Disse madvarer må du aldrig pakke ind i stanniol

Styr uden om disse typiske fejl med staniol, og undgå uønskede stoffer i dine madvarer.

Mad i staniol

STANIOL ELLER EJ? Det er ikke alle typer madvarer, du skal pakke ind i staniol.

© iStock

Stanniolrullen (også kaldet sølvpapir eller alufolie) er et fast element i de fleste menneskers køkkenskuffer. Og selvom det er nemt og bekvemt at finde stanniolrullen frem, når der er mad tilovers fra aftensmaden, så er det ikke alle madvarer, der går lige godt i spænd med staniol.

Undgå staniol til syreholdige madvarer

Hvad der måske kommer bag på de fleste, er, at man ikke må pakke syreholdige madvarer som citroner, syltede agurker og rødbeder ind i stanniol. I hvert fald ikke, hvis man vil sikre sig, at der ikke vandrer aluminium ind i ens madvarer. Aluminiummet fra stanniol-papiret kan nemlig blive opløst ved at komme i kontakt med syren, og dermed kan der komme aluminium ind i selve madvaren.

Staniol er dårligt for miljøet

Til alle andre typer madvarer er stanniol også et dårligt valg rent miljømæssigt. Stanniol er fremstillet af aluminium, som er et meget energitungt materiale at fremstille og desuden er meget svært at nedbryde som affald. Bliver staniol smidt i naturen, er det 16 år om at blive nedbrudt. Ligeledes udleder en madpakke i sølvpapir 30 gange så meget CO2 som en madpakke i madpapir, viser et regnestykke fra Informationscenter for Miljø og Sundhed.

Bedre valg end staniol

Til madpakken: Brug svanemærket madpapir i stedet for stanniol.

Til madrester: Læg maden i en beholder eller skål, og brug en tallerken, et grydelåg eller et skærebræt som låg i stedet for stanniol. Det gør ikke så meget, om låget slutter helt til.

Pålægsrester: Opbevar pålæg i en beholder med tætsluttende låg, i en frysepose, der lukkes til med en elastik eller i plastfolie. Det er vigtigt, at emballagen lukkes godt til.