Melon-guide: Sunde og søde saftbomber

Meloner er saftige, supersunde, fattige på sukker og rige på vitaminer. Nyd dem, som de er, eller brug dem i en salat, en smoothie eller som en forfriskende frossen snack.

forskellige slags melon på bord

MELONER kommer i forskellige former og farver. Fælles for dem alle er, at de har et relativt lavt sukkerindhold.

© iStock

Søde og saftige – meloner smager bare hammergodt. Og mens du mæsker dig i det søde frugtkød, får du samtidig fyldt væskedepoterne og tanket op med vigtige vitaminer.

Find din favorit i I FORMs melon-guide, og få inspiration til at prøve nye og anderledes melon-typer.

1 Er det sundt at spise melon?


Ja, der er flere gode grunde til at spise melon, når det kommer til at tanke kroppen op på sunde sager.

Ligesom anden frugt indeholder melonerne en lang stribe mikroskopiske plantestoffer, der gavner dit immunsystem. De fleste meloner er også rige på kalium, et mineral, som hjælper med at regulere din væskebalance og spiller en vigtig rolle for blodtryk og nervesystem.

Mange meloner, særligt den orange cantaloupe-melon, indeholder en del C-vitamin, som er en effektiv antioxidant. C-vitamin hjælper fx dit immunsystem med at fungere, som det skal.

Den orange cantaloupe-melon er også rig på A-vitamin, som er vigtig for et velfungerende syn, for din hud og slimhinder samt immunforsvaret.

Læs mere om melon: Hvilken af de runde sunde frugter er sundest?

2 Hvilken melon er mest kaloriefattig?


Er du ude efter den melon, der indeholder færrest kalorier? Så skal du vælge honningmelonen.

Spiser du 100 gram honningmelon, indtager du omkring 34 kalorier. Kalorieindholdet er dog stort set det samme for alle melon-typer.

Illustration der viser kalorieindhold i forskellige melon-typer

LÆKRE, KALORIE-LETTE MELONER – kalorieindholdet er næsten det samme i de fire mest populære melon-typer.

© I FORM

3 Hvorfor skal man vaske melon?


Det virker måske lidt fjollet at vaske din melon – du skal jo ikke spise skallen. Men hvert år er der flere danskere, som oplever at få dårlig mave efter at have spist frugt og grønt – særligt fra udlandet.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at du skyller alle former for frugt, både med og uden skræl. Anbefalingen gælder altså også meloner. Skærer du i melonen, før du skyller den, risikerer du at forurene frugtkødet med bakterier og virus fra skallen, fx norovirus eller salmonella.

Sådan gør du

Skyl din melon grundigt i koldt vand, gnub den eventuelt med hænderne eller en ren svamp/børste.

Husk i øvrigt at vaske den, inden du kommer den på skærebrættet.

Læs også: Hvad er forskellen på madforgiftning og roskildesyge?

melon skylles under hanen

HUSK AT SKYLLE DIN MELON – skallen kan gemme på både norovirus og salmonella, som kan forurene frugtkødet, når du skærer igennem skallen.

© iStock

4 Hvordan skal melon opbevares?


Det gælder for alle meloner, at så længe de er hele, skal de opbevares ved stuetemperatur. På den måde holder de sig bedst og bevarer flest antioxidanter samt mest smag. Så snart melonen er skåret op, skal den i køleskabet.

Put melonen i en lufttæt beholder, en frostpose eller pak den ind i film. Hvor lang tid en melon kan holde sig, afhænger af melontype og af, hvor moden den er. Men en melon burde kunne holde sig 1-2 uger.

Fra køkkenbord til køleskab:

  • Hel melon: Opbevar den ved stuetemperatur, men ikke i direkte sollys. Her kan den holde sig i ca. 1 uge.
  • Skåret melon: Opbevar den i køleskab, hvor den kan holde sig yderligere 1 uge.
honningmelon i skiver skal på køl

EN UDSKÅRET MELON holder sig bedst på køl.

© iStock

5 Hvor meget væske indeholder en melon?


Det er ikke uden grund, at en melon bliver kaldt saftig. En melon indeholder i gennemsnit 90-95 procent vand.

Den er derfor en perfekt snack på en varm sommerdag – eller hvis du bare vil tanke væskedepoterne op på en smagfuld måde.

6 Salater med melon


Få tre gode bud på, hvordan du kan bruge melon i en skøn salat.

Melonsalat med jordbær, rucola og parmesan
© © wichmann+bendtsen

Melonsalat med jordbær, rucola og parmesan

Lidt salt, lidt sødt, lidt bittert – simpelt, men sofistikeret. Denne melonsalat kan lidt af det hele. Nyd den som tilbehør til grillen på en varm sommerdag, eller brug den som en let forret.
Se opskriften her

melon-salat med tomat og jordbær
© © wichmann+bendtsen

Tomatsalat med jordbær og vandmelon

En absolut sommer-favorit! Denne forfriskende melonsalat vil med garanti vække glæde omkring bordet.
Se opskriften her

melon-salat med prosciutto
© © wichmann+bendtsen

Melonsalat med prosciutto, pinjekerner og bulgur

Prøv denne skønne melonsalat, der smager af sommer sydpå. Den er et godt bud på en farvestrålende forret eller som tilbehør til hovedretten – og så er den hurtig og nem at lave.
Se opskriften her

7 Kan meloner fryses ned?


Ja, det kan de sagtens. Skær skrællen fra og skær melonen i stykker, inden du kommer den i fryseren. Så har du en lækker ingrediens til en kølig smoothie.

Læs også: Derfor elsker vi smoothies

Sunde og nemme ispinde med melon

Du kan også lave supernemme ispinde. Skær fx vandmelon eller honningmelon i skiver, stik en pind i, og læg is-pindene i fryseren i et par timer.

Spis dem, som de er, eller dyp dem i mørk chokolade. Forfriskende og virkelig lækkert!

Vild med ispinde? Så prøv også vores forrygende opskrift på ispinde med mango og passionsfrugt.

Læs også: Så længe holder mad i fryseren

vand-melon ispinde

NEMT OG SUPERSUNDT – melon egner sig fantastisk til en skøn og sukkerfattig snack.

8 Er meloner en frugt eller en grøntsag?


Faktisk tilhører de søde meloner græskarfamilien, men netop deres sødme og sukkerindhold gør, at de kategoriseres som frugter, nærmere bestemt som et bær.

Det menes, at meloner oprindeligt stammer fra det østlige Indien, hvorfra de har bredt sig til Lilleasien, Afrika og Europa. Efter sigende skulle Columbus have taget melonen med til Amerika.

Læs også: Top 3: Her er de sundeste frugter

9 Syv sunde meloner – få styr på dem alle her


Har du en favoritmelon? Og har du nogensinde hørt om bittermelonen?

Vi gør dig klog på syv forskellige typer af meloner: