I FORM tester: 3 uger på grøntsagskuren

Kan man virkelig tabe sig alene ved at spise flere grøntsager? Det har Kristina testet – og resultaterne taler for sig selv.

Kvinde kaster med frugt og grønt

KRISTINA TESTEDE GRØNTSAGSKUREN "Jeg føler mig gennemsund, sover bedre og har mere overskud", fortæller Kristina, der efter 3 uger med 1 kg grønt om dagen har tabt 2 kg og 5 cm i taljen!

© Jakob Helbig

Hvad sker der, når man spiser 1 kilo grøntsager hver dag i 3 uger?

1 kilo grøntsager om dagen kan godt lyde uoverskueligt og nærmest umuligt - og derfor har vi fået 40-årige Kristina til at teste grøntsagskuren i 3 uger.

For hvad sker der egentlig i kroppen, når man spiser 1 kilo grøntsager om dagen? Og kan det overhovedet lade sig gøre at spise så meget grønt? Få Kristinas erfaringer uge for uge herunder.

Uge 1: Hovedpine og alt, alt for meget mad

“Jeg er topmotiveret. Jeg har brugt meget tid på at google lækre retter med grøntsager og har købt ind for knap 1000 kroner – jeg er så klar!

Efter et par dage finder jeg ud af, at 1 kilo grønt bare er rigtig meget mad. Jeg er ved at eksplodere af alt det mad! Hvem pokker vidste, at en giga pose grønkål kun vejer 300 gram? Det bliver de tunge grøntsager fra nu af. Dem med gods i."

Hvor meget vejer dine grøntsager? Tjek det her.

"En sen aften sidder jeg og gumler bagt blomkål for at nå op på det krævede kilo, inden jeg går i seng. Her beslutter jeg, at i næste uge spiser jeg først og fremmest mit kilo grønt og nok ikke så meget andet mad.”

Kvinde har en kasse med grøntsager under armen

1 kilo grønt mætter og sparer dig for kalorier, idet du automatisk spiser mindre brød, pasta og ris.

© Jakob Helbig

Plus

 • Intet positivt i denne uge.

Minus

 • Ret tidskrævende at skrælle, hakke og snitte.
 • Har haft en del hovedpine hele ugen.
 • Jeg har følt mig oppustet og lidt forstoppet. Det føles, som om min krop er gået lidt i stå og siger: “Hvad sker der her?”

Ernæringsekspertens kommentar:

“Hovedpinen er ret almindelig og skyldes med stor sandsynlighed, at grøntsagerne erstatter en del af den sædvanlige stivelse. Det betyder markant færre kulhydrater, hvilket kroppen lige skal vænne sig til. Det gode er, at kroppen i løbet af nogle dage omstiller sig, og derefter drøner energien i vejret.”

Spiralizer

SVÆRT VED AT SPISE NOK GRØNT? PRØV EN SUND PASTA. Med en spiralizer kan du nemt trylle alverdens grøntsager om til sund pasta. Lige nu får du en spiralizer + 3 numre af I FORM for KUN 99 kr. + 49,50 i porto (i alt 148,50 kr.)!

© Jakob Helbig

Uge 2: Bedre søvn og mere energi – det kører!

“Juhuuu, hovedpinen er væk – omstillingsperioden er overstået! Min krop har overgivet sig til fibre og frugtsukker. Jeg sover bedre og har mere energi. Og så har jeg opdaget supermarkedets præ-snittede grøntsager og salatblandinger – de er guld værd. Jeg spiser cherrytomater og blåbær i stedet for slik og har fundet en god rytme. Dagens kost planlægges og vejes om morgenen, så jeg ved, hvad der venter.

Jeg føler mig generelt sundere og har langt bedre samvittighed på flere konti: flere grøntsager til børnene, bedre for miljøet og bedre for dyrene – og bedre for min krop. Selv katten spiser asparges nu.”

Plus

 • Vægttab på 1,5 kg.
 • Mindre taljemål på 3 cm.
 • Jeg kan helt sikkert mærke en ændring i min krop, jeg sover bedre og har langt mere overskud.
 • Ingen sukkertrang overhovedet.

Minus

 • Intet negativt i denne uge.

Ernæringsekspertens kommentar:

“Den bedre søvn bunder i, at hele kropskemien er forbedret. I stedet for et blodsukker på rutsjebanetur går Kristina nu i seng med en stabil energi og sover derfor tungt og godt. Oplevelsen af bedre søvn bunder også i, at de mange plantestoffer beskytter hjernen, så den er mindre ødelagt, når hun rammer puden.”

Uge 3: Gennemsund og glad

“Uge 3 bliver også overvejende en vegetaruge. Ny, god opdagelse i supermarkedet: 100 pct. plantebaserede frikadeller, steaks m.m. Det er ikke dumt og smager fint. Og det giver en god afveksling.

Jeg nyder stadig at prøve nye ting af med grøntsagerne, senest Spicy Red Curry Cauliflower Wings med guacamole – mums! Utroligt, hvad man rent faktisk kan med blomkål – jeg har spist fire blomkål på en uge. Og jeg kan lide det. Det kræver blot lidt variation.

Jeg føler mig gennemsund og har det så godt i min krop! Min plan er at fortsætte med den grønne livsstil, dog uden den daglige vejning – den glæder jeg mig til at slippe for! Den er heller ikke nødvendig længerere nu, hvor jeg har fået en god fornemmelse for, hvad de forskellige grøntsager vejer.”

Plus

 • Jeg føler mig rigtig godt tilpas.
 • Er blevet glad for vegetarretter.
 • Elsker stadig at finde og afprøve nye grøntsagsretter.
 • Pænere hud.
 • Vægttab på 2 kg.
 • Mindre taljemål på 5 cm.

Minus

 • Det er lidt træls at skulle veje frugt og grønt hele tiden.

Ernæringsekspertens kommentar:

“Masser af plantestoffer er guf for huden, der bliver mindre iltskadet, når indtaget af antioxidanter stryger i vejret. Samtidig er det nemt for kroppen at opbygge friske, spændstige celler af grøntsagernes store mængder C-vitamin.”

Kristinas samlede resultat

Kvinde smiler

Kristina målte efterfølgende 5 cm mindre i taljen og havde tabt 2 kg

© Jakob Helbig

Før 3 uger på grøntsagskur

Kristina spiser normalt to-tre måltider om dagen. Hun får ikke ret mange grøntsager og stort set ikke noget frugt, men spiser til gengæld godt med hvidt brød, pasta og kartofler.

Efter 3 uger på grøntsagskur

Efter de tre uger målte Kristina 5 cm mindre i taljen og havde tabt 2 kg, selvom hun ud over de 1 kilo grønt spiste, som hun ville.