Sådan laver du perfekt laks i ovn

12 minutter
238 kcal

Laks i ovn er noget af det sundeste og nemmeste, du kan servere. Men hvordan sikrer du, at laksen ikke bliver tør? Og hvad skal du servere til? Tjek vores grund-opskrift, tjek alt om stegetider i vores guide og få inspiration i vores mange lækre lakse-opskrifter.

Laks i ovn med grøntsager i bagepapir

LAKS I OVN Der er nemt at lave laks i ovn – selv hvis du som her gør lidt ekstra ud af det og pakker laksen ind med lækkert grønt tilbehør.

© wichmann+bendtsen

Er du på udkig efter et måltid, som både er supersundt, lækkert og virkelig nemt? Så kan du med fordel gå efter laks i ovn. Du kan lave retten på under et kvarter, og fisken bugner af sunde stoffer til glæde for blandt andet dit kredsløb og din hjerne.

Men hvordan undgår du, at laksen bliver tør? Hvor lang tid skal den have i ovnen? Kan du bruge frossen laks – og feder laks ikke ret meget? Få svar på dine spørgsmål her, tjek teknikken i vores basis-opskrift og find inspiration i vores mange lækre opskrifter.

1 Hvordan laver man laks i ovn? (Basis-opskrift)


Laks i ovn er noget af det nemmeste at lave – og oven i købet supersundt. Kunsten er først og fremmest at undgå at give fisken for lang tid, så den bliver tør og trist. Se skema med stegetider – eller brug stegetermometer – hvis du vil have en perfekt bagt laks. Se vores grundopskrift herunder for en nem og sikker fremgangsmåde og få inspiration til variationer og lækkert tilbehør i vores mange lakse-opskrifter.

Laks i ovn med grøntsager - opskrift

Perfekt laks i ovn (opskrift)

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 person

 • 2 laksefilet a ca. 125 g
 • 2 tsk. Havsalt, gerne flagesalt
 • Peber, friskkværnet
 • Evt. citronskiver eller -saft eller friske krydderurter, fx timian, oregano eller rosmarin

Sådan laver du laks i ovn – helt enkelt

 • Varm ovnen op til 180 grader varmluft (200 alm. ovn).
 • Læg laksefileten på et stykke bagepapir eller i et ovnfast fad med skindsiden nedad.
 • Hæld citronsaft ud over laksen.
 • Drys med flagesalt, peber og evt. andre krydderier.
 • Hvis du vil, så læg fx citronskiver eller friske krydderurter ovenpå laksen.
 • Sæt laksen midt i ovnen og bag den i ca. 10-12 min.
 • Du kan med fordel også bruge stegetermometer. Stik forsigtig termometret ind i midten af din laks, der hvor den er tykkest. Laksen skal være ca. 47 grader i midten, når du tager den ud.
 • Tag laksen ud af ovnen, og lad den hvile nogle minutter.

OBS: Brug samme fremgangsmåde, når du laver et større laksestykke eller en hel lakseside i ovn. Her skal du bare justere lidt på stegetiden (se stegetider). Bruger du stegetermometer, skal laksen ud af ovnen, når den har nået ca. 47 grader på det tykkeste sted – uanset størrelsen på dit laksestykke.

TIP: Laksen er så fed i sig selv, at det ikke er nødvendigt at smøre den med ekstra olie eller lægge smørklatter på, inden du putter laksen i ovnen. Men det giver selvfølgelig lidt ekstra saft, hvis du gør det.


2 Hvor lang tid skal laks have i ovnen?


Laks skal ikke have særligt lang tid og kan lynhurtigt blive tør, hvis den får bare nogle få minutter for meget. Det kan dog være svært at give helt præcise stegetider, da tiden afhænger af størrelse og tykkelse på din laks, ligesom der kan være forskel på, hvordan forskellige ovne varmer, og hvor kold laksen er, når du putter den ind i ovnen.

Men her er et godt bud på stegetiden for en lille laksefilet:


Laksefilet: 10-12 min. / 200º


Er du i tvivl, er et stegetermometer en rigtig god hjælp til at lave perfekt laks i ovn.

Du kan se en komplet liste med cirka-stegetider til forskellige størrelser laks i skemaet herunder. Det er en god idé at tjekke laksen, lidt før den fulde stegetid er gået, så du kan nå at tage den ud, hvis den allerede skulle have fået nok.

Stik en gaffel ned mellem flagerne i laksekødet. Lakseflagerne skal kunne skilles ad, og laksen er færdig, så snart den lige netop ikke er rå i midten længere. Mange foretrækker faktisk, at laksen er en smule rå i midten.

3 Kan man bruge stegetermometer til laks i ovn?


Ja, du kan sagtens bruge stegetermometer, når du laver laks – og det er en glimrende metode til at undgå, at den får for lang tid i ovnen.

 • Stik forsigtigt termometret ind der, hvor dit laksestykke er tykkest.

 • Tag laksen ud, når termometret har nået ca. 47 grader, og lad den hvile lidt. Her vil temperaturen stige yderligere et par grader.

 • Laksen er perfekt ved 48-49 graders kernetemperatur.

 • Kan du godt lide din laks lidt rå i midten, skal den være et par grader mindre.

 • Vil du gerne have din laks godt gennemstegt, skal den op på 60 graders kernetemperatur.

4 Er frossen laks godt til laks i ovn?


Ja, du kan fint bruge frossen laks til laks i ovn.

Det bedste resultat får du ved at tø laksen op i køleskabet. Ved langsom optøning mister laksen mindre saft, end hvis du tør den hurtigt op på køkkenbordet eller i mikroovn. Så læg den frosne laks i køleskabet om aftenen dagen før, du skal bruge den.

Skal det gå hurtigt, så tø laksen op i en skål med koldt vand. Sørg for, at laksen er pakket ind i fx en tæt frysepose, så der ikke kommer vand ind til laksen. Denne metode går hurtigere end at tø laksen op på køkkenbordet og er samtidig mere skånsom.

Hvis du har virkelig travlt, kan du også smide den frosne laks direkte i ovnen og stadig få et nogenlunde hæderligt resultat. Regn med, at laksen skal have 5-15 min. ekstra i ovnen ved 200 grader, end hvis laksen var optøet fra start – afhængig af størrelse.

Er det fx klassiske enkeltfrosne laksefileter á ca. 110 gram, skal de formentlig have 18-20 min. i ovnen stedet for 12. Men prøv dig frem, og tjek gerne laksen, når den har fået et par minutter mere end normalt, så du er sikker på, at den ikke får for lang tid i ovnen.

5 Hvordan laver man laksepakker i ovn?


Du laver laksepakker i ovn, også kaldet laks en papilotte, ved at pakke laksen ind i bagepapir sammen med fx grøntsager og krydderurter. Det giver en ekstra saftig laks, fordi den ligger og “damper” i sin egen saft.

Sådan laver du laksepakker:

 • Varm ovnen op til 200 grader (180 grader varmluft).

 • Gør evt. grøntsager klar. Kun din smag og fantasi sætter grænser. Vær dog obs på, om det tilbehør, du vil pakke sammen med laksen, skal have samme tilberedningstid som din laks. Så skær grove grøntsager som fx gulerødder i fine strimler eller skiver, så stegetiden kommer til at passe til både laks og grønt.

 • Fold et stykke bagepapir på midten og læg laks og tilbehør på den ene side.

 • Drys med lidt salt og evt. andre krydderier.

 • Tilsæt evt. et skvæt olivenolie. Det er også lækkert at smøre laksen med fx pesto.

 • Fold bagepapiret hen over pakken og fold kanterne godt sammen, så pakken bliver tæt (se folde-teknik i videoen herunder).

 • Sæt lakse-pakken midt i ovnen og bag den. Pakker skal typisk have 2-5 min. mere, end hvis laksen ikke var pakket ind. Så ca. 15 min. ved 200 grader eller 20 min. ved 180 grader (almindelig ovn), hvis det er små portions-laksestykker, du har pakket ind. (Se stegetider).

 • Tag laksen ud af ovnen, og lad den hvile nogle minutter.

 • Klip hul i bagepapiret, eller fold det ud og servér direkte i papiret.

VIDEO: Sådan folder du bagepapir – “laks en papilotte”

Opskrifter med laks i ovn


Her har vi samlet vores bedste opskrifter på bagt laks. Vi garanterer, at både smagen og sundheden er i top. Velbekomme!

6 OPSKRIFTER: Laksepakker (laks en papilotte)


Laksepakker i ovn (laks en papilotte)

Laks i ovn med grønsager - laks en papilotte
© wichmann+bendtsen

Laks en papilotte med grøntsager

Her er lakse-stykker pakket ind i bagepapir sammen med blandt andet asparges, blomkål og citron og derefter bagt og serveret i lækre portionsanrettede pakker fulde af saft og smag.

➡️ Find opskriften her

Laksepakker i ovn med couscoussalat, opskrift
© wichmann+bendtsen

Laksepakker i ovn med couscoussalat

Velsmagende laks på ingen tid – prøv vores opskrift på laksepakker i ovn med couscoussalat, og du er garanteret et lækkert måltid for hele familien.

➡️ Find opskriften her

7 OPSKRIFTER: Laksefileter i ovn


Laksefileter i ovn

Laks i ovn med grønkål
© wichmann+bendtsen

Laks i ovn med grønkål

Her er den saftige laks serveret med hvidløgs-stegt grønkål, som klæder laksen rigtig godt – både i farve og smag. Retten er nem, lækker og supersund!

➡️ Find opskriften her

Laks i ovn med brombær

Laks med brombærrelish

Her er laksen piftet op med en relish af brombær og rødbede. Den syrligt-søde smag er rigtig fin til den fede fisk. Hertil en smuk og lækker salat med melon, brombær og feta.

➡️ Find opskriften her

Laks i ovn med pesto

Laks i ovn med pesto

Laksestykker uden skind er her smurt med pesto og har fået 12 min. i ovnen. Serveret med kartofler og let kogte bønner og slikærter – og et godt drys af sprødstegt parmaskinke og ristede pinjekerner.

➡️ Find opskriften her

Laks i ovn med parmesan og spidskål
© wichmann+bendtsen

Laks med spidskål og parmesan

Bolsje-rødbeder udgør et virkeligt smukt og lækkert tilbehør til den bagte laks, hvor der også er blancheret spidskål og høvlet parmesan til.

➡️ Find opskriften her

Laks i ovn med rodfrugtfritter

Fish and chips i sund udgave

Her er det sunde alternativ til den britiske hofret, fish and chips – nemlig bagt laks med peberrods-panering og pommes frites af blandede rodfrugter.

➡️ Find opskriften her

Laks i ovn med blå birkes

Laks med blå birkes og pasta

Der er gang i både farver og smag i denne ret. Laksen har her fået en sprød top af blå birkes. Serveret med flot sort pasta, grøn broccoli-pesto, rødløg og dampede gulerødder. Smukt!

➡️ Find opskriften her

Laks i ovn - laksetern på spyd
© wichmann+bendtsen

Laks i ovn med rødkålssalat

Gør serveringen af de klassiske laksestykker i ovn lidt festligere ved at skære dem i store bidder og sætte dem på træspyd. Servér hertil en flot og mættende salat med rødkål, spinatblade og røde linser.

➡️ Find opskriften her

Laks i ovn med ærtepuré
© Miklos Szabo

Laks i ovn med ærtepuré

Omgiv din laks med ærter! Her er fisken serveret med en overraskende nem og lækker ærtepuré med mynte samt kogte kikærter. Top retten med friske ærteskud, hvis du kan få fat på dem.

