Rødkål – rød, rund og ret sund

Hurra for rødkål, som har fortjent at pynte på din tallerken – og ikke kun til jul. Den runde, sunde kål er fyldt med mættende kostfibre, vitaminer og sunde plantestoffer, der gavner dit helbred.

Et helt rødkål og et overskåret rødkål.

RØDKÅL – Et smukkere kål skal du lede længe efter, men heldigvis har rødkål mange andre kvaliteter end blot at se godt ud.

© iStock

Er du en af dem, der typisk kun spiser rødkål ved juletid, så snyder du dig selv. Det er nemlig fyldt med sunde stoffer, det mætter, det er billigt og så smager det godt.

Til jul er især den syltede, hjemmelavede version populær, men resten af året kan rødkål også anbefales i dine salater, hvor den både giver noget at tygge på, masser af mæthed og en smuk farve.

1 Hvordan er rødkål sundest?


En bunke snittet rødkål
© Istock

Det korte svar er: rå og frisksnittet.
De sunde plantestoffer er nemlig sårbare over for ilt, så det er bedst at skære kålen, lige inden du har tænkt dig at spise den.

Hvis du varmebehandler kålen, så gør det hurtigt. Koger eller steger du kålen for længe, risikerer du at tage livet af de sarte plantestoffer.

En god måde at tilberede kålen på, uden at koge de sunde stoffer ud af den, er ved fermentering. Se her, hvordan du gør:

2 Fermenteret rødkål – opskrift


fermenteret rødkål i glas

Fermenteret rødkål

Fermentering er et sundt og lækkert alternativ til den traditionelle syltede rødkål. Selve fermenteringen tager tid – men de mange mælkesyrebakterier i den fermenterede kål er guld værd for din mave.

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 patentglas á 1 liter

  • 700 g rødkål, økologisk
  • 300 g rødbede, økologisk
  • 2 spsk. havsalt
  • 15 stk. nelliker
  • 1 liter rød vindruesaft/frugtsaft, økologisk
  • 1 dl vand efter behov
  • 2 stk. sammenfoldet rødkålsblad (som låg) eller:
  • 4 stk. rødbede, økologisk (som låg)

Sådan gør du

  • Snit rødkålen fint eller groft efter behag.
  • Skræl rødbeden og riv den groft på et rivejern.
  • Bland rødkål, rødbede, salt og nelliker godt i en skål.
  • Fordel rødkåls-blandingen i 2 patentglas og fyld op med saft. Supplér evt. med lidt vand, hvis kålblandingen ikke er dækket helt af saften.
  • Slut af med et sammenfoldet kålblad eller tykke skiver rødbede som "låg" til at holde kålen nede i saft/saltlagen. Læg en lille kop, underkop eller ren sten øverst, så indholdet ligger i spænd - sørg for, at alt er dækket af saften, så der ikke kommer ilt til kålen.
  • Luk patentglassene og opbevar dem ved stuetemperatur for at give fermenteringen gode vilkår.
  • De første 5-6 dage skal du åbne glassene en gang om dagen for at lette overtrykket. Under fermenteringen dannes kuldioxid, som skal slippes ud.
  • Efter cirka 2 uger er fermenteringen af kålen færdig – ”al dente” i konsistens og med en fantastisk smag. Nu kan rødkålen holde sig i flere måneder, konsistensen vil blot blive lidt blødere med tiden.

Vil du lune din kål?

Spis fermenteret kål, som den er, eller lun den skånsomt - så overlever de fleste bakterier fra fermenteringen. Gør sådan her:

Bring lidt økologisk drue- eller solbærsaft i kog. Tag gryden af varmen og bland din fermenterede rødkål i, lad den trække 5-10 minutter. Denne metode vil afrunde smagen lidt.

Kilde: Bogen "Sund med dine gode bakterier" / bactibalance.dk


3 Hvilke sunde stoffer indeholder rødkål?


Grafik med næringsindhold på rå rødkål og rødkål på glas

4 Er rødkål på glas også sundt?


Tja ... du får stadig en del kostfibre, hvis du køber kålen på glas, så direkte usund er den ikke. Men der er ingen tvivl om, at rå kål er sundere end køberødkål på glas.

Rå rødkål indeholder mere C-vitamin end glasversionen, der ofte også indeholder ret meget sukker og dermed flere kalorier. Du kan dog købe kål på glas uden tilsat sukker.

Læs også: Granatæble – en lækker genvej til mere af det sunde

5 Hvad er rødkål godt for?


Din mæthed

Kålen er rig på kostfibre, der fylder godt op i maven og holder dig mæt i lang tid.

Din fordøjelse

De mange kostfibre nærer dine gode tarmbakterier, hvilket bl.a. styrker din fordøjelse.

