • Sort peber, friskkværnet
  • Evt. havsalt

Sådan gør du

  • Blend semidried tomater med valnøddekerner, parmesan og rapsolie.
  • Smag til med hvidløg, peber og evt. havsalt.

TIP Mængden af olie afgør konsistensen. Vil du have en ret flydende konsistens, så brug mere olie – og omvendt.


8 Kan man opvarme pesto?


Ja, det er ikke noget problem. Typisk vil du dog ikke opvarme den særskilt, men i sammenhæng med andre fødevarer. Det kan fx være, du vil blande friskkogt pasta med pesto eller pensle laksestykker med den grønne dip, inden du smækker dem i ovnen.

Sådan laver du perfekt laks i ovn

9 Kan man fryse pesto?


Ja, det kan du godt. Og det kan være praktisk, hvis du har mange krydderurter i din have, som du skal have brugt, inden kulden sætter ind.

Du opnår en bedre smag, hvis du venter med at tilsætte den fintrevne parmesan til efter optøning. Frys ned i små portioner, fx i små bøtter med låg, så du nemt kan tage en bøtte op ad gangen. Lad pestoen tø op på køl. Holdbarhed i fryser: Max. 6 måneder.

10 Hvad bruger man pesto til?


Vi er tæt på at sige “næsten alt mad”, for bortset fra det søde køkken. Pesto fungerer faktisk til alt. Det gælder lige fra brød til pasta, kartofler, æg, kylling, kød, fisk, grøntsager og bælgfrugter.

Er du i tvivl om, hvordan du skal bruge den lækre dip, så få inspiration i de nedenstående opskrifter.

18 opskrifter med pesto

Til pasta

Nogle gange er det helt enkle bare det bedste. I denne kategori finder du pasta pesto. Vend friskkogt pasta i rigelig pesto, drys med revet parmesan, og kværn lidt peber henover. Anret med ristede pinjekerner, og servér. Bum!

Prøver du at spare kalorier ved at undgå pasta, kan du servere grøntsagspasta, fx revet squash eller strimlede grønne asparges, med en klat pesto.

pasta
© wichmann+bendtsen

Pasta med avocadopesto og bagte tomater

Opskriften udfolder den klassiske pasta med pesto. Her serveres den med avocadopesto og bagte tomater. På 15 minutter har du denne lækre pastaret klar.

Find opskriften her

pasta

Frisk "pasta" med pesto

Den grønneste pastaret, der tilmed er hurtig at lave.

Find opskriften her

Til pastasalat

En pastasalat kan godt være lidt tør uden fx olie eller en dressing, og her er pesto helt perfekt. Vend den rundt i den kogte pasta, mens den er lun, og lad så pastaen køle af, inden du vender de øvrige ingredienser i.

Fiskefrikadeller og pastasalat med persillepesto
© wichmann+bendtsen

Fiskefrikadeller og pastasalat med persillepesto

Mangler du inspiration til let aftensmad, er et af vores favoritbud denne opskrift på lækre fiskefrikadeller af tun, serveret med en skøn pastasalat.

Find opskriften her

kyllinge-pastasalat
© wichmann+bendtsen

Kold pastasalat med kylling, rucola og pesto

Pastasalat er en klassiker hos både store og små. Nyd den til frokost, aftensmad på buffeten, skovturen eller madpakken.

Find opskriften her

Pastasalat med pesto og bagte rodfrugter
© Thomas Dahl

Pastasalat med pesto og bagte rodfrugter

Vi har fremtryllet en mættende og lækker salat af pasta, pesto og bagte rodfrugter. En af hverdagens helte, når aftensmaden skal på bordet nemt og hurtigt.

Find opskriften her

I wraps

Køber du færdiglavede fuldkornstortillaer er det supernem aftensmad. Fyld dem med røget laks, pesto, avocado og rødløg eller som her med kylling, spidskål, basilikum og saltmandler.

Kvindehånd holder æggehvidewrap med kylling, spidskål, pesto og nødder
© wichmann + bendtsen

Æggehvidewrap med kylling, spidskål, pesto og saltmandler

Er du også vild med den klassiske wrap, men knap så vild med alle kalorierne? Så prøv denne lettere æggehvidewrap med kylling, spidskål og pesto.

Find opskriften her

Kvinde holder tallerken med æggewrap
© wichmann+bendtsen

Æggewrap med grillet tomat, parmaskinke og mozzarella

En æggewrap fyldt med lækkerier som tomat, parmaskinke og mozzarella. Det perfekte alternativ til toastbrød eller hvedemelstortillaen.

Find opskriften her

Til kartofler

Det klæder kartoflen med lidt smag og fedme, og her er pesto en drømmepartner. Du kan fx bruge den som dip til kogte eller ovnbagte kartofler, du kan bruge den i stedet for en cremefraichedressing til en kartoffelsalat, eller du kan vende dine rå kartoffelbåde i den, inden du bager dem.

