15 tips der giver dig mere grønt

Det behøver hverken være svært eller uoverskueligt at spise grønnere. Her får du 15 enkle tips, der sikrer dig en hverdag fyldt med grøntsager.

Kvinde laver smoothie af grøntsager

START FX DAGEN MED EN GRØN SMOOTHIE Med den rette grøntsags-strategi er det nemt at spise (og drikke) 1 kilo grønt om dagen.

© iStock

Sådan får du flere grøntsager indenbords

Vil du gerne spise mere grønt i hverdagen og måske prøve kræfter med grøntsagskuren? Så kan du her finde 15 enkle tips til at få flere grøntsager indenbords.

1. Snit store portioner ad gangen

Tænk i stordrift, og lad hakkemaskinen arbejde sig gennem flere dages ration, når først du er i gang. Kom i plastbokse, og stil på køl, så sparer du tid de næste dage.

2. Flet grønt ind i dine retter

Fx i kødsovsen, kartoffelmosen, frikadellerne, gryderetten, omeletten, pastaretten og på din pizza.

Sådan laver du pizza med blomkålsbund

3. Køb stort ind

Du sparer både penge og sikrer dig et godt lager ved at købe masser af grøntsager ad gangen. Afsæt gerne en times tid til at preppe alt det grønne til de næste dage.

4. Frossent grønt er fint

Orker du ikke snitteriet, er der intet til hinder for at ty til frosne grøntsager. En pose wokgrøntsager er en lynhurtig vej til et sundt aftensmåltid.

5. Køb en spiralizer

Med en spiralizer kan du i et snuptag lave lækker grøntsagsspaghetti og dekorative strimler til salaten.

Spiralizer
© Jakob Helbig

6. Etablér faste grønne regler

Fx om at spise grøntsager eller frugt i hvert eneste måltid. Sæt dig som mål, at du mindst skal spise et stykke frugt eller grønt til hvert mellemmåltid – og to-tre stykker til hvert hovedmåltid.

7. Start dagen med en smoothie

... Eller nyd én, når du kommer hjem fra arbejde. Frugt og grønt, der blendes i skøn forening, er en nem måde at få indtaget en god bid af kilobjerget.

Prøv en af vores mange læskende smoothies

8. Opbevar råvarerne optimalt

Gerne i en lufttæt beholder med et fugtigt stykke køkkenrulle i beholderens top og bund og evt. lidt. citronsaft, så den udskårne frugt og grønt ikke bliver brun.

9. Lav supper og sammenkogte retter, hvor grøntsagerne blendes

På den måde glider der store mængder ned, og varmebehandlingen gør dem også mere mavevenlige. Kom fx rejer eller kylling i for at løfte mæthedsværdien.

I FORM elsker suppe, og her kan du finde et hav af sunde, smukke grøntsags-supper

10. Gør det nemt at spise frugt og grønt

Stil frugt frem i skåle, hav snittet grønt klar på køl, køb færdigblandede salater, og fyld fryseren med lettilgængelige grøntsager.

Grøntsagsstænger

SUNDE SNACKS Rumler maven kl. 15? Så snup en lille snack. Her finder du inspiration til sunde og grønne snacks.

© iStock

11. Hav grønt med i tasken

Køb færdige snackgrøntsager, eller lav dine egne små poser/bøtter af småtskårne agurkestave, gulerødder, radiser m.m.

12. Lav grøntsagsfritter i stedet for pommes frites

Tænk generelt over, hvordan du erstatter/supplerer de klassiske stivelseskilder med grøntsager. Riv fx blomkål til blomkålsris, erstat kartofler med rodfrugter, og bland grønne bønner i pastaskruerne.

Disse 4 sunde fødevarer kan erstatte kartofler

13. Prøv nye opskrifter

Selv den mest motiverede indsats strander, hvis du skal tygge dig igennem samme salat dag efter dag. Sæt dig som mål at udvide dit repertoire med to-tre opskrifter om ugen.

Her kan du finde inspiration til sunde retter og hjælp til at sammensætte ugens madplan

14. Før dagbog

Det kan være svært at huske, hvor meget grønt der reelt ryger indenbords i løbet af dagen. Prøv hen over et par dage at skrive ned, hvor meget du spiser, så du har styr på, hvor meget grønt du reelt indtager.

15. Lav dressinger, pestoer og dip

Dressinger i alle afskygninger gør det lækkert at spise store portioner salat og gnavegrønt.

Dyp din mad i grønne pestoer og dips

Grøntsager kan så meget mere end at indgå i en salat. Her får du mere inspiration til, hvordan du sniger forskellige grøntsager ind i ethvert måltid.