Rabarber – syrlig, sund og slet ikke en frugt

Hvabehar? Ja! Rabarber er en grøntsag. Og de lange, røde stængler kan det hele: Gode for dit immunforsvar, lækre i din dessert og himmelske i alt fra kompot til saft og sirup.

friskhøstede, rå rabarberstængler med blade

FRISKHØSTEDE, FLOTTE RABARBER – klar til kage, saft eller kompot og fyldt med gode kostfibre.

© iStock

Rabarber er en sund, kaloriefattig, fiberrig råvare, der indeholder vigtige vitaminer og mineraler.

Dens friske syrlighed gør den oplagt i alt fra desserter, saft og kager til kompot og chutney sammen med både kolde og varme retter – hvilket du kan få masser af inspiration til her.

1 Hvordan smager rabarber?


Der er ikke noget andet, der smager helt ligesom rabarber, men de lange røde stænglers smag kan bedst beskrives som syrlig med lidt besk oveni.

Smagen skyldes især æblesyre, men rabarber indeholder også citronsyre og oxalsyre. Rå rabarber dufter stort set ikke, men koger du dem, spreder duften af rabarber sig umiskendeligt i køkkenet.

rabarberkompot sødet med dadler på glas

Rabarberkompot (uden sukker) sødet med dadler

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 glas

  • 700 g rabarber
  • 300 g stenfri dadler
  • 4 dl vand
  • 2 tsk. vaniljepulver

Sådan gør du

  • Læg de stenfri dadler i blød i vandet i ca. 10-15 min.
  • Imens dadlerne ligger i blød, skærer du rabarberstilkene i mindre stykker.
  • Blend dadler og vand, indtil du har en ensartet, lidt vandet, mos.
  • Put rabarber, dadelmos og vaniljepulver i en gryde, kog det op og lad det simre ved svag varme i 10-15 min.
  • Hæld din kompot i et skoldet sylteglas. Blend den forinden, hvis du er ude efter en mere ensartet konsistens. Din kompot kan holde sig i cirka 2 uger på køl.
  • TIP: Brug din kompot som topping på alt fra skyr, grød, chiagrød eller på et stykke knækbrød – kun fantasien sætter grænser.

  • TIP: Hvor sød din kompot bliver, afhænger i høj grad af stilkenes sort og af sæsonen. Synes du, at din kompot er blevet for syrlig, når du smager den til, kan du komme en smule honning i til slut.

  • TIP: Synes du, at din kompot er blevet for vandet, kan du lade den simre yderligere nogle minutter uden låg.


2 Hvad er rabarber godt for?


Rabarber er siden tidernes morgen blevet brugt som lægeplante til sårheling, mod kramper, smerter, insektbid og fordøjelsesproblemer, ligesom roden er blevet brugt som afføringsmiddel.

I dag spises rabarber mest for nydelsens skyld. Det er dog kun stilkene, der er sunde og kan spises. De grønne rabarberblade er giftige og må ikke spises, hverken rå eller tilberedte. Det samme gælder for plantens blomster.

Selv om rabarber indeholder en god sjat vand, så er der også masser af vitaminer og mineraler at komme efter.

Her kan du se, hvad de røde stængler kan gøre af gode ting for din krop:

ikon viser fordøjelse
© I FORM

Fordøjelse og mæthed

Rabarber er en kilde til kostfibre, som gør din krop mæt og holder gang i fordøjelsen.

Læs også: Loppefrøskaller – hjælper fordøjelsen på vej

ikon for immunforsvar
© I FORM

Immunforsvar

Stænglerne har et højt indhold af C-vitaminer, som styrker dit immunforsvar. Vær dog opmærksom på, at nogle af vitaminerne forsvinder ved tilberedning.

Læs også: Hvornår bør man supplere med C-vitamin?

ikon viser knogler
© I FORM

Knogler

Stilkene er også en god kilde til mineralet kalk, som styrker dine knogler.

