Aubergine – lilla, lækker og fuld af overraskelser
Auberginens mørklilla skind er både spækket med antioxidanter og gemmer på lækkert, svampet frugtkød. Den er ikke blot enhver vegetarens bedste ven, men også et megasundt valg for alle os andre.
Auberginens mørklilla skind er både spækket med antioxidanter og gemmer på lækkert, svampet frugtkød. Den er ikke blot enhver vegetarens bedste ven, men også et megasundt valg for alle os andre.
Hvis aubergine ikke allerede har vundet en fast plads på din indkøbsseddel, så er det bare med at smide den i kurven, næste gang du handler.
Aubergine er en super grøntsag. Den er rig på mættende fibre og indeholder antioxidanter. Og så er den et must i det vegetariske køkken, fordi den både tilføjer umamismag og suger til sig af smage fra de olier og krydderier, der ellers er i retten.
Dens skinnende, sprøde og mørklilla skal og svampede frugtkød gør, at den er helt speciel. Den smager både mildt og en smule bittert. Og så er den perfekt i alt lige fra moussaka, lasagne og gryderetter til dip.
Grøntsagen er lav på kalorier men forholdsvis rig på fibre.
Skallen er fyldt med antioxidanten nausunin, som giver auberginen sin flotte lilla farve og medvirker til at beskytte kroppens celler.
Læs også: Din guide til antioxidanter
Næringsstof | Mændgde pr. 100 g |
---|---|
Kalorier | 17 kcal |
Protein | 0,9 g |
Kulhydrat | 2,4 g |
Kostfibre | 2,2 g |
Kalium | 218 mg |
Kilde: DTU Fødevareinstituttet |
OBS: Selvom grøntsagen i rå form er lav på kalorier, kan det være en anden sag, når den er tilberedt. Hvis du steger den i olie, suger den meget og kan blive en kalorierig affære.
En rå aubergine kan veje meget forskelligt, alt efter størrelse. Her får du de typiske tal:
KILDE: DTU
Sjovt nok er aubergine botanisk set et bær, fordi den har frø og vokser fra en bloms. Som medlem af natskyggefamilien er den i familie med tomater, peberfrugter og kartofler.
I praksis og kulinarisk set begtragter vi den dog som en grøntsag.
Der er et hav af muligheder for, hvordan du kan tilberede den lilla sag. Du kan grille, bage og
stege dem - ja endda lave en indbagt aubergine med forskelligt fyld.
Den er også drønlækker på grillen, i moussaka eller i en dip som babaganoush.
Vil du undgå for meget olie, så tørsteg skiverne på en god pande. Skær dem i en centimeters
tykkelse og steg dem, til de er brune på hver side.
Du kan også bruge grøntsagen i lasagne som erstatning for lasagneplader:
Generelt er aubergine en god ven i vegetarretter, da den giver god fylde og umamismag. Prøv den for eksempel i ratatouille eller gryderetter.
Se vores andre vegetaropskrifter her.
Husk: Aubergine bør ikke spises rå, men skal tilberedes, idet den indeholder giftstoffet
solanin, hvilket kan irritere mavetarmkanalen.
Når den er tilberedt, kan du sagtens spise skrællen også - det er her mange af de
sunde antioxidanter er.
Læs også: Sund aftensmad - på max. 30 minutter
Her er vores bud på de bedste opskrifter med den lilla sag.
Den lilla grøntsag er lidt en sart type. Hvis du opbevarer den for koldt, kan den få pletter og blive blød.
Ja, du kan sagtens fryse aubergine ned, og den kan typisk holde sig i otte til ti måneder i fryseren.
Auberginen har en lang historie bag sig. Den blev først dyrket i Indien og Sydøstasien, men i dag
kan du finde den over hele verden. Den kræver dog temperaturer mellem 21 og 30 grader, fuld
sollys og beskyttelse mod lave temperaturer for at vokse.