Sådan får du færre kalorier til din aftensmad

Hvad skal du lægge på din tallerken? Og hvor meget? Vi hjælper dig med at sammensætte en sund aftensmad, hvor kalorierne ikke løber løbsk.

Aftensmad med få kalorier, middagsbord

SÅ ER DER AFTENSMAD! Du har lyst til det hele, men vil heller ikke have for mange kalorier indenbords. Vi guider dig.

© iStock

Hvis du kun vil have ét godt råd, der sparer dig for mange kalorier ved middagsbordet, kommer det her. Spis mange flere grøntsager. Så spiser du nemlig mindre af alt det andet på menuen.

I princippet kan du stoppe med at læse nu, men har du 5 minutter, er der mange andre gode råd, der også kan hjælpe dig til en aftensmad med færre kalorier. Dem får du alle i denne artikel.

Læs også: 13 byttehandler, der giver dig færre kalorier til aftensmad

Vi spiser for meget

Flere og flere af os bliver overvægtige, viser tal fra Statens Institut for Folkesundhed. Det kan der være mange årsager til, men en typisk er, at vi får for mange kalorier – enten i form af for meget mad eller den forkerte slags mad, fx et højt indtag af ultraforarbejdede produkter.

For en del af os ligger problemet på middagsbordet, hvor vi ofte indtager dagens største måltid. Men du kan faktisk godt spise dig mæt i lækker aftensmad uden at sprænge kalorieskalaen.

Det handler blandt andet om at fokusere på, hvordan du sammensætter din tallerken. Og ikke mindst om, hvilke fødevarer du især skal øse op, og hvilke du skal skrue ned for – eller helt undgå.

Læs også: Spis dig mæt for få kalorier

1 Sådan sammensætter du din tallerken


Har du fokus på kalorier, kan du som tommelfingerregel gå efter aftensmad, der maks. giver dig 650 kcal.

Det er tilfældet for alle retterne i I FORMs ugentlige madplaner samt i vores detaljerede kostplaner, der hjælper dig til et vægttab.

Din aftensmad skal helst bestå af både protein, grøntsager, kostfibre og lidt sundt fedt. Det sikrer, at du giver kroppen de byggesten, som den skal bruge til at fungere og til at have energi til dagens opgaver.

Hvis du er i tvivl om, hvor meget du skal have af de forskellige næringsstoffer, kan en tallerkenmodel være en både god og nem rettesnor at øse op efter.

Læs også: Hvilke grøntsager er sundest? Få svaret her

Brug T-tallerkenmodellen

Til dig, som går efter en aftensmad med få kalorier, er den såkaldte T-model perfekt at øse op efter.

Modellen bruges typisk som en hjælp til dig, der gerne vil spise sundt og tabe dig.

Hvis du studser over betegnelsen “stivelse”, dækker den over produkter som pasta, ris, kartofler, gryn og brød. Disse forsyner kroppen med kulhydrater og herunder ikke mindst kostfibre. Begge næringsstoffer får du også fra grøntsager.

Tallerkenmodel, T-model til vægttab
© I FORM
  • GRØNTSAGER: Lad halvdelen af din tallerken bestå af grøntsager.
  • PROTEIN: Fyld 1/4 af din tallerken med proteiner. Gå især efter fisk, skaldyr, fjerkræ, æg og bælgfrugter.
  • STIVELSE: Max 1/4 af din tallerken bør være stivelse, fx kartofler, ris, pasta eller brød.
  • FEDT: Lidt sundt fedt er vigtigt. Fx en skefuld pesto, hummus eller en håndfuld nødder.

3 tallerkner - 3 vidt forskellige antal kalorier

Hvor stor forskel, der kan være på kalorierne alt efter, hvordan du sammensætter din tallerken, kan du se i nedenstående 3 eksempler.

Som udgangspunkt bruger vi de samme råvarer, men justerer på mængden af stivelse og fedt, her i form af pasta og pesto.