Læs også: Calcium er kroppens byggesten

ikon viser blodtryk
© I FORM

Blodtryk

Rabarber er rig på mineraler som kalium og mangan, som styrker dit blodomløb og kan sænke dit blodtryk.

Læs også: Test – er du i risiko for forhøjet blodtryk?

Få kalorier ikon
© I FORM

Kalorieindtag

Stilkene indeholder mest vand og har derfor et meget lavt energiindhold, dvs. meget få kalorier.

Læs også: Top 10 over sunde frugter med få kalorier

3 Næringsindhold i rabarber


Næringsindhold100 g
Energi26 kcal
Fedt0,3 g
Protein1 g
Kulhydrat3 g
Kostfibre4 g
A-vitamin20 RE
Beta-Caroten118 µg
Folat7 µg
C-vitamin13 mg
Kalium280 mg
Calcium115 mg
Magnesium12 mg
Kilde: DTU Fødevareinstituttet

4 Kan rabarber være giftige?


Du skal holde dig helt fra bladene, mens du trygt kan spise stilkene.

De grønne blade indeholder nemlig giftstofferne oxalsyre og anthraquinoner (sidstnævnte virker stærkt afførende), og spiser du blot 10-20 gram friske blade, kan det udløse opkastninger. Andre symptomer er diarré og forstyrret nyrefunktion – og i værste fald alvorlig eller dødelig forgiftning.

Undlad også at give blade eller blomster til eventuelle husdyr.

Kan man neutralisere giften i rabarberblade?

Nej, det kan du ikke. Der findes ingen produkter, som effektivt kan gøre det sikkert at spise bladene – heller ikke, selv om du skulle støde på opskrifter med fx stuvede rabarberblade i nyere kogebøger.

Kan der være risiko forbundet med at spise rabarberstilke?

Der findes ingen officielle retningslinjer for, hvor meget rabarber du må spise, så længe du holder dig til stilkene. På trods af at der faktisk findes små mængder af oxalsyre i stilkene – ganske ligesom du også kan finde oxalsyre i en fødevare som spinat.

Ifølge Fødevareinstituttet er mængderne af oxalsyre i stilkene imidlertid så små, at de ikke laver den store ballade. Det er altså uden risiko rent sundhedsmæssigt, hvis man spiser fx rabarber (eller spinat for den sags skyld) i en mængde, der normalt anvendes i kosten. Dog skal man være opmærksom på, at stilkenes oxalsyre-indhold kan binde kalk i kroppen og derved forhindre kalken i at nå hen til knoglerne, hvor vi har brug for det.

Det er også værd at nævne, at der har været eksemplerforgiftninger hos børn, som har indtaget større mængder af rå rabarberstilke.

5 Hvorfor bør man ikke spise rabarber efter sankthans?


En tommelfingerregel lyder, at man efter sankthans bør undgå at spise rabarber i større mængder.

Det skyldes, at andelen af oxalsyre er ekstra høj i sensommeren (unge rabarberstilke har det laveste oxalsyreindhold). Der findes dog som nævnt ingen officielle anbefalinger for, hvornår du må spise rabarberstilke – og hvor mange – så længe det er mængder, der normalt anvendes i kosten.

6 Rabarber – opskrifter til dit sommerkøkken


Uanset om du hiver dem op i din egen køkkenhave eller finder dem hos din grønthandler, så er rabarber bare lig med den liflige smag af sommer!

Her får du nogle af vores bedste opskrifter:

råsyltede rabarber med vanilje
© wichmann+bendtsen

Råsyltede rabarber med vanilje

Lækre, råsyltede og stadig med en smule bid. De smager skønt som topping på både søde og salte retter.

Se opskriften her

rabarberkage med græsk yoghurt
© wichmann+bendtsen

Rabarberkage med jordbær, vanilje og græsk yoghurt

Denne lækre kage er både syrlig og sød – og så er den glutenfri.

