Chili: Din stærkeste ven i køkkenet
Hvad hedder den stærkeste chili i verden? Hvad stiller du op, når din mund brænder, og hvordan laver du den perfekte chili sin carne? Få svar på alle dine spørgsmål om chili her.
Hvad hedder den stærkeste chili i verden? Hvad stiller du op, når din mund brænder, og hvordan laver du den perfekte chili sin carne? Få svar på alle dine spørgsmål om chili her.
De findes så milde, at de kan serveres for småbørn, og så stærke, at de næsten kan slå en voksen mand ihjel. Lærer du dem at kende og får dem brugt rigtigt, er de dog uundværlige i det sunde køkken. Men husk lige at vaske fingrene, efter du har håndteret chili, for det kan gøre ret så nas at få i øjnene.
Chili stammer fra Syd- og Mellemamerika. De første planter voksede sandsynligvis i Bolivia, og arkæologiske fund har vist, at chiliplanter er blevet brugt i madlavning i flere tusinde år.
Der findes over 4.000 chilivarianter i verden. Alle chiliplanter tilhører planteslægten Capsicum, der hører under natskyggefamilien. Det betyder, at chili er i familie med blandt andet tomat og aubergine.
Det, vi kalder chilifrugter, er teknisk set bær. I daglig tale kalder vi den dog en frugt. Og for at gøre forvirringen total bruger vi den som et krydderi.
Først er det vigtigt at understrege, at chili som regel indtages i så beskedne mængder, at de ikke vejer synderligt tungt på hverken den sunde eller usunde vægt. Når det er sagt, så er chilifrugten sprængfyldt med sunde sager, bl.a.
Alle tre dele er desuden medvirkende til at holde immunforsvaret sundt og har en antiinflammatorisk effekt, så du skal ikke holde dig tilbage.
Med over 4.000 forskellige at vælge imellem er det ikke nemt at håndplukke den rigtige chili. Her kommer en guide, der kan hjælpe dig, næste gang du skal handle chili.
Før du læser videre, skal du dog lige kende Scoville-skalaen, der blev udviklet i 1912. Chiliers styrke måles på den, og den er baseret på, hvor meget en chili skal fortyndes i sukkervand, før det ikke længere brænder i munden, når du drikker væsken. Pointskalaen forkortes til SHU.
Når vi siger, at chili smager stærkt, er det faktisk lidt misvisende, for smagen af stærkt er ikke en smag på samme måde, som sukker eksempelvis er sødt.
I stedet er der faktisk tale om, at chiliens capsaicin går ind og stimulerer receptorer i munden, som hjernen så oversætter først til smag og – hvis vi får for meget chili – til smerte. Det er også på grund af capsaicin, at vi sveder, når vi spiser stærk chilimad. Det får simpelthen vores kar til at udvide sig og få gang i svedkirtlerne.
Det kan du, men det er ikke det nemmeste i verden. Hvis chilierne tørrer for hurtigt og for længe, mister de smag. Hvis de tørrer for langsomt, risikerer du, at de mugner indvendigt. Du kan prøve at tørre dem naturligt på snor sådan her:
At sylte chili er lige så nemt som at sylte alt muligt andet. Prøv fx denne enkle opskrift.
Syltede chilier er perfekte til fx tortillaer, tacos, sandwhiches og salater – og så er de er supernemme at lave selv.
TIP! Hvis du vil sylte dine chilier hele, så prik hul i hver chilifrugt flere steder med en kødnål eller tandstikker, så lagen kan trænge ind i chilifrugterne.
Står chili alene som smagsgiver – måske sammen med tomat – får du en “spids” ret, der rammer hårdt, men hurtigt. Tænk derfor i smagsgivere, der giver dybde og afbalancerer chiliens hidsighed. Her er chokolade et populært valg, fordi den mørke variant netop afrunder chilien med sin bitterhed. Øl er en anden mulighed.
Her er tale om to klassikere fra det mexicanske køkken, der sætter spanskkundskaberne lidt på prøve: “Carne” betyder kød, og “con” og “sin” betyder henholdsvis med og uden. Det er altså direkte oversat chili med og uden kød. I chili sin carne er der som regel “bare” skruet ekstra op for bønner og linser, men nogle vælger også at tilføre deciderede køderstatningsprodukter.
Artiklen har været bragt i I FORM nr. 15, 2022