Chili: Din stærkeste ven i køkkenet

Hvad hedder den stærkeste chili i verden? Hvad stiller du op, når din mund brænder, og hvordan laver du den perfekte chili sin carne? Få svar på alle dine spørgsmål om chili her.

Skål med rød chili

CHILI – Den kan både redde og sabotere et måltid. Bliv ved med den stærke chilifrugt her.

© iStock

De findes så milde, at de kan serveres for småbørn, og så stærke, at de næsten kan slå en voksen mand ihjel. Lærer du dem at kende og får dem brugt rigtigt, er de dog uundværlige i det sunde køkken. Men husk lige at vaske fingrene, efter du har håndteret chili, for det kan gøre ret så nas at få i øjnene.

1 Hvor kommer chili fra?


Chili stammer fra Syd- og Mellemamerika. De første planter voksede sandsynligvis i Bolivia, og arkæologiske fund har vist, at chiliplanter er blevet brugt i madlavning i flere tusinde år.

Der findes over 4.000 chilivarianter i verden. Alle chiliplanter tilhører planteslægten Capsicum, der hører under natskyggefamilien. Det betyder, at chili er i familie med blandt andet tomat og aubergine.

2 Er chili en frugt?


Det, vi kalder chilifrugter, er teknisk set bær. I daglig tale kalder vi den dog en frugt. Og for at gøre forvirringen total bruger vi den som et krydderi.

3 Er chilier sunde?


Først er det vigtigt at understrege, at chili som regel indtages i så beskedne mængder, at de ikke vejer synderligt tungt på hverken den sunde eller usunde vægt. Når det er sagt, så er chilifrugten sprængfyldt med sunde sager, bl.a.

  • C-vitamin, som bl.a. styrker din hud og dit immunforsvar.
  • Betacaroten, som din krop kan omdanne til A-vitamin.
  • Antioxidanter, som bl.a. styrker dit syn.

Alle tre dele er desuden medvirkende til at holde immunforsvaret sundt og har en antiinflammatorisk effekt, så du skal ikke holde dig tilbage.

4 Hvordan vælger jeg den rigtige chili?


Med over 4.000 forskellige at vælge imellem er det ikke nemt at håndplukke den rigtige chili. Her kommer en guide, der kan hjælpe dig, næste gang du skal handle chili.

Før du læser videre, skal du dog lige kende Scoville-skalaen, der blev udviklet i 1912. Chiliers styrke måles på den, og den er baseret på, hvor meget en chili skal fortyndes i sukkervand, før det ikke længere brænder i munden, når du drikker væsken. Pointskalaen forkortes til SHU.

7 chili typer

Se hvad du kan bruge de forskellige slags chilier til, og hvor de ligger på chilistyrke-skalaen.

Carolina reaper, rød stærkchili
© iStock

Carolina reaper: 1.500.000 SHU

Her har vi den chilisort, der i skrivende stund er opført i Guinness Rekordbog som verdens stærkeste chili. For den utrænede chilismager vil den nok ikke forvolde meget andet end smerte.

Habanero, stærk chili
© iStock

Habanero: 100.000-300.000 SHU

En af de stærkeste chilier, der er en del af udvalget i almindelige supermarkeder. Den ligner lidt en lille peberfrugt og er først grøn, siden gul, orange og rød. Brug den med forsigtighed – den er mange gange stærkere end andre almindelige typer chili.

Tabasco chili
© iStock

Tabasco: 30.000-50.000 SHU

Tabasco-chiliplanten giver små frugter med middelstærk smag. Du kender den nok bedst fra tabascosauce, men en tabascofrugt er faktisk væsentligt stærkere end saucen. Den bruges især i det mexicanske køkken, så hvis der står tacos på menuen, er tabasco din go-to.

Cayenne chili
© iStock

Cayenne: 30.000-50.000 SHU

En middelstærk sag, som du måske bedst kender fra cayennepeber, der er pulveriseret cayennechili – og ofte en blanding af flere forskellige cayennevarianter. Cayennepeber har derfor heller ikke noget at gøre med peber. Det er et levn helt tilbage fra, da Columbus ankom til det amerikanske kontinent og kaldte chili for peber, fordi han og hans besætning syntes, at de stærke smage mindede om hinanden.

Jalapeño chili
© iStock

Jalapeño: 4.000-8.600 SHU

Herhjemme er den måske bedst kendt i sin syltede form, men den milde chilivariant kan også bruges, som du ville bruge enhver anden chili.

Fun fact: Som regel er chilisaucen sriracha også baseret på jalapeñochili.

Pepperoncini, sød chili
© iStock

Pepperoncini: 0-50 SHU

På italiensk kan pepperoncini referere til alle slags chili, men på dansk drejer det sig om en særlig sød sort, der er udbredt i det italienske køkken. Herhjemme er den mest udbredt i en syltet version, som du køber på glas.

