Rødkål – rød, rund og ret sund

Hurra for rødkål, som har fortjent at pynte på din tallerken – og ikke kun til jul. Den runde, sunde kål er fyldt med mættende kostfibre, vitaminer og sunde plantestoffer, der gavner dit helbred. Og så kan du nyde den både rå, kogt, fermenteret, bagt og lynstegt.

Et helt rødkål og et overskåret rødkål.

RØDKÅL – Et smukkere kål skal du lede længe efter, men heldigvis har rødkål mange andre kvaliteter end blot at se godt ud.

© iStock

Er du en af dem, der typisk kun spiser rødkål ved juletid, så snyder du dig selv. Rødkål er nemlig fyldt med sunde stoffer, det mætter, det er billigt og så smager det godt.
Til jul er især den kogte version populær, men resten af året kan rødkål også anbefales i dine salater, hvor den både giver noget at tygge på, masser af mæthed og en smuk farve.

Læs mere om rødkål her – og tjek vores lækre opskrifter med rødkål:

1 Hvilke sunde stoffer indeholder rødkål?


Grafik med næringsindhold på rå rødkål og rødkål på glas

2 Hvordan er rødkål sundest?


En bunke snittet rødkål
© Istock

Det korte svar er: rå og frisksnittet.
De sunde plantestoffer i rødkål er nemlig sårbare over for ilt, så det er bedst at skære kålen, lige inden du har tænkt dig at spise den.

Hvis du varmebehandler kålen, så gør det hurtigt. Koger eller steger du kålen for længe, risikerer du at tage livet af de sarte plantestoffer.

3 Er rødkål på glas også sundt?


Tja ... du får stadig en del kostfibre, hvis du køber din rødkål på glas, så direkte usund er den ikke. Men der er ingen tvivl om, at rå rødkål er sundere end køberødkål på glas.

Rå rødkål indeholder mere C-vitamin end glasversionen, der ofte også indeholder ret meget sukker og dermed flere kalorier. Du kan dog købe rødkål på glas uden tilsat sukker.

Læs også: Granatæble – en lækker genvej til mere af det sunde

4 Hvad er rødkål godt for?


Din mæthed

Rødkål er rig på kostfibre, der fylder godt op i maven og holder dig mæt i lang tid.

Din fordøjelse

De mange kostfibre nærer dine gode tarmbakterier, hvilket bl.a. styrker din fordøjelse.

Din talje

Det er ikke rødkålen, der får bukserne til at stramme. Rå rødkål giver dig kun 24 kcal. pr. 100 g, så hvis du gerne vil smide et par kilo, er rødkål – og alle andre kåltyper i øvrigt – geniale til at give dig masser af mæthed for få kalorier.

Dit immunforsvar

Én råvare er ikke nok til at sende dit immunforsvar i top, men rødkål har et højt indhold af C-vitaminer, som hjælper immunforsvaret i den rigtige retning.

Det samme gælder for antioxidanterne antocyaniner, som gemmer sig bag rødkålens flotte farve.

Din kræftrisiko

Glucosinolater er svovlholdige forbindelser, der findes i alle kåltyper. Glucosinolater nedbrydes til forbindelser, der måske kan beskytte os mod kræftfremkaldende stoffer. – I hvert fald nogle af os.
Der er nemlig stor forskel på, hvor gode vi er til at optage, udnytte og udskille disse stoffer. Forskerne er ikke sikre, men det afhænger måske af, hvilke tarmbakterier der har slået sig ned i dit indre.

5 Hvordan opbevarer jeg rødkål?


Et stort rødkålshoved
© Istock

Et rødkålshoved opbevares bedst i grøntsagsskuffen i køleskabet. Her kan det holde sig i ugevis. Læg det i en frysepose, eller pak det ind i husholdningsfilm.

I snittet tilstand kan rødkål holde sig i ca. 4 dage i en plastbøtte på køl uden at blive kedeligt. Det er vigtigt med et tætsluttende låg, da de sunde stoffer i rødkål er følsomme over for iltning.

Grafik af en trillebør med nyhøstede rødkålshoveder

6 Hvornår er rødkål i sæson?


Du kan købe rødkålshoveder året rundt. Men de danske rødkål er i sæson cirka fra august og frem til februar.
Når du køber rødkål, så tjek, at bladene er faste og spændstige og farven flot.

Årsoversigt hvor man kan se, hvornår rødkål er i sæson

7 Hvordan snitter man rødkål?


Med en skarp kniv og et stort skærebræt kommer du langt. Skal du snitte rødkål i store mængder, kan du bruge et mandolinjern eller en foodprocessor.

Har du travlt, kan du også købe færdigsnittet rødkål på pose i grøntafdelingen i nogle supermarkeder.

SÅDAN GØR DU:

Grafik af et rødkålshoved, der er halveret og delt i kvarte

Start med at dele rødkålshovedet i to halve og derefter i kvarter.

Grafik af et kvart rødkålshoved, hvor man kan se, hvad der skal skæres bort

Skær stokken væk, og kassér den.

Grafik af en bunke fintsnittet rødkål

Snit herefter de kvarte rødkål i de størrelser, som du foretrækker. Jo finere du snitter, jo nemmere vil rødkålen være at tygge og spise.

Se videoen: Sådan snitter du rødkål

8 Kan man fryse rødkål?


Yes, det kan du sagtens, men er din rødkål rå, skal den blancheres inden nedfrysning.

Blanchering vil sige, at du sænker den snittede kål i letsaltet, kogende vand i et minuts tid. Sænk den derefter i iskoldt vand for at stoppe kogningen, og lad den så dryppe af og køle af. Frys rødkålen ned i en frysepose eller en plastbøtte med låg.

Rødkål, der har været frosset, er mest velegnet til brug i varme retter, fx supper, gryderetter og wokretter eller som varmt tilbehør til kød.

9 Servér rødkål i stedet for ris eller pasta


Grafik af tre skåle med henholdsvis rødkål, pasta og ris

Uanset om du gerne vil spise mere grønt eller spare på kalorierne, er rødkål en god erstatning for ris eller pasta.

Sådan gør du: Hak helt fint i en foodprocessor, eller snit den fint til 'pasta' med en skarp kniv eller på et mandolinjern.

10 Lækre opskrifter med rødkål


Er du på jagt efter en god og nem opskrift på hjemmelavet rødkål til julemiddagen?
Se opskriften her

Rødkål i salater

Rødkål er genialt i salater. Først og fremmest fordi rødkål er sundt og mættende, men også på grund af den vildt flotte farve. Brug gerne rødkål som en ekstra ingrediens i dine yndlingssalater, eller lad det helt erstatte de knap så næringsrige salattyper som iceberg og hovedsalat.

Rødkål er lækkert sammen med ...

  • ... proteiner. Skal din rødkålssalat udgøre et helt måltid, er proteiner et must. Gå efter sunde varianter som kylling, laks, æg eller rejer. Skal det være vegetarisk, kan du vælge fx kikærter, tørrede bønner, linser eller edamamebønner.
  • ... fedt. Da rødkål kun indeholder ganske få kalorier, er det en god idé at hælde lidt sundt fedt i salatskålen. Det kan fx være i form af avocado, nødder eller mandler.
  • ... tuttifrutti. Rødkål har en lidt bitter smag, og derfor klæder det en rødkålssalat med lidt sødme. Appelsiner, klementiner, æbler, pærer, blåbær og granatæbler er særligt velegnede.
  • ... dressingdryp. En god dressing kan både sørge for sødme og fedme til din rødkålssalat. Rør din egen af en god oliven- eller rapsolie, smagt til med krydderier og lidt flydende honning.
© wichmann+bendtsen

Rødkålssalat med rødbeder, hvide bønner, æbler og hasselnødder

Brug årstidens grøntsager og lav en rød salat af rødkål og rødbede. Tilsæt hvide bønner og æble, og voilá! Aftensmad på 30 minutter.

