Laks og avocado – et fedt makkerpar
De bugner begge af sundt fedt, de er nemme at tilberede, de smager superlækkert, og så klæder de bare hinanden SÅ godt. Læs mere om laks og avocado her, og tjek vores 9 nemme opskrifter.
De bugner begge af sundt fedt, de er nemme at tilberede, de smager superlækkert, og så klæder de bare hinanden SÅ godt. Læs mere om laks og avocado her, og tjek vores 9 nemme opskrifter.
Nogle råvarer er bare skabt til at blive spist sammen, og her er laks og avocado svære at komme udenom – af mange årsager. Først og fremmest er de begge supersunde, men dernæst smager de også begge rigtig godt, ligesom den orange og lysegrønne farve ser flot ud sammen og lyser op på tallerknen.
De to superfoods kan dog prale af meget mere. Læs bare her:
“Superfedt,” fristes man til at sige om kombinationen af laks og avocado, for begge råvarer er suveræne kilder til umættet fedt. Denne fedttype er den, som vi primært bør få vores fedt fra i modsætning til det mættede fedt, som fx findes i smør, ost, pålæg og kød.
En af de helt store fordele ved det umættede fedt er, at det sænker dit kolesteroltal og forebygger åreforkalkning og blodpropper.
I laksen finder du de supersunde omega-3-fedtsyrer, som hører til gruppen flerumættede fedtsyrer. Omega-3-fedt styrker dit immunforsvar og din hjerne og gør din krop bedre til at bekæmpe betændelsestilstande eller inflammation, som det også kaldes.
Avocadoen bugner også af sundt fedt – her er det dog de enkeltumættede fedtsyrer, også kaldet MUFA-fedt, der er på spil. MUFA-fedtet kan især udrette små mirakler for dit kredsløb.
Fedtet er det helt store trumfkort i både laks og avocado, men der er også andre gode næringsstoffer at hente.
Er du tilhænger af nem mad – og hvem er egentlig ikke det? – er laks og avocado to oplagte valg.
Avocado bruges næsten altid kold, så her handler tilberedningen blot om at fjerne stenen, og få avocadokødet ud af skrællen. Volder dén manøvre tit problemer, så tjek denne lille video på kun 23 sekunder:
Når avocadokødet er fri for både sten og skræl, skal det bare skæres i skiver, i tern eller evt. moses, og det er gjort på få sekunder.
Laks tager en anelse længere tid at tilberede afhængigt af, hvilken version du skal bruge i din ret.
Røget laks: Den nemmeste laks, du kan vælge, er helt klart ferskrøget laks, for den køber du typisk færdigrøget og i skiver, så den skal bare ud af pakken – og voila! Denne form for laks ryges typisk ved 20 grader, hvilket giver en fast konsistens, der er nem at skære i skiver.
Varmrøget laks: Den varmrøgede laks er også en både nem og lækker løsning. Denne type laks er meget velegnet i fx salater, rilletter og mousser, hvor laksen ikke skal serveres i skiver, men gerne må plukkes i stykker. På grund af varmrøgningen, der typisk sker ved 65 grader, er konsistensen noget blødere, og derfor er laksen svær at skære i pæne skiver.
Ovnbagt laks: Det er heller ikke spor besværligt at vælge laks i ovn, for her stiller du blot laksen i en varm ovn på 180 grader i 15-20 min., og så er den klar til servering. Hvis du har lyst, kan du evt. dyppe laksestykkerne i sesamfrø, blå birkes eller hakkede nødder inden ovnbagningen.
Pandestegt laks: Du kan også vælge at stege din laks på en varm stegepande i lidt smør og olivenolie. Her skal du cirka regne med 5-6 min. på skindsiden – skindet skal være gyldent og sprødt, før du vender – og herefter 1-2 minutter på kødsiden. Pas på ikke at stege laksen for længe, for så bliver den tør og virkelig kedelig at tygge i.
Resultatet bliver bedst, hvis laksen ikke er køleskabskold, når du steger den, så tag den gerne ud en halv times tid før tilberedning.
Rå laks: Laks kan også serveres rå, som du fx kender det fra sushi.
Rå fisk kræver altid lidt forsigtighed, da de kan indeholde parasitter, der kan trænge ind i dit tarmsystem og din bughule og give bughindebetændelse. Hvis din rå laks kommer fra et parasitfrit opdræt, kan du trygt anvende laksen, som den er, men hvis ikke skal den først fryses for at dræbe parasitterne. Fødevarestyrelsen anbefaler, at du fryser din fisk ved -20 grader i mindst 24 timer.
Du kan ikke se på fisken, om den stammer fra et parasitfrit opdræt eller ej, så spørg i butikken, når du køber din fisk. Der er krav om, at dokumentationen for de parasitfri fisk følger med fra opdrættet og helt frem til butikken.
Rå laks kan fx anvendes i salater, til forretter og i de populære, farverige bowls.
Er du blevet lækkersulten? Det kan vi godt forstå, men heldigvis har vi en stribe sunde, lækre og nemme opskrifter med laks og avocado klar til dig.
En mere indbydende salat skal du lede længe efter. Ud over laks og avocado får du både sprøde kikærter, friske figner, fennikel, gulerødder og lækker peanutdressing.
Er du sulten, får du masser af mæthed i denne ovnbagte laks med en fyldig salat med quinoa, sød kartoffel, edamamebønner, rødbede og mandler.
Laks er også superlækkert i rå tilstand. Tjek bare denne bowl med brune ris, lynsyltet kål, edamamebønner, champignoner og wasabidressing.
Tacos behøver ikke altid at blive fyldt med oksekød. Prøv bare denne version med grillet laks, avocado, rødkål, lime og koriander.
Byt bøffen ud med laks, bollen ud med avocado og salaten ud med rødkål – og voila; nok verdens sundeste burger!
Der er fuld skrald på farverne i denne lækre aftensmad, hvor den ovnbagte laks serveres med pasta, broccoli-avocadopesto, rosenkål, rødløg og gulerødder.
Servér denne laksetatar med agurk og avocado som forret eller til frokost. Den er lavet på et øjeblik.
Klimavenlig burger, hvor bøffen er lavet af mosede kartofler, ærter og krydderurter.
Laks og avocado er også et lækkert og mættende valg til din morgenmad. Prøv fx at servere dem sammen med æg og spinat.
Kilder: