Havregrød – sådan laver du sund og nem havregrød

5 minutter
129 kcal

Havregrød er let at lave, smager fortrinligt og holder dig mæt længe. Få inspiration til at tilberede den velsmagende morgenmad – både i sin klassiske form og i nye klæder.

havregroed i skål

HAVREGRØD er en nem og sund måde at starte dagen på.

© iStock

Sådan laver du en lækker og cremet havregrød

Her får du en nem opskrift på en basis-havregrød, som du kan variere i det uendelige. Prøv fx at toppe den med nødder og bær eller med kanel og æblestykker.

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 portion

  • 2 dl havregryn
  • 4 dl vand

Sådan gør du:

  • Bring havregryn og vand i kog i en gryde.
  • Lad grøden simre for svag varme under omrøring, indtil grøden har den ønskede tykkelse.
  • Drys evt. med topping, og servér med det samme.

TIP Erstat vandet eller dele af vandet med mælk for at gøre grøden mere mættende. Vælger du at erstatte vandet med havredrik, vil du få den naturlige sødme fra havredrikken.

TIP Sådan laver du havregrød i mikroovn
Du sparer tid ved at lave havregrød i din mikroovn, og som bonus kan grøden tilberedes direkte i tallerkenen, så du slipper for bøvlet med at vaske gryden op bagefter. Rør blot havregryn og vand sammen i en dyb tallerken, og sæt så tallerkenen i mikrobølgeovnen ved fuld styrke i to minutter. Tag den ud, og rør rundt med en ske. Voila!

TIP Spar tid og lav havregrød to go
Har du ikke tid til at stå i køkkenet om morgenen, kan du tage grynene med på farten i en lille beholder, der kan tåle kogende vand. Overhæld grynene med kogende vand, når du er klar til at spise. Ryst beholderen, og spis den varme grød direkte fra den.

TIP Er grøden blevet for stiv, kan du tilsætte en anelse mere væde.

TIP Tilsæt evt. en knivspids salt for at fremme lidt smag.


Havregrød er supersundt. Men hvad gør de blege gryn egentlig godt for? Er det bedst at bruge fin- eller grovvalsede gryn? Og hvordan laver man havregrød? Få svar på alle dine spørgsmål om havregrød her.

Opskrifter og tips til havregrød


1 Hvor sundt er havregrød?


Her får du 5 gode grunde til, hvorfor havregrød skal have en plads på dit morgenbord:

Det lader dine batterier op

En skål havregrød fra morgenstunden giver dig masser af energi til en lang dag.

De blege gryn er nemlig propfyldt med gode kulhydrater, som giver langvarig energi – ikke mindst til hjernen, som har brug for kulhydrater for at kunne fungere optimalt.

Havregrød mætter længe

De blege flager har en god sammensætning af kulhydrater, proteiner og fedt, som i kombination virker mættende.

Proteinindholdet i havre er desuden et af de højeste blandt alle kornsorter, ligesom grynene er rige på fibre, som også skaber mæthed.

Det sikrer en langsom blodsukkerstigning

I modsætning til de ”hurtige" kulhydrater, der bl.a. findes i slik, sodavand og kage, er kulhydraterne i havregryn af den langsomme slags.

Det høje fiberindhold sørger for en relativ langsom og stabil blodsukkerstigning. Dit blodsukker holdes altså stabilt, så du ikke så let fristes til at spise søde sager.

Det er godt for hjertet

Dit hjerte elsker de sunde fedtsyrer, som findes i havre. Samtidig indeholder havregryn store mængder af de fibre, der kaldes betaglukaner, som har vist at kunne reducere kolesterolindholdet i blodet.

Havregrød hjælper fordøjelsen

Havregryn er 100 pct. fuldkorn. Spiser du en portion havregrød á ca. 30 gram gryn, dækkes en tredjedel af dit daglige behov for fuldkorn.

Det fremmer din fordøjelse, så tarmindholdet bliver ført hurtigere igennem fordøjelsessystemet.

2 Er havregrød slankemad?


Du kan roligt begynde dagen med en skålfuld havregrød, hvis du prøver at tabe dig. Afgørende er nemlig, at de blege gryn indeholder langsomme kulhydrater, som holder dit blodsukker stabilt og holder dig mæt længe.

Du skal dog være opmærksom på, hvad du putter ovenpå, da kalorieindholdet hurtigt kan løbe op, hvis du topper med sukker, sirup, karamelsauce eller lignende.

3 Hvor mange kalorier er der i havregrød?


Kalorieindholdet i din havregrød afhænger af, hvilke ingredienser den består af, og hvad du putter ovenpå grøden. Koger du din havregrød på fx 2,5 dl vand frem for 2,5 dl mælk, er der en del kalorier at spare. Se forskellen her:

  • 1 dl havregryn på vand 129 kalorier
  • 1 dl havregryn på skummetmælk 216 kalorier
  • 1 dl havregryn på minimælk 221 kalorier
  • 1 dl havregryn på letmælk 246 kalorier
  • 1 dl havregryn på sødmælk 289 kalorier
  • 1 dl havregryn på havredrik 249 kalorier
  • 1 dl havregryn på mandeldrik 249 kalorier

KILDE: DTU Fødevareinstituttet

4 Havregryn eller havregrød?


Begge dele er sundt, men du sparer en del kalorier ved at vælge havregrød frem for havregryn.

Når grynene bliver kogt, suger de nemlig væsken til sig, så de svulmer op. Derfor behøver du kun en lille kop gryn for at få en stor portion grød. Samtidig er du typisk længere tid om at spise den varme havregrød, og det giver god mæthed.

Læs også: Havregrynskugler med dadler, kakao og ristede mandler

5 Er havre antiinflammatorisk?


Ja, havre består af 100 pct. fuldkorn – og fuldkorn er en del af en antiinflammatorisk kost.

En del forskning tyder på, at inflammation i kroppen kan forebygges og hæmmes igennem den mad, du spiser. Teorien er, at mad, som fx havre og andre fuldkornsprodukter som rug og byg, hjælper din krop med at dæmpe inflammation i kroppen.

Det har betydning, da inflammation i kroppen på sigt kan være medvirkende årsag til en lang række sygdomme og lidelser, fx livsstilssygdomme som gigt, diabetes og hjerte-kar-sygdomme.

Læs også: De 20 vigtigste spørgsmål om blodtryk

6 Skal jeg vælge finvalsede eller grovvalsede havregryn?


Finvalsede havregryn er egentlig bare havregryn, der er klippet i mindre stykker. Målt på næringsstoffer er der derfor ingen forskel på, om du vælger fin- eller grovvalsede havregryn til din havregrød.

Grovvalsede havregryn mætter dog en smule mere end den finvalsede variant. Det skyldes, at både tænder og mave-tarm-system skal arbejde hårdere på henholdsvis at tygge og fordøje de rustikke gryn.

grovvalsede havregryn på bord

GÅ EFTER DE GROVVALSEDE HAVREGRYN – hvis du vil give dit tarmsystem lidt ekstra at arbejde med.

© iStock

7 Havregrød kogt på mælk eller vand – hvad er bedst?


I bund og grund er det en smagssag, om havregrød skal koges på mælk eller vand, for der er fordele og ulemper ved begge dele.

Bruger du mælk, får du flere kalorier, men til gengæld tilfører mælken også en rundere smag og en større mæthed. En mulighed er også at lave grøden på ½ mælk og ½ vand.

Har du brug for en køkkenomregner? Læs: Den store køkkenomregner – fra gram til dl

8 Opskrifter på havregrød


Der findes et utal af måder at variere sin havregrød på, og måske har du allerede din helt egen favorit? Her har vi fundet nogle lækre opskrifter med havregrød.

havregrød med peanutbutter

Havregrød med peanutbutter, banan, mandler og chiafrø (1 person)

  • 1 dl havregryn
  • 2,5 dl vand
  • 1 nip salt
  • 1 spsk. peanutbutter
  • 1 tsk. chiafrø
  • 1 tsk. mandler
  • 1 spsk. blåbær
  • 1 banan, skåret i skiver

Tag grøden af varmen, rør et nip salt, chiafrø og peanutbutter i, og læg låg på i et minut. Når grøden er kogt færdig, rører du ind i grøden, til det hele er blandet godt sammen. Top med skiver af banan, blåbær og hakkede mandler.

Du kan også tilføje en skefuld peanutbutter og et lille drys chiafrø oven på din grød, det både smager lækkert og ser super indbydende ud.

Læs også: Chia-vand – få opskriften og fakta om den populære drik

havregrød med blåbær og chia

Havregrød med chiafrø, blåbær og banan (1 person)

  • 1 dl havregryn
  • 2,5 dl vand
  • Et nip salt
  • 1 tsk. chiafrø
  • 1 håndfuld blåbær
  • 1 banan, skåret i skiver

Tag grøden af varmen, rør et nip salt og chiafrø i, og læg låg på i et minut. Top grøden med blåbær, et lille drys chiafrø, banan og de ristede mandler.

grød med mørk chokolade

Med mørk chokolade, bær og tørret kokos (1 person)

  • 1 dl havregryn
  • 2,5 dl vand
  • Et nip salt
  • 2 stykker mørk chokolade, fintrevet eller hakket
  • 1 spsk. tørret kokos
  • 1 håndfuld blåbær
  • 5 jordbær, halverede

Top den færdige havregrød med revet mørk chokolade, blåbær og jordbær.

havregrød med æg

Havregrød med æg og ingefær (1 person)

  • 1 dl havregryn
  • 2,5 dl vand
  • 1 æg
  • ½ tsk. stødt ingefær
  • Et drys sukker
  • Et nip salt

Når grøden er kogt næsten færdig, tilsætter du æg, ingefærpulver, sukker og salt. Tag grøden af varmen, og rør godt i det, til det hele er blandet sammen. Top evt. med bær og/eller nødder.

