Kan man spise halloweengræskar?

Halloween-gærskar egner sig bedst som pynt, men andre græskar er skønne til både supper og syltning. Se fire favoritter her:

Græskar og tærter med udskårne smilende ansigter på køkkenbord

HALLOWEEN-GRÆSKAR Fra tærter og muffins til supper og salater. Du kan trylle mange skønne retter ud af græskar. Men det store på fortrappen er bedst som pynt.

© iStock

Hvis du tænker på de der store orange græskar, der lyser fortrapperne op i villakvartererne i oktober, så kan de i princippet godt spises.

Men kødet er lidt trevlet, og andre former for græskar smager af mere og kan både steges, bages, koges, moses og syltes.

Så lad hellere lyset brænde i dine uhyggegræskar til langt ind i november, og køb fx et hokkaidogræskar eller en butternut squash, du kan bruge til madlavning.

Gør som amerikanerne, og tryl dit græskar om til en tærte eller muffins. Eller skær kødet ud, og kog stykkerne i en lage med vanilje og ingefær. De syltede stykker pynter i et glas på køkkenhylden og er gode til en simreret.

Du kan også stege skiverne i ovnen med rosmarin og olivenolie og blande dem i en salat. Og så er der klassikeren til en efterårsaften: cremet græskarsuppe. Lidt ingefær og en snert af chili giver smagen et ekstra boost.

Kernerne kan du tørre og riste i ovnen med olivenolie og lidt salt, inden du drysser dem på suppen. Græskar er både kalorie- og kulhydratfattige.

DE 4 FAVORITTER

I de senere år er der kommet mange nye græskartyper på markedet, så du finder dem efterhånden i alle former, farver og størrelser. Her er fire af de mest kendte:

© iStock

HOKKAIDO-GRÆSKARRET

stammer oprindeligt fra Japan, deraf navnet. Det findes også i en grøn version.

© iStock

BUTTERNUT SQUASHEN

ligner i formen lidt en forvokset jordnød. Kødet er orange, og smagen er sød og nøddeagtig

© iStock

SPAGHETTISQUASHEN

har fået sit navn, fordi frugtkødet ligner spaghettistrimler, når det skrabes ud med en gaffel, efter at græskarret har været en tur i ovnen.

© iStock

DEN GRØNNE OG GULE SQUASH

som du finder året rundt i supermarkedet, kan bruges i alt fra kager til gryderetter.

Newsletter background