Peberfrugt
© iStock

Peberfrugt: 0 SHU

Hvad laver peberfrugten på en skala for chilier? Peberfrugten er faktisk en chilifrugt, om end den absolut mildeste af slagsen. Faktisk er den så mild, at den scorer lige præcis 0 point på Scoville-skalaen. Men dejligt smager den.

5 Hvorfor er chili stærk?


Når vi siger, at chili smager stærkt, er det faktisk lidt misvisende, for smagen af stærkt er ikke en smag på samme måde, som sukker eksempelvis er sødt.

I stedet er der faktisk tale om, at chiliens capsaicin går ind og stimulerer receptorer i munden, som hjernen så oversætter først til smag og – hvis vi får for meget chili – til smerte. Det er også på grund af capsaicin, at vi sveder, når vi spiser stærk chilimad. Det får simpelthen vores kar til at udvide sig og få gang i svedkirtlerne.

Afhænger chiliens styrke af ...

Chili i forskellige farver – rød, gul og grøn
© iStock

... farven?

En almindelig chilifrugt går fra grøn til gul til rød på sin tur fra umoden til moden. Derfor er grønne chilier som regel også mindre stærke end røde af samme sort. Hvis du vil finde ud af, hvor modne de røde så er, er det nemmeste, at du snuser til dem. Hvis det prikker godt i næsen, er den moden.

Rød chili med kerner
© iStock

... om du medtager kernerne?

Et gammelt råd lyder, at du kan fjerne kernerne, hvis du vil gøre chilien lidt mildere, og det er ikke helt ved siden af. Det er ikke, fordi der sidder synderligt meget smag i selve kernerne, men det stof, der får din mund til at brænde, sidder i større koncentrationer i det hvide “kød”, som du som regel fjerner samtidig med kernerne.

Rød chili i forskellige størrelser
© iStock

... størrelsen?

Det er en grov generalisering, som fx ikke passer på de italienske pepperoncini, men som generel rettesnor kan man godt sige, at jo mindre og rundere en chilifrugt er, jo stærkere er den også.

6 Det virker mod for meget chili


Et glas mælk mod stærk chili
© iStock

Hvad gør du, hvis din mund står i flammer?

Hvis du har spist for meget chili og vil lindre smerten, er mælk vejen frem. Capsaicin er nemlig fedtopløseligt og kan derfor opløses i mælk. Til gengæld skal du holde dig fra vand, for det gør ikke andet end at omfordele capsaicin, så nye steder af din mund står i brand.

Og hvis det er maden, der er blevet for stærk?

Du kan prøve dig frem med flere ting, hvis du har været lidt for gavmild med den ene eller anden type chili. Første sted at starte vil være at tilføje sukker eller fløde, hvis det giver mening for den ret, du er i gang med. Hvis det ikke virker, så prøv at øge mængden af væske i retten.

Kan chili være farligt?

Hvis du som utrænet sætter tænderne i en meget kras chili, kan det måske føles, som om du kommer i livsfare, men det er noget, som capsaicin bilder din hjerne ind. Du kan dog godt blive så dårlig, at du måske kaster op, får hovedpine, halsbrand og/eller diarré. Og det er jo sådan set slemt nok.

7 Kan jeg tørre chili selv?


Det kan du, men det er ikke det nemmeste i verden. Hvis chilierne tørrer for hurtigt og for længe, mister de smag. Hvis de tørrer for langsomt, risikerer du, at de mugner indvendigt. Du kan prøve at tørre dem naturligt på snor sådan her:

  • Før en snor igennem chilifrugterne. Hvis chilifrugterne skal pulveriseres senere, anbefaler nogle kokke, at du skærer chilifrugten i mindre stykker.
  • Hæng din chilisnor et tørt og varmt sted. Fx i et solrigt vindue.
  • Lad den hænge i et par uger.
  • Hvis dine tørrede chilier ikke skal forvandles til pulver, skal de opbevares i en lufttæt beholder.
  • Vil du hellere prøve at bage chilierne i ovnen, skal de bages i 5-10 timer ved meget lav varme, ikke højere end 40 gr.
Tørret chili
© iStock

8 Hvordan sylter man chili?


At sylte chili er lige så nemt som at sylte alt muligt andet. Prøv fx denne enkle opskrift.

Syltede chili, opskrift

Hjemmelavet syltede chili – nem opskrift

Syltede chilier er perfekte til fx tortillaer, tacos, sandwhiches og salater – og så er de er supernemme at lave selv.

