Sådan kan du kende ramsløg

Foråret er sæson for ramsløg. Men hvordan ved du, at du står med de rigtige blade i hænderne? Vi guider dig her, hvor du også får en opskrift på ramsløgspesto.

Kvinde holder kurv med ramsløg.

RAMSLØG – kan bl.a. plukkes i skove og parker.

© iStock

Ramsløg kaldes også for vild hvidløg eller Nordens hvidløg. “Hvidløg”, fordi duft og smag leder tankerne hen på det hvide løg, vi kender så godt, og “vild”, fordi det vokser i skove og parker, hvor du selv kan plukke det. De første små skud dukker frem sidst på vinteren, og bladene kan høstes helt frem til juni.

Du kan kende ramsløg på de grønne, nærmest ellipseformede blade, som danner et bunddække. I maj blomstrer ramsløg med hvide, stjerneformede blomster. Ramsløg kan forveksles med bl.a. liljekonval, som er giftig, men ramsløgs duft af hvidløg er meget karakteristisk, så lad din næse guide dig.

Hele ramsløget kan spises, men Fødevarestyrelsen anbefaler, at du kun spiser frugten/frøkapslen i begrænsede mængder, da der endnu ikke findes analyser af de kemiske indholdsstoffer i den del af planten.

De fleste bruger da også primært bladene, som er en god erstatning for hvidløg. Brug dem rå for en dominerende hvidløgssmag eller tilberedt, hvor smagen bliver mere sødlig og minder lidt om ærter. Ramsløg er også oplagt i en pesto.

Det kan være svært at kende forskel på 1: Ramsløg, 2: Liljekonval og 3: Høsttidløs

RAMSLØG ELLER ...? Kigger du kun på bladene, kan det være svært at kende forskel på ramsløg og dens giftige "dobbeltgængere". Gnid bladet – dufter det af hvidløg, er det ramsløg.

  1. Ramsløg
  2. Liljekonval
  3. Høsttidløs
© iStock

Hvordan kan jeg kende forskel på ramsløg, liljekonval og høsttidløs?

Ramsløg kan forveksles med andre planter, som er giftige. Især bladene på de giftige liljekonval og høsttidløs ligner ramsløg meget. Men ramsløgs duft af hvidløg er meget karakteristisk. Gnid derfor på bladene, og duft dig frem. Spis ikke bladene, hvis de ikke dufter af løg – eller hvis du er i tvivl.
Kilde: DTU Fødevareinstituttet

Ramsløg med grønne ovale blade og hvide stjerneformede blomster
© iStock

Ramsløg

Ramsløg (Allium ursinum på latin) er en flerårig spiselig urt, som vokser vildt i løvskove, men også har fundet vej til parker og haver.

Udseende: Ramsløg bliver 24-40 cm høj. Urten har grønne, elipseformede, tilspidsede blade. Blomsterne er hvide og stjerneformede og vokser i en åben skærm på en lang stilk.

Sæson: Bladene dukker frem allerede i februar/marts og kan høstes helt frem til juni. Ramsløg blomstrer i maj.

Duft: Alle dele af ramsløget dufter af hvidløg.

Liljekonval har grønne ovale blade og hvide, klokkeformede blomster
© iStock

Liljekonval

Liljekonval (Convallaria majalis på latin) er en meget giftig staude, som vokser vildt i løv- og nåleskove og også kan findes i haver og parker.

Udseende: Bliver 10-25 cm høj. Grønne ovale tilspidsede blade, som vokser i let kræmmerhusform. Blomsterne er små, hvide og klokkeformede og vokser i klaser på stilken.

Sæson: Bladene spirer frem i foråret, og liljekonvallen blomstrer i maj-juni. I efteråret visner bladene, og planten danner røde bær på blomsterstilken.

Duft: Bladene dufter ikke – i modsætning til ramsløgets blade. Blomsterne har en aromatisk blomsterduft.

Høsttidløs med grønne blader om våren og krokus-lignende blomster om høsten
© iStock

Høsttidløs

Høsttidløs (Colchicum autumnale på latin) kaldes også for nøgen jomfru. Høsttidløs er en ekstremt giftig staude, der i Nordeuropa kun vokser i haver og parker. Den kan dog have forvildet sig ud i naturen, så vær opmærksom.

Udseende: Bliver 20-40 cm høj. Bladene er kraftige, grønne, ovale og tilspidsede. Blomsterne er lyslilla og krokuslignende.

Sæson: Bladene spirer frem i april-maj og visner væk igen i juli. I september-oktober blomstrer høsttidløs. Blomsterne dukker altså frem helt uden blade – heraf tilnavnet "nøgen jomfru".

Duft: Bladene har – i modsætning til ramsløgs blade – ingen duft.

Bunddække af ramsløg og liljekonval i skoven

LILJEKONVAL OG RAMSLØG Både ramsløg, liljekonval og høsttidløs spreder sig og danner grønne bunddækker om foråret. Høsttidløs vokser dog sjældent vildt i naturen, mens liljekonval og ramsløg godt kan vokse i samme skov. Her ses liljekonvallens klokkeformede blomster forrest og ramsløg med de stjerneformede blomster i baggrunden.

© iStock

Opskrift på ramsløgspesto


hjemmelavet ramsløg pesto opskrift

Hjemmelavet ramsløgspesto

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 glas

  • 4 håndfuld ramsløgsblade
  • 100 g nødder eller kerner, fx pinjekerner eller cashewnødder
  • 100 g hård ost, fx parmesanost eller vesterhavsost
  • 1 dl raps- eller ekstra jomfruolivenolie
  • Havsalt
  • Sort peber, friskkværnet
  • Evt. lidt citronsaft

Sådan laver du pesto af ramsløg

  • Skyl ramsløgsbladene, og lad dem dryppe af på et rent viskestykke.
  • Rist nødder eller kerner på en pande, til de er gyldne.
  • Blend ramsløgsblade, nødder og olie sammen i en minihakker eller med en stavblender.
  • Tilsæt fintrevet ost, og smag til med salt, peber og evt. citronsaft.

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 5/2022