Din talje

Det er ikke kålen, der får bukserne til at stramme. Rå rødkål giver dig kun 24 kcal. pr. 100 g, så hvis du gerne vil smide et par kilo, er den røde kål – og alle andre kåltyper i øvrigt – geniale til at give dig masser af mæthed for få kalorier.

Dit immunforsvar

Én råvare er ikke nok til at sende dit immunforsvar i top, men kål har et højt indhold af C-vitaminer, som hjælper immunforsvaret i den rigtige retning.

Det samme gælder for antioxidanterne antocyaniner, som gemmer sig bag kålens flotte farve.

Din kræftrisiko

Glucosinolater er svovlholdige forbindelser, der findes i alle kåltyper. Glucosinolater nedbrydes til forbindelser, der måske kan beskytte os mod kræftfremkaldende stoffer. – I hvert fald nogle af os.
Der er nemlig stor forskel på, hvor gode vi er til at optage, udnytte og udskille disse stoffer. Forskerne er ikke sikre, men det afhænger måske af, hvilke tarmbakterier der har slået sig ned i dit indre.

6 Hvordan opbevarer jeg rødkål?


Et stort rødkålshoved
© Istock

Et kålhoved opbevares bedst i grøntsagsskuffen i køleskabet. Her kan det holde sig i ugevis. Læg det i en frysepose, eller pak det ind i husholdningsfilm.

I snittet tilstand kan kålen holde sig i ca. 4 dage i en plastbøtte på køl uden at blive kedeligt. Det er vigtigt med et tætsluttende låg, da de sunde stoffer er følsomme over for iltning.

Grafik af en trillebør med nyhøstede rødkålshoveder

7 Hvornår er kålen i sæson?


Du kan købe kålen året rundt. Men de danske rødkål er i sæson cirka fra august og frem til februar.
Når du køber den, så tjek, at bladene er faste og spændstige og farven flot.

Årsoversigt hvor man kan se, hvornår rødkål er i sæson

8 Hvordan snitter man rødkål?


Med en skarp kniv og et stort skærebræt kommer du langt. Skal du snitte kål i store mængder, kan du bruge et mandolinjern eller en foodprocessor.

Har du travlt, kan du også købe færdigsnittet kål på pose i grøntafdelingen i nogle supermarkeder.

SÅDAN GØR DU:

Grafik af et rødkålshoved, der er halveret og delt i kvarte

Start med at dele hovedet i to halve og derefter i kvarter.

Grafik af et kvart rødkålshoved, hvor man kan se, hvad der skal skæres bort

Skær stokken væk, og kassér den.

Grafik af en bunke fintsnittet rødkål

Snit herefter de kvarte kål i de størrelser, som du foretrækker. Jo finere du snitter, jo nemmere vil kålen være at tygge og spise.

Se videoen: Sådan snitter du kålen

9 Kan man fryse rødkål?


Yes, det kan du sagtens, men er den rå, skal den blancheres inden nedfrysning.

Blanchering vil sige, at du sænker den snittede kål i letsaltet, kogende vand i et minuts tid. Sænk den derefter i iskoldt vand for at stoppe kogningen, og lad den så dryppe af og køle af. Frys kålen ned i en frysepose eller en plastbøtte med låg.

Kål, der har været frosset, er mest velegnet til brug i varme retter, fx supper, gryderetter og wokretter eller som varmt tilbehør til kød.

10 Servér rødkål i stedet for ris eller pasta


Grafik af tre skåle med henholdsvis rødkål, pasta og ris

Uanset om du gerne vil spise mere grønt eller spare på kalorierne, er kål en god erstatning for ris eller pasta.

Sådan gør du: Hak helt fint i en foodprocessor, eller snit den fint til 'pasta' med en skarp kniv eller på et mandolinjern.

11 Lækre opskrifter med rødkål


Rødkål i salater

Kålen er genial i salater. Først og fremmest fordi den er sundt og mættende, men også på grund af den vildt flotte farve. Brug gerne kål som en ekstra ingrediens i dine yndlingssalater, eller lad den helt erstatte de knap så næringsrige salattyper som iceberg og hovedsalat.

Rødkål er lækkert sammen med ...