➡️ Find opskriften her

Sesam-laks i ovn med bønnesalat
© wichmann+bendtsen

Sesam-laks med powersalat

Laksen her er smurt med agavesirup og sennep og drysset med sorte sesamfrø. Den lækre powersalat byder blandt andet på edamamebønner, quinoa, avocado, mandler og rødbede.

➡️ Find opskriften her

Laks i ovn med pasta
© wichmann+bendtsen

Pasta med laks, asparges og dild

En super-enkel ret, du kan lave på bare 20 min. Bag laksen i 12 min., kog pasta og asparges, og miks det hele med dild og krydderier direkte på tallerkenen. Sund og lækker hverdagsmad!

➡️ Find opskriften her

Laks i ovn med quinoa og asparges
© wichmann+bendtsen

Laks med quinoa og asparges

Både laks og quinoa er supersunde. Og serveret som her med asparges, lime og friske bær er retten en sand vitamin-bombe.

➡️ Find opskriften her

Laks med rodfrugter, blomkålsris og hollandaise
© wichmann+bendtsen

Laks med rodfrugter, blomkålsris og hollandaise

Til dig fra os – en nem og hurtig opskrift på laks med rodfrugter, blomkålsris og hollandaise til hverdagsaftener. Retten er rig på grøntsager, mættende proteiner, sunde fedtsyrer og mavevenlige kostfibre. Jamen selv tak!

➡️ Find opskriften her

Bagt laks med rodfrugter
© wichmann+bendtsen

Laks i ovn med bagte rodfrugter

Prøv vores lækre lakse-opskrift med bagte rodfrugter. Den smager himmelsk og giver dig masser af fibre og sunde fedtsyrer.

➡️ Find opskriften her

Laks og grønt i fad
© wichmann+bendtsen

Laks og grønt i fad

Nogle gange skal det bare være nemt og hurtigt at lave aftensmad. Her får du opskriften på ovnbagt laks i selskab med spidskål og porrer. Alt sammen i ét fad. Velbekomme!

➡️ Find opskriften her

Misomarineret laks med edamamebønner
© Skovdal Nordic

Misoglaseret laks med ricebowl

I FORMs opskrift på misoglaseret laks i ovn med ricebowl - en smagsbombe, du kan fremtrylle på kun 20 minutter. Prøv selv!

➡️ Find opskriften her

Sheet pan med laks, broccoli, peberfrugter og søde kartofler, opskrift
© wichmann+bendtsen

Sheet pan med laks, broccoli, peberfrugter og søde kartofler

Laks i ovn? What's not to like. Saml alle ingredienserne til dit sunde måltid i én bradepande og slip for oprydningen efter spisetid.

➡️ Find opskriften her

Grillad lax i ugn
© wichmann+bendtsen

Grillet laks med rabarber-topping

Når det er sæson for rabarber, så prøv at lave denne nemme og lækre rabarber-tomat-topping til din laks. Den let syrlige smag fra rabarberne passer rigtigt godt til den fede laks.

➡️ Find opskriften her

8 OPSKRIFTER: Hel lakseside i ovn


Hel lakseside i ovn

Hel lakseside i ovn med pasta og krydderurter
© wichmann+bendtsen

Hel lakseside i ovn med pasta og krydderurter

Har du en hel lakseside? Så prøv denne opskrift, hvor laksen er pakket godt ind i friskhakket persille, dild og purløg. Hertil en cremet pasta med spidskål og blomkålspuré.

➡️ Find opskriften her

Lakseside i ovn med kartoffelsalat
© wichmann+bendtsen

Lakseside i ovn med sommersalat

Nem opskrift på hel lakseside i ovn, som serveres med friske krydderurter og lime – og hertil en sund og sommerlig kartoffelsalat med asparges, blomkål, gulerødder og ærter.

