Blomkålspizza: Sådan laver du en lækker og (næsten) sprød pizzabund af blomkål

45 minutter
775 kcal

En pizza med blomkålsbund. Jo, den er god nok. Vi guider dig til at lave en sund og (næsten) sprød blomkålspizza med masser af grønt. Og så får du 6 opskrifter med forskelligt fyld.

Blomkålspizza med kylling og tomat

BLOMKÅLSPIZZA Et skønt og sundt alternativ til den traditionelle pizza.

© wichmann+bendtsen

Nem blomkålspizza - basisopskrift

Blomkålspizza kan laves på mange forskellige måder. Uanset hvad er det dog virkelig simpelt, og en blomkålspizza kræver hverken æltning eller hævning. Easy peasy.

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 pizza

 • 2 blomkål
 • 6 æg
 • salt og peber
 • 2 spsk. ost, loppefrøskaller, Husk, havregryn, mandelmel eller Pofiber

Sådan gør du

 • Riv eller blend blomkål (psst ... kan også købes færdigrevet i mange supermarkeder).
 • Overhæld evt. blomkålen med kogende vand, hvis du vil have mindre bitter smag og mere sprød bund, men husk at presse væden godt ud af blomkålen efterfølgende, så bunden ikke bliver smattet.
 • Bland blomkål med æg, krydderier og evt. ost og/eller lidt bindemiddel som loppefrøskaller, Husk, havregryn, mandelmel eller Pofiber, så du undgår, at bunden bliver alt for klæg. Konsistensen på ”dejen” skal være sådan, at du kan bruge dine hænder til at fordele den i et relativt tyndt lag på en bageplade foret med bagepapir.
 • Forbag blomkålsbunden 20-30 min. i en 225-250 grader varm ovn.
 • Put derefter lige det fyld på, du lyster. Bunden smager ikke af så meget i sig selv, så der må gerne komme smæk på smagen. Prøv fx en spicy chorizo, røget laks eller en god pesto.
 • Bag evt. igen – alt efter hvilket fyld du har valgt. Husk at give blomkålspizzaen nok tid i ovnen, for så kan kanten godt få lidt sprødhed.

Du kan også se her, hvordan du nemt og hurtigt kan lave en blomkålspizza og dermed få en fornemmelse af, hvordan konsistensen på selve ‘dejen’ skal være.

VIDEO: Se, hvordan du laver blomskålspizza

Du skal ikke sammenligne blomkålspizza med en klassisk italiensk hvedemelspizza. Så er det sagt. En blomkålspizza bliver aldrig lige så sprød.

Men blomkålspizza er et lækkert og sundt alternativ til den traditionelle variant, og pizza-smagen og mætheden er helt i top. Tag os bare på ordet.

Men hvorfor er blomskålspizza sundere? Hvor mange kalorier er der i blomkålspizza? Kan man lave vegansk blomskålspizza? Og hvordan laver man den bedste blomkålspizza? Få svar på dine spørgsmål her – og find inspiration i vores lækre opskrifter på blomkålspizza.

Blomkålspizzaspørgsmål og svar

1 Hvordan får jeg en sprød blomkålspizza?


Det er svært at få en blomkålspizza til at blive lige så sprød, som vi kender det fra stenovnspizzaen fra det lokale pizzaria.

Et tip til at få en mere sprød bund kan være at overhælde blomkålen med kogende vand før brug. Her er det vigtigt at presse væden godt ud af blomkålen efterfølgende, så bunden ikke bliver smattet i stedet.

Alternativt kan du tilføje en sprød salat eller grøntsagsstave som tilbehør. På den måde kan det give lidt mere ‘sprødhed’ til retten, samtidig med at du får endnu mere grønt indenbords.

2 Hvor mange kalorier er der i blomkålspizza ift. traditionel pizza?


Det er naturligvis forskelligt fra opskrift til opskrift, men som hovedregel vil en pizzabund af blomkål indeholde færre kalorier end en traditionel pizzadej, som er lavet på hvedemel, på trods af, at der ofte vil være mere fedt i blomkålsbunden.

Det skyldes, at der er rigtigt meget energi i den mel, der danner basen i en almindelig pizzabund, hvorimod der stort set ikke er energi i den blomkål, der danner basen i blomkålsbunden.

Herunder kan du se, hvor mange kalorier, protein, fedt, kulhydrat og kostfibre der er i en almindelig pizzabund kontra blomkålspizza. Der er tale om bunde på henholdsvis 450 gram og 1.000 gram rå vægt.

3 Er blomkålspizza sund?


Måske er du stødt på blomskålspizzaen før og har tænkt, at blomkål og pizza måske ikke lyder som den mest oplagte kombination.

Men der er flere fordele ved at hive blomkålen frem og bruge den i din pizza. Blomkålspizza er særligt god for dig, der:

 • Vil have færre kalorier
 • Vil have flere grøntsager
 • Vil undgå gluten
 • Vil skære ned på kulhydraterne

4 Er en blomkålspizza glutenfri?


Ja, en blomkålspizza kan sagtens være glutenfri. Du behøver slet ikke komme mel eller gryn i din blomkålspizza-'dej', og det betyder, at blomkålspizza derfor er et godt bud på en glutenfri ret.

Et måltid bliver ikke nødvendigvis sundt af at være fri for gluten, men det udskældte protein kan for nogle skabe ravage i tarmsystemet med oppustethed og utilpashed efterfølgende. Nogle tåler simpelthen ikke gluten, men hos en del af os andre skyldes det faktisk slet ikke gluten, men det faktum, at glutenholdige kornarter som hvede er rige på nogle særlige kostfibre, der fodrer bestemte tarmbakterier, som producerer meget luft.

