Laks og avocado – et fedt makkerpar

De bugner begge af sundt fedt, de er nemme at tilberede, de smager superlækkert, og så klæder de bare hinanden SÅ godt. Læs mere om laks og avocado her, og tjek vores 9 nemme opskrifter.

Tallerken med burger af avocado og laks.

LAKS OG AVOCADO – er en lækker kombi. Prøv fx denne sunde miniburger, som du kan lave på ganske få minutter.

© wichmann+bendtsen

Nogle råvarer er bare skabt til at blive spist sammen, og her er laks og avocado svære at komme udenom – af mange årsager. Først og fremmest er de begge supersunde, men dernæst smager de også begge rigtig godt, ligesom den orange og lysegrønne farve ser flot ud sammen og lyser op på tallerknen.

De to superfoods kan dog prale af meget mere. Læs bare her:

Sundt fedt i laks og avocado

“Superfedt,” fristes man til at sige om kombinationen af laks og avocado, for begge råvarer er suveræne kilder til umættet fedt. Denne fedttype er den, som vi primært bør få vores fedt fra i modsætning til det mættede fedt, som fx findes i smør, ost, pålæg og kød.

En af de helt store fordele ved det umættede fedt er, at det sænker dit kolesteroltal og forebygger åreforkalkning og blodpropper.

I laksen finder du de supersunde omega-3-fedtsyrer, som hører til gruppen flerumættede fedtsyrer. Omega-3-fedt styrker dit immunforsvar og din hjerne og gør din krop bedre til at bekæmpe betændelsestilstande eller inflammation, som det også kaldes.

Avocadoen bugner også af sundt fedt – her er det dog de enkeltumættede fedtsyrer, også kaldet MUFA-fedt, der er på spil. MUFA-fedtet kan især udrette små mirakler for dit kredsløb.

Bonussstoffer i laks og avocado

Fedtet er det helt store trumfkort i både laks og avocado, men der er også andre gode næringsstoffer at hente.

LAKS:

  • D-vitamin: Fede fisk som laks er en vigtig kilde til D-vitamin, som mange af os nordboere mangler i løbet af vinterhalvåret, hvor solen står lavt på himlen. D-vitamin styrker dit immunforsvar og dine knogler.
  • Proteiner: Du finder godt med mættende proteiner i laks, som er et rigtig godt valg som proteinkilde. Hver gang du vælger fisk frem for kød fra enten ko, gris eller lam, gavner du din sundhed.
  • Selen: Laks indeholder pænt med selen, som er en kraftig antioxidant, der virker anti-inflammatorisk.

AVOCADO:

  • Kostfibre: Du får et pænt tilskud mættende kostfibre fra avocadoen, der dermed er med til at styrke dine mave-tarm-flora.
  • E-vitamin: Avocadoen giver dig også lidt E-vitamin, en vigtig antioxidant, der hjælper dit immunforsvar mod at modstå inflammation.

Supernemt at tilberede laks og avocado

Er du tilhænger af nem mad – og hvem er egentlig ikke det? – er laks og avocado to oplagte valg.

Avocado bruges næsten altid kold, så her handler tilberedningen blot om at fjerne stenen, og få avocadokødet ud af skrællen. Volder dén manøvre tit problemer, så tjek denne lille video på kun 23 sekunder:

VIDEO: Sådan skræller du en avocado

Når avocadokødet er fri for både sten og skræl, skal det bare skæres i skiver, i tern eller evt. moses, og det er gjort på få sekunder.

Laks tager en anelse længere tid at tilberede afhængigt af, hvilken version du skal bruge i din ret.

Røget laks: Den nemmeste laks, du kan vælge, er helt klart ferskrøget laks, for den køber du typisk færdigrøget og i skiver, så den skal bare ud af pakken – og voila! Denne form for laks ryges typisk ved 20 grader, hvilket giver en fast konsistens, der er nem at skære i skiver.

Varmrøget laks: Den varmrøgede laks er også en både nem og lækker løsning. Denne type laks er meget velegnet i fx salater, rilletter og mousser, hvor laksen ikke skal serveres i skiver, men gerne må plukkes i stykker. På grund af varmrøgningen, der typisk sker ved 65 grader, er konsistensen noget blødere, og derfor er laksen svær at skære i pæne skiver.

