Sådan laver du lækre, sunde klatkager

15 minutter
51 kcal

Klatkager er en genial måde at bruge grødrester på. Du kan lave klatkager af risengrød, havregrød, eller hvad end du har til overs. Her får du en nem og lækker opskrift, du kan bruge til dem alle.

Klatkager lavet på havrergød – toppet med blåbær og passionsfrugt

KLATKAGER – en skøn måde at bruge en grødrest på. Her er klatkagerne lavet af havregrød og toppet med blåbær og passionsfrugt. Mums!

© iStock

Klatkager – grundopskrift

Disse klatkager er perfekte til morgenmad, brunch, som en sund snack eller et lækkert indslag i madpakken. Og så er de supernemme at lave.

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 stk.

  • ¼ æg
  • ¼ tsk. sukker
  • ¼ nip kartoffelmel
  • 62 g grødrester
  • ¼ vaniljestang
  • Olie eller smør til stegning

Sådan laver du klatkager

  • Rør æg og sukker sammen med en smule kartoffelmel.
  • Bland i din grødrest sammen med vaniljekorn.
  • Sæt evt. dejen på køl lidt.
  • Steg dem i klatter på panden på begge sider ved jævn varme, til klatkagerne er gyldne. Det bliver ca. 8 klatkager af denne portion.

TIP Har du ikke vaniljestang, kan du erstatte det med lidt vaniljesukker. Du kan også skrue op for smagen ved at tilsætte fx kardemomme, kanel, kakaopulver, revet citronskal eller lidt citronsaft.

TIP Hvis der ikke er tilsat salt til den grødrest, du vil bruge til klatkagerne, kan du putte et nip salt i sammen med vaniljekorn. Det vil forstærke og komplimentere smagen af de øvrige ingredienser.


1 Kan man fryse klatkager?


Ja, du kan sagtens fryse klatkager. Frys dem gerne med mad- eller bagepapir imellem, så du let kan tage en enkelt eller to ud, hvis du bare skal bruge til en hurtig snack eller til madpakken. De kan holde sig i 2-3 måneder i fryseren.

Tø klatkagerne langsomt op i køleskabet og give dem en ekstra tur på panden eller lun dem i ovnen. Skal det gå hurtigt, kan du varme de frosne klatkager direkte i mikroovnen eller i en airfryer.

2 Hvor længe kan klatkager holde sig?


Klatkager holder sig fint et par dage i køleskabet.

Opbevar dem i en lufttæt beholder eller frysepose, så de ikke kommer til at “smage af køleskab”. Hvis du skal gemme dem længere end det, så frys dem ned – helst lige efter, du har bagt dem, og de er kølet lidt af.

3 Er klatkager sunde?


Ja, klatkager kan sagtens være sunde. Det kommer dog an på, hvad du putter i dem – og hvad du putter ovenpå.

Sådan laver du sunde klatkager

Du kan skrue på klatkagernes sundhed på tre måder: Ved at justere på dejen, stegningen og dit valg af topping.

Klatkagedejen

Hvis du laver dine klatkager på en sund grød, er du kommet langt. De fleste typer grød er sunde og byder typisk på masser af kostfibre og ofte også godt med vitaminer og mineraler. Det gælder fx havregrød, byggrød, ruggrød, speltgrød, overnight oats og chiagrød.

Hvis du har lavet den klassiske kolde chiagrød med kun chiafrø og mælk og/eller et surmælksprodukt, kan du evt. supplere vores grundopskrift på klatkager med fx lidt havregryn for at gøre dejen lidt tykkere. Lad dejen trække, inden du steger.

Risengrød er et populært valg til klatkager, men det har ikke så meget sundt at byde på, da risengrøden er lavet på hvide polerede ris med få fibre og andre sunde stoffer. Her kan du evt. blande lidt chiafrø eller havregryn i klatkagedejen, hvis du vil gøre den lidt sundere. Lad i så fald dejen trække en halv times tid, inden du steger klatkagerne. Og tilsæt evt. lidt ekstra væske, hvis dejen bliver for tør. Dejen skal være tyk i konsistensen – men stadig godt fugtig.

Vil du gerne have sødere klatkager, kan du – i stedet for ekstra sukker – putte lidt ekstra vanilje, en godt moden, moset banan eller nogle søde, frosne bær i dejen, fx hindbær eller jordbær.

Du kan også skrue op for smagen ved at putte fx kardemomme, kanel, kakaopulver eller revet citronskal i dejen.

Stegning

Steg klatkagerne i fx rapsolie frem for smør. Så får du sunde umættede fedtsyrer frem for det skadelige mættede fedt fra smør – og resultatet er stadig lækkert.

Toppings

Hvis du drøner en masse sukker, sirup, flødeis eller syltetøj ud over dine klatkager, skruer det kraftigt ned for sundheden. Omvendt kan du skrue op, hvis du vælger nogle af disse sunde toppings:

Prøv også at lave en lækker creme til dine klatkager ved at blende en dl skyr med ½ dl frosne bær, lidt vaniljesukker og citronsaft og et dryp honning.