En hvid skål med kartoffelsalat og diverse grønt, rundt om står små småle med pesto og krydderier.
© wichmann+bendtsen

Kold kartoffelsalat med hjemmelavet vegansk persillepesto

Har du også brug for ny inspiration til din kartoffelsalat? Så prøv lige denne her med pesto af persille, der er både lækker og vegansk.

Find opskriften her

Til kylling

Kylling og pesto er en populær kombi hos mange – også hos os. Servér det sammen med pasta, hæld det i en salat, eller bag det i ovnen sammen med grøntsager, fx tomater, peberfrugter og blomkål.

Ovnbagt kylling med grøntsager og pesto
© wichmann+bendtsen

Ovnbagt kylling med grøntsager og pesto

Masser af grøntsager og lækker pestokylling i et fad, skal nok vække glæde i hele familien. Aldrig har aftensmaden været nemmere!

Find opskriften her

Pasta med pesto, kylling, squash og porre
© Skovdal Nordic

Pasta med pesto, kylling, squash og porre

Pasta, pesto, kylling, squash og porre – fem ingredienser, der hver for sig er fantastiske og sammen er endnu bedre! Derfor har vi kombineret dem i en lækker og let hverdagsret til hele familien.

Find opskriften her

Til sandwich

Drop smørret eller mayoen i din sandwich, og smør i stedet brødet med pesto. Fyld op med kylling, avocado og evt. tomat.

Avokadosandwich med kylling
© wichmann+bendtsen

Flad avocadosandwich med kylling og pesto

Den perfekte avocadosandwich, der både er sund, smager skønt og er hurtig at lave.

Find opskriften her

Til laks

En nem måde at variere din ovnbagte laks på er at smøre den med pesto, inden du smækker den i ovnen.

Bagt laks

Bagt laks med pesto

Få gode ideer til hvordan du nemt og hurtigt kan lave sund aftensmad på max 30 min. Prøv for eksempel bagt laks med pesto, bønner og knas af parmaskinke.

Find opskriften her

grøntsags-spaghetti med spinat, asparges og bagt laks
© wichman+bendtsen

Grøntsags-spaghetti med spinatpesto og bagt laks

Lav denne skønne ret med grøntsags-spaghetti af squash med spinatpesto og bagt laks og kom i øjeblikkeligt sommerhumør!

Find opskriften her

Til salater

Et par gode dryp olivenolie klæder de fleste salater, men prøv endelig også med pesto. Du kan evt. røre den lidt tyndere med mere olivenolie. Det passer perfekt oven på en klassisk tomatsalat eller i en lækker måltidssalat, fx med kylling, avocado, quinoa, broccoli, ærter og blåbær.

Perlebygsalat med kylling og hjemmelavet pesto
© wichmann+bendtsen

Perlebygsalat med kylling og pesto

Dejligt mættende salat med perlebyg, kylling, pesto og tomat.

Find opskriften her

Kyllingesalat med quinoa, broccoli og grøn pesto, opskrift
© wichmann+bendtsen

Kyllingesalat med quinoa, broccoli og grøn pesto

En nem og frisk kyllingesalat, der er rig på gode proteiner, fedt og fibrer. Spis den med god samvittighed. Velbekomme.

Find opskriften her

På pizza

Bager du selv dine pizzaer, så giv dem et par gavmilde dryp pesto, så snart du hiver dem ud af ovnen. Det smager rigtig godt – ikke mindst på kartoffelpizza. Du kan også smøre den fede dip hen over dine ubagte pizzabunde i stedet for tomatsauce.

Grøn squashpizza
© wichmann+bendtsen

Grøn squashpizza med pesto og grillede artiskokker

Få den lækre opskrift på en grøn pizza med pesto her.

Find opskriften her

Blomkålspizza – glutenfri, low carb og keto-venlig opskrift
© wichmann+bendtsen

Blomkålspizza med kylling, ost og tomat

Pizzadej lavet på en bund af blomkål. Helt uden mel – men fyldt med fantastisk smag.

Find opskriften her

Til dressing

Er du glad for cremede dressinger, så får du en nem lille opskrift her, som du kan røre sammen på et øjeblik.

pitabrød med skinke
© wichmann+bendtsen

Pitabrød med skinke, gulerod og dressing

Opskrift på pitabrød med skinke og den lækreste dressing, der smager af pesto, men har meget færre kalorier!

Find opskriften her

11 Køber du din pesto?


Så tjek lige indholdsfortegnelsen først, så du sikrer dig, at der er anvendt olier som ekstra jomfruolivenolie eller rapsolie.

Ofte er prisen en god indikator. Råvarerne her er generelt dyre, så hvis dit supermarked sælger et glas til en 10'er, er det en ekstra god idé lige at tjekke ingredienserne.

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 02/2024