Folinsyre – vigtigt for gravide, men også for dig
Folinsyre – der også er kendt som folat og folsyre – er allervigtigst i den første tid af en graviditet. Men vitaminet er også vigtigt for alle andre.
Folinsyre – der også er kendt som folat og folsyre – er allervigtigst i den første tid af en graviditet. Men vitaminet er også vigtigt for alle andre.
Er der ikke noget med folinsyre og gravide ... tænker du måske. Og jo, du har helt ret. Men folinsyre er også vigtigt for alle os andre. Tjek her hvorfor.
Folinsyre er et B-vitamin. Din krop kan ikke selv danne vitaminet og er derfor helt afhængig af at få det tilført via maden eller som kosttilskud.
I nogle lande beriges madvarer med folinsyre for at sikre, at befolkningen får tilstrækkeligt af det vigtige stof. Det er fx lovpligtigt i USA, hvor de putter vitaminet i kornprodukter. Forskere i Danmark har tidligere anbefalet det samme herhjemme, men indtil videre har man ikke valgt at gøre det
Folinsyre er med til at regulere dine gener og vækst. Det er fx afgørende for, at et foster dannes korrekt. Derfor er vitaminet ekstra vigtigt for gravide. Men folinsyre er nødvendigt for os alle. Du skal bruge det til at producere røde blodlegemer, og dine celler er afhængige af det for at kunne dele sig, så der kan dannes nye celler.
Folinsyre er også vigtigt, fordi kroppen skal bruge det til at omdanne aminosyrer – altså omsætte proteiner. Det er ikke mindst vigtigt, når det handler om aminosyren homocystein. Undersøgelser viser, at der er en sammenhæng mellem højt niveau af homocystein i blodet og en øget risiko for hjerte-kar-sygdomme, især blodpropper. Ligesom risikoen for blodpropper – i især hjernen, men også i hjertet – falder, hvis man får den rette mængde folinsyre i lang tid.
Voksne har generelt behov for mindst 300 mikrogram folinsyre om dagen. Er du gravid eller planlægger at blive gravid, anbefales det af myndighederne at få 400 mikrogram folinsyre dagligt. Men nogle forskningsstudier antyder, at 500 mikrogram er det optimale.
Anbefalingen om ekstra folinsyre gælder, fra 3 måneder inden du planlægger at blive gravid og frem til og med 12. graviditetsuge. Tilskuddet kan dog sagtens tages gennem hele graviditeten
Generelt for voksne viser nogle undersøgelser om hjerte-kar-sygdomme, at 400-500 mikrogram folinsyre måske er endnu bedre. Mangel på folinsyre kan føre til blodmangel, som vi typisk mærker som træthed, svimmelhed og åndenød.
Et fosters neuralrør lukker sig tidligt i graviditeten – normalt på 22.-29.-dagen efter befrugtningen. Folinsyre spiller en meget vigtig rolle i denne proces. Da mange kvinder på dette tidspunkt ikke er klar over, at de er gravide, er det væsentligt, at man allerede begynder at tage folinsyre, når man planlægger en graviditet. Optimalt tre måneder før man bliver gravid.
Et fosters neuralrør udvikler sig senere til hjernen og rygmarven, men hvis neuralrøret ikke lukker sig, fører det til en medfødt misdannelse, også kaldet neuralrørsdefekt eller rygmarvsbrok. Misdannelserne varierer fra lette kosmetiske til svære handicap, spontan abort eller dødfødsel.
Folinsyretilskud kan forebygge 40 pct. af alle tilfælde af rygmarvsbrok.
En gennemsnitlig dansk kost giver dig ca. 300 mikrogram folinsyre om dagen. Det svarer altså nogenlunde til den anbefalede mængde. Spiser du en almindelig sund og varieret kost, er der med andre ord gode chancer for, at du er dækket ind med folinsyre og ikke behøver et tilskud.
Hvis du er gravid eller planlægger at blive gravid, anbefales du et tilskud. Det gælder alle, uanset om du spiser sundt.
Du kan være i risiko for at mangle folinsyre, hvis du spiser meget ensidigt eller drikker meget alkohol.
Som tilskud anbefales folinsyre, da det er denne form, der er grundigt undersøgt, og hvor man kender gevinster, sikkerhed og optimale doser.
Folinsyre findes i mange madvarer, men især i lever, grønne grøntsager, bælgfrugter og kornprodukter. Men der er også folinsyre i bær og frugt.
Er du gravid, så undgå lever, selvom indholdet af folinsyre er højt. Lever indeholder nemlig også store mængder A-vitamin, som kan skade dit foster. Leverpostej i mindre mængder er o.k.
Holdbarheden af folinsyre er ret dårlig, og vitaminet ødelægges nemt under opbevaring og tilberedning. Det synes ikke om hverken vand, varme eller sollys. Så vil du have optimalt folinsyreudbytte af dine grøntsager, så spis dem rå, eller tilbered dem hurtigt under damp eller i mikroovn.
Ligesom med alle andre vitaminer er dosis vigtig. En norsk undersøgelse fandt, at højdosis folinsyre sammen med højdosis-B12-vitamin kunne forhøje risikoen for prostatakræft hos mænd. Den risiko er der ikke med de anbefalede doser. Jo mere, jo bedre gælder altså ikke for tilskud med folinsyre.
Det kan være svært at time, hvornår man bliver gravid. Dermed er det også de færreste, der præcis kan begynde at tage folinsyre tre måneder før deres graviditet. Ifølge Sundhedsstyrelsen kan du dog tage tilskud med folinsyre i årevis, uden der sker noget ved det, så hellere lidt for tidligt end lidt for sent.
Kilde: Morten Dahl, speciallæge, forsker og underviser. Medstifter af @laegeogfamilie
Artiklen blev bragt i I FORM nr. 7/2022