Sund banankage med chokolade-ganache

1 time
236 kcal

Spar næsten halvdelen af de kalorier, du normalt får i en banankage med chokolade-topping. Ingredienserne i vores opskrift er ovenikøbet supersimple, og resultatet er himmelsk!

Banankage med chokolade-ganache

VILD MED BANAN? Så bliver du helt pjattet med vores lækre opskrift på banankage med skøn, blød chokolade-creme på toppen.

© wichmann+bendtsen

Banankage med chokolade ganache

Prøv vores lidt sundere opskrift på banankage uden hvidt sukker og smør, men med olie, skyr og fuldkorn. Vi har skruet ned for kalorierne – men op for smagen.

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 stk.

  • 6 bananer, meget modne
  • 4 æg, stuetemperatur
  • 1 dl akaciehonning
  • 4 spsk. rapsolie
  • 2 dl skyr naturel
  • 100 g hvedemel
  • 100 g fuldkornsspeltmel
  • 2 tsk. natron
  • 2 tsk. vaniljepulver
  • 2 tsk. kanel
  • ½ tsk. havsalt

Ganache:

  • 200 g mørk chokolade
  • 200 ml piskbar sojafløde eller alm. piskefløde

Sådan gør du

  • Varm ovnen op til 175 gr.
  • Mos bananerne med en gaffel eller en elpisker.
  • Rør bananmosen sammen med æg, honning, olie og skyr i en skål.
  • Rør mel, natron, vaniljepulver, kanel og havsalt sammen i en anden skål. Bland med de våde ingredienser under omrøring, til du har en ensartet dej.
  • Hæld dejen i en springform (20 cm i diameter), og bag i ca. 40 min.
  • Smelt finthakket chokolade over vandbad. Pisk fløden i den smeltede chokolade, til konsistensen er blød og cremet.
  • Lad chokoladeganachen hvile i 5 min., og hæld over den afkølede banankage.

TIP
Kan jeg bage banankagen i bradepande?
Sagtens. Er det en stor bradepande, skal du gange denne portion med ca. 4,5. Er det en lille bradepande (ca. 22 x 30 cm), skal du gange med 2.
Bagetiden kan ændre sig lidt, så husk at mærke efter, fx med et trægrillspyd, om kagen har fået nok.

TIP
Du kan tilsætte fx lidt mint, peanutbutter eller lakridspulver, hvis du vil have en ganache med en anderledes smag.

TIP
Du kan bruge en stavblender til at perfektionere konsistensen på din ganache – men husk at stikke den skråt ned i chokoladen, så du ikke pisker mere luft ind i den.


Er du ude efter en lidt sundere kage – og hvem er egentlig ikke det, hvis den smager godt? – er banankage et genialt valg.

Bananer er nemlig søde, og hælder du godt med de gule frugter i din kage, kan du spare på en af de ting, der trækker kager i en usund retning: sukkeret.

I vores opskrift her nøjes vi ikke kun med at spare på sukkeret. Vi har faktisk helt droppet det og kan dermed servere en banankage uden det hvide drys, men sødet med banan og lidt honning.

Læs også: Bag sundere kager

Gule sundhedsbomber

Udover at bananer søder, er de også sunde. De forsyner dig især med mineraler som magnesium og kalium, men giver dig også mættende kostfibre samt kulhydrater, der giver dig god energi.

Vælger du I FORMs opskrift på banankage med chokolade, er der mere sundhed at hente i forhold til almindelige banankager.

Vores opskrift giver dig fx færre kalorier, vi har ikke brugt smør, og så har vi også hældt lidt fuldkorn i dejen. Dét og andre sunde tips kan du læse mere om i artiklen, hvor du også får inspiration til andet lækkert bagværk med bananer. Du kan godt glæde dig ...

1 Sådan gør du din banankage sundere


Små byttehandler eller justeringer kan gøre en stor forskel for din hjemmebagte banankage.

JO MERE MODNE – dine bananer er, jo sødere bliver din kage. Dermed kan du skære ned på sukkerret eller endda helt droppe det.

Brug mindre sukker

Sukker er en fast ingrediens i mange kager. Vi har i stedet sødet med lidt honning og så naturligvis bananer.
Et godt tip er at bruge meget modne – gerne brune – bananer, da de søder mest.

Bag med olie

En traditionel banankage vil typisk være bagt med smør. Du kan dog undgå store mængder mættet fedt ved i stedet at bruge lidt olie, fx rapsolie.

Hæld groft mel i dejen

Kager er normalt ikke der, hvor du høster flest kostfibre. Ved at erstatte noget af hvedemelet med fuldkornsmel kan du dog øge fiberindholdet en tand.
Som alternativ til fuldkornsmel kan du bruge havregryn.

Læs også: Melguide: Vælg det rigtige mel

Smæk en sund topping på

Vil du spare på kalorierne, kan du sagtens droppe toppingen. Især hvis du hælder til en klassisk kakaoglasur med flormelis, der jo mest er flydende sukker. En topping giver dog lige det sidste pift – både hvad angår smag og udseende.
Få vores bedste bud på sunde toppings her:

  • CHOKOLADE-TOPPING. Bitter, mørk chokolade klæder banankage SÅ godt. I vores opskrift har vi valgt en smørbar chokoladecreme – en ganache – men du kan også sagtens bare bruge mørk, smeltet chokolade.
    Vælg en chokolade med min. 70 pct. kakao. Her får du et skud sunde antioxidanter med i købet.

  • SKYRCREME. Går du efter en topping med få kalorier, kan vi anbefale en kakao-skyrcreme. Her får du den bitre kakaosmag sammen med en lækker, cremet konsistens. Få en opskrift her.

  • NØDDER. En håndfuld hakkede nødder ovenpå din chokolade-topping er både lækkert og sundt, og så ser det flot ud. Hasselnødder og mandler er oplagte, men valnødder er også et godt valg, hvis du gerne vil supplere chokoladens bitre modspil til den søde kage.
    Er du mere til et salt modspil, så drys med grofthakkede peanuts.

Læs også: Sådan hakker du nemt peanuts

  • BANANSKIVER. Kan du ikke få nok af banan, kan du naturligvis også anrette med friske bananskiver ovenpå toppingen. Det kræver dog, at kagen bliver spist i løbet af et par timer, ellers bliver bananskiverne brune.

2 Hvordan varierer jeg min banankage?


Vi tror faktisk, at du sent bliver træt af vores opskrift på banankage.

Men skulle det virkelig blive tilfældet, kan du skabe lidt variation med forskellige slags fyld, så du enten får lidt ekstra smag eller lidt mere at tygge på.

Mørk chokolade og mandler

MØRK CHOKOLADE og mandler vil være lækkert som fyld i din hjemmebagte banankage.

6 x lækkert fyld til din banankage

  • Mørk chokolade, grofthakket – giver masser af bitter chokoladesmag og et godt bid
  • Mandler eller nødder, grofthakkede – du får både smag og noget at tygge på
  • Squash, revet – bidrager med masser af fugt, så din kage holder sig længere frisk
  • Peanutbutter – glæd dig til en skøn underliggende smag af peanuts
  • Kokosmel – tilføjer en lækker kokossmag
  • Tørret frugt i tern – du får ekstra sødme og kostfibre

Læs også: Tjek vores chokolade-univers med totalt lækre opskrifter

3 Flere opskrifter på banankage


Kan du ikke få nok af kager med banan? Så tjek også lige disse 4 lækre opskrifter.

Kvinde holder banankage med kakaocreme og bananskiver

Banankage med chokoladestykker og kakao-skyrcreme

Skøn banankage med boghvedemel og en lidt anderledes topping i form af en creme med skyr, kakao og vanille.

Find opskriften her

Et stykke banankage med skiver af jordbær på

Glutenfri banankage uden mel og sukker

Dadler sørger for sødmen i denne banankage, hvor hvedemelet er skiftet ud med kokosmel. Jordbær og smeltet chokolade udgør toppingen.

Find opskriften her

Muffin med banan

Sukkerfri banankage-muffins med squash

Revet squash gør disse muffins supersaftige og svampede. Og så er de også både sukkerfri og glutenfri.

Find opskriften her

Kanelsnegle med banan

Kanelsnegle med banan og abrikos

Indrømmet – her er vi ikke ude i banankage, men helt snyd er det altså ikke. Der er nemlig bananer i fyldet til disse fine kanelsnegle, der bages i muffinsforme.

Find opskriften her

Prøv også: Nem svampet kanelkage

4 Har min banankage fået nok?


Ovne er forskellige, og derfor kan bagetiden godt variere lidt fra ovn til ovn.

Når din banankage nærmer sig den anbefalede bagetid, kan du tjekke den fx med et trægrillspyd. Stik ned i kagen, hvor den er højest. Hænger der dej ved, skal kagen bage lidt længere.

Er kagen ikke færdig, men er den ved at blive mørk på overfladen, kan du lægge et stykke staniol over resten af bagetiden.

5 Kan banankage bages dagen før, den skal spises?


Ja, du kan godt bage kagen dagen før.

Pak kagen godt ind, fx i et par fryseposer eller en lufttæt beholder, når den er kølet helt af på bageristen. Lad den stå på køkkenbordet og ikke i køleskabet.

Vent med din topping – uanset om det er vores chokoladeganche eller almindelig smeltet chokolade – til den dag, hvor du serverer banankagen.

Læs også: Ingen bagevægt? Sådan omregner du fra gram til dl

6 Hvor længe kan banankage holde sig?


Opbevarer du din kage på køkkenbordet, kan den typisk holde sig i ca. 3 dage.

Bruger du vores opskrift med chokoladeganache på toppen, skal banankagen opbevares på køl. Her kan den typisk holde sig i 2 dage. Uden ganachen kan kagen holde sig længere.

7 Kan banankage fryses?


Sagtens. Sørg for, at banankagen er blevet helt kold, og pak den så grundigt ind i et par fryseposer.

Frys kagen ned uden chokoladecreme på toppen. Den skal du først tilføje, når du har tøet kagen op igen.

Læs også: Så længe kan din mad holde sig i fryseren

8 Hvad er forskellen på banankage og bananbrød?


Svaret giver nok næsten sig selv. Der er bananer i dem begge, men hvor et bananbrød er et sødligt brød, er en banankage en reel kage.

Nybagt bananbrød i brødform

ET BANANBRØD smager sødt, men som navnet siger, er det snarere et brød end en kage. Derfor er der oftest også færre kalorier i.

© wichmann+bendtsen

Bananbrød

Typisk er der ikke sukker i et bananbrød, men brødet har alligevel en sød smag på grund af bananerne.

Brødet kan spises, som det er, eller med smør eller fx peanutbutter eller en sund, hjemmelavet nøddecreme. En skive vil sikkert også være populær i børnenes madpakke.

Banankage

I en klassisk banankage er der både smør og sukker som i de fleste andre kager.

I FORMs opskrift er dog lidt anderledes. For at få en lidt sundere kage, har vi brugt (lidt) honning i stedet for sukker samt (lidt) olie i stedet for smør.

Ofte vil der være en form for chokoladetopping på banankage, ligesom chokoladestykker i dejen også er populært.

9 2 lækre opskrifter på bananbrød


Er du ikke så meget til kage? Eller tænker du, hver ting til sin tid – så er vores to forskellige bananbrød måske noget for dig.

Bananbrød

Verdens nemmeste bananbrød

Vores bananbrød med havregryn er perfekt som mellemmåltid, som snack inden træning eller i børnenes madpakke.

Find opskriften her

Bananbrød med bær

Bananbrød med bær, frø og kerner

Elsker du bær? Så prøv vores bananbrød med masser af fyld i form af bær, frø og kerner.

Find opskriften her

2 x chokolade-topping til din banankage

Flot chokoladetopping til de grundige

Har du tid og lyst til at gøre lidt ekstra ud af stylingen, kan du komme din chokoladecreme eller ganache på i fine, små toppe. Kagen skal være kold først.

Sådan gør du:

  • Kom cremen i en sprøjtepose med en stor fransk stjerne tyl. Sprøjt cremen ud i små toppe, til hele toppen af din banankage er dækket.
  • Lav gerne et par små prøver først, fx på en tallerken, til du har styr på teknikken.

Lynhurtig chokolade-topping til de travle

Har du ikke tid til at fikse en chokoladetopping, får du en hurtig løsning her.

Sådan gør du:

  • Læg skiver af god, mørk pålægschokolade ovenpå den lune – ikke brandvarme – banankage. Lad chokoladen smelte af sig selv.
  • Drys evt. med hakkede mandller, inden chokoladen stivner. Det camouflerer, at chokoladen måske ikke er helt jævn.

Læs også: Mandler er geniale, hvis du vil tabe dig