Hjemmelavet knækbrød med frø og kerner
Har du aldrig selv bagt knækbrød, er det bare med at komme i gang. Det er nemlig supernemt, og så smager det fantastisk. Prøv vores sunde opskrift på hjemmelavet knækbrød, og tjek de knasende gode tips.
Har du aldrig selv bagt knækbrød, er det bare med at komme i gang. Det er nemlig supernemt, og så smager det fantastisk. Prøv vores sunde opskrift på hjemmelavet knækbrød, og tjek de knasende gode tips.
Sund og nem opskrift på sprøde, hjemmelavede knækbrød. Hvis du tilsætter revet rødbede eller gulerod til dejen, får du det i smukke farver.
TIP: Hvis du har lyst, kan du pensle inden bagningen og drysse med fx havsalt, cayennepeber, sesamfrø, hørfrø eller revet parmesan.
Knækbrød kan man nemt bage selv. Opskriften kan varieres i det uendelige med diverse meltyper, frø og kerner, ligesom du kan tilsætte krydderier eller endda grøntsager. Det får du masser af tips til her, ligesom vi også kommer med tricks til, hvordan de bliver sprøde.
God fornøjelse!
Ja, hvis du vælger den rette type. Vi har lavet en lille tjekliste her, så du kan studere varedeklarationen, inden du lægger dem ned i din indkøbskurv.
FULDKORN: Gå efter minimum 50 procent fuldkorn.
Derfor: Fuldkorn giver dig mange mineraler og vitaminer og ikke mindst kostfibre. De sundeste indeholder 100 procent fuldkorn.
KOSTFIBRE: Gå efter minimum 6 g kostfibre pr. 100 g.
Derfor: Kostfibre holder dig mæt i længere tid, styrker din fordøjelse og gavner dine tarmbakterier.
FEDT: Gå efter sunde fedtkilder.
Derfor: Har dine knækbrød et højt fedtindhold, så tjek, at det skyldes frø og kerner, der indeholder sunde fedtsyrer og mange mineraler og fibre.
SALT: Gå efter max 1,3 g. salt pr. 100 g.
Derfor: 9 ud af 10 danskere menes at spise for meget salt, hvilket kan være med til at øge blodtrykket og dermed risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Meget salt gemmer sig i forarbejdede råvarer, fx brød.
SUKKER: Gå efter max. 5 g sukker pr. 100 g.
Derfor: Sukker giver dig ingen sunde stoffer, kun tomme kalorier. Sundest er de, der slet ikke indeholder sukker. Der kan typisk være tilsat sukker i kanelknækbrød og lyse sesamknækbrød.
Kalorietallet svinger meget, afhængigt af typen. Er der sukker eller mange kerner i, stiger kalorieindholdet. Ofte kommer man til at spise flere af de hvide og søde knækbrødstyper end af de grove med masser af fibre.
Kilde: wasa.com
En af ulemperne ved knækbrød er, at de ikke mætter så meget. Er du meget sulten, kan du derfor godt komme til at spise rigtigt mange stykker – og dermed rigtig meget pålæg. Det er hverken din talje eller klimaet sikkert glade for.
Ja, det kan du sagtens. Er du glutenallergiker, eller vil du bare gerne bage glutenfri knækbrød, kan du bytte grahamsmelet i vores opskrift ud med fx rismel eller boghvedemel. Dermed går du dog glip af en hel del kostfibre.
Er du glutenallergiker, skal du dog købe glutenfri havreklid, da normal havre kan være ‘forurenet’ med andre kornarter.
Det kan du tro. Chiafrø er især velegnede til knækbrød uden mel, fordi de er gode til at binde dejen sammen. Det skyldes den klistrede konsistens, som chiafrø får, når de kommer i kontakt med vand. Du får lige en nem opskrift her:
Selvfølgelig, og det vil gøre dem dejligt sunde. Rugmel er nemlig en af de melsorter, der indeholder allerflest kostfibre.
Til gengæld har rugmel ringe hæveevne og blandes derfor typisk med andre melsorter, men ved knækbrød har hæveevnen ingen betydning. Her er det flade look netop målet.
Bagetiden på knækbrød afhænger af to ting: ovntemperatur og dejens tykkelse. En passende temperatur er 175-180 gr., og her vil bagetiden typisk være ca. 15-20 min., afhængigt af hvor tyndt du har rullet dejen ud.
Jo tyndere, jo kortere bagetid, og derfor vil du også se, at kanterne, der oftest er tyndest, bliver gyldne først.
Det er op til dig, om du bager ved varmluft eller ej. Men vil du gerne bage flere plader ad gangen, skal du vælge varmluft. Bag ikke ved højere temperaturer end 180 gr.
Det vigtigste er, at de opbevares i en helt lufttæt beholder. Og det gælder, uanset om du er til hjemmebagte eller købe-knækbrød. Beholderen kan være et patentglas, en plastbøtte med låg eller en kagedåse. Lukker kagedåsen ikke helt tæt til, så læg et stykke bagepapir mellem dåse og låg.
Hvis knækbrødene opvares korrekt, og hvis du lukker låget ordentligt til hver gang, kan de holde sig i 1-2 uger.
Har du bagt en stor portion, så del dem hellere op i flere mindre bøtter frem for én stor.
Rul dejen tyndt ud. Jo tyndere knækbrød, jo sprødere. Hvis du laver dem tyndere, end opskriften siger, så vær opmærksom på, at bagetiden forkortes. Hold øje, så de ikke bliver for mørke.
Køl af på en bagerist. Bageristen er din ven her. Flyt knækbrødene over på en bagerist, så snart de kommer ud af ovnen, og lad dem køle helt af. Fjern helst bagepapiret med det samme, så al varmen fra knækbrødene kan komme væk, og der ikke dannes kondens.
Del op i flere bokse. Når knækbrødene er helt kolde, kan du lægge dem i lufttætte bokse, dåser eller lignende. Brug hellere flere små bokse end én stor. Hver gang boksen åbnes, kommer der luft til, og det er med til at gøre dem bløde.
Variation er godt, også når det gælder hjemmelavet knækbrød. Få inspiration til, hvordan du kan variere både mel og kerner og tilsætte forskellige krydderier og grøntsager.
Dejen er nemmest at rulle ud, når den er kold. Så hvis du har tid, er det en god idé at stille dejen i køleskabet i en times tid, inden du skal bage.
Hvis dejen virker tør og dermed er svær at rulle ud, kan du prøve at tilsætte lidt vand.
Læg dejen mellem 2 stykker bagepapir, og rul ud med en kagerulle. Så undgår du, at dejen hænger fast i såvel køkkenbord som kagerulle. Gem det øverste stykke bagepapir, som ikke skal bages med – det kan sagtens bruges igen.
Der er altid en god anledning til at spise knækbrød. Se bare vores 6 forslag her.
Artiklen blev bragt i I FORM nr. 08/2023