Hjemmelavet knækbrød med frø og kerner

35 minutter
79 kcal

Har du aldrig selv bagt knækbrød, er det bare med at komme i gang. Det er nemlig supernemt, og så smager det fantastisk. Prøv vores sunde opskrift på hjemmelavet knækbrød, og tjek de knasende gode tips.

Fad og tallerken med hjemmebagt knækbrød

SPRØDT, SUNDT OG LÆKKERT! | Hjemmebagte knækbrød er nemme at lave og gode både til morgenmad, som snack og i madpakken.

© wichmann+bendtsen

Hjemmelavet knækbrød med kerner

Sund og nem opskrift på sprøde, hjemmelavede knækbrød. Hvis du tilsætter revet rødbede eller gulerod til dejen, får du det i smukke farver.

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 stk.

  • 13 g grahamsmel
  • 6½ g solsikkekerner
  • 6½ g hørfrø
  • 4 g sesamfrø
  • ¼ tsk. bagepulver
  • ¼ tsk. havsalt
  • ¼ dl vand
  • ¼ spsk. ekstra jomfruolivenolie

Sådan laver du hjemmelavet knækbrød

  • Varm ovnen op til 175 gr.
  • Kom alle ingredienser i en skål, og rør dem sammen til en dej.
  • Læg dejen mellem 2 stykker bagepapir. Rul dejen ud, til den har en størrelse, der svarer til ca. 2/3 af en bageplade.
  • Fjern det øverste stykke bagepapir, og skær dejen igennem, så det passer med 15 mindre stykker.
  • Bag i ca. 15 min. Afkøl på en bagerist, før du brækker dem fra hinanden.

TIP: Hvis du har lyst, kan du pensle inden bagningen og drysse med fx havsalt, cayennepeber, sesamfrø, hørfrø eller revet parmesan.


Knækbrød kan man nemt bage selv. Opskriften kan varieres i det uendelige med diverse meltyper, frø og kerner, ligesom du kan tilsætte krydderier eller endda grøntsager. Det får du masser af tips til her, ligesom vi også kommer med tricks til, hvordan de bliver sprøde.

God fornøjelse!

1 Er knækbrød sundt?


Ja, hvis du vælger den rette type. Vi har lavet en lille tjekliste her, så du kan studere varedeklarationen, inden du lægger dem ned i din indkøbskurv.

  • FULDKORN: Gå efter minimum 50 procent fuldkorn.
    Derfor: Fuldkorn giver dig mange mineraler og vitaminer og ikke mindst kostfibre. De sundeste indeholder 100 procent fuldkorn.

  • KOSTFIBRE: Gå efter minimum 6 g kostfibre pr. 100 g.
    Derfor: Kostfibre holder dig mæt i længere tid, styrker din fordøjelse og gavner dine tarmbakterier.

  • FEDT: Gå efter sunde fedtkilder.
    Derfor: Har dine knækbrød et højt fedtindhold, så tjek, at det skyldes frø og kerner, der indeholder sunde fedtsyrer og mange mineraler og fibre.

  • SALT: Gå efter max 1,3 g. salt pr. 100 g.
    Derfor: 9 ud af 10 danskere menes at spise for meget salt, hvilket kan være med til at øge blodtrykket og dermed risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Meget salt gemmer sig i forarbejdede råvarer, fx brød.

  • SUKKER: Gå efter max. 5 g sukker pr. 100 g.
    Derfor: Sukker giver dig ingen sunde stoffer, kun tomme kalorier. Sundest er de, der slet ikke indeholder sukker. Der kan typisk være tilsat sukker i kanelknækbrød og lyse sesamknækbrød.

2 Hvor mange kalorier er der i knækbrød?


Kalorietallet svinger meget, afhængigt af typen. Er der sukker eller mange kerner i, stiger kalorieindholdet. Ofte kommer man til at spise flere af de hvide og søde knækbrødstyper end af de grove med masser af fibre.

  • 1 stk. I FORM-knækbrød med frø og kerner: 79 kcal (Pr. 100 g: 338 kcal.)
  • 1 stk. kanelknækbrød: 61 kcal (Pr. 100 g: 396 kcal.)
  • 1 stk. birkesknækbrød: 53 kcal (Pr. 100 g: 405 kcal.)
  • 1 stk. fuldkornsrugknækbrød: 49 kcal (Pr. 100 g: 327 kcal.)

Kilde: wasa.com

3 Feder knækbrød?


En af ulemperne ved knækbrød er, at de ikke mætter så meget. Er du meget sulten, kan du derfor godt komme til at spise rigtigt mange stykker – og dermed rigtig meget pålæg. Det er hverken din talje eller klimaet sikkert glade for.

  • Vælg rugbrød. Knækbrød er et rigtig godt mellemmåltid, men er du skrubsulten, vil vi anbefale dig at spise rugrød i stedet. Her bliver du hurtigere mæt. ELLER husk, at spise meget tilbehør til dem i form af fx gnavegrønt.
  • Vælg fuldkornsknækbrød. Til dine mellemmåltider er fuldkorns-udgaverne det gode mættende valg.
  • Vælg sundt pålæg. Tænk generelt grønt og i ‘tynde lag’, hvis du gerne vil undgå at kalorierne løber løbsk.
Peanutbutter og nøddecreme

NØDDECREME OG PEANUTBUTTER – sundt og lækkert pålæg.

© wichmann+bendtsen

4 slags sundt pålæg

4 Kan man lave knækbrød uden mel?


Ja, det kan du sagtens. Er du glutenallergiker, eller vil du bare gerne bage glutenfri knækbrød, kan du bytte grahamsmelet i vores opskrift ud med fx rismel eller boghvedemel. Dermed går du dog glip af en hel del kostfibre.

Er du glutenallergiker, skal du dog købe glutenfri havreklid, da normal havre kan være ‘forurenet’ med andre kornarter.

Hjemmelavet knækbrød uden mel → se opskriften

Med hørfrø og uden mel

KNÆKBRØD – Prøv vores opskrift med hørfrø og uden mel.

© wichmann+bendtsen

5 Kan man lave knækbrød med chiafrø?


Det kan du tro. Chiafrø er især velegnede til knækbrød uden mel, fordi de er gode til at binde dejen sammen. Det skyldes den klistrede konsistens, som chiafrø får, når de kommer i kontakt med vand. Du får lige en nem opskrift her:

6 Kan man lave knækbrød med rugmel?


Selvfølgelig, og det vil gøre dem dejligt sunde. Rugmel er nemlig en af de melsorter, der indeholder allerflest kostfibre.

Til gengæld har rugmel ringe hæveevne og blandes derfor typisk med andre melsorter, men ved knækbrød har hæveevnen ingen betydning. Her er det flade look netop målet.

Med rugmel

HJEMMELAVET KNÆKBRØD – Prøv at bag de sprøde sunde snacks med rugmel.

© wichmann+bendtsen

Hjemmelavet knækbrød med rugmel → se opskriften

7 Hvor længe skal knækbrød bage?


Bagetiden på knækbrød afhænger af to ting: ovntemperatur og dejens tykkelse. En passende temperatur er 175-180 gr., og her vil bagetiden typisk være ca. 15-20 min., afhængigt af hvor tyndt du har rullet dejen ud.

Jo tyndere, jo kortere bagetid, og derfor vil du også se, at kanterne, der oftest er tyndest, bliver gyldne først.

Det er op til dig, om du bager ved varmluft eller ej. Men vil du gerne bage flere plader ad gangen, skal du vælge varmluft. Bag ikke ved højere temperaturer end 180 gr.

8 Hvordan opbevarer man knækbrød bedst?


Det vigtigste er, at de opbevares i en helt lufttæt beholder. Og det gælder, uanset om du er til hjemmebagte eller købe-knækbrød. Beholderen kan være et patentglas, en plastbøtte med låg eller en kagedåse. Lukker kagedåsen ikke helt tæt til, så læg et stykke bagepapir mellem dåse og låg.

Hvis knækbrødene opvares korrekt, og hvis du lukker låget ordentligt til hver gang, kan de holde sig i 1-2 uger.

Har du bagt en stor portion, så del dem hellere op i flere mindre bøtter frem for én stor.

Lufttæt beholder

KNÆKBRØD OPBEVARES BEDST – i en lufttæt beholder. Hvis låget lukkes ordentligt hver gang, vil det kunne holde sig i 1-2 uger.

© iStock

9 Hvordan bliver knækbrød sprøde?


  • Rul dejen tyndt ud. Jo tyndere knækbrød, jo sprødere. Hvis du laver dem tyndere, end opskriften siger, så vær opmærksom på, at bagetiden forkortes. Hold øje, så de ikke bliver for mørke.

  • Køl af på en bagerist. Bageristen er din ven her. Flyt knækbrødene over på en bagerist, så snart de kommer ud af ovnen, og lad dem køle helt af. Fjern helst bagepapiret med det samme, så al varmen fra knækbrødene kan komme væk, og der ikke dannes kondens.

  • Del op i flere bokse. Når knækbrødene er helt kolde, kan du lægge dem i lufttætte bokse, dåser eller lignende. Brug hellere flere små bokse end én stor. Hver gang boksen åbnes, kommer der luft til, og det er med til at gøre dem bløde.

10 Hvordan kan man variere sine knækbrød?


Variation er godt, også når det gælder hjemmelavet knækbrød. Få inspiration til, hvordan du kan variere både mel og kerner og tilsætte forskellige krydderier og grøntsager.

4 tips til lækre variationer

Hæld grønt i din dej
© iStock

Hæld grønt i din dej

Ja, det er faktisk ikke så tosset at komme en håndfuld grøntsager i din dej. Det giver nemlig både smag og smukke farver til dine knækbrød. Afhængigt af grøntsagstypen, så klem dem godt fri for vand, inden du rører dem i dejen.

Gode grønne valg:

5 alternativer til hvedemel i dejen
© iStock

5 alternativer til hvedemel

Du kan bruge nærmest alle meltyper til knækbrød. Hæveevnen er ikke vigtig, melet skal primært samle dejen. Her er vi gået efter nogle af de mest fiberrige:

  • Havregryn
  • Grahamsmel
  • Fuldkornshvedemel
  • Rugmel
  • Havremel
Leg med frø og kerner i dejen
© iStock

Leg med frø og kerner

De er små, men skal ikke undervurderes. Frø og kerner giver godt med både kostfibre, sundt fedt og proteiner, og så giver de dig noget at tygge på og masser af lækkerhed. Prøv dig frem med fx:

  • Græskarkerner
  • Solsikkekerner
  • Quinoakerner
  • Pinjekerner
  • Hørfrø
  • Sesamfrø
  • Chiafrø
  • Nigellafrø
  • Birkes

Har du hverken frø eller kerner? Så brug nødder eller mandler.

Spice smagen op med krydderi
© iStock

Spice smagen op

Almindelige, hjemmebagte knækbrød er lækre nok i sig selv, men har du lyst til lidt ekstra, er der masser af muligheder. Det passer især godt, hvis du vil servere dem som tilbehør til mad, fx en suppe. Her får du en stribe forslag.

Krydderier og krydderurter:

  • Oregano
  • Timian
  • Rosmarin
  • Hvidløgssalt
  • Kommen
  • Dild
  • Paprika
  • Lidt kvaste fennikelfrø
  • Finthakkede soltørrede tomater
  • Finthakket tørret frugt.

Topping: Drys fx med revet parmesan eller emmentaler de sidste 10 minutter af bagetiden.

11 Hvordan ruller man dejen ud?


Dejen er nemmest at rulle ud, når den er kold. Så hvis du har tid, er det en god idé at stille dejen i køleskabet i en times tid, inden du skal bage.

Hvis dejen virker tør og dermed er svær at rulle ud, kan du prøve at tilsætte lidt vand.

Læg dejen mellem 2 stykker bagepapir, og rul ud med en kagerulle. Så undgår du, at dejen hænger fast i såvel køkkenbord som kagerulle. Gem det øverste stykke bagepapir, som ikke skal bages med – det kan sagtens bruges igen.

Rul knækbrøddet ud med en kagerulle

Bageudstyr til knækbrød

  • Bageplade
  • Bagepapir
  • Kagerulle, evt. en særlig knækbrødsrulle – også kaldet vaffelrulle
  • Bagerist
  • Pizzahjul eller bordkniv

Brug udstiksforme til knækbrødet så det får flotte former.

Hvordan laver jeg mønster i mine knækbrød?

Svaret er enkelt: Du køber en såkaldt svensk knækbrødsrulle og ruller dejen ud med den. Du kan selvfølgelig også rulle dejen ud med en normal kagerulle og så bruge en pigrulle eller blot prikke huller med en gaffel. Det sørger også for, at din dej ikke buler op under bagningen.

Har du børn, så stik evt. knækbrødene ud med små søde kageforme.

12 Hvordan bruger man knækbrød?


Der er altid en god anledning til at spise knækbrød. Se bare vores 6 forslag her.

Knækbrød med peberfrugt, hytteost og friskkværnet peber.

KNÆKBRØD SOM MELLEMMÅLTID – Hytteost, friskkværnet peber og peberfrugt på knækbrødet fungerer som et godt mellemmåltid.

© I FORM

Spis dem ...

TIL MORGENMAD

Spis et stykke knækbrød med en skive ost på. Evt. ved siden af en lille portion havregryn eller skyr med bær.

I MADPAKKEN

Læg et par knækbrød i en separat bøtte, så de ikke går i stykker i tasken. Lægger du dem i madkassen sammen med resten af maden, risikerer du, at de bliver lidt bløde.

TIL ET SUNDT MELLEMMÅLTID

Spis hjemmelavet knækbrød sammen med gnavegrønt eller et stykke frugt, eller prøv disse 8 sunde slags pålæg:

  • Hytteost med friskkværnet peber og peberfrugt
  • Hummus med cherrytomater og frisk basilikum
  • Hytteost med agurk, radiser og purløg
  • Hytteost med jordbær og lidt akaciehonning
  • Avocado og friskkværnet peber
  • Æggesalat rørt med skyr og purløg
  • Peanutbutter med skiver af æble og kanel
  • Banan i skiver

TIL AFTENSMAD

Servér dem til suppe i stedet for brød, eller knæk dem i mindre stykker, og brug dem som sprød topping på salat.

SOM FORKÆLELSE

Nyd dem med hjemmelavet nøddecreme eller peanutbutter.

SOM CHIPS

Knæk eller skær dine knækbrød ud i små trekanter, og servér dem som chips til dine gæster. Gerne sammen med en lækker dip.

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 08/2023