Chiagrød – opskriften på en perfekt start på dagen

35 minutter
169 kcal

Chiagrød er både sundt og nemt at lave. Men hvilke fordele er der egentlig ved at spise det, og hvordan kan du gøre din grød endnu sundere? Få svaret, og prøv vores opskrifter her.

Skåle med chiagrød

CHIAGRØD er en nem, lækker og sund morgenmad – fuld af kostfibre, protein og sundt omega-3-fedt. Se her, hvordan du laver den.

© iStock

Chiagrød – basisopskrift

Denne kolde grød er supernem at lave – og supersund at spise. Bare rør chiafrø op med væske om aftenen – så er grøden klar næste morgen. En nem, mættende morgenmad rig på fibre, protein og vegetabilsk omega-3.

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 person

  • 4 spsk. chiafrø (1 spsk. ≈ 10 g)
  • 3 dl minimælk
  • 1 tsk. vaniljepulver
  • 4 spsk. skyr

Sådan laver du chiagrød

  • Kom chiafrø i en beholder eller glas med låg. Hæld mælken i, rør rundt og sæt det i køleskabet natten over – eller i mindst 30 minutter. Rør gerne rundt en gang eller to i løbet af de første minutter, så chiafrøene ikke klumper sammen.
  • Rør grøden igennem med lidt vaniljepulver næste morgen, og tilsæt skyr og evt. lidt mere mælk, hvis chiagrøden er for tør.
  • Top evt. din grød med fx frugt, bær, nødder eller müsli.
  • Varier konsistensen: Hvis du gerne vil have din chiagrød fast i konsistensen, så nøjes med 1 dl mælk (½ dl pr. spsk. chiafrø). Det samme gælder, hvis du ikke har tid til at lade din grød trække særligt længe.
  • Varier væsken: Du kan både bruge komælk, kokosmælk, havremælk, mandelmælk, juice eller vand i din chiagrød.
  • Varier fyldet: Chiagrød med havregryn fungerer fx perfekt. Tilsæt havregryn og lidt ekstra væde til opskriften – eller byt fx en ½ skefuld chiafrø ud med et par skefulde havregryn.
  • Varier smagen: Chiafrø smager i sig selv ikke af meget, så du kan skrue op for smagen ved at tilsætte fx kanel, vanilje, kardemomme, kakaopulver og ingefær.

De seneste år har vi taget den kolde chiagrød til os, og den er nærmest blevet en klassiker, når vi snakker sund morgenmad. Men hvilke sunde gevinster er der egentlig, og hvordan kan man gøre sin chiagrød endnu sundere?

Bliv klogere her, og prøv en af vores andre lækre opskrifter på chiagrød længere nede i artiklen.

Flere opskrifter og fakta om chiagrød

1 Hvad er chiagrød?


Helt simpelt så er chiagrød en kold grød, som du laver ved at røre chiafrø i en form for væske. Derefter lader man 'grødblandingen' stå i køleskabet, gerne natten over. Her suger chiafrø væske til sig og danner nærmest en slags gelé – til der til sidst er dannet en grød.

Du skal bruge ca. ⅔ dl væske til 1 spsk. (≈ 10 g) chiafrø

Alt efter hvilken smag, du ønsker, kan du frit vælge, hvilken væske du blander dine chiafrø op med. Prøv dig frem med mælk, vand, juice, havremælk, kokosmælk, mandelmælk osv. Du kan også sagtens supplere din chiagrød med mælkeprodukter som fx skyr, A38, kefir, yoghurt og græsk yoghurt, hvis du ønsker at tilføje mere smag eller skabe en mere cremet grød.

Du kan også eksperimentere med at putte fx bær, frugt, peanutbutter, kompot, vaniljepulver og andre krydderier, havregryn, nødder eller andre frø i din grød. Så længe du holder dig til den rette mængde væske og frø, så blandingen ender med at blive til en grød, er der ingen grænser for, hvordan du kan lave din chiagrød.

Prøv også: Overnight oats – køleskabsgrød med havregryn

2 Er chiagrød sundt?


Ja, der er en masse sunde fordele ved at spise chiagrød. Ud over at chiafrø holder dit blodsukker stabilt, så du føler dig mæt i lang tid ad gangen, er de små frø også perfekte i en antiinflammatorisk kost og er med til at styrke dit immunforsvar og hæmme inflammationer i kroppen.

Læs også: Hvordan laver man chia-vand?

Chiafrø er proppet med sunde antioxidanter, vitaminer og mineraler. De har desuden et højt indhold af kostfibre og omega-3-fedtsyrer.

