Sådan kan du kende ramsløg
Foråret er sæson for ramsløg. Men hvordan ved du, at du står med de rigtige blade i hænderne? Vi guider dig og giver 15 bud på, hvad du kan bruge dem til.
Foråret er sæson for ramsløg. Men hvordan ved du, at du står med de rigtige blade i hænderne? Vi guider dig og giver 15 bud på, hvad du kan bruge dem til.
Ramsløg kaldes også for vild hvidløg eller Nordens hvidløg. “Hvidløg”, fordi duft og smag leder tankerne hen på det hvide løg, vi kender så godt, og “vild”, fordi det vokser i skove og parker, hvor du selv kan plukke det.
De første små skud dukker frem sidst på vinteren, og bladene kan høstes helt frem til juni.
Du kan kende ramsløg på de grønne, nærmest ellipseformede blade, som danner et bunddække. I maj blomstrer ramsløg med hvide, stjerneformede blomster. Ramsløg kan forveksles med bl.a. liljekonval, som er giftig, men ramsløgs duft af hvidløg er meget karakteristisk.
Se her, hvordan du skelner ramsløg fra giftige planter, hvordan du selv kan dyrke dem hjemme i haven – og få tips til at bruge planten i din madlavning.
Ramsløg kan forveksles med andre planter, som er giftige. Især bladene på de giftige liljekonval og høsttidløs ligner dem meget. Men ramsløgs duft af hvidløg er meget karakteristisk. Gnid derfor på bladene, og duft dig frem. Spis kun bladene, hvis de dufter af løg – er du i tvivl, så lad dem være.
Ramsløg kan plukkes fra de spirer frem i februar og frem til juni/juli, hvor de visner væk. Bladene er dog meget små i starten – og smager bedst inden blomstringen i maj.
Så højsæson for at plukke ramsløg er marts-april. Sæsonen kan dog skifte lidt fra år til år.
Når du sanker, må du plukke alle dele af ramsløget, men du må ikke grave selve planten op og tage den med hjem.
Ja, det kan man sagtens. Ramsløg er en ret nem plante at have med at gøre. Den skal bare have en god muldjord og halvskygge. Den spreder sig villigt, får ikke let sygdomme, og da dræbersnegle generelt ikke kan lide kraftigtlugtende planter, vil du formentlig også kunne have dine ramsløg i fred for dem.
Planten kan trives i en skyggefuld del af din køkkenhave, i bede, under træer eller i krukker og altankasser.
Du kan købe ramsløg både som planter og frø på planteskoler eller på nettet.
Du må ikke grave ramsløgs-planter op i naturen og tage med hjem i haven. Men du må gerne samle frø. Ramsløg blomstrer i maj og danner derefter frøkapsler. I juli åbner frøkapslerne sig, og de små sorte frø falder ud, og hele planten visner hurtigt hen.
Så hold øje med dem i løbet af sommeren, for når de først begynder at kaste frø, går der ikke lang tid, før ramsløgene er helt forsvundet.
Du kan spise alle dele af ramsløget, både blade, blomster og de friske, grønne frøkapsler. Alle dele smager af en blanding af purløg og hvidløg. Blomsterne er lidt mildere i smagen end bladene.
Vær opmærksom på, at Fødevarestyrelsen anbefaler, at du kun spiser frøkapslen i begrænsede mængder, da der endnu ikke findes analyser af de kemiske indholdsstoffer i den del af planten. Der er dog ikke rapporteret om nogen tilfælde af forgiftning.
Du kan bruge ramsløg i alle kolde og varme retter, hvor du gerne vil have en fin smag af purløg og hvidløg.
Når du bruger dem friske, har de en mere dominerende hvidløgssmag, end når de er tilberedt. Her bliver smagen mere sødlig og minder lidt om ærter med et hvidløgspift. Hvis du vil bevare så meget smag som muligt, så tilsæt ramsløg til varme retter i sidste øjeblik.
Her er nogle bud på, hvor de grønne blade kan gøre lykke i din madlavning.
Ja, ramsløg kan fint fryses – og det er en rigtig god idé at gøre, hvis du kommer hjem fra sanke-turen med flere blade, end du kan bruge i løbet af 4-5 dage. Eller hvis du vil gemme årets høst fra din egen produktion i haven.
Skyl bladene og dup dem tørre, put dem i en frysepose og så i fryseren med dem. Bladene falder sammen, når de bliver frosset, så de kan ikke bruges som grønt drys – men de smager stadig godt og er fine i fx ramsløgspesto eller varme retter.
Frøkapslerne kan i øvrigt også fryses ned.
Ja, det er det. Der er godt nok ikke lavet så mange undersøgelser af sundhedsværdien af ramsløg som af de mere traditionelle fødevarer. Men de undersøgelser, der er, tyder på, at den grønne forårsbebuder byder på en rigtig fin palette af sunde plantestoffer, fx phenoler, flavonoider og carotenoider, samt både magnesium, jern og en stor mængde C-vitamin.
Så du kan roligt inkludere ramsløget i din sunde kost.