Chiagrød – opskriften på en perfekt start på dagen
Chiagrød er både sundt og nemt at lave. Men hvilke fordele er der egentlig ved at spise det, og hvordan kan du gøre din grød endnu sundere? Få svaret, og prøv vores opskrifter her.
Chiagrød er både sundt og nemt at lave. Men hvilke fordele er der egentlig ved at spise det, og hvordan kan du gøre din grød endnu sundere? Få svaret, og prøv vores opskrifter her.
Denne kolde grød er supernem at lave – og supersund at spise. Bare rør chiafrø op med væske om aftenen – så er grøden klar næste morgen. En nem, mættende morgenmad rig på fibre, protein og vegetabilsk omega-3.
De seneste år har vi taget den kolde chiagrød til os, og den er nærmest blevet en klassiker, når vi snakker sund morgenmad. Men hvilke sunde gevinster er der egentlig, og hvordan kan man gøre sin chiagrød endnu sundere?
Bliv klogere her, og prøv en af vores andre lækre opskrifter på chiagrød længere nede i artiklen.
Helt simpelt så er chiagrød en kold grød, som du laver ved at røre chiafrø i en form for væske. Derefter lader man 'grødblandingen' stå i køleskabet, gerne natten over. Her suger chiafrø væske til sig og danner nærmest en slags gelé – til der til sidst er dannet en grød.
Du skal bruge ca. ⅔ dl væske til 1 spsk. (≈ 10 g) chiafrø
Alt efter hvilken smag, du ønsker, kan du frit vælge, hvilken væske du blander dine chiafrø op med. Prøv dig frem med mælk, vand, juice, havremælk, kokosmælk, mandelmælk osv. Du kan også sagtens supplere din chiagrød med mælkeprodukter som fx skyr, A38, kefir, yoghurt og græsk yoghurt, hvis du ønsker at tilføje mere smag eller skabe en mere cremet grød.
Du kan også eksperimentere med at putte fx bær, frugt, peanutbutter, kompot, vaniljepulver og andre krydderier, havregryn, nødder eller andre frø i din grød. Så længe du holder dig til den rette mængde væske og frø, så blandingen ender med at blive til en grød, er der ingen grænser for, hvordan du kan lave din chiagrød.
Prøv også: Overnight oats – køleskabsgrød med havregryn
Ja, der er en masse sunde fordele ved at spise chiagrød. Ud over at chiafrø holder dit blodsukker stabilt, så du føler dig mæt i lang tid ad gangen, er de små frø også perfekte i en antiinflammatorisk kost og er med til at styrke dit immunforsvar og hæmme inflammationer i kroppen.
Læs også: Hvordan laver man chia-vand?
Chiafrø er proppet med sunde antioxidanter, vitaminer og mineraler. De har desuden et højt indhold af kostfibre og omega-3-fedtsyrer.
Chiagrød udgør derfor ernæringsmæssigt en fortrinlig start på dagen og er samtidig en supernem morgenmad. Hvis du følger en vegetarisk eller vegansk kost, er grøden helt perfekt som morgenmad (eller snack), da chiafrø er en af de få gode plantebaserede kilder til omega-3.
Læs mere: Så sunde er chiafrø
Ja, din chiagrød er stadig sund, selvom du laver den på kokosmælk. Men hvis du udelukkende går efter sundheden, så vær opmærksom på, at kokosmælk er en rimeligt fed drik og fedtet primært er af den mættede slags, som vi helst ikke skal have alt for meget af.
Hvis du vil spare på kalorierne, er kokosmælk heller ikke det bedste valg, da det rummer ca. 5 gange så mange kalorier som minimælk og ca. 4 gange så meget som mandel- og havremælk.
Men kokosmælk kompenserer for chiafrøenes neutrale smag, og indeholder også lidt protein, vitaminer og har et lavt indhold af kulhydrater. Så vælg det, hvis du kan lide smagen. Og hvis du spiser chiagrød hver dag, så overvej at variere mellem kokosmælk og andre væsker, fx vand, mælk, havremælk, soyamælk, mandelmælk, juice osv.
Hovedingrediensen i chiagrød, chiafrø, er i sig selv sunde. Men du kan tilføje ekstra sundhed med disse tre ingredienser.
Hvis du spiser grøden til morgenmad, kan du med fordel røre den sammen, inden du går i seng og lade den trække natten over i køleskabet.
Men har du glemt at sætte din chiagrød over aftenen før, kan du sagtens bikse chiafrø og væsken sammen om morgenen. Lad chiagrøden trække i køleskabet i minimum 30-60 minutter, og bland den eventuelt op med et mælkeprodukt bagefter for at gøre den endnu mere cremet.
Ved den metode kan du også sagtens lave en omgang chiagrød, hvis du pludselig får lyst til at spise det som en eftermiddags- eller aftensnack.
Skal du omregne fra gram til dl? Prøv: Den store køkkenomregner – fra gram til dl
Hvis du vil spare tid, kan du sagtens lave en større portion chiagrød, som du kan spise af i flere dage.
De fleste typer plantemælk har en holdbarhed på op til 5 dage, så hvis du kommer dem i din chiagrød, kan den sagtens holde sig 3-4 dage.
Hvis du laver flere portioner ad gangen, kan chiagrød blive en endnu hurtigere og nemmere morgenmad i hverdagen.
Kalorieindholdet i chiagrød, afhænger selvfølgelig af, hvilke ingredienser du blander i din grød. Derudover ændrer næringsindholdet sig også, hvis du topper din chiagrød med fx frugt eller nødder.
Men følger du vores basisopskrift på chiagrød med chiafrø, skummetmælk, ½ tsk. vaniljepulver og 2 spsk. skyr, vil næringsindholdet være som i tabellen herunder:
Næringsindhold i chiagrød | Pr. portion | Pr. 100 g |
---|---|---|
Kalorier | 169 kcal | 84 kcal |
Protein | 12 g | 6 g |
Fedt | 8 g | 4 g |
– heraf omega-3 (ALA) | 4 g | 2 g |
Kulhydrat | 9 g | 4 g |
Kostfibre | 8 g | 4 g |
Kilde: DTU Fødevareinstituttet og VitaKost |
Ja, chiagrød kan sagtens indgå i en sund kost til dig, der gerne vil tabe dig.
Men chiafrø er i sig selv ikke kaloriefattige – snarere tværtimod, da de små frø er ret fedtholdige. 100 gram chiafrø indeholder godt 460 kcal, ca. det samme som digestive kiks eller spegepølse.
Men der er flere grunde til, at de alligevel fint kan indgå i en sund, kaloriefattig kost:
Hvis du går efter et vægttab, så vær opmærksom på, hvilken væske du laver grøden af – og hvad du evt. putter ovenpå den.
Styr uden om fx kokosmælk, sødmælk og fuldfed yoghurt. Undgå sirup, sukker og honning og sød i stedet grøden med fx banan, melon, mango, jordbær, hindbær og/eller vaniljepulver. Top gerne med lidt nødder, som også er supersunde – men vær obs på, at de også rummer mange kalorier.
Her har vi samlet en række skønne opskrifter på chiagrød. Vi kan garantere, at alle opskrifterne er lækre og smagfulde – og at du med dem er sikret en sund og mættende morgenmad. Velbekomme!
LÆS OGSÅ: Overnight oats opskrifter