Grønkål

Grønkål er noget af det sundeste, du kan sætte tænderne i. De sprøde blade er sprængfyldte med helbredende stoffer, og de smager himmelsk.

grønkål på hvid baggrund

Grønkål er propfuld af gode sager.

Derfor skal du spise grønkål

Grønkål er særdeles fiberrig, hvilket gavner dit hjerte-kar-system, da fibre kan sænke dit kolesteroltal. Samtidig er grønkål meget rig på vitaminer og mineraler, fx dækker 100 gram grønkål hele 20 pct. af dit dagsbehov for knoglestyrkende kalk.

Grønkål indeholder også stoffet sulforafan, der i mange celle- og dyreforsøg har vist sig måske at kunne beskytte mod kræft.

Vidste du at...?

  • Bladene skal renses rigtigt godt. Den krøllede struktur kan nemlig gemme på både jordrester og smådyr.
  • Antioxidanterne og vitaminerne står i kø i grønkål, der indeholder flere sunde stoffer end de fleste andre grøntsager.
  • Det kan være en opgave at håndtere de små krøllede blade, men grønkål kan mange steder købes færdigsnittet.
  • Midterribberne kan dampes og spises som en forret med lidt vinaigrette på.
  • Kostfibre er der masser af i grønkål. Faktisk indeholder den krøllede kål dobbelt så mange fibre som broccoli.

Sådan smager grønkål bedst

  1. Grønkål kan bruges til meget mere end grønlangkål. Kålen er lidt bitter, men prøv at komme grønkål i din smoothie. De søde frugter camouflerer smagen. Det kan også agere som sundhedsbooster i pesto, suppe og risotto.
  2. Grofthakket egner grønkålen sig fint til salater og råskost. Spis gerne fed fisk til. D-vitaminen herfra fremmer udnyttelsen af kalken. Eller top kålen med nødder. Nøddernes fedt vil hjælpe dig med at optage grønkålens vitaminer.
  3. Sidst men ikke mindst kan du komme grønkål i lækkerier som boller, chips, vafler og pandekager.

LÆS OGSÅ: Sådan laver du en lækker og (næsten) sprød blomkålspizza

Opbevaring

  • Opbevar grønkålen i en plastpose på køl, så holder den sig frisk i op til 3 uger.
  • Grønkål kan sagtens fryses. Blanchér den, og frys den herefter ned. Grønkål kan holde sig cirka 10 måneder i fryseren.
  • Hvis du bruger frossen grønkål, skal den tøs op og vrides før brug.