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 glas

  • 500 g frisk chili efter eget valg
  • 4 dl eddike, fx lagereddike eller æbleeddike
  • 2 dl vand
  • 6 spsk. sukker
  • 2 spsk. salt
  • Evt. ekstra smagsgivere , fx sennepsfrø, laurbærblade, korianderfrø, hvidløgsfed eller hele peberkorn

Sådan laver du syltede chili

  • Bland vand, eddike, sukker og salt i en gryde og kog til sukkeret er opløst.
  • Skær chilierne i skiver og kom dem i et skoldet sylteglas.
  • Tilsæt evt. de ekstra smagsgivere, fx sennepsfrø, hvidløg eller laurbærblade.
  • Hæld den varme lage over chilierne. De skal være helt dækket med væde. Sæt låg på med det samme – sørg for at det er lufttæt.
  • Lad glasset køle af på køkkenbordet og opbevar herefter på køl.
  • Efter 3-5 dage er chilierne klar til at blive spist. De syltede chilier kan holde sig på køl en måneds tid efter åbning.

TIP! Hvis du vil sylte dine chilier hele, så prik hul i hver chilifrugt flere steder med en kødnål eller tandstikker, så lagen kan trænge ind i chilifrugterne.


9 Hvordan giver jeg min chiliret dybde?


Står chili alene som smagsgiver – måske sammen med tomat – får du en “spids” ret, der rammer hårdt, men hurtigt. Tænk derfor i smagsgivere, der giver dybde og afbalancerer chiliens hidsighed. Her er chokolade et populært valg, fordi den mørke variant netop afrunder chilien med sin bitterhed. Øl er en anden mulighed.

10 Hvad er forskellen på chili sin carne og chili con carne?


Her er tale om to klassikere fra det mexicanske køkken, der sætter spanskkundskaberne lidt på prøve: “Carne” betyder kød, og “con” og “sin” betyder henholdsvis med og uden. Det er altså direkte oversat chili med og uden kød. I chili sin carne er der som regel “bare” skruet ekstra op for bønner og linser, men nogle vælger også at tilføre deciderede køderstatningsprodukter.

11 Lækre opskrifter med chili


Opskrifter på chili con – og sin – carne

Chili con carne med chips
© Skovdal Nordic

Chili con carne

Vi disker op med sund og nem chili con carne til hverdagen, hvor tiden ikke rækker til slowfood uden at gå på kompromis med smagen!

Find opskriften her!

Tallerken med chili sin carne
© wichmann+bendtsen

Chili sin carne

Knæk koden til et kulinarisk og kødfrit køkken med denne lækre chili sin carne, der er fyldig og fuld af smag. Prøv selv!

Find opskriften her!

Flere lækre, sunde opskrifter med chili

Skål med chilimayo og to chilier ved siden af.
© wichmann+bendtsen

Chilimayo

I FORMs bud på en lækker og hjemmelavet chilimayo. Prøv den!

Find opskriften her

Grønkålssuppe med chili

Grønkålssuppe med chili

Lav farverig grønkålssuppe med chili, hvidløg, bagte tomater og kylling til aftensmad.

Find opskriften her

Tallerken med chili sin carne
© wichmann+bendtsen

Chili sin carne med chokolade, brune ris og guacamole

Knæk koden til et kulinarisk og kødfrit køkken med denne lækre chili sin carne, der er fyldig og fuld af smag. Prøv selv!

Find opskriften her

Glas med ferskensuppe og et kålhoved
© Peter Kam

Ferskensuppe med rejer, karry, kokos og chili

De er saftige, søde og smager intenst af sol. Spis dig glad og sund i ferskner, som smager himmelsk i sig selv og som ingrediens i vores ferskensuppe med rejer, karry, kokos og chili.

Find opskriften her

tallerken med oksekødssalat
© wichmann+bendtsen

Lun oksekødssalat med peberfrugt og chili

Her får du opskriften på en super sund, thai-inspireret oksekødssalat. Velbekomme!

Find opskriften her

Chilisuppe
© wichmann+bendtsen

Hot chilisuppe med kidneybønner

Få varmen helt ned i tæerne med denne sunde tomatsuppe med hvidløg og godt med chili i. Og så smager den tilmed fantastisk!

Find opskriften her

Spicy græskarsuppe

Spicy græskarsuppe

Varm dig på denne cremede græskarsuppe med en spændende smagsvariation.

Find opskriften her.

Suppekur - kartoffelsuppe
© wichmann+bendtseb

Sød kartoffelsuppe med blomkål, chili og ingefær

Denne velsmagende suppe fylder hele kroppen med varme og energi. Perfekt som aftensmad på en grå og kedelig hverdag.

Find opskriften her

Varm kakao med chili
© Thomas Dahl

Varm kakao med chili

Tø sjælen op med I FORMs bud på en varm kakao med chili, eller brug den som en redningsplanke for frosne fingre. Tænd for pejsen (eller bare for elkedlen), og hyg dig med vores lækre alternativ til aftenkaffen.

Find opskriften her

Chokoladekage med chili

Chokoladekage med chili

Chokoladekage er en elsket klassiker hos store og små. Her får chokoladen modspil af spicy chili, der giver kagen et ekstra pift.

Find opskriften her

Artiklen har været bragt i I FORM nr. 15, 2022