Chiagrød udgør derfor ernæringsmæssigt en fortrinlig start på dagen og er samtidig en supernem morgenmad. Hvis du følger en vegetarisk eller vegansk kost, er grøden helt perfekt som morgenmad (eller snack), da chiafrø er en af de få gode plantebaserede kilder til omega-3.

Læs mere: Så sunde er chiafrø

Chiafrø – hovedingrediens i chiagrød

CHIAFRØ De sunde chiafrø kan bruges til meget andet end chiagrød. Du kan også tilsætte chiafrø til dine hjemmebagte boller, kager eller pandekager, til din smoothie , drikke chia-vand eller bruge dem som drys ovenpå din skyr, pasta eller salat.

© iStock

Er chiagrød med kokosmælk også sundt?

Ja, din chiagrød er stadig sund, selvom du laver den på kokosmælk. Men hvis du udelukkende går efter sundheden, så vær opmærksom på, at kokosmælk er en rimeligt fed drik og fedtet primært er af den mættede slags, som vi helst ikke skal have alt for meget af.

Hvis du vil spare på kalorierne, er kokosmælk heller ikke det bedste valg, da det rummer ca. 5 gange så mange kalorier som minimælk og ca. 4 gange så meget som mandel- og havremælk.

Men kokosmælk kompenserer for chiafrøenes neutrale smag, og indeholder også lidt protein, vitaminer og har et lavt indhold af kulhydrater. Så vælg det, hvis du kan lide smagen. Og hvis du spiser chiagrød hver dag, så overvej at variere mellem kokosmælk og andre væsker, fx vand, mælk, havremælk, soyamælk, mandelmælk, juice osv.

Soyamælk, havremælk, mandelmælk eller ...? Se fordele og ulemper ved forskellige slags plantemælk her

3 Gør din chiagrød endnu sundere


Hovedingrediensen i chiagrød, chiafrø, er i sig selv sunde. Men du kan tilføje ekstra sundhed med disse tre ingredienser.

3 ting, der gør chiagrød ekstra sund

hindbær til chiagrød

Bær

Med en håndfuld bær på toppen af din grød får du et ekstra skud antioxidanter. Desuden får du godt med kostfibre, som både gavner fordøjelsen og mætheden.

Chiagrød med havregryn

Havregryn

Bland havregryn i den færdige chiagrød eller lad havregrynene trække med natten over. Havregrynene svulmer op og fylder godt op i maven, og som sidegevinst kan de være med til at sænke dit kolesteroltal.

Put mandler i eller overn på grøden

Top med nødder

Med et drys nødder på din grød får du masser af fibre og proteiner, som stabiliserer dit blodsukker. I tilgift får du masser af sundt fedt, som er godt for hjertet.

4 Hvor lang tid skal chiagrød trække?


Hvis du spiser grøden til morgenmad, kan du med fordel røre den sammen, inden du går i seng og lade den trække natten over i køleskabet.

Men har du glemt at sætte din chiagrød over aftenen før, kan du sagtens bikse chiafrø og væsken sammen om morgenen. Lad chiagrøden trække i køleskabet i minimum 30-60 minutter, og bland den eventuelt op med et mælkeprodukt bagefter for at gøre den endnu mere cremet.

Ved den metode kan du også sagtens lave en omgang chiagrød, hvis du pludselig får lyst til at spise det som en eftermiddags- eller aftensnack.

Skal du omregne fra gram til dl? Prøv: Den store køkkenomregner – fra gram til dl

5 Hvor længe kan chiagrød holde sig i køleskabet?


Hvis du vil spare tid, kan du sagtens lave en større portion chiagrød, som du kan spise af i flere dage.

De fleste typer plantemælk har en holdbarhed på op til 5 dage, så hvis du kommer dem i din chiagrød, kan den sagtens holde sig 3-4 dage.

Hvis du laver flere portioner ad gangen, kan chiagrød blive en endnu hurtigere og nemmere morgenmad i hverdagen.

Læs også: Sådan laver du nemt lækre klatkager af grødrester

6 Hvor mange kalorier er der i chiagrød?


Kalorieindholdet i chiagrød, afhænger selvfølgelig af, hvilke ingredienser du blander i din grød. Derudover ændrer næringsindholdet sig også, hvis du topper din chiagrød med fx frugt eller nødder.

Men følger du vores basisopskrift på chiagrød med chiafrø, skummetmælk, ½ tsk. vaniljepulver og 2 spsk. skyr, vil næringsindholdet være som i tabellen herunder:

Næringsindhold i chiagrød

Her kan du se, hvor mange kalorier og næringsstoffer der er i chiagrød lavet på 2 spsk. chiafrø, minimælk, skyr og lidt vaniljepulver. En portion (se opskrift) vejer godt 200 gram.
Næringsindhold i chiagrødPr. portionPr. 100 g
Kalorier169 kcal84 kcal
Protein12 g6 g
Fedt8 g4 g
– heraf omega-3 (ALA)4 g2 g
Kulhydrat9 g4 g
Kostfibre8 g4 g
Kilde: DTU Fødevareinstituttet og VitaKost

7 Er chiagrød godt for vægttab?


Ja, chiagrød kan sagtens indgå i en sund kost til dig, der gerne vil tabe dig.

Men chiafrø er i sig selv ikke kaloriefattige – snarere tværtimod, da de små frø er ret fedtholdige. 100 gram chiafrø indeholder godt 460 kcal, ca. det samme som digestive kiks eller spegepølse.

Men der er flere grunde til, at de alligevel fint kan indgå i en sund, kaloriefattig kost:

  1. Du har brug for sunde fedtsyrer hver dag – også når du er på kur. Og fedtsyrerne i chiafrø er af den absolut sunde slags.
  2. Fiberindholdet i chiafrø er tårnhøjt – og kostfibre mætter godt og længe.
  3. Der er godt med protein i – og protein mætter også godt og koster samtidig flere kalorier for kroppen at omsætte end fedt og kulhydrat.
  4. Der skal ikke mange chiafrø til en portion chiagrød, da frøene udvider sig helt enormt. Bare 20 gram er nok til en portion, som kun rummer ca. 170 kcal, hvis den er lavet på minimælk.

Hvis du går efter et vægttab, så vær opmærksom på, hvilken væske du laver grøden af – og hvad du evt. putter ovenpå den.

Styr uden om fx kokosmælk, sødmælk og fuldfed yoghurt. Undgå sirup, sukker og honning og sød i stedet grøden med fx banan, melon, mango, jordbær, hindbær og/eller vaniljepulver. Top gerne med lidt nødder, som også er supersunde – men vær obs på, at de også rummer mange kalorier.

8 Opskrifter på sund chiagrød


Her har vi samlet en række skønne opskrifter på chiagrød. Vi kan garantere, at alle opskrifterne er lækre og smagfulde – og at du med dem er sikret en sund og mættende morgenmad. Velbekomme!

LÆS OGSÅ: Overnight oats opskrifter

8 lækre chiagrød-opskrifter

Chiagrød med havregryn, blåbær og nødder
© Skovdal Nordic

Chiagrød med havregryn og blåbær

Efter en god nats søvn er det blevet tid til at tanke krop og hjerne op med en sund, solid morgenmad. Det gør du med denne chiagrød med havregryn og blåbær, som næsten er helt dessertagtig.

Få opskrift her

Kakaofarvet chiagrød med pynt på toppen
© wichmann+bendtsen

Low carb chokolade-chiagrød med kokosmælk

Den chokoladesmagende grød er smuk med pynt på toppen, men skal det gå stærkt, spiser du den bare, som den er. Low carb-morgenmad uden æg.

Få opskrift her

Hindbær-chiagrød med skyr og havregryn
© wichmann+bendtsen

Hindbær-chiagrød med skyr og havregryn

Brug 5 minutter om aftenen på at røre grøden sammen, stil på køl – og vågn op til sund og lækker morgenmad med masser af protein og fibre.

Få opskrift her

Chiagrød med skyr og gurkemeje
© wichmann+bendtsen

Chiagrød med passionsfrugt, kokos, skyr og havregryn

Giv dig selv en eksotisk – og mættende – start på dagen. Prøv vores sunde og lækre chiagrød med passionsfrugt og kokos.

Få opskrift her

Chiagrød med mango, ingefær og cayennepeber
© wichmann+bendtsen

Spicy chiaparfait med mango, ingefær og cayennepeber

Den her chiagrød er spicy og fyldt med vitaminrige ingredienser. Så kickstart din morgen med et sundt og lækkert energiboost.

Få opskrift her

Blendet grød med chiafrø, jordbær og granatæble
© wichmann+bendtsen

Chiagrød med jordbær og granatæble

En frisk og knasende chiagrød, som er proppet med jordbær og proteiner.

Få opskrift her

Chiagrød i tre lag

Chiagrød i tre lag

Sæt lidt kulør på med denne chiagrød i tre farverige lag med hindbær, mango og avocado. Den kræver lidt mere arbejde end en standardgrød – men resultatet er smukt!

Få opskrift her

Risalamande med chia
© wichmann+bendtsen

Chia a la mande med hindbærsauce

En nyfortolkning af den klassiske risalamande, der både er sundere og sukkerfri og så slipper du også for at bruge tid på at lave risengrød. Velbekomme!

Få opskrift her