Rødkål – rød, rund og ret sund
Hurra for rødkål, som har fortjent at pynte på din tallerken – og ikke kun til jul. Den runde, sunde kål er fyldt med mættende kostfibre, vitaminer og sunde plantestoffer, der gavner dit helbred.
Hurra for rødkål, som har fortjent at pynte på din tallerken – og ikke kun til jul. Den runde, sunde kål er fyldt med mættende kostfibre, vitaminer og sunde plantestoffer, der gavner dit helbred.
Er du en af dem, der typisk kun spiser rødkål ved juletid, så snyder du dig selv. Det er nemlig fyldt med sunde stoffer, det mætter, det er billigt og så smager det godt.
Til jul er især den syltede, hjemmelavede version populær, men resten af året kan rødkål også anbefales i dine salater, hvor den både giver noget at tygge på, masser af mæthed og en smuk farve.
Fermentering er et sundt og lækkert alternativ til den traditionelle syltede rødkål. Selve fermenteringen tager tid – men de mange mælkesyrebakterier i den fermenterede kål er guld værd for din mave.
Vil du lune din kål?
Spis fermenteret kål, som den er, eller lun den skånsomt - så overlever de fleste bakterier fra fermenteringen. Gør sådan her:
Bring lidt økologisk drue- eller solbærsaft i kog. Tag gryden af varmen og bland din fermenterede rødkål i, lad den trække 5-10 minutter. Denne metode vil afrunde smagen lidt.
Kilde: Bogen "Sund med dine gode bakterier" / bactibalance.dk
Tja ... du får stadig en del kostfibre, hvis du køber kålen på glas, så direkte usund er den ikke. Men der er ingen tvivl om, at rå kål er sundere end køberødkål på glas.
Rå rødkål indeholder mere C-vitamin end glasversionen, der ofte også indeholder ret meget sukker og dermed flere kalorier. Du kan dog købe kål på glas uden tilsat sukker.
Læs også: Granatæble – en lækker genvej til mere af det sunde
Du kan købe kålen året rundt. Men de danske rødkål er i sæson cirka fra august og frem til februar.
Når du køber den, så tjek, at bladene er faste og spændstige og farven flot.
Yes, det kan du sagtens, men er den rå, skal den blancheres inden nedfrysning.
Blanchering vil sige, at du sænker den snittede kål i letsaltet, kogende vand i et minuts tid. Sænk den derefter i iskoldt vand for at stoppe kogningen, og lad den så dryppe af og køle af. Frys kålen ned i en frysepose eller en plastbøtte med låg.
Kål, der har været frosset, er mest velegnet til brug i varme retter, fx supper, gryderetter og wokretter eller som varmt tilbehør til kød.