Hvordan laver man chia-vand?
Blande, røre, vente. Chia-vand er simpelt og hurtigt at lave, men effekten skulle efter sigende være stor. Vi kigger nærmere på den populære drik.
Blande, røre, vente. Chia-vand er simpelt og hurtigt at lave, men effekten skulle efter sigende være stor. Vi kigger nærmere på den populære drik.
Hvis du har en profil på det sociale medie TikTok, har du formentlig hørt om drikken. Er du ikke på TikTok, bliver du måske først introduceret til den her.
Vi taler om chia-vand (også kaldet chia fresca), som er blevet meget populært på føromtalte medie. Det omtales også som “indvendig bruser”-trenden.
Ifølge tilhængerne fungerer drikken nemlig som en indvendig bruser, der renser tarmen og behandler forstoppelse.
Læs også: Chiafrø er det ultimative superfrø
Men det er ikke det hele. Der er angiveligt flere sundhedsfordele ved at hælde chiafrø i vand og drikke blandingen.
Drikken skulle fx også kunne kurere tømmermænd og fremme vægttab.
Men er der noget om snakken? Og hvordan laver man sin egen chia-vand?
Det får du svaret på her, hvor vi har allieret os med ernæringsekspert Martin Kreutzer.
Har du lyst til at prøve chia-vand, får du vores bud på opskriften her. Du kan drikke den med det samme eller tage den med på farten – fx til træning. Sørg for at holde den kold, hvis du snupper den to-go.
Vi har tilføjet mynte til den klassiske opskrift. Det gør både noget for smagen, og så ser drikken også endnu mere indbydende ud med lidt grønt i.
TIP
I opskriften bruger vi kun en enkelt spiseske chiafrø. Har du lyst, og er din mave med på den (læs mere her), kan du tilføje en ekstra. Du kan også tilføje lidt flydende honning til drikken.
Chia-vand består, som navnet siger, af chia-frø og vand. De fleste tilføjer dog, som vi også har gjort i opskriften ovenfor, lidt saft fra en citrusfrugt til vandet.
Chia-frø er i sig selv supersunde. De bugner af kostfibre, protein, omega-3-fedtsyrer, antioxidanter og kalk. Spørgsmålet er så, hvad de kan, når de opløses i vand.
Når frøene bliver lagt i vand, begynder kostfibrene i dem med det samme at suge vandet til sig og svulme op, så frøene danner en blød masse.
Den bløde masse vil allerede i mavesækken lægge sig tungt og give en god mæthedsfølelse.
Det samme sker, hvis du sætter tænderne i den populære chiagrød, hvor frøene også blandes op med væske.
Spiser du derimod frøene rå, fx som drys på skyr eller ved bare at spise en skefuld af dem med en smule vand til, så vil de først senere i fordøjelsesprocessen begynde at suge vand til sig.
Derfor får du ikke samme følelse af mæthed, fordi de ikke lægger sig lige så tungt i maven.
Der er desuden den fordel ved at drikke frøene opløst i vand frem for at spise dem rå, at de små fiberbomber ikke suger så meget vand til sig nede i tarmen – det har de jo allerede gjort i glasset. På den måde mindsker du risikoen for at blive forstoppet.
Og så er det altså væsentligt nemmere at drikke mange chiafrø, end det er at spise dem rå.
Fortalerne hævder, at drikken kan fremme et vægttab – og det har den også potentiale til, men der knytter sig et stort “men” til det udsagn.
De opblødte frø lægger sig tungt i maven og giver en mæthedsfornemmelse, og derfor vil nogle måske synes, at drikken kan erstatte et måltid her og der. I det tilfælde vil chia-vand nok fremme et vægttab, for et glas indeholder blot 50 kcal.
Men der er ikke noget magisk over chia-vand, så det er ikke sådan, at du kan forvente et vægttab, blot fordi du tilføjer den til din almindelige kost.
Vil du gerne tabe dig, er den kedelige, men effektive opskrift, at du skal indtage færre kalorier, end du forbrænder.
Læs også: I FORM Kostplan til vægttab
Vi hader at være lyseslukkere, men der er altså ikke belæg for, at den populære drik skulle kunne reducere dine lidelser dagen derpå.
Læs også: Er noget alkohol mindre skadeligt end andet?
Godt nok indeholder frøene vitaminer og mineraler, som du mister, når du har drukket større mængder alkohol. Det er dog ret tvivlsomt, at det har nogen som helst effekt.
Dels er mængden af vitaminer og mineraler i et enkelt glas ikke overvældende, og dels indtager du det jo først efter, at skaden er sket.
At det alligevel kan føles godt med et glas efter en våd aften, skyldes nok, at vi føler, at vi gør noget godt for os selv.
Mave-tarm-systemet vil sikkert også sætte pris på den bløde gelé som modvægt til alkoholen, der ikke er rørsystemets favorit.
De små frø er fulde af kostfibre af den opløselige slags. Det vil sige, at de binder vand til sig – det er det, du kan se, når du overhælder dem med vand, og de svulmer op.
Den bløde, geleagtige masse, som de danner, kan faktisk bidrage til en bedre fordøjelse.
Det skyldes, at fylden gør det lettere for tarmene at skubbe afføringen videre mod endestationen. Kosttilskud med loppefrøskaller som fx HUSK fungerer på samme måde.
Drikken kan derfor være et blandt flere værktøjer mod forstoppelse.
Det er dog vigtigt, at du drikker rigeligt med vand sammen med frøene. Ellers kan de have den helt modsatte effekt, fordi de så vil suge en masse vand til sig nede i tarmen, og en tør tarm er lig med forstoppelse.
Læs også: Hvor meget vand skal man drikke?
Måske. Som du kan læse her, kan chia-frø være med til at modvirke forstoppelse, og forstoppelse kan give oppustet mave.
Frøene kan dog i sig selv danne luft i tarmene, fordi de påvirker enzymer og bakterier dernede. Det er især personer med irritabel tyktarm, der kan opleve, at frøene giver luft i maven.
Lider du af irritabel tyktarm eller andre mave-tarm-problemer, er det derfor en god idé at gå forsigtigt frem. Start med et lille glas for at se, hvordan din mave reagerer.
Både ja og nej.
Drikken kan ikke fjerne tungmetaller, sprøjtemiddelrester osv., som allerede er i kroppen.
Læs også: Kan man vaske sprøjtegift af frugt og grønt?
En stor portion opløselige kostfibre, som du fx får via chiafrø, har dog en beskyttende effekt på tarmen.
Den store gelemasse, som frøene danner, øger nemlig tarmens volumen, og på den måde fortyndes stofferne dernede.
Jo større en masse, de skadelige stoffer befinder sig i, jo mindre kontakt vil de have med tarmvæggene, hvor de kan risikere at gøre skade.
Sætter drikken samtidig fart på din fordøjelse, vil stofferne også opholde sig i tarmene i kortere tid.
Dette er dog ikke unikt for chia-vand, men gælder al fiberrig kost.
Læs også: TOP 10 – Fiberrig kost
Det allerbedste værn mod giftstofferne er at undgå at spise dem til at starte med. Det kan du fx gøre ved at gå udenom konventionel frugt og grønt, tunbøffer osv.