Diarré og maveforgiftning

Diarré og maveforgiftning forekommer ofte på ferier til Asien og Mellem- og Sydamerika, men i nogle tilfælde kan det også ske i dit eget køkken eller på en hjemlig restaurant.

Kvinde holder sig, smerter, toilet

Du har voldsom diarré og føler dig generelt utilpas

Roskildesyge, madforgiftning eller slet og ret turistmave kan sende de fleste til tælling. Infektionen kommer normalt meget pludseligt og er som regel overstået i løbet af nogle dage.

Typiske symptomer på diarré og madforgiftning

  • Akut diarré, utilpashed og eventuelt feber og opkast samt smerter i hele maven. Symptomerne kan begynde, et par timer efter at du er blevet smittet, men der kan også gå et par dage.

Har du oppustet mave? Sådan slipper du af med den!

Derfor får du diarré og madforgiftning

En af de hyppigste årsager til en maveinfektion er noget så lækkert som afføringsrester i maden eller en swimmingpool. Risikoen er stor, når du er på ferie, især i Asien og Mellem- og Sydamerika Dog kan du også risikere en mave-tarm-infektion i dit eget køkken eller på en restaurant. Oftest kommer den af bakterier som salmonella eller campylobacter, men den kan også skyldes virus eller parasitter.

Ved du, hvor længe du må hoste, før du skal søge læge?

Det kan du gøre ved diarré og madforgiftning

Du kan forebygge maveforgiftning ved at tage tilskud med mælkesyre­bakterier, drikke flaskevand eller kogt vand, når du er ude at rejse og undgå isterninger på ferien. Desuden er det vigtigt med en god hygiejne hjemme i dit eget køkken. Er du først ramt, er de fleste infektioner heldigvis relativt milde og går over af sig selv. Har du blodig diarré eller høj feber, skal du dog altid søge læge. Det vigtigste er, at du får rigeligt med væske. Drik gerne vand tilsat en knivspids salt og et par skefulde sukker pr. liter.