Red dine madrester

Vi kan alle gøre en kæmpe forskel for kloden. I dag. Uden at give afkald på noget som helst. Vi skal bare smide mindre mad ud.

Broccolisuppe med spinat, porre og rejer

UNDGÅ MADSPILD — Udnyt stokken på din broccoli, ryd op i grøntsagsskuffen og få brugt dit tørre rugbrød.

© wichmann+bendtsen

Produktionen af fødevarer kræver ofte både transport, brug af maskiner, opvarmning af drivhuse, gødning og foder, og det koster i CO2 regnskabet. Meget endda. Så ved at udnytte den mad, du får købt og lavet fuldt ud, så kan du gøre kloden en stor tjeneste ved at mindske madspild.

Vi har spurgt jer læsere, hvad I smider mest ud af. I er generelt rigtigt gode til at få spist rub og stub. Det, der oftest ryger i skraldespanden, er brød og grøntsager.

Vi har udvalgt de bedste tips – både fra os og jer selv – og vores favoritopskrifter med kødrester, brune bananer, slatne rodfrugter, tørt brød mv. Værsgo!

Opbevarer du også disse forkert?

Når vi opbevarer maden rigtigt, så forlænger vi holdbarheden og højner spiseoplevelsen betragteligt, men nogle gange kan det være drilsk.

Tegning af rugbrød

Rugbrød

Om sommeren er det en god idé at komme det på køl, hvor det tager længere tid om at mugne. Men det bliver hurtigere tørt i køleskabet, så resten af året holder det sig friskest uden for køl.

Tegning af tomater

Tomater

Holder sig klart bedst på køl, men tag dem ud, 24 timer før de skal spises.

Tegning af bananer

Bananer

Skal ikke på køl, da køleskabet brunfarver dem.

Tegning af løg

Løg

Opbevares bedst udenfor køleskabet, hvor der ikke er så fugtigt. Opbevar dem i stedet tørt og mørkt.

10 lækre opskrifter, hvor du kan bruge dine madrester


Bugner din grøntsagsskuffe af slatten broccoli eller rodfrugter, der synger på sidste vers? Eller er dit køleskab fyldt med rester af tilberedt kylling? Måske er brødskuffen ved at flyde over med fx pitabrød? Så har vi fundet en række opskrifter til dig, der kan forvandle disse glemte madrester til lækre retter.

Og selvfølgelig skal de brune bananer ikke snydes for en tur. Overmodne bananer er sjældent lækre at sætte tænderne i, men geniale i bagværk, hvor de kan erstatte behovet for sukker.

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 6/2022