Se opskriften her

rabarbertrifli i glas
© wichmann+bendtsen

Rabarbertrifli med jordbær, skyr og granola

En klassiker – og med god grund. Med en lækker trifli går du aldrig helt galt i byen.

Se opskriften her

nøddebund med rabarberskum
© wichmann+bendtsen

Nøddebund med hasselnødder og rabarberskum

Kagen ser smuk ud – og så smager den himmelsk. Den bløde smag af nødder går perfekt sammen med det lidt syrlige skum.

Se opskriften her

skyrispinde med rabarber og jordbær
© wichmann+bendtsen

Ispinde med jordbær og rabarber

En af vores sommerfavoritter – sunde og søde skyr-ispinde med rabarber og jordbær. En skøn måde af køle ned på, når sommersolen bager.

7 Sådan opbevarer du rabarber


Opbevar dem tørt og køligt i dit køleskab. Pakker du dem rigtigt, kan de holde sig i to uger.

Sådan gør du: Saml rabarberne i et bundt og pak dem ikke for stramt ind i folie. Folien forhindrer dem i at udtørre, men samtidig skal ethylen (en gas-art, der stimulerer modning) i dem dampe af – ellers bliver de bløde.

8 Kan man fryse rabarber?


Ja, det kan du sagtens.

Skær de friske rabarber i mindre stykker, fordel stykkerne på en plade med bagepapir og sæt den i fryseren. Når stykkerne er frosset, kan du hælde dem over i en beholder. På den måde undgår du, at stykkerne fryser sammen til ét stort stykke.

Du kan blanchere dem først, men husk i så fald at duppe dem tørre, inden du fryser dem ned.

Læs også: Så længe kan din mad holde sig i fryseren

9 Hvornår er det sæson for rabarber?


Rabarber købes friske, når de er i sæson, hvilket typisk er fra april til juni og igen fra august til oktober. De fleste holder op med at høste omkring sankthans, da stilkene i foråret og den tidlige sommer regnes for de lækreste.

Du kan købe friske rabarberstilke i supermarkeder og hos grønthandlere. Du kan også købe planter eller frø i havecentre, så du selv kan dyrke dine egne rabarber.

modne rabarberplanter i køkkenhave

RABARBER ER EN FLOT og frodig plante, som du nemt kan gøre til en fast del af din køkkenhave.

© iStock

10 Findes der flere slags rabarber?


Ork ja! Rabarber findes i mange forskellige sorter. De er dog alle sure. Nogle sorter betragtes som mere søde end andre, nogle er større, nogle er små, og andre har en kraftigere rød farve.

Især disse to sorter er populære i Danmark:

  • Jordbærrabarber har en kraftig rød farve og er gode til desserter.

  • Vinrabarber regnes især for gode til mad.

11 Få succes med at plante og passe dine rabarber


Rabarber er en flerårig køkkenurt, som kommer tilbage år efter år. Er du begynder eller lidt overvældet af havearbejde, kan du glæde dig over, at netop rabarber er en af de mindst krævende haveplanter og giver et stort udbytte.

kvinde plukker rabarber i køkkenhave

DU SKAL TRÆKKE STILKENE OP én ad gangen, når du høster.

© iStock

Her får du 10 gode råd til at dyrke rabarber:

Du kan plante rabarber både som frø og plante. Fra frø tager det dog ofte år, før du får et udbytte.

Rabarber kan plantes i efteråret og det tidlige forår. Giv planten en solrig og vindstille placering. Når du har plantet, skal du vande godt – og gød gerne hvert forår.

Sørg for en dyb, muldrig og næringsholdig jord, og fjern alt flerårigt ukrudt.

Husk god afstand mellem planterne, da de bliver store.

Dine rabarber kræver ikke bestøvning, men de kan godt sætte en meget høj blomsterstand. Selvom blomsterstanden er dekorativ, bør du klippe den af, da den bruger mange af plantens ressourcer.

Om vinteren forsvinder toppen af planterne, så der kun er en knold tilbage. Få knoldene til at spire hurtigere ved at dække dem med klokker i glas, så du kan høste tidligere.

Husk at trække én stilk op ad gangen stille og roligt, når du høster. Du skal trække stænglerne frem for at skære dem af, da det er vigtigt, at du får hælen med – det nederste af stilken. Sidder hælen tilbage, risikerer du, at den tilbagesiddende stab kan rådne og skade planten.

Undgå at høste i plantens første år.

Høst gerne første gang i starten af april og frem til sankthans, hvorefter planten skal have pause. I sensommeren kan du høste igen.

Høst aldrig mere end en fjerdedel ad gangen, så planten ikke bliver afkræftet. Høst altid de ældste og de yderste stilke først – om ikke andet for at undgå, at de kraftige, tykke stængler skygger for nye, tynde og smagfulde skud. Smid bladene på kompostbunken.

12 Sådan bruger du rabarber i dit køkken – 10 tips


Rabarberens friske syrlighed gør den oplagt i alt fra desserter, kager og kompot til varme retter og ikke mindst som kompot og chutney. Her får du 10 lækre måder at anvende den på:

kvinde skærer rabarber i køkken

DEN FLOTTE RØDE FARVE kan forskønne de fleste retter.

© iStock

Kompot

Koger du en hjemmelavet rabarberkompot sammen, har du et lækkert syrligt-sødt indslag i en lang række desserter og retter. Det kan fx være i lagkage, trifli, på havregrød eller som chutney til varme retter. Chutney er kompottens lidt mere krydrede søster.

Dessert

Trifli med rabarber er en oplagt forårsdessert, som også er relativt nem, fordi du blot lægger lag af kompot, crumble og vaniljecreme i et glas. Et alternativ er panna cotta med rabarber, hvor du topper den italienske vaniljecreme med syltede rabarber.

Kage

Rabarber er nærmest født til kager. Prøv fx en klassisk rabarberkage – gerne med marcipan – som minder om en æbletærte. Lagkage med kompot eller rabarbermuffins er også et hit.

Is

Rabarber i is giver en forfriskende syrlighed sammen med fløden. Det er super nemt. Har du i forvejen lavet en rabarberkompot, blander du den blot med parfait og kører den færdig i ismaskinen.

Syltetøj

Du laver rabarbermarmelade på samme måde som al mulig andet marmelade. Men tænk lidt ud af boksen og prøv fx at tilsætte stjerneanis eller lidt chili til blandingen.

Saft

Et glas iskold rabarbersaft på terrassen, så snart solen varmer lidt – uhm! Saft laver du ved at koge stilkene sammen med vand, sukker og vanilje, hvorefter du sigter saften og hælder den på en rengjort, skoldet flaske. Du kan også tage lidt af saften fra og koge den videre til en rabarbersirup, som smager fantastisk på is og skyr.

Grød

Rødgrød med fløde – eller bare rabarbergrød. Det er op til dig, om du laver grød af rabarber alene eller sammen med jordbær og evt. andre bær fra haven eller supermarkedet. Men servér den gerne med et mælkeprodukt, da syrligheden parret med mejeriproduktet giver himmelske mundfulde.

Smoothie

Også i smoothies er rabarberkompot oplagt sammen med andre bær og gerne en banan, som tilføjer sødme og cremethed.

Varme retter

Bagte rabarber er et lækkert tilbehør til varme retter og grillmaden, men kan også bruges til ostebordet med charcuteri og i stedet for kompot. Rabarbertern bages blot i ovnen sammen med sukker og fx vanilje. Ternene kan også indgå i en ovnret med fx kylling sammen med rødløg.

Syltet

Rabarber er nemme at råsylte, og syltede rabarber giver et pift til retter både i det søde og salte køkken. Syltede rabarber beholder i øvrigt også noget af deres sprødhed. Prøv dem som topping på vaniljeis, grød, skyr, i salater eller som tilbehør til grillmad og varme retter.