  • ... proteiner. Skal din salat udgøre et helt måltid, er proteiner et must. Gå efter sunde varianter som kylling, laks, æg eller rejer. Skal det være vegetarisk, kan du vælge fx kikærter, tørrede bønner, linser eller edamamebønner.
  • ... fedt. Da den røde kål kun indeholder ganske få kalorier, er det en god idé at hælde lidt sundt fedt i salatskålen. Det kan fx være i form af avocado, nødder eller mandler.
  • ... tuttifrutti. Rødkål har en lidt bitter smag, og derfor klæder det en kålsalat med lidt sødme. Appelsiner, klementiner, æbler, pærer, blåbær og granatæbler er særligt velegnede.
  • ... dressingdryp. En god dressing kan både sørge for sødme og fedme til din flotte røde kålsalat. Rør din egen af en god oliven- eller rapsolie, smagt til med krydderier og lidt flydende honning.
© wichmann+bendtsen

Rødkålssalat med rødbeder, hvide bønner, æbler og hasselnødder

Brug årstidens grøntsager og lav en rød salat af rødkål og rødbede. Tilsæt hvide bønner og æble, og voilá! Aftensmad på 30 minutter.

Se opskriften her

Rødkålssalat med edamamebønner og appelsin
© wichmann+bendtsen

Rødkålssalat med appelsin og valnødder

Vores rødkålssalat med appelsin og valnødder smager, så englene synger, er nem at lave og mætter i timevis. Det skyldes i grove træk, at vi har fyldt den med groft grønt. Velbekomme!

Se opskriften her

Rødkålssalat med æbler og løg til kødboller og perlebyg
© wichmann + bendtsen

Rødkålssalat til kødboller og perlebyg

Har du prøvet vores lækre kødboller med rødkålssalat og perlebyg? Ellers er det på tide! De kan laves på max 30 minutter. Velbekomme.

Se opskriften her

Andebryst med bagte rødbeder
© wichmann+bendtsen

Andebryst med bagte rødbeder og rødkålsråkost

Pynt middagsbordet med den flotte røde farve fra både rødbeder og rødkål, når vi serverer andebryst med bagte rødbeder og rødkålsråkost. Velbekomme!

Se opskriften her

Poke-bowl med edamamebønner og kylling
© wichmann+bendtsen

Bowl med kylling, edamamebønner, rødkål og rød peber

Fyr op for farverne med denne regnbuesalat med edamamebønner, spicy kylling, rødkål, rød peberfrugt og en dressing af cashewnødder.

Se opskriften her

Rødkål i tacos

Brug rødkål som variation til de grønne salater, når der er mexicansk på menuen.

Sådan gør du: Snit rødkålen helt fint eller i lidt grove stykker. Jo grovere, jo mere sprødhed og jo mere at tygge på.

Tortilla med rødkål
© wichmann+bendtsen

Tortillaer med tomat, spicy blomkål, rødkål og avocadodressing

Spis lækker vegetarisk mad med vores tortillaer med spicy blomkål - en ny vinkel på den ellers klassiske bløde taco. Vi garanterer, at du ikke bliver skuffet!

Se opskriften her

tacos med grillet laks
© wichmann+bendtsen

Tacos med grillet laks, avocado og rødkål

Lad dig inspirere af det mexicanske køkken og spis dig mæt og glad i tacos med grillet laks.

Se opskriften her

Diverse opskrifter med rødkål

© wichmann+bendtsen

Sandwich med svinekotelet og to slags rødkål – fermenteret og varm

Rødkål er smukt, sundt – og så smager det skønt. Her har vi piftet en åben sandwich med svinekoteletter op med hele to slags rødkål – en lun og en fermenteret rødkål.

Se opskriften her

© wichmann+bendtsen

Rødkålsjuice med æble og ingefær

Rødkål kan nydes rå, kogt, fermenteret, i supper, salater og ikke mindste som juice. Denne rødkåls-juice giver dig lynhurtigt de sunde kostfibre og plantestoffer, der findes i den runde kål. Og så smager juicen tilmed supergodt! Velbekomme.

Se opskriften her

Sådan kan du også bruge rødkål

Rødkål som wrap

Rødkålsblade i stedet for en tortillawrap er både et sundere, mere kaloriefattigt samt et langt smukkere valg. Og så får du som bonus også noget sprødt at tygge på.

Sådan gør du: Tag et par flotte rødkålsblade, og skær den hårde stilk af nede i bunden.
Smør bladene med fx pesto eller dressing, og fordel så fyldet ovenpå.

Rødkål i din burger

Fiberindholdet stiger, hvis du kommer rødkål i din burger i stedet for den sædvanlige iceberg. Vil du have endnu flere fibre? Så vælg en fuldkornsburgerbolle.

Sådan gør du: Er du hardcore, skærer du et rødkålsblad i fx. fire stykker og kommer dem i burgeren. Vil du gerne tygge lidt mindre, snitter du rødkålen fint.

Rødkål i suppe

Har du en rest rødkål, fungerer den fint som mættende fyld i dine supper. Det samme gælder for andre kålrester.

Sådan gør du: Snit rødkålen i mundrette stykker, og svits dem i et minuts tid i lidt olie. Kom kålen i suppen i de sidste 5 min., så den stadig har lidt bid.