Pak choi – kinakåls sunde, sprøde fætter
Giv pak choi chancen i din wok eller salatskål. Du får knasende sprødhed og godt med sunde stoffer – og så tæller den som mørkegrøn grøntsag, som du helst skal spise hver dag.
Giv pak choi chancen i din wok eller salatskål. Du får knasende sprødhed og godt med sunde stoffer – og så tæller den som mørkegrøn grøntsag, som du helst skal spise hver dag.
Er du ikke helt ung, husker du sikkert alt for godt, hvordan kinakål var den dominerende – og ret kedelige – ingrediens i de fleste salater i 1980'erne.
Siden er kålen røget i skammekrogen, men nu er et familiemedlem begyndt at trænge sig på herhjemme. Nemlig pak choi, der kan bruges på samme måde som kinakål, men som kan prale af både mere smag og mere sundhed.
Læs også: 15 tips – sådan får du mere grønt
Som navnet kraftigt antyder, stammer kålen fra Asien, hvor den bruges flittigt i blandt andet supper og wokretter. På vores breddegrader er kålen dog stadig ukendt hos mange af os.
Er du heller ikke blevet fortrolig med de knasende, sprøde blade, hjælper vi dig godt i gang her med tips til tilberedning og anvendelse samt sunde og lækre opskrifter.
Læs også: Derfor skal du spise mere kål
Umiddelbart ligner den en bladgrøntsag, men den er faktisk en kål. Den stammer fra Asien, og ofte betegnes den som “kinesisk kål”.
Det er en plante med hvide, brede og nærmest skeformede stængler i bunden og store, grønne blade i toppen. Udseendemæssigt minder den både om kinakål og bladbede, ihvertfald varianten med hvid stængler. Smagsmæssigt læner den sig mest op ad bladbede.
Den saftige kål tilhører den store korsblomstfamilie, der blandt andet omfatter alle former for kål. Du kan også se kålen blive omtalt som bok choy, især når vi taler om miniudgaven.
Ja, det er en sund råvare. Den hvide og mørkegrønne kål giver dig et pænt skud vitaminer og mineraler.
De vigtigste næringsstoffer er: A-vitamin, C-vitamin, kalk, jern, magnesium og folat. Og så er kalorietallet ekstremt lavt som i alle kål. Du får kun 15 kcal., når du indtager 100 gram.
Lidt kostfibre kan du også glæde dig over, selv om mængden ikke helt kan matche nordiske kåltyper som grønkål, rosenkål og blomkål.
Læs også: Top 10 over fiberbomber
| Næringsstof | Mængde pr. 100 gram |
|---|---|
| Kalorier | 15 kcal |
| A-vitamin | 300 RE |
| Betacaroten | 1800 µg |
| C-vitamin | 45 mg |
| Kalcium | 105 mg |
| Jern | 0,8 mg |
| Magnesium | 19 mg |
| Folat | 66,0 µg |
| Kostfibre | 1,0 g |
| Kilde: DTU Fødevareinstituttet | |
Nej, der er tale om to forskellige slags kål. De er dog nært beslægtede.
Fællestræk:
Kan du ikke få fat i den kinesiske kål i dit supermarked, er der mange andre bladgrøntsager eller kål, som du kan anvende i stedet. Nogle af de mest oplagte er:
Herunder kan du sammenligne de fire grøntsagers næringsindhold.
Som skemaet viser, slår pak choi både spidskål og kinakål på de fleste parametre, mens bladbede på nogle områder vil være et lidt sundere valg.
| Næringsstof | PAK CHOI | KINAKÅL | SPIDSKÅL | BLADBEDE |
|---|---|---|---|---|
| Kalorier | 15 kcal | 17 kcal | 21 kcal | 21 kcal |
| A-vitamin | 300 RE | 120 RE | 6,4 RE | 333 RE |
| Betacaroten | 1800 µg | 720 µg | 38,1 µg | 2000 µg |
| C-vitamin | 45 mg | 26 mg | 27,3 mg | 30 mg |
| Kalcium | 105 mg | 30,4 mg | 44,1 mg | 51 mg |
| Jern | 0,8 mg | 0,3 mg | 0,2 mg | 1,8 mg |
| Magnesium | 19 mg | 13 mg | 10,5 mg | 81 mg |
| Folat | 66 µg | 96,2 µg | 41,7 µg | 14 µg |
| Kostfibre | 1,0 g | 1,2 g | 1,7 g | 1,6 g |
Er du i tvivl om, hvordan du skal håndtere den asiatiske kål hjemme i dit køkken, får du her en lille guide.
Du kan spise pak choi både råt og tilberedt, fx lynstegt.
Vi har samlet vores bedste opskrifter med den kinesiske kål. Husk, at du også altid kan skifte andre bladgrøntsager eller kål, fx spidskål, ud med det.
Pak choi skal opbevares køligt, gerne i grønsagsskuffen i dit køleskab. Her kan kålen typisk holde sig i 3-5 dage.