Derfor er tomater supersunde

Som en eksplosion af surt og sødt. Sådan føles det at sætte tænderne i en solmodnet tomat. De små godter smager ikke bare godt, de er også supersunde. Tjek tomatens sunde egenskaber her – og se hvilke varianter, der er sundest.

Sunde tomater – friske og flåede tomater på dåse

SUNDE TOMATER – uanset om du spiser dem friske eller på dåse, er de fulde af antioxidanter og fattige på kalorier.

© iStock

Tomat er en populær spise verden over – i rå såvel som behandlet form som juice, ketchup, puré og koncentrat. Det er der heller ikke noget at sige til. For udover at smage helt fantastisk rummer tomat en masse sunde egenskaber.

Læs her mere dem her og få svar på, hvordan du udnytter, tilbereder og opbevarer tomater bedst.

1 Hvad gør tomater sunde?


Tomaten indeholder først og fremmest mikroskopiske plantestoffer, som muligvis medvirker til at styrke dit immunforsvar. Særligt indholdet af det røde farvestof lycopen, som er en kraftig antioxidant, er rigtigt højt i tomater.

Derudover byder den, ligesom andre frugter og grøntsager, på lidt fibre og C-vitamin, der blandt andet indgår i opbygningen af stærke led og sener og en sund hud. Kalorier er der kun ganske få af i tomat – en fordel, hvis du skal passe på vægten.

2 Hvor mange kalorier er der i tomat?


Tomater er helt i bund, når det gælder energitæthed. Der er kun ca. 20 kalorier i 100 gram tomat. Til sammenligning er der ca. 550 kalorier i 100 gram mørk chokolade og ca. 30 kalorier i 100 gram gulerod. Tjek herunder, hvor mange kalorier der er i forskellige størrelse tomater.

Hvad vejer en tomat – og hvor mange kalorier er der i?

3 Hvad er tomat godt for?


Perfekt hvis du vil holde vægten

Den kaloriefattige tomat egner sig fremragende til det slanke køkken. Selv hvis du spiser et helt kilo tomat dækker det blot 10 procent af en hel dags kaloriebehov (alt efter, hvor aktiv du er). Så her er masser af mavefylde for meget få kalorier.

Styrker muligvis immunforsvaret og medvirker til at forebygge sygdom

Det er især det store indhold af lycopen, som giver tomaten dens særligt sunde egenskaber. Lycopen, som både er et farvestof og en kraftig antioxidant, er muligvis med til at stive kroppens immunforsvar af, blandt andet ved at beskytte kroppens celler mod skadelig iltning. Det gør, at seriøs forskning peger på, at tomaten, når den indgår i en i øvrigt sund kost, måske kan hjælpe os med et værn mod en stribe sygdomme:

  • Hjertekarsygdommeundersøgelser viser, at tomat og lycopen påvirker både blodtryk og kolesteroltallet positivt.
  • Visse kræftformerforskning viser, at et stort indtag af lycopen er forbundet med en lavere risiko for blandt andet prostatakræft.
  • Demens – ikke alle undersøgelser viser her en klar effekt. Men enkelte studier peger på, at lycopen kan beskytte hjernens celler mod ødelæggelse og dermed – måske – forebygge demens. Der kræves dog yderligere forskning førend, man med sikkerhed kan sige, hvorvidt tomater medvirker til at forebygge demens.

4 Er flåede tomater på dåse også sunde?


Under varmebehandlingen mister tomaterne nogle sunde stoffer, fx en del af C-vitaminet, ligesom den ekstra sunde skræl ofte er fjernet fra dåse-produkterne. Derfor er rå tomater det sundeste valg.

Men ja, du kan sagtens spise flåede tomater og glæde dig over, at de giver dig masser af sunde stoffer. Når tomaterne varmebehandles, før de puttes på dåse, sprænges tomaternes celler. Det gør, at det er meget lettere for kroppen at optage lycopen. Også tomatpuré bugner af styrkende stoffer. Så tøv ikke med at erstatte nogle af de friske tomater med dem på dåse eller in papemballage. Men brug gerne hele dåsen på en gang. Efter åbning går det nemlig stærkt med nedbrydningen af de sunde stoffer.