Tallerken med 873 kcal
© I FORM

Tallerken 1: Meget stivelse og fedt

  • 1 laksefilet = 250 kcal
  • 4 dl pastaskruer, kogte = 300 kcal
  • ¼ broccoli, dampet = 23 kcal
  • 3 spsk. pesto = 300 kcal
  • KALORIER I ALT = 873 kcal

Beregnede mængder: 110 g laks fra opdræt, 220 g kogt pasta og 75 g broccoli.

Tallerken med 641 kcal
© I FORM

Tallerken 2: Medium mængde stivelse og fedt

  • 1 laksefilet = 250 kcal
  • 2 dl pastaskruer, kogte = 150 kcal
  • ¼ broccoli, dampet = 23 kcal
  • 6 cherrytomater = 18 kcal
  • 2 spsk. pesto = 200 kcal
  • KALORIER I ALT = 641 kcal

Beregnede mængder: 110 g laks fra opdræt, 110 g kogt pasta, 75 g broccoli og 90 g tomater.

Tallerken med 423 kcal

Tallerken 3: Ingen stivelse og lidt fedt

  • 1 laksefilet = 250 kcal
  • ¼ broccoli, dampet = 23 kcal
  • 6 cherrytomater = 18 kcal
  • 2 gulerødder, mediumstr. = 32 kcal
  • 1 spsk. pesto = 100 kcal
  • KALORIER I ALT = 423 kcal

Beregnede mængder: 110 g laks (fra opdræt, 75 g broccoli, 90 g tomater og 130 g gulerod.

KILDE: frida.fooddata.dk, DTU Fødevareinstituttets fødevaredatabase

2 Fødevarer, du skal skrue ned for til aftensmaden


Som du sikkert kan se ud fra de tre tallerkner, gemmer der sig især mange kalorier i fødevarer, som indeholder meget stivelse eller fedt.

Det samme gælder fødevarer med meget sukker, men det er typisk ikke dem, der fylder mest til aftensmaden.

STIVELSE

Kulhydraterne i stivelsesprodukter som fx pasta er brændstof til din hjerne og dine muskler. Derfor kan de være gode til dig, der træner meget.

Har du fokus på kalorier, skal du være opmærksom på, at produkterne også giver dig relativt mange af dem.

Stivelse: brød, pasta og ris

EN EFFEKTIV STRATEGI til at fjerne kalorier fra din kost er at skære ned på stivelse fra fx ris, pasta og brød.

© iStock

Typiske stivelseskilder i en hverdagskost

Sådan begrænser du kalorierne fra stivelse

  • Fyld kun 1/4 – eller mindre – af din tallerken med stivelsesprodukter.
  • Drop brød som tilbehør til din aftensmad. Spiser du fx flute, vil der ofte ryge smør eller lignende ovenpå, og så løber kalorierne hurtigt.

Sådan vælger du de sundeste stivelseskilder

Gå efter fuldkornsudgaverne. De indeholder stort set lige så mange kalorier som de hvide udgaver, men du får langt flere kostfibre, som giver dig en langvarig mæthed.

Dermed behøver du mindre mængder for at blive mæt. Som en bonus styrker kostfibrene også din fordøjelse og dine tarmbakterier.

Læs også: Derfor skal du spise fuldkorn

FEDT

Vi kan ikke undvære fedt i kosten. Fedt spiller en vigtig rolle for bl.a. hormoner, nervesystem og immunforsvar.

Fedt er dog også det næringsstof, der giver os allerflest kalorier pr. gram, og derfor er det oplagt at kigge på fedtet, når du vil skære ned på dit kalorieindtag.

Sundt fedt i form af laks, nødder, avocado og olie.

GÅ EFTER LIDT, MEN SUNDT FEDT – i form af fede fisk, nødder, avocado og olier som olivenolie og rapsolie.

© iStock

Typiske fedtkilder i en hverdagskost

  • Mejeriprodukter, især smør, ost og fløde
  • Planteolier
  • Nødder
  • Avocado
  • Dressinger, sovse, pesto og lign.
  • Kød med synligt fedt
  • Fede fisk

Sådan begrænser du kalorierne fra fedt

  • En god tommelfingerregel er at få 1-3 spsk. fedt pr. hovedmåltid. Er vægttab dit mål, så hold dig til 1 spsk.
  • Gå udenom kød med synligt fedt, fx bacon, flæskesteg, koteletter og bøffer. Du kan også vælge at tilberede kødet med fedtet på og så skære det væk, inden du spiser.
  • Køber du hakket kød, så vælg udgaverne med lavt fedtindhold under 10 pct.
  • Undgå smør, fløde og fed creme fraiche, når du laver aftensmad.
  • Undgå at friturestege dine hjemmelavede fritter. Vend dem i en smule olivenolie eller rapsolie, og bag dem i din ovn eller airfryer.

Sådan vælger du de sundeste fedtkilder

  • Prioritér fedt fra olivenolie, rapsolie, nødder, avocado og fede fisk.
  • Undgå olier som solsikkeolie, majsolie og vindruekerneolie. De indeholder mange af de såkaldte omega-6-fedtsyrer, som mange af os i forvejen får for mange af.

Pas på de ultraforarbejdede fødevarer

Ultraforarbejdede fødevarer er i flere studier sat i forbindelse med fedme. Består din aftensmad ofte af fastfood, kan du spare rigtigt mange kalorier ved at begynde at lave din mad selv. Her kan I FORMs madplaner hjælpe dig i gang.

Fastfood hører under kategorien ultraforarbejdede fødevarer. Som navnet antyder, er det fødevarer, der har gennemgået en kraftig forarbejdning i industrien.

Ofte er der tilsat fedt, sukker, salt, konserveringsmidler og andre tilsætningsstoffer. Det gælder i høj grad mange typer fastfood og færdigretter, men også produkter som kødpålæg, pølser, lightprodukter, chips, kiks, slik og sodavand.

Læs også: Derfor skal du vælge hjemmelavet – ikke ultraforarbejdet

3 Fødevarer, du skal skrue op for til aftensmaden


Den her er nem og kan siges med ét ord: Grøntsager.

Grøntsager indeholder generelt få kalorier, og derfor er de dine bedste venner, hvis du vil skrue ned for kalorierne til din aftensmad.

Er vægttab dit mål, så tænk gerne grøntsager ind i alle dagens måltider – også morgenmad og snacks.

GRØNTSAGER

Grøntsager har meget at prale af. Ud over få kalorier giver de dig nemlig masser af vitaminer, mineraler og kostfibre. Og så har de flotte farver og smager godt.

En stor bunke blandede grøntsager

GRØNTSAGER ER GENIALE – de mætter for få kalorier, de giver sprødhed til dine retter, og så ser de enormt indbydende ud med alle deres flotte farver.

© iStock

Sådan får du nok grøntsager

  • Sørg for at mindst halvdelen af din tallerken består af grøntsager.

Læs også: 15 tips til mere grønt

Sådan vælger du de sundeste grøntsager

  • Den allersundeste måde at spise grøntsager på er at spise varieret – og meget gerne i alle regnbuens farver. De forskellige grøntsager – og farver – indeholder nemlig mange forskellige sunde stoffer, så jo mere varieret, du spiser, jo bedre for din sundhed.
  • Kig især gerne efter de mørkegrønne grøntsager i supermarkedet. Dem har mange af os nemlig en tendens til at få for lidt af. I kostrådene fra Fødevarestyrelsen nævnes de særskilt således, at ud af de anbefalede 600 gram frugt og grønt om dagen skal 100 gram helst være mørkegrønne grøntsager som spinat, broccoli, grønkål, pak choi og bladbede.
  • Grøntsager med mange kostfibre er også værd at gå efter, idet de giver dig en god og langvarig mæthed. Dermed bliver du ikke så let sulten mellem måltiderne og bliver ikke så let fristet af kalorierige snacks.
  • Nogle af de mest fiberrige grøntsager er: Kål som grønkål, blomkål, rosenkål, broccoli og rødkål, rodfrugter, som gulerødder, selleri, pastinak og persillerod samt ærter
  • Der findes ingen usunde grøntsager, men typer som agurk og iceberg, der har et højt vandindhold, giver dig ikke så mange af de sunde stoffer. Men derfor kan de være gode til at “lette stemningen" på en middagstallerken ved siden af bjerget med kål og rodfrugter.

Læs også: 50 opskrifter på sund aftensmad med masser af grønt

En skål med dressing med krydderurter

HVIS DU HAR SKYR I KØLESKABET, kan du hurtigt røre en kalorielet dip sammen, fx med lidt hvidløg og hakkede krydderurter. Så behøver du ikke sovs.

© iStock

Skru også op for ...

Der er selvfølgelig også andre fødevarer end grøntsager, der kan hjælper dig til en sund og lækker aftensmad uden for mange kalorier. Her får du tre.

  • SKYR: Få kalorier og mange mættende proteiner gør skyr ret genial til fx dressinger og dips til din aftensmad. Ret lækkert til at dyppe grøntsager og kød i, og så kan du droppe den fede sovs.
  • ÆG: Æg et godt valg. Du får mættende proteiner og sundt fedt for relativt få kalorier. Hvad med fx en hurtig omelet, en lækker ovnbagt frittata eller måske en god tunsalat med hårdkogte æg?
  • BÆLGFRUGTER: Masser af proteiner og færre kalorier (end i meget kød) finder du i bælgfrugter, fx kikærter, linser, kidneybønner og sorte bønner. Brug dem som din proteinkilde i salater, lav en skøn linsesupper eller server en lækker chili sin carne.

4 3 tips til aftensmåltidet


Nu ved du, hvordan du skal sammensætte din tallerken, hvilke råvarer, du skal prioritere og undgå – og i hvilke mængder. Så vidt, så godt.

Mens du spiser, er der dog også et par tips, der kan føre til, at du får færre kalorier indenbords ved middagsbordet.

En kande vand med citronskiver

GØR DET TIL EN VANE – at du drikker vand til din aftensmad. Det kan spare dig for rigtigt mange kalorier.

© iStock

Drik vand til

Sæt en stor kande koldt vand på bordet. Gerne med isterninger og skiver af citron eller appelsiner.

Søde drikke som sodavand, saft, iste, og juice giver dig nemlig masser af kalorier. Fx er der ca. 100 kcal i et glas sodavand på 2,5 dl – og hvem nøjes med et enkelt glas ...?

Fødevarestyrelsen anbefaler, at voksne maks. drikker 1/2 l søde drikke om ugen. Det gælder også light-drikke.

Læs også: Sodavand – så skadelige er de søde bobler

Spis laaaangsomt

Tag dig god tid til at nyde din aftensmad. Tyg maden grundigt, og læg gerne dit bestik fra dig efter hver mundfuld.

Det tager cirka 15-20 minutter, fra du begynder at spise, til du mærker, at du er mæt.

Læs også: Spis dig mæt – uden at overspise

Tag kun en enkelt portion

En portion burde være nok til, at du føler dig mæt – især hvis du spiser langsomt.

Føler du dig stadig sulten efter 20 min., så tag en omgang grøntsager mere. Det er minimalt, hvor mange kalorier du får – med mindre altså, at du lægger en avocado over på din tallerken.

En ekstra portion frister ikke lige så meget, hvis du lader potter og pander blive i køkkenet. Men tag altså gerne salatskålen med ind til bordet.