Ovnmad kan bare noget, og lasagne er en klar favorit hos både store og små.
En af de mange skønne ting ved lasagne er, at du kan variere den lige præcis efter dine egne smagsløg. Er du vegetar, laver du bare din lasagne uden kød, er du til fisk, kan du bruge laks, og er du vild med mexicansk, hælder du fx godt med bønner i kødsaucen og udskifter lasagnepladerne med tortillaer.
Lasagne er også god restemad. Næsten ligegyldigt hvilke grøntsagsrester du ligger inde med, kan du nemlig hakke eller rive dem og komme dem i din kød- eller grøntsagssauce.
Mangler du inspiration og tips til hvordan du kan variere din lasagne? Eller er du i tvivl om alt det praktiske, såsom hvor længe den kan holde sig, og om man kan fryse den ned? Så læs med her, vi giver dig tips og tricks!
Læs mere om hjemmelavet lasagne:
Ved at justere på både kødet, lasagnepladerne, grøntsagerne og osten kan du ret let gøre en klassisk lasagne en del sundere.
OKSEKØDET
Gå efter fedtfattigt kød til din lasagne. Her kan der være en del kalorier at spare, ligesom du får mindre af det mættede fedt, som vi helst ikke skal have for meget af.
Kalorier i hakket oksekød (pr. 100 gram)
- Med 4-7 % fedt = 137 kcal
- Med 8-12 % fedt = 172 kcal
- Med 14-18 % fedt = 223 kcal
Kilde: Coop.dk
OSTEN
Du kan godt gå efter en fedtfattig ost og spare kalorier, men omvendt mister du også en del smag. Vi anbefaler, at du bruger en god mozzarella eller parmesan og i stedet skruer ned for mængden. I mange opskrifter bruges der 100-125 g ost på toppen, men du kan sagtens nøjes med det halve.
GRØNTSAGERNE
Jo flere grøntsager du hælder i din kødsauce, jo flere sunde stoffer får du i form af kostfibre, vitaminer og mineraler. Samtidig holder det også kalorierne nede. Du kan bruge de fleste grøntsager, og lasagne er en oplagt mulighed for at få tømt grøntsagsskuffen for rester.
Gode grøntsager til din lasagnesauce:
LASAGNEPLADERNE
Vælg fuldkornslasagneplader i stedet for de hvide plader. Hvorfor? Du får sunde kostfibre, der både mætter og gavner din fordøjelse.
Kostfibre i lasagneplader (pr. 100 gram)
- Hvide lasagneplader = Ca. 2,5 g
- Fuldkornslasagneplader = Ca. 8,5 g
Kilde: Coop.dk
Vil du spare ekstra kalorier? Så drop pastaen, og brug i stedet squash eller aubergine skåret i tynde skiver eller kålblade.
Ovntiden for lasagne kan variere – afhængigt af opskriften og ikke mindst typen af lasagneplader. Men du kan regne med at en lasagne skal have ca. så lang tid i ovnen:
- Klassisk lasagne med hvide lasagneplader: 35-40 min. i ovnen ved 180 gr.
- Lasagne med fuldkornsplader: 50 min. ved 180 gr.
- Lasagne med friske lasagneplader: 25 min. ved 180 gr.
Alle tider er med varmluftsovn. Bruger du almindelig ovn, så brug de samme tider, men sæt ovnen på 200 gr.
Bagetiden kan også altid svinge lidt, afhængigt af om du stiller lasagnen i en varm eller kold ovn, og om kødsaucen er varm eller køleskabskold, når du lægger den sammen.
Brug en gaffel til at tjekke, om din lasagne har fået nok. Lasagnepladerne skal være lige præcis møre, “al dente”.
TIP! Hvis du putter ost på toppen, så lad den kun bage med de sidste 15-20 min. i ovnen, så den ikke bliver branket.
Regn med, at din lasagne kan holde sig ca. 3 dage i køleskabet. Det forudsætter, at du har god køkkenhygiejne, og at lasagnen er kommet på køl, direkte efter at I er færdige med at spise.
Når lasagnen skal genopvarmes, så varm kun så meget af lasagnen, som du regner med bliver spist. For hver genopvarmning bliver lasagnen mere tør og kedelig.
Ja, men du opnår det bedste resultat, hvis du fryser din lasagne ned, inden den bages.
- Sådan gør du: Læg din lasagne sammen som normalt. Den eneste forskel er, at du skal vente med at drysse revet ost på lasagnen, til den er ude af fryseren og klar til at komme i ovnen. Du kan også vælge at fryse den færdigbagte lasagne ned, men så risikerer du, at den bliver lidt tør i kanterne, når den opvarmes igen.
LÆS OGSÅ: Så længe kan forskellige madvarer holde sig i fryseren
Ja da, og du kan også nemt lave lasagne til veganere.
VEGETARLASAGNE
I stedet for kødsauce laver du bare en god sauce med tomater på dåse og masser af grøntsager. Vil du gerne have proteiner i din sauce, kan du tilsætte fx kikærter, linser, bønner eller tofu.
VEGANSK LASAGNE
Er du veganer, skal du ligesom ovenfor bytte kødsaucen ud med en grøntsagssauce. Men så let slipper du ikke. I bechamelsauce er der traditionelt både smør og mælk, men det kan du skifte ud med fx olivenolie og sojamælk.
Den revne ost oven på lasagnen kan du enten droppe helt, vælge i en plantebaseret version eller skifte ud med fx rasp. Pastapladerne kan være tilsat æg, så husk at tjekke varedeklarationen.
Ja, du kan sagtens selv lave en glutenfri lasagne, men det kræver lidt justeringer fra en klassisk lasagne.
- Køb glutenfri lasagneplader.
- En typisk opskrift på bechamelsauce består af smør, mel og æg, så her skal du finde en glutenfri opskrift. Hvis du er til den nemme løsning i form af en færdig Mornay sauce, skal du lige tjekke varedeklarationen for, om saucen indeholder mel – og dermed gluten. Der findes glutenfrie varianter.
- I mange lasagneopskrifter skal der tomatpuré i kødsaucen. Der kan gemme sig gluten i tomatpuré, så husk at tjekke varedeklarationen.
Si, si! Du laver stadig en kødsauce med hakkede tomater, men her tilføjer du så chili og cayennepeber til at give smag samt tilføjer fx sorte bønner, majs og peberfrugt i tern. Lasagnepladerne udskifter du med tortillaer, og i stedet for bechamelsauce bruger du bare revet ost.
Mexicansk tortilla-lasagne → Se opskriften her
Ja, og det er ret nemt – især hvis du vil bruge hakket kyllingekød. Så udskifter du bare det sædvanlige oksekød med kyllingekødet og følger så ellers bare den normale opskrift på lasagne.
Har du lyst til at lave lasagnen med kyllingebryster – måske for at opnå en anden konsistens – så skær kyllingen i små tern, som så skal brunes, inden du kommer dem i grøntsagssaucen.
Sagtens, og især er lakselasagne ret populært. Det nemmeste er blot at bruge røget laks i skiver, men du kan også sagtens bruge fersk laks, som du så først skal stege på panden eller bage i ovnen.
Læg laksen i lag med lasagneplader, spinat, en god grøntsagssauce og bechamelsauce, eller prøv I FORMs lækre lakselasagne med grønkål, porrer og valnødder.
Lakselasagne med grønkål og valnødder → Se opskriften her
Se vores favoritsalater til lasagne lige her. Da lasagne i sig selv er en ret tung ret, er det bedst at holde salaten ret simpel og let.
Spørger du italienerne, vil de klart sige parmesan – såvel ovenpå lasagnen som mellem hvert lag.
På vores breddegrader er mozzarellaost en ret populær lasagnemakker, enten den revne version eller den friske, som vi har valgt at bruge i I FORMs opskrift.
Køber du færdigrevet ost, så sørg for, at der står ost på pakken. Undgå “Pizzatopping”, for det er ikke ost, men typisk en blanding af vegetabilsk olie, ofte palmeolie, og vand.
Ingredienserne er egentlig de samme som i lasagne, blot bruger du ikke lasagneplader og opbygger heller ikke retten i lag.
I lasagnette blander du ukogt pasta, fx pastaskruer eller penne, med kødsauce, kommer det i et fad og hælder bechamelsauce og revet ost ud over. Bum.
Ja, men det er bedst at bage lasagnen i ovnen den dag, den skal spises.
Dagen før: Her smækker du lasagnen sammen og stiller på køl til dagen efter. Du kan også bare gøre kødsauce og bechamelsauce klar og så opbevare dem separat på køl.
På dagen: Tag lasagnen eller de to saucer ud af køleskabet, et stykke tid før lasagnen skal bages, så den ikke er iskold, når du stiller den i ovnen. Bag lasagnen som normalt.
Artiklen blev bragt i I FORM nr. 07/2023