Sådan laver du en nem og lækker ramsløgspesto
Ramsløg, også kendt som vild hvidløg, er en rigtig forårsbebuder. Se her, hvordan du kan bruge de friske blade i en skøn hjemmelavet ramsløgspesto – sund og fuld af smag.
Ramsløg, også kendt som vild hvidløg, er en rigtig forårsbebuder. Se her, hvordan du kan bruge de friske blade i en skøn hjemmelavet ramsløgspesto – sund og fuld af smag.
Lav nemt din egen super lækre ramsløgspesto. Blend ramsløg med ristede nødder og olie, tilsæt revet ost og smag til – og voilá: Flot, grøn pesto med masser af frisk hvidløgssmag. Opskriften her giver knap 200 gram pesto, svarende til et mellemstort glas.
TIPS
Ramsløgspesto kan bruges på samme måde som klassisk basilikumspesto eller der, hvor du ellers ville bruge hvidløgssmør. Her er nogle bud.
Regn med, at din ramsløgspesto kan holde sig 4-5 dage i køleskabet.
Sørg for at hælde den på et helt rent (skoldet) glas og brug altid en ren ske eller kniv, hver gang du bruger af pestoen – så holder den længst muligt.
Ja, du kan fint fryse ramsløgspesto. Den mister lidt på smag og konsistens i forhold til den helt frisklavede, men smager stadig fint.
Frys den gerne ned i små portioner, så du altid lige kan tage en klump ud af fryseren, når du har brug for en skefuld ramsløgspesto eller to til din pasta.
Der er flere muligheder:
Jep, ramsløgspesto er godt nok rimelig kalorietung, men der er også masser af sundhed at hente i den grønne smørelse.
Vores ramsløgspesto er baseret på raps- eller olivenolie, som begge byder på de sunde enkeltumættede fedtsyrer, som gavner dit kredsløb og er med til at bekæmpe inflammation i kroppen. Nødder og frø er også proppet med sunde sager, og især nødderne byder på sunde fedtsyrer.
Fedtet i den parmesan eller vesterhavsost, der skal i ramsløgspestoen, er ikke af den sunde slags, tværtimod. Noget forskning tyder dog på, at ostens fermenteringsproces er med til at gøre den mættede fedt i osten lidt sundere end det tilsvarende fedt i fx smør eller fløde. Samtidig byder den hårde ost også på masser af protein og kalk.
Læs mere om sundhed i ost
Der er ikke lavet så mange undersøgelser af sundhedsværdien af ramsløg. Men dem, der er, tyder på, at den grønne plante byder på en fin palette af sunde plantestoffer, fx phenoler, flavonoider og carotenoider, samt en del C-vitamin.
Så du kan roligt spise ramsløgspesto som en del af en sund og antiinflammatorisk kost – bare vær opmærksom på, at kalorietallet er i den høje ende, ca. 450 kcal pr. 100 gram, hvilket er lidt mere end i piskefløde (360 kcal), men en del mindre end i smør (740 kcal).