Kål dig sund – sådan får du mere kål i hverdagen
Kål er et af naturens absolutte pletskud. Mød 9 kraftfulde kål-typer her og se, hvordan du smagfuldt og lækkert får dem sneget ind i hverdagskosten.
Kål er et af naturens absolutte pletskud. Mød 9 kraftfulde kål-typer her og se, hvordan du smagfuldt og lækkert får dem sneget ind i hverdagskosten.
Vi ved godt, at grøntsager er sunde, og mange af os forsøger hver dag at få de anbefalede gram indenbords.
Men hvis du vil have mest muligt ud af dine grøntsager, handler det ikke kun om mængden.
Det handler også om at vælge de grøntsager, der ligger i toppen, når det kommer til indhold af vitaminer og mineraler. Her er kål en klar vinder.
Heldigvis er det både nemt og lækkert at få mere kål ind i kosten. Prøv fx grøntsagen i en greenie til morgenmad, som råkost til frokost eller dampet til aftensmaden.
Vi gør dig klogere på, hvorfor – og hvordan – du skal kaste dig over kål i alle dens afskygninger.
Kål er et af naturens absolutte pletskud.
Uanset om det er grønkål, broccoli, blomkål, spidskål eller rosenkål, har de én ting til fælles: De er pakket med næringsstoffer, der styrker kroppen og fremmer sundheden. Det gælder fx folat, kalium, K-vitamin og beta-karoten.
Forskning har desuden vist, at kål generelt indeholder flere kostfibre end de vandrige grøntsager som agurk og icebergsalat. Og mange kål-typer er rene C-vitaminbomber – faktisk overgår de ofte citrusfrugter, når det gælder indholdet af det vigtige vitamin.
Med det i baghovedet er der al mulig grund til at give kål en fast plads i hverdagskosten.
Den sundeste kål af dem alle er grønkål. Det vil i hvert fald være det bud, som de fleste ernæringseksperter vil pege på.
Derfor ligger grønkål højt på listen:
Højt indhold af vitaminer: Grønkål er ekstremt rig på A-vitamin, C-vitamin og K-vitamin.
Antioxidanter: Grønkål indeholder antioxidanterne quercetin og kaempferol, som forskning tyder på kan have antiinflammatoriske og antioxidative egenskaber.
Mineraler: De grønne blade er en kilde til calcium, magnesium og kalium, som er vigtige for knoglesundhed, muskelfunktion og blodtryk.
Fibre: Der er masser af kostfibre i den grønne kål, og det gavner fordøjelsen og kan støtte blodsukkerbalancen.
Fra hvid til grøn og fra stok til blad – her får du overblik over kålens mange former og typer.
Ud over de klassiske kåltyper findes der flere spændende og næringsrige kål-typer, som både tilfører variation i smag og tekstur – og som samtidig gør noget godt for din almene sundhed. Her får du nogle af dem:
Kinakål er mild i smagen, let i konsistensen og populær i salater og asiatisk madlavning. Den sprøde kål er rig på C-vitamin og folat og har et lavt kalorieindhold, hvilket gør den velegnet til lette og nærende måltider.
Romanesco er en smuk krydsning mellem blomkål og broccoli. Den har en nøddeagtig smag og indeholder både fibre, C-vitamin og carotenoider.
Glaskål (også kaldet kålrabi) er en knoldformet kåltype med sprød tekstur og en let sødlig smag. Den er især rig på C-vitamin og kostfibre og fungerer godt både rå og tilberedt.
Sort kål og palmekål (også kendt som cavolo nero eller toscansk kål) er mørkegrønne, bladede kåltyper med højt indhold af antioxidanter, A-vitamin og K-vitamin. De minder ernæringsmæssigt meget om grønkål og er særligt populære i middelhavskøkkenet, fx som en af hovedingredienserne i den skønne toscanske bønnesuppe ribolita.
Marvkål er en fiberrig og næringsrig vinterkål, som også minder lidt om grønkålen. Den ses dog sjældent i det moderne køkken, og er faktisk mest udbredt som foderkål til fx vildt.
Den sundhedsmæssige værdi af at spise kål udspiller sig på flere fronter. Er du stadig i tvivl om, hvorvidt du skal hælde mere kål på tallerkenen?
Så kast lige et blik på de mest tungtvejende argumenter for at spise de grønne, fiberrige blade.
En fantastisk genvej til masser af kål går gennem at blende den til en cremet smoothie eller greenie.
Rent ernæringsmæssigt er værdien fuldt på højde med at gumle kålen fra tallerkenen. Det er bare vigtigt, at du undgår at placere et filter mellem glasset og den blendede kål.
Juicer du kålen, mister du nemlig især de gavnlige kostfibre, men også en del af de øvrige sunde stoffer. Hold dig derfor til at blende kålen, og korrigér eventuelt konsistensen ved at tilsætte lidt vand.
Revet, hakket, svitset, stegt, stuvet og bagt. Kål kan varieres i det uendelige – og den er en eminent hovedingrediens i både tilbehør og hovedretter.
Prøv en af vores mange velsmagende og supersunde opskrifter med masser af kål.
Er du klar til at gøre kål på din kål? Så skal du alliere dig med det rigtige værktøj.
Her får du tre gode bud på, hvad du skal have i dit køkken.
En lidt kedelig bivirkning ved at guffe en masse kål er, at den kan give luft i maven.
Når du slipper den ud, kan den tilmed lugte en smule fælt. Men bare rolig, det er helt naturligt med både luften og lugten. Kål indeholder en del svovlforbindelser, der binder sig til den brint, som tarmbakterierne danner, når de bearbejder kålens fibre.
Selvom processen er helt naturlig, kan den stadig være generende. Især hvis du ikke lige har mulighed for at slippe gassen ud.
Der er heldigvis flere ting, du kan gøre for at mindske luftdannelsen:
Du kan sagtens dyrke din egen kål, og modsat hvad mange tror, er det slet ikke så svært at få kålen til at trives.
Du skal bare huske at give kålplanterne rigeligt med gødning og plante dem et sted i haven, hvor de får masser af solskin. Hvis du samtidig køber planterne i stedet for at så dem selv, kan det næsten ikke blive nemmere.