5 Er økologiske tomater sundere end konventionelle?


Der er ikke lavet mange undersøgelser af sundheden i økologiske tomater sammenlignet med de konventionelle. Men de få, der er, tyder ikke på, at der er den store forskel på sundheden i tomater fra hhv. økologiske og konventionelle landbrug. Andre faktorer som jordbundsforhold, klima, gødning og tomatsort betyder mere for indholdet af sunde stoffer i tomaterne.

Hvis du vil undgå pesticidrester i dine tomater, er de økologisk dyrkede tomater dog stadigt et godt valg, da tidligere tjek af tomater har vist, at der er pesticidrester i over 50 % af udenlandske tomater (kun omkring 5 % af de danske i 2020). Ingen af de fundne rester overskred dog myndigheders grænseværdier, og anses derfor ikke for at kunne skade vores helbred.

6 Hvordan tilbereder man tomat sundest?


Hvis man alene ser på lycopen-indholdet, så er de soltørrede tomater de mest kraftfulde. For når man dræner vandet ud af tomaterne, stiger koncentrationen af sunde næringsstoffer. Men da du omvendt typisk spiser færre tomater, når de er tørrede, er svaret trods alt ikke helt så simpelt.

Er der tale om friske tomater, kan du fint bruge dem i varme retter, og bruge lidt fedtstof i din madlavning. Ved opvarmning sprænges de planteceller, som lycopen er bundet i, og det gør det nemmere for kroppen at optage stoffet. Da lycopen er fedtopløseligt, vil lidt olie i maden også fremme kroppens optagelse af stoffet.

Prøv fx at langtidsbage tomaterne. Du vender dem blot i lidt olie, drysser med havsalt (og evt. hvidløg) og bager dem to-tre timer ved ca. 100-125 gr. Supernemt, og så smager de bagte tomater helt tosset godt i salater, pastaretter og sandwiches.
Se nem opskrift på langtidsbagte tomater her

7 Skal tomater i køleskabet?


Nej, det er bedst at opbevare tomater på køkkenbordet. Når du køler dem ned, standser du nemlig biologiske modningsprocesser, som udvikler smagen.

Tomater kan holde sig op til 14 dage og taber stort set ingen næringsværdi.

8 Er tomat en frugt eller grøntsag?


Det er ikke helt enkelt. Botanisk set er tomat faktisk en frugt, da den har kerner omgivet af frugtkød. Men ligesom agurker og andre væksthusgrøntsager kalder man tomaten for en grøntsag, fordi den er etårig. Og du finder da også tomat på hylderne med grøntsager i supermarkedet, ligesom de tæller med som grøntsag, når du skal op på de 600 gram anbefalede frugt og grønt om dagen.

9 Hvornår er det tomat-sæson?


Sommerhalvåret, fra april til oktober, er sæson for solmodne tomater. Det er dog muligt at købe tomater hele året, fordi vi i dag er i stand til både at dyrke dem i drivhuse og transportere dem over lange afstande.

Tomat i sæson

10 Er tomater klimavenlige?


Det kommer meget an på, hvor og hvordan tomaterne er dyrket.

Herhjemme kræver produktionen en del energi til drivhusene, og det kan gøre CO2-regnskabet for tomater 3-4 gange højere end for fx gulerødder.

Sydlandske tomater dyrket på friland klarer sig bedre klimamæssigt, men kræver til gengæld energi til transport og opbevaring. Samlet set er frilandstomat fra fx Spanien dog bedre end danske drivhustomater. Generelt er tomater mindre klimavenlige end fx gulerødder, kartofler og kål – men stadig langt bedre end fx kød og mejeriprodukter.
Se også: Forskellige fødevarers klimaaftryk

Klimavenlige tomater dyrke på friland

KLIMAVENLIGE TOMATER – tomater dyrket under sydens sol er de mere klimavenlige end tomater, der er dyrket i et opvarmet drivhus.