Læs mere om superroden ingefær

grød med kanel og æble

Havregrød med æble og kanel (1 person)

  • 1 dl havregryn
  • 2,5 dl vand
  • 1 lille æble, skåret i tynde skiver
  • Lidt stødt kanel

Top den færdige havregrød med æbleskiver og drys med kanel. Pynt evt. med lidt mynteblade.

havregrød med gulerod

Havregrød med gulerod, valnødder, rosiner og kokos (1 person)

  • 1 dl havregryn
  • 2,5 dl vand
  • 1 lille gulerod
  • 1 lille håndfuld valnødder
  • 1 spsk. rosiner
  • 1 spsk. tørret kokos
  • Lidt stødt kanel

Riv en hel gulerod ned i den færdigtilberedte havregrød, tilsæt kanel og rør godt rundt. Top den færdige grød med valnødder, rosiner og tørret kokos.

havregrød med frø og kerner

Havregrød med frø, kerner, æble og kardemomme (1 person)

  • 1 dl havregryn
  • 2,5 dl vand
  • Et nip salt
  • 1 knivspids kardemomme
  • 1 tsk. chiafrø
  • 1 tsk. græskarkerner, ristede
  • 1 spsk. hasselnødder, ristede
  • 1 spsk. mandler
  • 1 lille æble, skåret i små stykker

Tag grøden af varmen, rør et nip salt, kardemomme og chiafrø i, og læg låg på i et minut. Tag grøden af varmen og bland halvdelen af æblestykkerne i. Top grøden med græskarkerner, mandler, hasselnødder og resten af æblestykkerne.

Læs også: Få opskriften på en nem og hurtig æblecrumble

9 Sådan laver du havregrød i airfryer


Bagt havregrød med banan (2 personer)

Du kan sagtens lave havregrød i din airfryer eller ovn. Konsistensen bliver luftig og lækker – og kan næsten minde lidt om en supersund banankage.

Ingredienser:

  • 2,5 dl havregryn
  • 1 dl vand (kan erstattes med fx mælk eller havredrik)
  • 1 moden banan
  • 1 æg
  • ½ tsk. kanel
  • ½ tsk. bagepulver
  • 1 knivspids salt

Til topping:

  • 1 spsk. hakkede mandler og et drys kanelsukker

Til dine forme:

  • Lidt smør

Sådan gør du:
Blend alle ingredienser, til du har en ensartet grød. Smør to små ovnfaste forme, og fordel indholdet i dem.

Bag grøden i airfryer ved 170 gr. i 10 min.. Et par minutter, inden de skal ud af ovnen, kan du røre lidt rundt i grøden.
Top din grød med hakkede mandler og lidt kanelsukker. Lad den stå et par minutter, så sætter grøden sig mere.

TIP: Hvis du vil lave din havregrød i ovnen, er fremgangsmåden helt den samme. Her giver du bare din grød 16-18 min. ved 180 gr. i en forvarmet ovn.

10 Hvad kan jeg ellers putte i havregrød?


Går du efter maksimal mæthed, kan du tilføre ekstra proteiner i form af enten mælk, æg eller skyr til din havregrød. Men vær opmærksom på, at de ekstra ingredienser også er lig med ekstra kalorier. Alternativt kan du tilføre ekstra fibre i form af fx nødder eller chiafrø.

Er det mere sødme, du savner, kan du forsøde grøden med rosiner, bær eller frisk frugt skåret i tern. Det ser ikke alene godt ud, men tilfører også en pæn portion styrkende antioxidanter til din havregrød. Desuden passer grynenes milde smag godt sammen med krydderier som fx kanel, kardemomme og vanilje.

11 Hvad kan jeg bruge havregrødsrester til?


Havregrød kan meget andet end at agere morgenmad. Er der rester tilbage, kan du fx lave lækre havregrødspandekager ved at røre den kolde havregrød sammen med to æg, et par skefulde mel og lidt flormelis. Steg klatkagerne i lidt smagsneutral olie.

Læs også: Klatkager – sådan lavet du nemt lækre kager af grødrester

Du kan også komme grøden i bolledej eller forvandle den kolde havregrød til en mættende smoothie ved at blende grøden sammen med frosne bær, skyr og lidt vand.