Pak choi – kinakåls sunde, sprøde fætter

Giv pak choi chancen i din wok eller salatskål. Du får knasende sprødhed og godt med sunde stoffer – og så tæller den som mørkegrøn grøntsag, som du helst skal spise hver dag.

Pak choi

MÅSKE DIN NYE GRØNNE FAVORIT? Hvis du giver den sprøde pak choi chancen, er vi faktisk ret sikre på, at den bliver en ny favorit hjemme i dit køkken.

© iStock

Er du ikke helt ung, husker du sikkert alt for godt, hvordan kinakål var den dominerende – og ret kedelige – ingrediens i de fleste salater i 1980'erne.

Siden er kålen røget i skammekrogen, men nu er et familiemedlem begyndt at trænge sig på herhjemme. Nemlig pak choi, der kan bruges på samme måde som kinakål, men som kan prale af både mere smag og mere sundhed.

Læs også: 15 tips – sådan får du mere grønt

Populær i Asien

Som navnet kraftigt antyder, stammer kålen fra Asien, hvor den bruges flittigt i blandt andet supper og wokretter. På vores breddegrader er kålen dog stadig ukendt hos mange af os.

Er du heller ikke blevet fortrolig med de knasende, sprøde blade, hjælper vi dig godt i gang her med tips til tilberedning og anvendelse samt sunde og lækre opskrifter.

Læs også: Derfor skal du spise mere kål

1 Hvad er pak choi?


Umiddelbart ligner den en bladgrøntsag, men den er faktisk en kål. Den stammer fra Asien, og ofte betegnes den som “kinesisk kål”.

Det er en plante med hvide, brede og nærmest skeformede stængler i bunden og store, grønne blade i toppen. Udseendemæssigt minder den både om kinakål og bladbede, ihvertfald varianten med hvid stængler. Smagsmæssigt læner den sig mest op ad bladbede.

Den saftige kål tilhører den store korsblomstfamilie, der blandt andet omfatter alle former for kål. Du kan også se kålen blive omtalt som bok choy, især når vi taler om miniudgaven.

2 Er pak choi sundt?


Ja, det er en sund råvare. Den hvide og mørkegrønne kål giver dig et pænt skud vitaminer og mineraler.

De vigtigste næringsstoffer er: A-vitamin, C-vitamin, kalk, jern, magnesium og folat. Og så er kalorietallet ekstremt lavt som i alle kål. Du får kun 15 kcal., når du indtager 100 gram.

Lidt kostfibre kan du også glæde dig over, selv om mængden ikke helt kan matche nordiske kåltyper som grønkål, rosenkål og blomkål.

Læs også: Top 10 over fiberbomber

Næringsindhold i pak choi:

NæringsstofMængde pr. 100 gram
Kalorier15 kcal
A-vitamin300 RE
Betacaroten1800 µg
C-vitamin45 mg
Kalcium105 mg
Jern 0,8 mg
Magnesium19 mg
Folat66,0 µg
Kostfibre1,0 g
Kilde: DTU Fødevareinstituttet
Mørkegrønne grøntsager, herunder kinesisk kål

PAK CHOI hører sammen med spinat, grønkål, broccoli og bladbede til i den ultrasunde kategori mørkegrønne grøntsager.

© iStock

Tank op med de mørkegrønne

Det sprøde kål tilhører gruppen af mørkegrønne grøntsager, som fremhæves i særlig grad af Fødevarestyrelsen i de officielle kostråd.

Generelt lyder anbefalingen, at vi alle spiser 600 gram frugt og grønt om dagen. Halvdelen af de 600 gram skal være grøntsager, og heraf skal 100 gram gerne være mørkegrønne grøntsager som fx pak choi, anbefaler Fødevarestyrelsen.

Læs også: Derfor skal du spise mere mørkegrønt

3 Er kinakål og pak choi det samme?


Nej, der er tale om to forskellige slags kål. De er dog nært beslægtede.

Fællestræk:

  • Begge kål tilhører arten brassica i korsblomstfamilien.
  • De er begge aflange med store blade, der har hvide, tykke og sprøde stængler nederst og grønne, “salat-agtige” blade i toppen.
  • Hos begge kål kan du bruge såvel stængel som blade, og det hele kan spises både råt og tilberedt.

Sådan kan du se forskel på de to kål

Pak choi
© iStock

Pak choi

  • Mørkegrønne blade
  • Glatte blade
  • Let bitter, mild kålsmag
Kinakål
© iStock

Kinakål

  • Lysegrønne blade
  • Let krusede blade
  • Meget mild kålsmag

4 Hvad kan man bruge i stedet for pak choi?


Kan du ikke få fat i den kinesiske kål i dit supermarked, er der mange andre bladgrøntsager eller kål, som du kan anvende i stedet. Nogle af de mest oplagte er:

Herunder kan du sammenligne de fire grøntsagers næringsindhold.

Som skemaet viser, slår pak choi både spidskål og kinakål på de fleste parametre, mens bladbede på nogle områder vil være et lidt sundere valg.