➡️ Find opskriften her

9 Skal man bruge bagepapir eller sølvpapir til laks?


Vi anbefaler bagepapir, når du skal lave laksepakker i ovn – laks en papilotte – som det også kaldes, når man pakker laks ind i papir og bager den i ovnen.

Selvom stanniol er lettere at forme og pakke ind med, så er der to gode grunde til at vælge bagepapir:

 • Du risikerer ikke at få aluminium i din mad – og dermed din krop – hvis du bruger stanniol. Syreholdige fødevarer som lime og citron er tilbehør, vi tit putter på fisken, når vi laver laks i ovn. Og netop syre kan trække aluminium ud af sølvpapiret, så det kommer over i maden. I større mængder er aluminium under mistanke for at påvirke bl.a. vores frugtbarhed og hjerne.

  Hvis du laver laksepakker på grill, hvor bagepapir ikke dur, så vent med at putte citron på, til laksen er grillet færdig.

 • Bagepapir er et langt mere miljøvenligt valg end stanniol, som både er mere klimabelastende at fremstille og meget sværere at nedbryde end bagepapir.

LÆS OGSÅ: Disse fødevarer må du aldrig pakke ind i stanniol

Stanniol eller bagepapir til laks i ovn?

STANNIOL ELLER BAGEPAPIR? Hvis du putter syreholdige ting som citron og lime i din laksepakke, så vælg altid bagepapir.

10 Hvilket tilbehør er godt til laks i ovn?


Det er kun din egen (eller dine gæsters) smag, der sætter grænser for, hvad du kan servere til laks. Laver du laksepakker, har du grøntsagerne på plads og kan evt. supplere med en sprød salat, ris, nye kartofler eller en cremet pasta.

Det giver en god balance i måltidet at have både lidt sprødt og knasende til den bløde laks, fx nogle friske eller let svitsede grøntsager samt lidt syrligt (fx lidt citron, kapers eller en syrlig sauce eller dip) som modvægt til laksens fede smag.

Da laks i sig selv er relativ kalorietung, så supplér gerne med en masse grøntsager, hvis du vil have et måltid i god ernæringsmæssig balance. Ud over salater eller svitsede, bagte eller dampede grøntsager, kan du også vælge at spise fx blomkålsris (groftrevet blomkål, som du overhælder med kogende vand eller svitser let på panden) eller squashpasta til din laks.

Du kan få masser af inspiration til sundt og lækkert tilbehør i vores lakse-opskrifter.

11 Hvilken sauce er god til laks i ovn?


Laks er så saftig i sig selv, at en sauce ikke er absolut nødvendig for at få laksen til at glide ned – især ikke hvis dit tilbehør også er lidt saftigt i det. Laver du laksepakker, vil saften fra pakken i sig selv udgøre en fin “sauce”.

Men ellers er det typisk lyse, syrlige saucer som fx citron-sauce eller hollandaise sauce, der klæder laksen godt.

Et andet godt bud er at lave en rørt kold sauce/dip af fx græsk yoghurt, skyr eller creme fraiche blandet med fx revet løg, hakkede friske krydderurter (fx dild, purløg, citronmelisse eller persille) og krydret med salt, peber, karry eller chili.

Opskrift: Lækker og kalorielet hollandaise-sauce

Opskrift: Sauce verte – også god til laks!

12 Hvor længe kan lakse-rester holde sig i køleskabet?


Lakse-rester kan holde sig 1-2 dage i køleskab. Holdbarheden afhænger kraftigt af, hvor længe fisken i første omgang har stået fremme på spisebordet, før den blev sat på køl.

Så pak din lakse-rest ind og sæt den i køleskabet så hurtigt som muligt – så burde den kunne holde sig i to dage.

13 Hvad kan man bruge lakse-rester til?


Fortvivl ikke, hvis du har haft en hel lakseside i ovnen og har en rest til overs. Der er masser af gode ting, du kan bruge bagt laks til. Her er lidt inspiration:

 • Pasta med laks – skøn aftensmad til dagen efter. Skal det være nemt, kan du bare vende den varme, kogte pasta med dine lakserester, et skvæt olivenolie, salt, peber og lidt parmesan eller en skefuld pesto - evt. suppleret med overskårne cherrytomater og et drys friske krydderurter.
  Opskrift: Pasta med laks

 • Omelet med laks – helt oplagt til både morgen, middag og aften. Røget laks er en favorit i omelet, men har du en rest bagt laks til overs, er den også fin i omelet. Svits lidt grøntsager, fx hakket løg og stykker af frisk asparges, på panden, pisk et par æg med salt og peber, hæld dem over grøntsagerne, pluk laksen i bidder og drys den over æggemassen. Steg gylden på begge sider – og spis!

 • Laksesalat – en rest laks er perfekt i laksesalat. Lav enten en cremet laksesalat til at putte i sandwich eller på rugbrød eller en mættende, sprød salat med fx snittet kål, lidt løg, bønner og en god dressing. Lavede du en kold yoghurt-dip til din laks i ovn, kan du snildt bruge resterne fra den også: Bland laksen ned i dippen sammen med lidt friskhakket rødløg og lidt snittet asparges eller grønne ærter – og vupti: Du har en lækker laksesalat.
  Opskrift: Salat med laks og spidskål

14 Hvor mange kalorier er der i laks?


Laks er en fed fisk, og den hører derfor heller ikke til i den lette ende, når det kommer til kalorier. Kalorie-indholdet vil variere fra fisk til fisk, men generelt har målinger vist, at opdrættede laks rummer op mod dobbelt så mange kalorier som vildlaks, fordi de vilde laks er mindre fede end dambrugslaksene.

DTU Fødevareinstituttet opgør således kalorieindhold i opdrættet atlanterhavslaks til 228 kalorier pr. 100 g laks, mens det er nede på 159 kalorier pr. 100 g for vild atlanterhavslaks.

Til sammenligning er der 38 kalorier i gulerod og 545 kalorier i mælkechokolade.

Herunder kan du se, hvor mange kalorier der omtrent er i forskellige stykker laks. Kalorietallene her gælder for opdrættet atlanterhavslaks, som er det, der bliver solgt mest af herhjemme.

Så mange kalorier er der i laks – forskellige størrelser laksestykker

KALORIER I LAKS Der er ca. 228 kalorier i 100 gram opdrættet laks. Her kan du se, hvor mange kalorier der omtrent er i forskellige størrelse laksestykker. En standard portions-udskåret laksefilet er på ca. 110 g = 250 kcal.

50 kalorier = 22 gram laks. 100 kalorier = 44 gram laks. 150 kalorier = 66 gram laks. 250 kalorier = 110 gram laks. 500 kalorier = 220 gram laks.

Kilde: DTU Fødevareinstituttet – data for rå, opdrættet atlanterhavslaks

15 Er laks i ovn sundt?


JA! Selvom laks hører til i den tunge ende af kalorie-skalaen, er hvert eneste gram spækket med sundhed – oven i købet sundhed, som det kan være svært at få fra andre kilder.

Det er især laksens høje indhold af omega-3-fedtsyrer, særligt n-3-fedtsyrerne DHA og EPA, der gør laksen til et sikker hit på sundhedsskalaen. Disse omega-3-fedtsyrer finder du først og fremmest i fede fisk som laks, sild og makrel, og de er voldsomt gavnlige for bl.a. vores hjerte-kar-system og hjerne.

Samtidig er laks rig på D-vitamin, som mange af os mangler i vinterhalvåret, ligesom laks har en antiinflammatorisk effekt i kroppen og fremmer en god tarmflora.

LÆS OGSÅ: Derfor er laks så sundt