Ovnbagt laks: Det er heller ikke spor besværligt at vælge laks i ovn, for her stiller du blot laksen i en varm ovn på 180 grader i 15-20 min., og så er den klar til servering. Hvis du har lyst, kan du evt. dyppe laksestykkerne i sesamfrø, blå birkes eller hakkede nødder inden ovnbagningen.

Pandestegt laks: Du kan også vælge at stege din laks på en varm stegepande i lidt smør og olivenolie. Her skal du cirka regne med 5-6 min. på skindsiden – skindet skal være gyldent og sprødt, før du vender – og herefter 1-2 minutter på kødsiden. Pas på ikke at stege laksen for længe, for så bliver den tør og virkelig kedelig at tygge i.
Resultatet bliver bedst, hvis laksen ikke er køleskabskold, når du steger den, så tag den gerne ud en halv times tid før tilberedning.

Rå laks: Laks kan også serveres rå, som du fx kender det fra sushi.
Rå fisk kræver altid lidt forsigtighed, da de kan indeholde parasitter, der kan trænge ind i dit tarmsystem og din bughule og give bughindebetændelse. Hvis din rå laks kommer fra et parasitfrit opdræt, kan du trygt anvende laksen, som den er, men hvis ikke skal den først fryses for at dræbe parasitterne. Fødevarestyrelsen anbefaler, at du fryser din fisk ved -20 grader i mindst 24 timer.

Du kan ikke se på fisken, om den stammer fra et parasitfrit opdræt eller ej, så spørg i butikken, når du køber din fisk. Der er krav om, at dokumentationen for de parasitfri fisk følger med fra opdrættet og helt frem til butikken.

Rå laks kan fx anvendes i salater, til forretter og i de populære, farverige bowls.

9 lækre opskrifter med laks og avocado

Er du blevet lækkersulten? Det kan vi godt forstå, men heldigvis har vi en stribe sunde, lækre og nemme opskrifter med laks og avocado klar til dig.

Salat med kikærter og røget laks

Salat med kikærter og røget laks
© wichmann+bendtsen

En mere indbydende salat skal du lede længe efter. Ud over laks og avocado får du både sprøde kikærter, friske figner, fennikel, gulerødder og lækker peanutdressing.

Se opskriften her

Sesamlaks med powersalat

Sesam-laks med powersalat
© wichmann+bendtsen

Er du sulten, får du masser af mæthed i denne ovnbagte laks med en fyldig salat med quinoa, sød kartoffel, edamamebønner, rødbede og mandler.

Se opskriften her

Japansk bowl med rå laks og wasabidressing

Japansk bowl med rå laks og wasabidressing
© wichmann+bendtsen

Laks er også superlækkert i rå tilstand. Tjek bare denne bowl med brune ris, lynsyltet kål, edamamebønner, champignoner og wasabidressing.

Se opskriften her

Mexicanske tacos med grillet laks

tacos med grillet laks
© wichmann+bendtsen

Tacos behøver ikke altid at blive fyldt med oksekød. Prøv bare denne version med grillet laks, avocado, rødkål, lime og koriander.

Se opskriften her

Avocadoburger med røget laks og rødkål

Avocado-burger med røget laks
© wichmann+bendtsen

Byt bøffen ud med laks, bollen ud med avocado og salaten ud med rødkål – og voila; nok verdens sundeste burger!

Se opskriften her

Sort pasta med laks i blå birkes

Sort pasta med laks i blå birkes

Der er fuld skrald på farverne i denne lækre aftensmad, hvor den ovnbagte laks serveres med pasta, broccoli-avocadopesto, rosenkål, rødløg og gulerødder.

Se opskriften her

Laksetatar med avocado

Laksetatar med avocado

Servér denne laksetatar med agurk og avocado som forret eller til frokost. Den er lavet på et øjeblik.

Se opskriften her

Slank sommerlaks-burger

Slank sommerlaks-burger

Klimavenlig burger, hvor bøffen er lavet af mosede kartofler, ærter og krydderurter.

Se opskriften her

Sauteret spinat med avocado og laks

Sauteret spinat med avocado og laks

Laks og avocado er også et lækkert og mættende valg til din morgenmad. Prøv fx at servere dem sammen med æg og spinat.

Se opskriften her

Kilder: