Brystkræft – det skal du være opmærksom på

Brystkræft er den hyppigste kræftform blandt kvinder. Derfor skal du huske at tjekke, om der er noget anderledes i dine bryster. Se her, hvad du skal mærke efter, og hvordan du bedst kan forebygge brystkræft.

Kvinde der mærker efter brystkræft

BRYSTKRÆFT Mange kvinder opdager selv de første tegn på brystkræft i form af en knude, der føles anderledes end resten af brystet.

© iStock

Brystkræft hænger nært sammen med kvindekønnet, selvom mænd også kan få sygdommen.

De kvindelige kønshormoner, særligt østrogen, spiller en afgørende rolle for sygdommens udvikling, og derfor stiger risikoen i takt med antallet af normale menstruationer, hvor østrogenniveauet netop er højt.

Hvis du kommer tidligt i puberteten, ikke får børn og går sent i overgangsalderen, har du derfor også en væsentligt højere risiko for at få brystkræft, end hvis du kommer sent i puberteten, får mange børn og går tidligt i overgangsalderen

Brystkræft – spørgsmål og svar

Hvad ved vi om brystkræft?

Brystkræft opstår næsten altid i en af brystvævets mange små mælkekirtler eller i en af de talrige kanaler, der sørger for at føre mælken ud mod brystvorten.

Mutationer i en enkelt af disse vævs celler kan få den til at vokse og dele sig ukontrolleret, og efter flere år bliver knuden så stor, at den trænger ud i det omkringliggende støttevæv i brystet.

På dette tidspunkt er der tale om en egentlig kræftsvulst, som kan invadere blodårer og lymfekanaler og dermed sprede sig til resten af kroppen i form af metastaser.

LÆS OGSÅ: Sådan tjekker du hævede lymfeknuder

Kan du blive ramt af brystkræft?

Mindst én ud af ti kvinder får brystkræft, som er den hyppigste kræftform blandt os kvinder.

Unge kvinder under 30 år bliver meget sjældent ramt, mens du er mest udsat efter 60-års alderen.

Kun omkring fem til ti procent af alle tilfælde er arveligt betinget, men der findes to gener – de såkaldte BRCA1 og BRCA2 – hvor mutationer medfører en stærkt forøget risiko.

Symptomer på brystkræft – hvad skal du holde øje med?

Mange kvinder opdager selv de første tegn på brystkræft i form af en knude, der føles anderledes end resten af brystet.

I de tidlige stadier er brystkræft ikke forbundet med smerter eller generelle ændringer i helbredet, og der ses kun sjældent andre symptomer som fx blødning fra brystvorten.

Er du i tvivl, bør du straks gå til lægen, som typisk vil foretage en mammografi (en røntgen- og/eller ultralydsundersøgelse af brystet) og eventuelt tage en vævsprøve.

Undersøgelse af brystkræft

UNDERSØGELSE AF BRYSTKRÆFT Ved mammografi presses brystet fast mellem to glasplader, hvor brystet så undersøges med røntgen- og/eller ultralydsundersøgelse. Der vil man kunne se, om der er en knude. Til venstre ses et bryst med en knude, og til højre et normalt bryst.

Hvilken behandling er der mod brystkræft?

Gennem de sidste 20 år er behandlingen af brystkræft blevet langt mere effektiv, og i dag har du næsten 90 procents chance for at overleve sygdommen.

Brystkræft behandles typisk med operation. Opdager du knuden i god tid, kan lægerne ofte nøjes med at fjerne selve knuden, og den resterende del af brystet skal så efterfølgende behandles med stråler.

Har knuden nået at vokse sig stor, fjernes hele brystet som regel.

Sådan kan du forebygge brystkræft

Noget af det bedste, du kan gøre for at forebygge brystkræft, er at begrænse dit alkoholforbrug.

For hver daglig genstand, du som kvinde drikker, øger du din risiko med omkring fem procent, hvis du er i den fødedygtige alder, og med hele ni procent, hvis du har passeret overgangsalderen. Hvis du som midaldrende kvinde deler en flaske vin med din mand hver aften, koster det dig altså 27 procents øget risiko for brystkræft.

Forebyg brystkræft

FOREBYG BRYSTKRÆFT Elsker du rødvin? Hvis du vil undgå brystkræft, skal du holde lidt igen.

© iStock

Med en sund livsstil kan du sørge for at begrænse mængden af østrogen i din krop og dermed reducere risikoen for brystkræft.

Her gælder det om at holde vægten nede, idet kroppens fedtdepoter producerer østrogen, samt at spise mange kostfibre, der binder østrogen i tarmen.

Hormonbehandlinger som fx p-piller, hormonspiraler og hormontilskud efter overgangsalderen giver en let øget risiko for brystkræft.

Der er dog ingen tegn på, at fertilitetsbehandlinger påvirker din risiko for brystkræft.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse