Det sker der med brødet, når du rister det
Uhm ... ja, brødristeren er genial til at få nye smagsnuancer frem i dit bagværk og ikke mindst til at genopfriske et halvgammelt brød. Men til spørgsmålet, om det er sundt, er svaret faktisk både-og.
Når du rister, steger eller bager mad med mange kulhydrater som fx brød, dannes stoffet akrylamid, som mistænkes for at øge risikoen for kræft. Samtidig fordufter nogle af vitaminerne i brødet. På den anden side har ristet brød et lavere glykæmisk indeks, hvilket betyder, at det giver dig en langsommere blodsukkerstigning. Med ristet brød i maven vil du derfor føle mæthed i længere tid, end hvis du har spist brød, der ikke er ristet.
Friskt brød- Kun lidt akrylamid.
- Hårdt ved blodsukkeret.
- Relativt lidt akrylamid.
- Mindre blod- sukkerpåvirkning.
- Relativt blodsukkervenligt.
- Meget akrylamid.
- Indeholder så meget akrylamid, at det bør kasseres.