Se opskriften her

Rødkålssalat med edamamebønner og appelsin
© wichmann+bendtsen

Rødkålssalat med appelsin og valnødder

Vores rødkålssalat med appelsin og valnødder smager, så englene synger, er nem at lave og mætter i timevis. Det skyldes i grove træk, at vi har fyldt den med groft grønt. Velbekomme!

Se opskriften her

Rødkålssalat med æbler og løg til kødboller og perlebyg
© wichmann + bendtsen

Rødkålssalat til kødboller og perlebyg

Har du prøvet vores lækre kødboller med rødkålssalat og perlebyg? Ellers er det på tide! De kan laves på max 30 minutter. Velbekomme.

Se opskriften her

Andebryst med bagte rødbeder
© wichmann+bendtsen

Andebryst med bagte rødbeder og rødkålsråkost

Pynt middagsbordet med den flotte røde farve fra både rødbeder og rødkål, når vi serverer andebryst med bagte rødbeder og rødkålsråkost. Velbekomme!

Se opskriften her

Poke-bowl med edamamebønner og kylling
© wichmann+bendtsen

Bowl med kylling, edamamebønner, rødkål og rød peber

Fyr op for farverne med denne regnbuesalat med edamamebønner, spicy kylling, rødkål, rød peberfrugt og en dressing af cashewnødder.

Se opskriften her

Rødkål i tacos

Brug rødkål som variation til de grønne salater, når der er mexicansk på menuen.

Sådan gør du: Snit rødkålen helt fint eller i lidt grove stykker. Jo grovere, jo mere sprødhed og jo mere at tygge på.

Tortilla med rødkål
© wichmann+bendtsen

Tortillaer med tomat, spicy blomkål, rødkål og avocadodressing

Spis lækker vegetarisk mad med vores tortillaer med spicy blomkål - en ny vinkel på den ellers klassiske bløde taco. Vi garanterer, at du ikke bliver skuffet!

Se opskriften her

tacos med grillet laks
© wichmann+bendtsen

Tacos med grillet laks, avocado og rødkål

Lad dig inspirere af det mexicanske køkken og spis dig mæt og glad i tacos med grillet laks.

Se opskriften her

Diverse opskrifter med rødkål

© wichmann+bendtsen

Sandwich med svinekotelet og to slags rødkål – fermenteret og varm

Rødkål er smukt, sundt – og så smager det skønt. Her har vi piftet en åben sandwich med svinekoteletter op med hele to slags rødkål – en lun og en fermenteret rødkål.

Se opskriften her

© wichmann+bendtsen

Rødkålsjuice med æble og ingefær

Rødkål kan nydes rå, kogt, fermenteret, i supper, salater og ikke mindste som juice. Denne rødkåls-juice giver dig lynhurtigt de sunde kostfibre og plantestoffer, der findes i den runde kål. Og så smager juicen tilmed supergodt! Velbekomme.

Se opskriften her

Sådan kan du også bruge rødkål

Rødkål som wrap

Rødkålsblade i stedet for en tortillawrap er både et sundere, mere kaloriefattigt samt et langt smukkere valg. Og så får du som bonus også noget sprødt at tygge på.

Sådan gør du: Tag et par flotte rødkålsblade, og skær den hårde stilk af nede i bunden.
Smør bladene med fx pesto eller dressing, og fordel så fyldet ovenpå.

Rødkål i din burger

Fiberindholdet stiger, hvis du kommer rødkål i din burger i stedet for den sædvanlige iceberg. Vil du have endnu flere fibre? Så vælg en fuldkornsburgerbolle.

Sådan gør du: Er du hardcore, skærer du et rødkålsblad i fx. fire stykker og kommer dem i burgeren. Vil du gerne tygge lidt mindre, snitter du rødkålen fint.

Rødkål i suppe

Har du en rest rødkål, fungerer den fint som mættende fyld i dine supper. Det samme gælder for andre kålrester.

Sådan gør du: Snit rødkålen i mundrette stykker, og svits dem i et minuts tid i lidt olie. Kom kålen i suppen i de sidste 5 min., så den stadig har lidt bid.