Melguide: Bag med det rigtige mel
Dét mel, du bager med, har en kæmpe indflydelse på dit brød. Tjek vores melguide, hvor vi kigger nærmere på 15 meltyper som Manitoba, spelt og mandelmel – og bliv en bedre bager.
Dét mel, du bager med, har en kæmpe indflydelse på dit brød. Tjek vores melguide, hvor vi kigger nærmere på 15 meltyper som Manitoba, spelt og mandelmel – og bliv en bedre bager.
Bager du af og til, har du sikkert lagt mærke til, at supermarkedets reol med mel er blevet længere og længere. Aldrig har du haft så mange meltyper at vælge imellem, og måske netop derfor har en del af os aldrig været mere forvirrede. For hvad kan de forskellige meltyper, og hvilket mel er bedst – eller sundest – til netop dit hjemmebag?
Det prøver vi at gøre dig klogere på her. For mel er ikke bare mel, men en råvare, der kan forskellige ting såvel smagsmæssigt som bageteknisk og sundhedsmæssigt.
Skal du bage brød, spiller proteinet gluten en afgørende rolle. Det er nemlig dét, der afgør, om du får et luftigt brød, der hæver flot op. Når mel med gluten kommer i forbindelse med vand og derefter æltes, dannes der et netværk af tynde strenge. Netværket holder på den luft, som gæren danner, og får dermed dejen til at hæve.
Hvede har generelt et højt glutenindhold og er derfor det foretrukne valg til brød, boller og andet bagværk med gær eller surdej. Der findes dog mange hvedesorter med hver deres specielle evne og smagsnuance, ligesom der også kan være forskel på indholdet af gluten og fuldkorn.
Generelt kan man sige, at jo højere glutenindhold, jo bedre hæveevne. Gå gerne efter hvedemel med et proteinindhold på minimum 12 procent til brødbagning.
Rent sundhedsmæssigt har de hvide meltyper en ulempe. De dele af kornet, hvor langt de fleste sunde stoffer som kostfibre, vitaminer og mineraler sidder, er nemlig sigtet fra, så der kun er frøhviden tilbage.
Du kan gøre dit brød væsentligt sundere og meget mere mættende, hvis du også hælder fuldkornsmel i dejskålen. Fuldkornsmel hæver ikke lige så godt, men du kan faktisk godt erstatte op til halvdelen af hvedemelet og stadig bevare en relativt fin hæveevne.
Er du helt grøn i brødbagning, så start fx med at bage et brød udelukkende med manitobamel eller Tipo 00. Begge typer mel har en god hæveevne, og følger du en opskrift, ælter grundigt samt overholder hævetiderne, kan det næsten ikke gå galt.
Har du styr på grundprincipperne, så flet endelig fuldkornsmel ind i dit brød, eller eksperimentér med andre meltyper, der bidrager med forskellige smage, farver og konsistenser. Vi tør næsten garantere, at du bliver bidt af det – og du bliver helt sikkert populær derhjemme, på kontoret, eller hvor du nu serverer dit hjemmebag.
Brug vores melguide til at vælge det helt rigtige mel, og bag bedre brød. Vi gennemgår 15 meltyper lige fra almindeligt hvedemel til fuldkornsmel og spelt samt glutenfri meltyper som majsmel og mandelmel.
Kig efter disse symboler, hvis du er på udkig efter efter fuldkonsmel eller glutenfri mel: