Havregrød – sådan laver du sund og nem havregrød
Havregrød er let at lave, smager fortrinligt og holder dig mæt længe. Få inspiration til at tilberede den velsmagende morgenmad – både i sin klassiske form og i nye klæder.
Havregrød er let at lave, smager fortrinligt og holder dig mæt længe. Få inspiration til at tilberede den velsmagende morgenmad – både i sin klassiske form og i nye klæder.
Her får du en nem opskrift på en basis-havregrød, som du kan variere i det uendelige. Prøv fx at toppe den med nødder og bær eller med kanel og æblestykker.
TIP Erstat vandet eller dele af vandet med mælk for at gøre grøden mere mættende. Vælger du at erstatte vandet med havredrik, vil du få den naturlige sødme fra havredrikken.
TIP Sådan laver du havregrød i mikroovn
Du sparer tid ved at lave havregrød i din mikroovn, og som bonus kan grøden tilberedes direkte i tallerkenen, så du slipper for bøvlet med at vaske gryden op bagefter. Rør blot havregryn og vand sammen i en dyb tallerken, og sæt så tallerkenen i mikrobølgeovnen ved fuld styrke i to minutter. Tag den ud, og rør rundt med en ske. Voila!
TIP Spar tid og lav havregrød to go
Har du ikke tid til at stå i køkkenet om morgenen, kan du tage grynene med på farten i en lille beholder, der kan tåle kogende vand. Overhæld grynene med kogende vand, når du er klar til at spise. Ryst beholderen, og spis den varme grød direkte fra den.
TIP Er grøden blevet for stiv, kan du tilsætte en anelse mere væde.
TIP Tilsæt evt. en knivspids salt for at fremme lidt smag.
Havregrød er supersundt. Men hvad gør de blege gryn egentlig godt for? Er det bedst at bruge fin- eller grovvalsede gryn? Og hvordan laver man havregrød? Få svar på alle dine spørgsmål om havregrød her.
Her får du 5 gode grunde til, hvorfor havregrød skal have en plads på dit morgenbord:
Du kan roligt begynde dagen med en skålfuld havregrød, hvis du prøver at tabe dig. Afgørende er nemlig, at de blege gryn indeholder langsomme kulhydrater, som holder dit blodsukker stabilt og holder dig mæt længe.
Du skal dog være opmærksom på, hvad du putter ovenpå, da kalorieindholdet hurtigt kan løbe op, hvis du topper med sukker, sirup, karamelsauce eller lignende.
Kalorieindholdet i din havregrød afhænger af, hvilke ingredienser den består af, og hvad du putter ovenpå grøden. Koger du din havregrød på fx 2,5 dl vand frem for 2,5 dl mælk, er der en del kalorier at spare. Se forskellen her:
KILDE: DTU Fødevareinstituttet
Begge dele er sundt, men du sparer en del kalorier ved at vælge havregrød frem for havregryn.
Når grynene bliver kogt, suger de nemlig væsken til sig, så de svulmer op. Derfor behøver du kun en lille kop gryn for at få en stor portion grød. Samtidig er du typisk længere tid om at spise den varme havregrød, og det giver god mæthed.
Læs også: Havregrynskugler med dadler, kakao og ristede mandler
Ja, havre består af 100 pct. fuldkorn – og fuldkorn er en del af en antiinflammatorisk kost.
En del forskning tyder på, at inflammation i kroppen kan forebygges og hæmmes igennem den mad, du spiser. Teorien er, at mad, som fx havre og andre fuldkornsprodukter som rug og byg, hjælper din krop med at dæmpe inflammation i kroppen.
Det har betydning, da inflammation i kroppen på sigt kan være medvirkende årsag til en lang række sygdomme og lidelser, fx livsstilssygdomme som gigt, diabetes og hjerte-kar-sygdomme.
Læs også: De 20 vigtigste spørgsmål om blodtryk
Finvalsede havregryn er egentlig bare havregryn, der er klippet i mindre stykker. Målt på næringsstoffer er der derfor ingen forskel på, om du vælger fin- eller grovvalsede havregryn til din havregrød.
Grovvalsede havregryn mætter dog en smule mere end den finvalsede variant. Det skyldes, at både tænder og mave-tarm-system skal arbejde hårdere på henholdsvis at tygge og fordøje de rustikke gryn.
I bund og grund er det en smagssag, om havregrød skal koges på mælk eller vand, for der er fordele og ulemper ved begge dele.
Bruger du mælk, får du flere kalorier, men til gengæld tilfører mælken også en rundere smag og en større mæthed. En mulighed er også at lave grøden på ½ mælk og ½ vand.
Har du brug for en køkkenomregner? Læs: Den store køkkenomregner – fra gram til dl
Der findes et utal af måder at variere sin havregrød på, og måske har du allerede din helt egen favorit? Her har vi fundet nogle lækre opskrifter med havregrød.
Går du efter maksimal mæthed, kan du tilføre ekstra proteiner i form af enten mælk, æg eller skyr til din havregrød. Men vær opmærksom på, at de ekstra ingredienser også er lig med ekstra kalorier. Alternativt kan du tilføre ekstra fibre i form af fx nødder eller chiafrø.
Er det mere sødme, du savner, kan du forsøde grøden med rosiner, bær eller frisk frugt skåret i tern. Det ser ikke alene godt ud, men tilfører også en pæn portion styrkende antioxidanter til din havregrød. Desuden passer grynenes milde smag godt sammen med krydderier som fx kanel, kardemomme og vanilje.
Havregrød kan meget andet end at agere morgenmad. Er der rester tilbage, kan du fx lave lækre havregrødspandekager ved at røre den kolde havregrød sammen med to æg, et par skefulde mel og lidt flormelis. Steg klatkagerne i lidt smagsneutral olie.
Læs også: Klatkager – sådan lavet du nemt lækre kager af grødrester
Du kan også komme grøden i bolledej eller forvandle den kolde havregrød til en mættende smoothie ved at blende grøden sammen med frosne bær, skyr og lidt vand.