Den store guide til emballage

Plastikbøtter, fryseposer og sølvpapir. Der findes masser af emballage, du kan pakke din mad ind i hjemme i køkkenet, men ikke alle slags er lige gode – hverken for dig eller miljøet. Vi hjælper dig med at finde vej i emballage­junglen.

Salat på tallerken med husholdningsfilm

UNDGÅ MADSPILD, OG DÆK MADEN TIL Husholdningsfilm er en af de mange populære emballagetyper. Brug den f.eks. til at tildække madresterne.

Frugt. Tjek. Grøntsagsstave. Tjek. To rugbrødsmadder – en med leverpostej og syltede rødbeder og en avocadomad. Tjek. Så er madpakken klar. Men hvordan er det nu lige? Er det bedst at pakke madderne ind i husholdningsfilm, sølvpapir eller madpakkepapir? Det gør vi dig klogere på her. Men inden vi hopper over til selve guiden, så lad os lige hurtigt vende spørgsmålet om emballage. For både den indpakning, som vi selv bruger derhjemme, og den, som producenterne lægger om maden, er noget, vi taler meget om i disse år. For er det overhovedet nødvendigt, og belaster vi ikke bare miljøet med al vores plastik og papir?

Vælg emballage med omhu

Når du snupper en agurk fra hylden i supermarkedet, tænker du måske, at det er tosset, at den er pakket ind i plastik, men indpakningen gør faktisk, at den holder sig frisk i længere tid. Og på den måde kan den tynde plastik være med til at reducere madspild, som er en meget større miljøsynder end emballage. Plastikbakkerne og den øvrige emballage, du møder i supermarkedet, er der altså som regel af en god grund. Også derhjemme kan en bøtte eller frysepose være praktisk til resterne fra aftensmaden eller bærrene, som ellers hurtigt bliver slatne, hvis de bare står i en papbakke på køkkenbordet.

LÆS OGSÅ: Stop madspild – sådan!

Betyder det så, at du bare skal bruge emballage i ét væk? Nej, selvfølgelig ikke. Som med alt andet gælder det, at du skal bruge din sunde fornuft – og her tænker vi ikke bare på mængden af emballage, du bruger. Det er nemlig rigtig vigtigt, at du også vælger den rigtige slags, så hverken din mad eller miljøet bliver forurenet med farlige stoffer. Hvad du skal vælge, afhænger både af, hvilken slags fødevarer du står med, og om de skal en tur i køleskabet, mikroovnen eller fryseren. Lyder det besværligt? Det er det slet ikke. Herunder giver vi dig råd og fordele og ulemper ved seks populære typer emballage.

Oversigt over symboler for emballage

Kilde: Stine Müller, projektleder i Forbrugerrådet Tænk

Nu er det blevet lettere at leve sundt!

I FORMs vigtigste mission er at gøre sundheden overskuelig. Derfor har vi lavet et nyt online univers, hvor du får viden og værktøjer, der motiverer til at leve sundt året rundt. Som abonnent får du adgang til både site og app:
Læs mere om det nye I FORM

  • Videotræninger mellem 10 og 30 min.
  • Adgang til 1000+ sunde opskrifter
  • Mail med ny sund madplan hver uge
  • Gem favoritindhold – og find det let igen

Lige nu: Prøv 30 dage gratis


Newsletter background