Sådan udskærer du dit halloween-græskar – til både pynt og madlavning

Det store halloween-græskar kan nemt blive skåret ud til nogle uhyggeligt flotte græskar. Og når du nu alligevel har fingrene i den orange frugt, hvorfor så ikke gemme kød og kerner til fx suppe eller kage?

græskar udskæring af børn

SPRED EFTERÅRSHYGGE med et uhyggeligt halloween-græskar.

© iStock

Det kan blive til en stor bunke gul indmad og kerner, når børn og voksne kaster sig over at udhule et halloween-græskar. Måske har du undret dig over, om hele molevitten skal i skraldespanden – eller om du i virkeligheden har til både pynt og til aftensmad?

Og ja, du kan godt udnytte hele det store orange bær. Her får du en guide til, hvordan du får mest muligt ud af dit halloween-græskar – og hvordan du udskærer efterårets flotteste og mest uhyggelige græskar til at pynte op med derhjemme.

1 Kan man spise et halloween-græskar?


Ja, du kan faktisk godt spise dit halloween-græskar, ligesom du kan spise kødet fra andre vintergræskar som hokkaido og butternutsquash.

Vintergræskar er kendetegnet ved en tyk og hård skal, som beskytter det faste frugtkød lige under skallen. I midten sidder alle kernerne omgivet af trevlet og mere svampet frugtkød.

Det er det faste frugtkød, du skal have fat i, mens du skal skille dig af med det svampede indmad – ganske som du måske kender det fra en galia-melon.

To glade små børn er i gang med græskar-udskæring

HALLOWEEN-GRÆSKAR er et gavmildt efterårsbær, der lægger op til både hygge og lækkerier i køkkenet.

© iStock

2 Smager et halloween-græskar godt?


Som udgangspunkt skal du ikke købe et halloween-græskar udelukkende for at spise det, da det smager af mindre og er mere vandet end de andre vintergræskar. Nogle vil måske endda kalde smagen lidt kedelig.

Men vil du undgå madspild, er dit halloween-græskar en glimrende ingrediens som fx revet fyld i kager, boller eller muffins. Her skal du blot bruge fyldet, som du ville bruge gulerod eller squash. Du kan også hakke kødet i tern og bruge det i gryderetter, ligesom du kan sylte eller bage stykkerne.

Se her, hvad du ellers kan gøre for at undgå madspild i hverdagen

Og synes du, at halloween-græskarret mangler smag, så er det bare at spice det op med krydderier som chili, paprika, kanel, kardemomme eller hvad, dine smagsløg nu foretrækker.

3 Kan man spise kerner fra halloween-græskar?


De store kerner fra et halloween-græskar egner sig rigtig godt til at spise. Du kan riste dem i ovnen eller på panden og bruge dem som snack eller som drys på din yoghurt.

Ristede græskarkerner i ovn

Ristede græskarkerner i ovn

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 glas

  • 2 dl friske græskarkerner
  • 4 spsk. rapsolie
  • 1 tsk. havsalt

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 160 grader varmluft.
  • Rens kernerne, så de er helt frie for græskarkød. Hæld kernerne i en skål med vand og massér kødet af med fingrene. Du kan også bruge en salatslynge.
  • Kog kernerne i en gryde med letsaltet vand i 20 min.
  • Hæld vandet fra kernerne, og dup dem tørre i et rent viskestykke.
  • Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir, og vend dem i rapsolie og salt. Drys eventuelt med andre krydderier.
  • Bag i ca. 20-30 min., til de er lysebrune og sprøde. Husk at vende dem et par gange undervejs.

Velbekomme!

Krydrede kerner – kun fantasien sætter grænser

  • Er du til en sød snack, så prøv at spice kernerne op med en blanding af kanel og kardemomme – eller hvad med en blanding af lime og flydende honning eller agavesirup?
  • Er du til det salte, så bland kernerne med fx et par spisekefulde soya og en krydderiblanding af chili og spidskommen.

4 Er græskarkerner sunde?


Der er masser af gode næringsstoffer i kernerne, som har et højt indhold af fedt, protein og kostfibre.

Kernerne er også en god kilde til blandt andet E-vitamin og mineraler som kalium, jern, zink, kobber, mangan, selen og magnesium.

Læs også: Derfor skal du spise efterårets orange frugt

5 Spiser man halloween-græskarkerner med skal?


Du kan sagtens spise dine kerner med skal. Et godt tip er dog at koge dem i letsaltet vand i cirka 20 min. for at undgå, at de bliver seje at tygge.

Det er desuden vigtigt, at du får fjernet så meget af det orange kød som muligt fra dine kerner. Læg dem i en si og skyl dem godt, indtil de er rene.

rå græskarkerner fra græskar udskæring

EN OVERFLOD AF GRÆSKARKERNER. Der er rigeligt at give sig i kast med, når du har udhulet dit græskar.