Hvis du har erfaring med, at meget brød (som jo er hovedbestanddelen i en almindelig pizza) gør dig oppustet, kan en pizza med blomkålsbund derfor være svaret på dine drømme og give dig en pizza-aften, der ikke efterlader dig på sofaen med åben bukseknap.

5 Kan man spise blomkålspizza på LCHF-diæt?


Der er langt flere kulhydrater i en almindelig pizzadej i forhold til en “pizzadej” af blomkål.

Derfor er er blomkålspizza særdeles velegnet, hvis du følger en LCHF-diæt eller bare gerne vil undgå at sparke unødigt hårdt til dit blodsukker.

6 Kan jeg lave en pizzabund med andre grøntsager end blomkål?


Du kan sagtens bruge andre fintrevne grøntsager til at lave en pizzabund fx selleri, broccoli, gulerod, kikærter eller squash.

Du kan også bruge skiver af aubergine eller en halveret portobello-svamp som pizzabund.

Blomkålspizza er dog især populær som alternativ til almindelig pizzadej, da blomkål, trods sin karakteristiske duft, har en meget mild smag.

Broccolipizza med fyld

PIZZABUND MED GRØNTSAGER I vores blomkålspizza opskrift kan du sagtens erstatte blomkål med fx broccoli.

© iStock

7 Hvad kan jeg bruge som topping på min blomkålspizza?


Som med den klassiske pizza, så er der fri leg, når det gælder topping på din blomkålspizza.

Men især er en blanding af laks, avocado, frisk spinat og smøreost en vinderkombination, når det gælder topping til din blomskålspizza.

Du kan også sagtens ty til den klassiske topping og bruge traditionel tomatsauce, skinke og ost på din blomkålspizza. Hvis du bruger tomatsauce, er det en god idé at bage blomkålspizzaen i lidt ekstra tid, hvis du vil undgå at bunden bliver alt for blød.

Find inspiration til, hvilken topping du kan bruge på din blomkålspizza i vores opskrifter

8 Kan jeg lave en vegansk blomkålspizza?


Du kan godt lave en vegansk blomkålspizza. Du skal blot erstatte ægget i blomkålspizzaen med Husk, loppefrøskaller, mandelmel eller kikærtemel, som gør, at “dejen” bliver klæg alligevel.

Her er vores opskrift på en vegansk blomkålspizzabund.

9 Flere opskrifter på blomkålspizza


Her har vi samlet en række opskrifter på blomkålspizza. Vi kan garantere, at alle opskrifterne er nemme, lækre og smagfulde. Velbekomme!

Blomkålspizza med kikærter
© wichmann+bendtsen

Blomkålspizza med kikærter og syltede rødløg

Top din blomkålspizza den med kikærter og syltede rødløg for en sundere og anderledes pizzaoplevelse.

Find opskriften her

Blomkålspizza med kylling og tomat

BLOMKÅLSPIZZA Et skønt og sundt alternativ til den traditionelle pizza.

© wichmann+bendtsen

Blomkålspizza med kylling, ost og tomat

En blomkålspizza med mere klassisk fyld. Den perfekte kombination, hvis du skal lokke nogle med på blomkålspizza-vognen. Vi kan love dig for, at den smager godt!

Find opskriften her

Blomkålspizza med laks

BLOMKÅLSPIZZA MED LAKS Røget laks giver en frisk smag til blomkålspizzaen og er rig på omega-3-fedtsyrer og D-vitamin.

© wichmann+bendtsen

Blomkålspizza med laks

Laks, blomkål og pizza er måske en lidt utraditionel kombination, men vi kan love dig for, at du skal prøve den her blomkålspizza!

Find opskriften her

Blomkålspizza med stegte svampe

BLOMKÅLSPIZZA MED STEGTE SVAMPE Når blomkålspizzaen er bagt, drysses der med høvlet havgus-ost. Den kan sagtens erstattes med en anden fast ost som vestserhavsost eller parmesan,

© wichmann+bendtsen

Blomkålspizza med stegte svampe

Det er svært ikke at tage et ekstra stykke af denne blomkålspizza med stegte svampe, havgus-ost og persille. Men det må du altså også godt!

Find opskriften her

Blomkålspizza med kylling, kål og champignoner

BLOMKÅLSPIZZA MED KYLLING, KÅL OG CHAMPIGNONER Måske er kål ikke det første, du kommer i tanke om som pizzatopping, men både fintsnittet grønkål og spidskål egner sig særdeles godt til blomkålpizza.

© wichmann+bendtsen

Blomkålspizza med kylling, kål og champignoner

Hvis du gerne vil spise endnu flere grøntsager, så er den her blomkålspizza det perfekte bud. Her får du udover kylling både kål og champignoner som fyld på din blomkålspizza.

Find opskriften her

Blomkålspizza med parmaskinke

BLOMKÅLSPIZZA MED PARMASKINKE Hvis du skal prøve at servere blomkålspizza for familien for første gang, så er toppingen på den her blomkålspizza klassisk og velkendt.

© wichmann+bendtsen

Blomkålspizza med parmaskinke

Her får du en blomkålspizza med det klassiske fyld, som vi alle elsker. Fordi kombinationen af tomatsauce, parmaskinke, artiskokhjerter og god ost aldrig har fejlet!

Find opskriften her