Rød spidskålssalat med ristede kikærter og avocado

30 minutter
514 kcal

Der er lutter gode grunde til at stille en rød spidskålssalat på bordet i aften. Kålen er smuk, supersund og en rigtigt god begynderkål, fordi smagen ikke er så “kålet” som andre kåltyper.

Rød spidskålssalat med appelsin, avocado og kikærter

RØD SPIDSKÅLSSALAT er et sikkert hit på middagsbordet, og denne variant kan udgøre et helt måltid i sig selv.

© wichmann+bendtsen

Rød spidskålssalat med appelsin

Sprød rød spidskål, cremet avocado, ristede kikærter og syrlig appelsin. Denne røde spidskålssalat forkæler alle smagsløg – og så er den tilmed en fryd for øjnene. Servér den på en helt almindelig hverdagsaften eller som en del af gæstemenuen.

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 personer

  • 250 g spidskål
  • 1 ds. kikærter
  • 1½ tsk. spidskommen
  • ½ tsk. havsalt
  • Lidt sort peber, friskkværnet
  • 1 spsk. ekstra jomfruolivenolie
  • 1 appelsin
  • 1 håndfuld mynte
  • 1 avocado

Dressing:

  • 1 økoappelsin, saft og skal
  • 1 lime
  • 1 tsk. honning
  • 2 tsk. ekstra jomfruolivenolie

Sådan gør du

  • Snit kålen fint.
  • Dræn kikærterne, og rist på en varm pande i 5-7 min. i olie, spidskommen, salt og peber.
  • Skær appelsinen i tynde både. Hak mynten fint, og bland kål, appelsin og mynte i en skål.
  • Bland ingredienserne til dressingen sammen, og hæld over kålen.
  • Anret kikærterne på salaten, skær avocadoen i tynde skiver, og top salaten med disse.
  • Drys evt. med salt og peber, og servér.

TIP! Salaten er også lækker med saftige æblestykker i.

TIP! Du kan også servere salaten juleaften som et alternativ til en rødkålssalat. Undlad da evt. kikærterne og avocadoen, og tilføj honningristede nødder.


Spidskål er en sikker favorit her på redaktionen. Særligt den røde variant er vi vilde med, fordi den er så smuk og klæder ethvert middagsbord.

Spidskål smager skønt, er supersund, og så er den tilmed billig og altid at finde i supermarkedet. Særligt i sommermånederne og starten af efteråret bliver der gnasket meget spidskål, for her er de danske spidskål i sæson.

Ovenstående er vores yndlingsopskrift på rød spidskålssalat. Dels indeholder den både sprødhed, fedme og syre, og så er farverne utroligt flotte sammen.

bare 30 minutter har du et indbydende, mættende, smagfuldt og vegetarisk måltid.

Velbekomme 😋

1 Kan man spise rød spidskål rå?


Ja! I vores salat med rød spidskål herover er kålen rå, og det giver en skøn sprødhed. Smagen af rå rød spidskål er mild og sød, og en rød spidskålssalat er derfor også oplagt til dem, der ikke er så vilde med kål.

Du kan også sagtens lave en spidskålssalat med tilberedt – fx blancheret – kål. Smagen er stadig mild og sød, men strukturen ændrer sig og bliver mere blød.

2 Er rød spidskålssalat sundt?


Ja, salat med rød spidskål er oplagt som en del af en sund kost.

Den flotte kål indeholder ganske få kalorier – kun 27 kcal pr. 100 gram – så du kan spise rigtigt meget, før det fylder i kalorieregnskabet.

Rød spidskål indeholder også en del kostfibre (1,9 g pr. 100 gram), som holder gang i tarmene og giver en god mæthedsfornemmelse.

Når du sætter tænderne i en spidskålssalat, bliver du også tanket op med vitaminer – bl.a. vitamin K, C og flere af B-vitaminerne. Du får også et skud kalium.

Der findes et hav af opskrifter på rød spidskålssalat – vælger du vores variant herover, får du både rød spidskål, avocado og kikærter, så du er garanteret et lækkert, men også sundt og mættende måltid.

Rød spidskål - til spidskålssalat

RØD SPIDSKÅL er i virkeligheden mere lilla. Uanset hvad du kalder den, er den både smagfuld og sund.

© iStock

3 Hvorfor skal jeg bruge rød spidskål i min salat?


Ernæringsmæssigt er der næsten ingen forskel på, om du laver en rød spidskålssalat eller en grøn (hvis de øvrige ingredienser ellers er ens). Begge er rigtigt fornuftige valg.

En rød spidskålssalat kan dog lidt mere end en “traditionel” version med den lysegrønne kål.

Først og fremmest har rød spidskål en dyb, lilla farve, som kan forvandle selv den kedeligste salat til et fantastisk indbydende måltid, der ser ud af meget.

Hvor den lysegrønne spidskål altid er at finde i supermarkederne, er det røde mere sjældent, og alene det er endnu en god grund til at lave en rød spidskålssalat frem for en grøn, når du kan.

Og så er der faktisk også bittesmå forskelle i smagen. Både rød og grøn spidskål er mild i smagen, men vælger du en salat med rød spidskål, vil du opdage, at den røde variant faktisk er lidt mildere. Strukturen i en rød spidskålssalat er også lidt finere.

4 Hvornår er rød spidskål i sæson?


Hvis du gerne vil have fingrene i et dansk spidskål til din salat med rød spidskål, er det i månederne juni-oktober, du skal holde øje i supermarkedet. De fås typisk i store, velassorterede supermarkeder.

Du kan dog købe importerede spidskål hele året.

Spidskål i haven

SPIDSKÅL kan også dyrkes i haven. Så kan du høste dem fra juli-september.

© iStock

5 Hvad passer rød spidskålssalat godt til?


Vores opskrift på rød spidskålssalat med appelsin, avocado og kikærter er så fyldig, at den i sig selv kan udgøre et helt måltid. Har du brug for lidt ekstra, kan du spise et stykke groft brød til.

Generelt kan du dog servere en rød spidskålssalat til nærmest alt. Mange opskrifter på salat med rød spidskål indeholder æbler, nødder og citrusfrugt – sidstnævnte er også lækkert at dryppe over salaten eller anvende i dressing.

Salater med rød spidskål er ofte dejligt friske og kan med fordel serveres sammen med kød for at gøre menuen knapt så tung. Du kan fx servere den som tilbehør til kylling eller frikadeller.

6 Hvordan kan jeg variere rød spidskålssalat?


Rød spidskålssalat kan varieres i det uendelige. Kålen passer sammen med det meste, så det er en god tøm-køleskabet-salat.

Sørg gerne for, at der er et syrligt element i salaten – så kan det aldrig gå helt galt.

Her er 10 forslag til, hvad du kan putte i din røde spidskålssalat:

7 Hvilken dressing passer til rød spidskålssalat?


Dressingen i vores opskrift herover er helt simpel – og et rigtigt godt bud på en grunddessing til rød spidskålssalat. Alt, du skal bruge, er appelsin, lime, honning og ekstra jomfruolivenolie.

Skal der lidt mere krudt på smagen, kan du tilføje lidt dijonsennep. Det passer fremragende til den sprøde kål.

Skal din salat være mere cremet, kan du bruge creme fraiche som base for dressingen i stedet for olivenolie.