7 lækre opskrifter på sunde frikadeller
Til hverdag, til buffet, i madpakken – frikadeller er helt uundværlige. Vi har samlet de bedste opskrifter på sunde udgaver af klassikeren, så du kan tilberede dem, præcis som du vil have dem.
Til hverdag, til buffet, i madpakken – frikadeller er helt uundværlige. Vi har samlet de bedste opskrifter på sunde udgaver af klassikeren, så du kan tilberede dem, præcis som du vil have dem.
Her får du opskrifter på sunde frikadeller og svar på alle dine spørgsmål om, hvordan du laver dem.
Små frikadeller kan fint indgå i en salat – her med hvide bønner og nektariner.
Spæd farsen op med lyse quinoa, og få en karakteristisk nøddesmag i dine frikadeller.
Byt de klassiske svinefrikadeller med kartofler og sovs ud med en mere eksotisk, grøn og sund ret.
Har du prøvet vores lækre frikadeller med rødkålssalat og perlebyg? Ellers er det på tide!
Broccoli, spinat og to slags bønner – her får du rigeligt grønt til dine frikadeller.
Grundopskriften, fremgangsmåden og stegemetoden – få svar på dine spørgsmål her.
Der er lige så mange opskrifter på frikadeller, som der findes husholdninger, for retten kan nemt tilpasses personlig smag.
Grundopskriften består af kødfars – traditionelt halvt hakket svinekød og halvt kalvekød – blandet med finthakket løg, æg, mel, mælk, salt og peber.
Fremgangsmåde: Ingredienserne blandes og stilles i køleskabet ca. en halv time, inden de steges. Hviletiden gør dels, at smagen folder sig ud og endnu vigtigere: Den ellers meget linde fars sætter sig, så det bliver nemmere at forme frikadeller af kødet.
Du ved sikkert udmærket, at frikadeller steges på panden, men kender du også insider-tipsene til det perfekte resultat?
1. Fedtstof – husmorrådet lyder, at du skal stege i halvt olie og halvt smør. Der skal være så meget på panden, at fedtstoffet syder op ad siderne på frikadellerne. For et sundere alternativ kan du nøjes med olien.
2. Brug vand til formningen – form frikadellerne i din håndflade med en spiseske, som du forinden dypper i koldt vand.
3. Tænk over rækkefølgen – placér frikadellerne på panden i en rækkefølge efter uret, så du har styr på, hvilken der er færdig først. Pres frikadellen lidt flad, og brug en ske til at hælde lidt fedt fra panden over den.
4. Temperaturen – skal være høj til at starte med for at få en pæn – og smagfuld – stegeskorpe. Efter et par minutter skruer du ned til middel varme.
5. Stegetid – frikadellerne skal stege ca. 5-7 minutter på hver side afhængig af størrelsen. De er færdige, når de føles faste indeni, når du trykker på dem med en finger.
Du kan sagtens stege frikadeller i ovn. Læg dem blot på en bageplade beklædt med bagepapir, og bag dem ved 200 grader varmluft. De skal have ca. 25 minutter. Prøv dig frem, om du er til traditionel pandestegning eller tilberedning i ovnen. Det sidste valg sparer dig for stege-os i køkkenet og for kalorierne fra stegefedtet.
Vil du gerne skrue ned for kalorierne og op for sundheden i dine frikadeller, er der flere måder at gøre det på, fx ved at skifte de traditionelle ingredienser i frikadellefarsen ud med et sundere alternativ. Her får du ideer til, hvordan du kan tilberede sunde frikadeller, så du tager bedst hensyn til dit helbred og stadig bevarer så meget smag som muligt.
Olie er det mest fede valg at stege i, men det er også det sundeste. Hvordan kan det hænge sammen? Jo, her skal du både overveje kalorieindholdet og typen af fedt.
Kalorieindholdet i olivenolie og smør er næsten det samme. 100 gram olivenolie indeholder 100 gram fedt, mens 100 gram smør indeholder 80 gram fedt og 20 gram vand.
Til gengæld er fedtsyresammensætningen sundere i olien end i smørret, da smør er mættet fedt, mens olier indeholder både enkeltumættede og flerumættede fedtsyrer.
Samlet set er det derfor sundere at stege i olie end i smør. Ønsker du helt at strege fedtstoffet på listen, kan du enten tør- eller ovnstege.
Få overblik over de forskellige madlavnings-oliers fordele og ulemper her.
Du kan med fordel skifte det røde kød fra svin, kalv og okse ud i de traditionelle frikadelleopskrifter, fordi det røde kød øger din risiko for kræft i tyk- og endetarmen. Derfor lyder et af de officielle kostråd, at du max. indtager 500 gram kød fra firbenede dyr om ugen – uanset om det er gennemstegt eller ej. Det svarer til 2-3 middage om ugen og lidt kødpålæg.
Vælg i det hele taget kød med max. 10 % fedt, lyder anbefalingen. Prøv i stedet at lave frikadellerne på kylling eller fisk – eller vælg vegetar-udgaven med fx kikærter, bønner eller rødbede.
Du kan fx prøve en opskrift på lækre vegetar-frikadeller ved at klikke her.
På den måde spiser du i øvrigt også mere klimavenligt.
Læs mere her: Sådan spiser du klimavenligt
Bland frikadellefarsen op med revne grøntsager og få alle sundhedsfordelene med. Du kan bruge revet gulerødder, squash, rødbede, pastinak eller persillerod – kun fantasien sætter grænser.
Få flere ideer til, hvordan du smugler grøntsager ind i hverdagen
Udover smagen fra selve kødet og stegeskorpen, er der ikke megen aroma i frikadeller. Det kan du heldigvis let tilsætte. Af almindeligt brugte smagsgivere kan nævnes spidskommen, revet muskatnød og hvidløg, men du kan også sagtens bruge krydderier som koriander, chili og ingefær.
Ost kan også være prikken over i’et i farsen. Prøv fx at tilsætte smuldret fetaost eller revet parmesanost. Endelig er der den lette løsning at tilsætte en maggiterning eller en frikadellekrydderiblanding fra supermarkedet til din fars.
Få ideer til, hvad du kan servere af sundt tilbehør og sovs til dine frikadeller.
Slår du op i din mors kogebøger, vil svaret sikkert lyde kartofler og brun sovs. Eller den mere årstidsbestemte: Kold kartoffelsalat om sommeren og stuvet hvidkål om vinteren, og ja, det hele smager vidunderligt med frikadeller.
Du kan dog også snuppe en mere moderne variant af tilbehør med grøntsager som hovedingrediens. Det kunne fx være stegte rodfrugter, pandestegt spidskål, diverse grønne salater, bønnesalater eller råkoster.
Find inspiration til en god salat i et bugnende bibliotek af salatopskrifter her.
Mormor-generationen vil nok svare en tyk brun sovs baseret på fløde! Men bare fordi frikadellerne er en klassikker, så kan du sagtens vælge et sundere sovse-alternativ til.
Inden vi slipper den brune sovs helt, så husk at en pandesovs kan laves forholdsvis kalorielet. Skrab det værste ’snavs’ fra frikadellerne af panden, smelt så 25 g smør og drys et par spiseskefulde mel i. Rør rundt og tilsæt løbende bouillon, indtil saucen er kogt op og har den ønskede tykkelse. Tilsæt til sidst salt, peber og sovsekulør.
Et alternativ er en krydret tomatsovs, der passer til de fleste slags kød. Du kan også lave en kold sovs af et mejeriprodukt som græsk yoghurt, cremefraiche el. lign. tilsat friske krydderurter. Spiser du fiskefrikadeller vil hollandaisesovs være sagen. Endelig er der den mulighed at servere stuvet spinat eller hvidkål, der næsten kan gøre det ud for en sovs.
Her har du en opskrift på en sund version af hollandaisesovs.
Vil du lave en kalorielet udgave af græsk tzatziki, er opskriften her.
Fødevarestyrelsen oplyser, at tilberedt kød normalt kan holde sig 2-3 dage i køleskab. Er det fiskefrikadeller, kan de kun holde sig 1-2 dage.
Holdbarheden af frikadeller i fryseren afhænger af, hvor god en hygiejne du havde, da du tilbedte dem. Kødets fedtprocent har også betydning, fordi fedtet begynder at harske. Vil du være på den sikre side, skal du tage frikadellerne ud af fryseren indenfor 2-3 måneder. Husk at køle frikadellerne ned inden for 3 timer, efter de er fremstillet – som med al anden varm mad.