Pak choi sammenlignet med kinakål, spidskål og bladbede

NæringsstofPAK CHOIKINAKÅLSPIDSKÅLBLADBEDE
Kalorier15 kcal17 kcal21 kcal21 kcal
A-vitamin300 RE120 RE6,4 RE333 RE
Betacaroten1800 µg720 µg38,1 µg2000 µg
C-vitamin45 mg26 mg27,3 mg30 mg
Kalcium105 mg30,4 mg44,1 mg51 mg
Jern0,8 mg0,3 mg0,2 mg1,8 mg
Magnesium19 mg13 mg10,5 mg81 mg
Folat66 µg96,2 µg41,7 µg14 µg
Kostfibre1,0 g1,2 g1,7 g1,6 g

5 Hvordan tilbereder man pak choi?


Er du i tvivl om, hvordan du skal håndtere den asiatiske kål hjemme i dit køkken, får du her en lille guide.

Pak choi skylles under vandhane

VÆR OMHYGGELIG – når du skyller pak choi. Der kan let gemme sig rester af jord mellem bladene.

© iStock

Tilberedning af pak choi

  • Skær bunden af, så bladene løsner sig.
  • Skyl bladene grundigt.
  • Tør bladene godt, fx med et viskestykke eller i en salatslynge.
  • Skal du bruge kålen i varme retter, kan det være en god ide at dele bladene op i henholdsvis den grønne del og den hvide del. Det grønne skal bare tilsættes til din ret lige inden servering, mens det hvide godt kan svitses et minut eller to.
  • Det er helt op til dig, hvordan du vil skære kålen. Du kan fx vælge store eller små tern eller aflange strimler.

OBS! Vil du gerne grille din kål, fx som to halve, skal du ikke skære bunden af, for så falder den fra hinanden. Men fjern de yderste blade, flæk kålen og skyl så grundigt, så du får eventuelle jordrester skyllet væk.

Kort tilberedning, tak!

Det vigtigste, når du tilbereder den kinesiske kål, er, at du ikke varmebehandler det for længe. Så mister bladene nemlig deres sprødhed., og det vil være synd.

Er du mest til bløde grøntsager, er det naturligvis en anden sag.

6 Hvordan spiser man pak choi?


Du kan spise pak choi både råt og tilberedt, fx lynstegt.

Brug kålen i salater, enten som helt fintsnittet, i store tern eller i strimler.

TILBEREDT

I wok: Pak choi er især genialt som lynstegt i wokretter, fx sammen med nudler. Snit det i små eller store tern eller strimler, inden du steger.

I suppe: Som fintsnittet er det lækkert i supper – ikke mindst de asiatiske af slagsen, fx den populære ramen.

På grillen: En tur på grillen kan varmt anbefales. Sådan gør du:

  • Flæk kålen på langs.
  • Pensl de to skæreflader med ekstra jomfruolivenolie.
  • Grill i ca. 2 minutter på hver side.
  • Hæld en god marinade eller dressing, fx gomadressing eller peanutdressing, over. Drys evt. med grofthakkede mandler eller ristede sesamfrø, og servér straks.

På panden: Har du ikke en grill, kan du også bruge en stegepande. Brug samme fremgangsmåde som, hvis du griller.

I ovn: Er du glad for ovnbagt kål, anbefaler vi kort tilberedningstid på 10-15 minutter. Pensl de flækkede kål med sesamolie eller ekstra jomfruolivenolie inden, og bag ved ca. 200 gr. Du kan også pensle med en lækker marinade, fx smagt til med hvidløg, soya og ingefær.

7 Opskrifter med pak choi


Vi har samlet vores bedste opskrifter med den kinesiske kål. Husk, at du også altid kan skifte andre bladgrøntsager eller kål, fx spidskål, ud med det.

Varme retter

Skål med kyllingewok med broccoli og andre grøntsager
© wichmann+bendtsen

Wok med kylling og grøntsager

Her rister vi de sprøde kålblade i lidt soya og serverer det til en lækker wokret med kylling og masser af grønt.

Find opskriften her

En skål ramen med pak choi og kylling
© wichmann+bendtsen

Ramen med nudler, kylling og æg

Bladkål passer perfekt i den asiatiske nudelsuppe ramen. Her i en version med kylling, grønne bønner og spinat – og naturligvis et æg på toppen.

Find opskriften her

Kylling cashew med pak choi
© wichmann+bendtsen

Kylling cashew

Cashew chicken er en klassisk og meget populær thairet. Prøv vores sunde version, hvor vi også har hældt forårsløg, aubergine og fuldkornsnudler i gryden.

Find opskriften her

Simrgryde med pak choi

Simregryde med kylling og grøntsager

Kom alt i gryden, og stil den i ovnen. Om 40 minutter er der mad.

Find opskriften her

Brug pak choi i salater

Den kinesiske kål er lækker i alle former for salater. Vil du gerne have lidt inspiration, så prøv disse to skønne asiatiske salater – hvor du så bare lige skifter spidskålen ud.

Asiatisk kålsalat
© wichmann+bendtsen

Asiatisk kålsalat med kylling

Lækker og mættende salat med bl.a. edamamebønner, gulerod, mango og peanuts.

Find opskriften her

Nudelsalat med tofu
© wichmann+bendtsen

Nudelsalat med tofu, grønt og hoisin sauce

Nem, vegetarisk nudelsalat med en virkelig skøn dressing med chili, lime og hvidløg.

Find opskriften her

8 Opbevaring og holdbarhed


Pak choi skal opbevares køligt, gerne i grønsagsskuffen i dit køleskab. Her kan kålen typisk holde sig i 3-5 dage.