© iStock

6 Hvor længe kan ristede græskarkerner holde sig?


Opbevar dine ristede kerner i en lufttæt beholder og stil dem et sted, hvor der er mørkt og ikke for varmt. Så kan dine ristede snacks holde sig gode i op til en uge.

Tips til flere sunde nødder, frø og kerner? Læs med her

7 Lækre opskrifter med græskar


Du kan bruge halloween-græskarret i rigtig mange forskellige opskrifter – fra suppe, tærte og kage til salat og lasagne. Du skal bare udskifte hokkaido-græskar, butternut squash eller lignende i opskrifterne med kødet fra dit halloween-græskar. Bliv inspireret her:

græskarsuppe lavet på rester fra græskar udskæring
© © wichmann+bendtsen

Cremet og lækker græskarsuppe

Når kalenderen siger oktober, og døgnets mørke timer begynder at overtage, så varm dig på en skøn, krydret suppe.

Se opskriften her

Græskarlasagne med spinat og ricotta lavet på rester fra græskar udskæring
© wichmann+bendtsen

Lækker lasagne – greek style

Forvandl den traditionelle lasagne til en efterårsklassiker med græskar, ricotta og spinat.

Se opskriften her

græskargrød lavet på rester fra græskar udskæring

Bagt græskargrød med kanel, ingefær og muskatnød

Sund, sød og krydret. Bagt græskargrød minder lidt om en lun æblekage. Denne opskrift er med hokkaido, men du kan sagtens skifte det ud med kødet fra et halloween-græskar.

Se opskriften her

grønkålssuppe med syltede græskar som topping lavet på rester fra græskar udskæring
© wichmann+bendtsen

Grønkålssuppe med syltede græskar

Fyld kroppen op med gode og sunde sager i form af en cremet anti-inflammatorisk suppe lavet på grønkål og toppet med delikate syltede græskar.

Se opskriften her

8 Er et græskar en frugt eller en grøntsag?


Et græskar er en frugt, nærmere bestemt verdens største bær. Det tilhører frugt-familien blandt andet på grund af dets mange kerner.

9 Hvordan får man et halloween-græskar til at holde?


Muligvis har du prøvet at sætte et udskåret halloween-græskar ud foran hoveddøren eller på altanen blot for at opleve allerede få dage efter, at et tykt tæppe af grålig mug begynder at brede sig. Måske begynder din flotte kreation også hurtigt at falde sammen og se knap så indbydende ud.

Et godt trick er at pensle både inderside og yderside med konserveringsmidlet Atamon. Det hindrer udviklingen af skimmelsvamp og bakterier og kan forlænge levetiden, så dit græskar står flot i op til en uge.

En anden vigtig faktor er temperaturen – dit græskar tåler hverken hård frost eller varme temperaturer. Det er klart, at jo varmere det er i vejret, jo hurtigere vil det gå i forrådnelse.

Skal det stå flot den 31. oktober, når de udklædte børn banker på døren, så vent med at lave det til dagene op til halloween.

rådden pynt på trappetrin – tip til græskar udskæring

SELV OM LIDT RÅDDENSKAB BIDRAGER TIL UHYGGEN, vil de fleste nok foretrække et mindre loddent græskar på trappetrinet.

© iStock

10 Kan man spise pynte-græskar?


De fine små prydgræskar er kun til netop at pryde. Fx din indkørsel, vindueskarm eller skålen på spisebordet.

Ud over at være bitre, er de nemlig giftige, da de indeholder bitterstoffet cucurbitacin, som kan give opkast, diarré og kraftige mavesmerter få timer efter, at du har indtaget så lidt som en mundfuld.

Prydgræskar lagt pænt op på halm

KUN TIL PYNT. De flotte prydgræskar er ikke spiselige, men kan derimod give svære mavesmerter, opkast og diarré.

© iStock

Stoffet kan også i sjældnere tilfælde findes i squash, agurk eller melon. Det kan være en god tommelfingerregel at smage på fx din squash, inden du bruger den i madlavningen. Smager den bittert, skal du spytte stykket ud og kassere hele frugten.

11 Hvornår laver man halloween-græskar?


Efterår, og særligt september og oktober, er sæson for den gyldenorange frugt. Oktober er også den måned, vi fejrer halloween – nemlig den 31. oktober.

Mange skærer deres halloween-græskar ud i efterårsferien, men som tommelfingerregel kan du lave det, så det står klar den 31. oktober, når børn og barnlige sjæle banker på døren.

udklædte børn ringer på dør med slik eller ballade

SLIK ELLER BALLADE. Ikke alle fejrer halloween – sæt et græskar ud eller pynt op ved hoveddøren, hvis du gerne vil have besøg af små spøgelser og hekse.

© iStock
uhyggelige udskårne græskar lyser op i mørke

UHYGGELIG HYGGELIG HALLOWEEN. De udskårne oplyste græskar menes at have været en erstatning for roer.

© iStock

Hvorfor bruger vi græskar til halloween?

Med til samme historie om slik eller ballade hører historien om, hvorfor vi giver os i kast med græskar-udskæring til halloween. Brugen af de store runde frugter kan nemlig formentlig også spores helt tilbage til kelterne.

En fortælling er, at kelterne udhulede roer og skar skræmmende ansigter i dem – muligvis for at afskrække de døde. Som endnu en sikkerhedsforanstaltning klædte man sig ud og gemte sig bag uhyggelige masker for at narre de genopståede døde til at tro, at de levende selv også var døde på vej til dødsriget.

En anden – og nok mere udbredt legende – handler om den irske bonde Stingy Jack, som vandrede hvileløst mellem himmel og helvede, fordi ingen ville lukke ham ind. For at finde vej i mørket lavede han sig en lygte af en udhulet roe med et stykke glødende kul i – siden kendt som såkaldte Jack-o-Lanterns. Til Samhain udhulede kelterne således roer og satte lys i for at lede fortabte sjæle på rette vej.

Man regner med, at det var kelterne som tog halloween-traditionen med til USA. Da roer var svære at få fat i, brugte man i stedet den orange efterårsfrugt.

Er allehelgensaften og halloween det samme?


Nej, selvom begge bliver fejret den 31. oktober er det to forskellige traditioner. Halloween har sin oprindelse i keltiske traditioner, mens allehelgensaften er en kristen tradition, hvor kirken fejrer de helgener, der ikke har deres helt egen, særlige fejringsdag.

Sammenblandingen er dog ikke grebet ud af den blå luft, for det er nærliggende at tro, at halloween kommer af betegnelsen “All-Hallows-Eve” – på dansk “alle helgeners aften”.

For at gøre forvirringen endnu større, minder halloween også meget om to andre helligdage:

  • Alle Sjæles Dag, som er en romerskkatolsk højtid og fejres den 2. november.
  • De Dødes Dag, som også fejres den 1. og den 2. november i Mexico.

12 Få inspiration til at udskære dit halloween-græskar


Skal dit halloween-græskar være helt klassisk? Eller leder du efter idéer til en lidt anderledes græskar-udskæring? Bliv inspireret her!

Sådan skærer du et halloween-græskar

Det er ret nemt at udhule og skære et halloween-græskar, og du kan sagtens have både store og små familiemedlemmer med.

Start med at lave en god arbejdsstation, for det kan godt svine lidt. Hvis du har en voksdug, så læg den på bordet – og det kan også være en god idé at tage et forklæde på.

Af med toppen

Start med at skære toppen af. Her skal der nok en voksen ind over, både til at håndtere kniven, men også fordi, at det kan være en lidt hård affære at skære igennem den tykke skal.

Du kan lave et helt lige snit, eller du kan eksperimentere med at lave fx takker hele vejen rundt. Uanset hvad, er det en god ide at starte med at tegne op, hvor du vil skære.

Husk at gemme toppen, så du kan lukke dit græskar igen og holde eventuel regn eller sne ude.

Udhul græskarret

Nu skal du have fingrene i indmaden – hvis du har børn med, så er det nu, de skal på banen.

Alt det trevlede kød og alle kernerne skal ud. Brug fx en ske til at skrabe indersiderne rene, og hvis du vil bruge kerner og indmad i køkkenet, så husk at gemme det. Og husk også, at det er den faste del af indmaden, du skal have fat i til spiseligt brug.

Skær et mønster

Så er du klar til at udskære dit halloween-græskar. Det er en god idé at starte med at tegne en skabelon med en sprittusch, så du ikke mister overblikket undervejs.

Pensl med Atamon

Hvis du gerne vil sikre dig, at du kan nyde synet af dit hårde arbejde ekstra længe, så kan du pensle det med Atamon.

Og så er det blot at sætte et fyrfadslys eller et elektrisk lys i bunden, sætte toppen på og stille det uden for eller op i vindueskarmen.

13 Få mere inspiration til græskar-udskæring her


Et græskar, der er til at få øje på

Her er et halloween-græskar som med garanti vil få dine gæster til at kigge en ekstra gang.

Du skal bruge to styks – det store klassiske orange og et mindre, hvidt pyntegræskar, som skal kunne passe ind i det udhulede græskar.

Og så er det bare med at tegne et øje efter bedste evne.

Se hvordan herunder:

Lav et dekorativt hulmønster

Brug en boremaskine eller en skruetrækker til at lave de smukkeste mønstre, som vil lyse flot op på din altan, i dit vindue eller foran hoveddøren.

Se her, hvordan du skal gribe det an:

Smukke silhuetter

Her skal du bruge en særlig teknik, som kræver lidt snilde og tålmodighed: I stedet for at skære hele vejen igennem græskarret, skal du kun skære det yderste lag af. Det kan du fx gøre med en mejsel eller en elektrisk miniboremaskine.

Det giver et virkelig smukt resultat. Se bare den flotte ugle herunder:

14 Find masser af halloween-græskar skabeloner her


Nej, det er ikke snyd at bruge en skabelon! Her kan du printe flotte og kreative gratis skabeloner til dit halloween-græskar.