© iStock

11 Hvad passer tomat godt sammen med?


  • Salt – tomater behøver ikke en masse lir for at smage skønt. Et drys salt er rigeligt.
  • Sukker – er dine tomater lidt umodne, kan du hjælpe smagen på vej med et lille nip sukker. Sukkeret understøtter nemlig tomaternes egne søde undertoner.
  • Kød og svampe – tomat er rige på basis-umami (stoffet glutamat). Denne umami-smag træder særligt frem når den kombineres med synergi-umami (inosinat og guanylat), som findes i fx kød, svampe og fisk, hvorfor fx bolognesesauce, lasagne pasta med tomat og svampe eller makrel i tomat er et hit. Umami-smagen forstærkes også af salt og sukker.
  • Fedt – den kraftfulde antioxidant i tomater, farvestoffet lycopen, er fedtopløseligt. Det betyder, at kroppen optager det bedre, hvis der er lidt fedt til stede. Fx i form af en smule olie ovenpå den bagte tomat eller et stykke fed fisk til tomatsalaten.

12 Lækre, sunde opskrifter med tomat


Langtidsbagte små tomater i ovn - med salt. olie og timian

Langtidsbagte tomater i ovn (nem opskrift)

Langtidsbagte tomater smager fantastisk og er super anvendelige. Spis dem som tapas, som tilbehør til fx kød og fisk, eller brug dem i salater, sandwich, på pizza eller i en lækker pastaret.

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 portion

  • 1000 g små tomater (fx cherry-, cocktail- eller små blommetomater som San Marzano)
  • 8 spsk. olivenolie
  • 4 tsk. rørsukker
  • 4 fed hvidløg (kan udelades)
  • 2 spsk. havsalt
  • Krydderurter, friske eller tørrede – fx rosmarin, oregano, timian eller basilikum

Sådan laver du langtidsbagte tomater i ovn

  • Tænd ovnen på 110° varmluft.
  • Skær tomaterne i halve.
  • Bland olie med en skefuld salt, sukker og krydderurter i en skål. Pres hvidløg i blandingen (kan udelades)
  • Vend tomaterne i olieblandingen, til de er godt fedtet ind.
  • Læg i ét lagt med skindsiden nedad på en bageplade med bagepapir. Drys evt. lidt ekstra salt over tomaterne.
  • Bag i ovnen i 2-3 timer. Hold øje med, at de ikke bliver for mørke. Efter 2 timer er de stadig lidt "våde" i konsistensen og er perfekte som tilbehør til fx varme retter. Efter 3 timer er de tørret mere ind og egner sig til at komme i fx en sandwich – eller til at blive gemt som "soltørrede tomater" overhældt med olie.

TIP: Du kan også fint bruge større tomater. Så skal de bare have lidt længere tid i ovnen.

TIP: De bagte tomater kan holde sig i køleskabet i en uges tid. Hvis du dækker dem med koldpresset oliven- eller rapsolie i et glas med tætsluttende låg, kan de holde sig i 2-3 uger.


Langtidbagte tomater skal ført blades med salt, olie og krydderier

TILBEREDNING – det er nemt at tilberede langtidsbagte tomater. Bland bare lidt olie med salt og krydderurter – og vend tomaterne i blandingen.

© I FORM
Langtidsbagte tomater før og efter bagning i ovn

TOMATER I OVN – før og efter bagning. Her er det halverede cherry-blommetomater, der er bagt i ca. 3 timer og nu er superlækre, lidt seje i konsistensen og fulde af umami-smag.

Lækre, sunde tomatsupper

Tomatsuppe
© wichmann+bendtsen

Hjemmelavet tomatsuppe med røde linser og ristede græskarkerner

Tomatsuppen er vores ultimative favorit suppe, især når den piftes op med røde linser og ristede græskarkerner. Prøv den selv!
25 minutter • 604 kcal
Se opskrift her

© wichmann+bendtsen

Tomatsuppe med bagte peberfrugter

Tomater er spækket med sunde sager og smager vidunderligt frisk og tilberedt. Her får du en af vores favoritopskrifter - en lækker tomatsuppe med bagte peberfrugter.
30 minutter • 299 kcal
Se opskrift her

Cremet tomatsuppe med sprøde kikærter
© wichmann+bendtsen

Cremet tomatsuppe med sprøde kikærter

Den perfekte suppe når halsen kradser, eller når du bare er på udkig efter noget, der er sundt og smagfuldt! Prøv I FORMs opskrift på cremet tomatsuppe med sprøde kikærter.
30 minutter • 386 kcal
Se opskrift her

Chilisuppe
© wichmann+bendtsen

Hot chilisuppe med kidneybønner

Få varmen helt ned i tæerne med denne sunde tomatsuppe med hvidløg og godt med chili. Og så smager den tilmed fantastisk!
30 minutter • 259 kcal
Se opskrift her

Skål med tomatsuppe
© wichmann+bendtsen

Hjemmelavet, kold tomatsuppe

Klar ... parat ... start blenderen og fremtryl denne lækre, hjemmelavede tomatsuppe, der både kan nydes kold og varm. Velbekomme!
15 minutter • 301 kcal
Se opskrift her

Tomatsalater – nemt, sundt og lækkert

Tomatsalat med jordbær, vandmelon og mozzarella
© wichmann+bendtsen

Tomatsalat med jordbær og vandmelon

Servér en lækker tomatsalat med jordbær og vandmelon til frokost eller aftensmad – perfekt i sommervarmen.
20 minutter • 204 kcal
Se opskrift her

Salat med kalvemørbrad og bagte tomater
© wichmann+bendtsen

Salat med kalvemørbrad og bagte tomater

Anret en dejlig kalvemørbrad oven på lidt sprød tomatsalat, og frokosten er i hus.
30 minutter • 516 kcal
Se opskrift her

Middelhavsinspireret salat med laks
© wichmann+bendtsen

Middelhavsinspireret tomatsalat med laks

Snyd ikke dig selv for denne nemme, smukke og lækre salat med varmrøget laks. Den mætter og smager af sol og sommer – året rundt.
20 minutter • 425 kcal
Se opskrift her

Laks med tomatsalat
© wichmann+bendtsen

Laks med tomatsalat og basilikumpesto

I hverdagens travlhed kan det være svært at være kreativ med aftensmaden. Vi hjælper dig på vej, og giver dig her en lækker opskrift, der dækker en del af ugens fiskebehov.
30 minutter • 617 kcal
Se opskrift her

Fyldte auberginer med quinoa og tomatsalat
© Skovdal Nordic

Fyldte auberginer og tomatsalat

Vil du gerne skære ned på dit kødforbrug? Så prøv disse lækre, fyldte auberginer med en frisk tomatsalat til.
40 minutter • 497 kcal
Se opskrift her

Klassiske opskrifter med tomatsauce

One pot pasta med pølse og tomatsovs
© wichmann+bendtsen

Italiensk one pot-pasta med tomat og pølse

Pasta med tomatsovs er altid en vinder. Her serveres den med chorizo-pølse i en alt-i-en-gryde, som kan stå og passe sig selv, til den er færdig. Vupti! Så er der nem og lækker aftensmad.
30 minutter • 484 kcal
Se opskrift her

Squash-spaghetti med kødboller i tomatsauce
© wichmann+bendtsen

Squash-spaghetti med kødboller i tomatsauce

Vi giver dig et sundere og friskere alternativ til kødboller i tomatsauce, ved at skifte spaghettien ud med squash. Retten ligger ikke lige så tungt i maven, og smagen – den bliver kun bedre!
30 minutter • 513 kcal
Se opskrift her

Shakshuka
© wichmann+bendtsen

Shakshuka

Shakshuka er æg kogt i tomatsauce og stammer fra Israel. Den spises normalt til morgenmad, men kan sagtens spises til frokost eller middag.
35 minutter • 221 kcal
Se opskrift her

Sund pizza margherita fuldkorn
© wichmann+bendtsen

Fuldkornspizza margherita med frisk salat

Hvem er ikke pjattet med pizza? Vi har givet den klassiske margherita et sundt tvist.
2 timer • 594 kcal
Se opskrift her

Vegetar-bolognese
© wichmann+bendtsen

Vegetar-bolognese med pasta

Kan mad være sund, lækker og børnevenlig på én og samme tid? Svaret er JA. Her får du opskriften på en lækker vegetar-bolognese med pasta, der er god for de små, og som i et snuptag kan gøres endnu sundere for de store.
40 minutter • 575 kcal
Se opskrift her

Sund lasagne med tomatsalat
© wichmann+bendtsen

Sund lasagne med hytteost, grøntsager og tomatsalat

Kalorielet udgave af den klassiske lasagne med tomatsovs – et hit i alle aldre!
2 timer • 442 kcal
Se opskrift her

Newsletter background