Det kan blive til en stor bunke gul indmad og kerner, når børn og voksne kaster sig over at udhule et halloween-græskar. Måske har du undret dig over, om hele molevitten skal i skraldespanden – eller om du i virkeligheden har til både pynt og til aftensmad?
Og ja, du kan godt udnytte hele det store orange bær. Her får du en guide til, hvordan du får mest muligt ud af dit halloween-græskar – og hvordan du udskærer efterårets flotteste og mest uhyggelige græskar til at pynte op med derhjemme.
Ja, du kan faktisk godt spise dit halloween-græskar, ligesom du kan spise kødet fra andre vintergræskar som hokkaido og butternutsquash.
Vintergræskar er kendetegnet ved en tyk og hård skal, som beskytter det faste frugtkød lige under skallen. I midten sidder alle kernerne omgivet af trevlet og mere svampet frugtkød.
Det er det faste frugtkød, du skal have fat i, mens du skal skille dig af med det svampede indmad – ganske som du måske kender det fra en galia-melon.
Som udgangspunkt skal du ikke købe et halloween-græskar udelukkende for at spise det, da det smager af mindre og er mere vandet end de andre vintergræskar. Nogle vil måske endda kalde smagen lidt kedelig.
Men vil du undgå madspild, er dit halloween-græskar en glimrende ingrediens som fx revet fyld i kager, boller eller muffins. Her skal du blot bruge fyldet, som du ville bruge gulerod eller squash. Du kan også hakke kødet i tern og bruge det i gryderetter, ligesom du kan sylte eller bage stykkerne.
Se her, hvad du ellers kan gøre for at undgå madspild i hverdagen
Og synes du, at halloween-græskarret mangler smag, så er det bare at spice det op med krydderier som chili, paprika, kanel, kardemomme eller hvad, dine smagsløg nu foretrækker.
De store kerner fra et halloween-græskar egner sig rigtig godt til at spise. Du kan riste dem i ovnen eller på panden og bruge dem som snack eller som drys på din yoghurt.
Du kan sagtens spise dine kerner med skal. Et godt tip er dog at koge dem i letsaltet vand i cirka 20 min. for at undgå, at de bliver seje at tygge.
Det er desuden vigtigt, at du får fjernet så meget af det orange kød som muligt fra dine kerner. Læg dem i en si og skyl dem godt, indtil de er rene.
Du kan bruge halloween-græskarret i rigtig mange forskellige opskrifter – fra suppe, tærte og kage til salat og lasagne. Du skal bare udskifte hokkaido-græskar, butternut squash eller lignende i opskrifterne med kødet fra dit halloween-græskar. Bliv inspireret her:
Et græskar er en frugt, nærmere bestemt verdens største bær. Det tilhører frugt-familien blandt andet på grund af dets mange kerner.
Muligvis har du prøvet at sætte et udskåret halloween-græskar ud foran hoveddøren eller på altanen blot for at opleve allerede få dage efter, at et tykt tæppe af grålig mug begynder at brede sig. Måske begynder din flotte kreation også hurtigt at falde sammen og se knap så indbydende ud.
Et godt trick er at pensle både inderside og yderside med konserveringsmidlet Atamon. Det hindrer udviklingen af skimmelsvamp og bakterier og kan forlænge levetiden, så dit græskar står flot i op til en uge.
En anden vigtig faktor er temperaturen – dit græskar tåler hverken hård frost eller varme temperaturer. Det er klart, at jo varmere det er i vejret, jo hurtigere vil det gå i forrådnelse.
Skal det stå flot den 31. oktober, når de udklædte børn banker på døren, så vent med at lave det til dagene op til halloween.
De fine små prydgræskar er kun til netop at pryde. Fx din indkørsel, vindueskarm eller skålen på spisebordet.
Ud over at være bitre, er de nemlig giftige, da de indeholder bitterstoffet cucurbitacin, som kan give opkast, diarré og kraftige mavesmerter få timer efter, at du har indtaget så lidt som en mundfuld.
Stoffet kan også i sjældnere tilfælde findes i squash, agurk eller melon. Det kan være en god tommelfingerregel at smage på fx din squash, inden du bruger den i madlavningen. Smager den bittert, skal du spytte stykket ud og kassere hele frugten.
Efterår, og særligt september og oktober, er sæson for den gyldenorange frugt. Oktober er også den måned, vi fejrer halloween – nemlig den 31. oktober.
Mange skærer deres halloween-græskar ud i efterårsferien, men som tommelfingerregel kan du lave det, så det står klar den 31. oktober, når børn og barnlige sjæle banker på døren.
Nej, selvom begge bliver fejret den 31. oktober er det to forskellige traditioner. Halloween har sin oprindelse i keltiske traditioner, mens allehelgensaften er en kristen tradition, hvor kirken fejrer de helgener, der ikke har deres helt egen, særlige fejringsdag.
Sammenblandingen er dog ikke grebet ud af den blå luft, for det er nærliggende at tro, at halloween kommer af betegnelsen “All-Hallows-Eve” – på dansk “alle helgeners aften”.
For at gøre forvirringen endnu større, minder halloween også meget om to andre helligdage:
- Alle Sjæles Dag, som er en romerskkatolsk højtid og fejres den 2. november.
- De Dødes Dag, som også fejres den 1. og den 2. november i Mexico.
Skal dit halloween-græskar være helt klassisk? Eller leder du efter idéer til en lidt anderledes græskar-udskæring? Bliv inspireret her!
Nej, det er ikke snyd at bruge en skabelon! Her kan du printe flotte og kreative gratis skabeloner til dit halloween-græskar.