Sådan kan du kende ramsløg
Foråret er sæson for ramsløg. Men hvordan ved du, at du står med de rigtige blade i hænderne? Vi guider dig her, hvor du også får en opskrift på ramsløgspesto.
Foråret er sæson for ramsløg. Men hvordan ved du, at du står med de rigtige blade i hænderne? Vi guider dig her, hvor du også får en opskrift på ramsløgspesto.
Ramsløg kaldes også for vild hvidløg eller Nordens hvidløg. “Hvidløg”, fordi duft og smag leder tankerne hen på det hvide løg, vi kender så godt, og “vild”, fordi det vokser i skove og parker, hvor du selv kan plukke det. De første små skud dukker frem sidst på vinteren, og bladene kan høstes helt frem til juni.
Du kan kende ramsløg på de grønne, nærmest ellipseformede blade, som danner et bunddække. I maj blomstrer ramsløg med hvide, stjerneformede blomster. Ramsløg kan forveksles med bl.a. liljekonval, som er giftig, men ramsløgs duft af hvidløg er meget karakteristisk, så lad din næse guide dig.
Hele ramsløget kan spises, men Fødevarestyrelsen anbefaler, at du kun spiser frugten/frøkapslen i begrænsede mængder, da der endnu ikke findes analyser af de kemiske indholdsstoffer i den del af planten.
De fleste bruger da også primært bladene, som er en god erstatning for hvidløg. Brug dem rå for en dominerende hvidløgssmag eller tilberedt, hvor smagen bliver mere sødlig og minder lidt om ærter. Ramsløg er også oplagt i en pesto.
Artiklen blev bragt i I FORM nr. 5/2022