Er mælk usundt for voksne?
For ti år siden drak halvdelen af alle danskere mælk hver dag. Det tal er i dag 3,5 ud af 10. Men er der grund til at skære ned?
For ti år siden drak halvdelen af alle danskere mælk hver dag. Det tal er i dag 3,5 ud af 10. Men er der grund til at skære ned?
Medmindre du lider af mælkeallergi eller er laktoseintolerant, så er der intet i vejen for at drikke mælk. Tværtimod.
Mælk er en god kilde til flere næringsstoffer. Du har nok hørt om kalk, der holder vores knogler og tænder sunde og stærke, men mælk indeholder også jod, fosfor og B12-vitamin.
Derfor er et dagligt glas mælk ikke bare okay, men direkte godt.
Særligt anbefalelsesværdigt bliver det, hvis du holder dig til mager mælk som skummet-, mini- eller kærnemælk, da du her får den samme næring for færre kalorier, hvis du sammenligner med sødmælk og letmælk.
Desuden er der ingen grund til at drikke mere end et til halvandet glas. Mere er ikke bedre, men blot overflødige kalorier, der samtidig er moderat belastende for klimaet.
Hvis du ikke synes, den hvide væske er en særligt delikat smagsoplevelse, så er der gode alternativer: Andre mejeriprodukter som fast ost og syrnede mælkeprodukter indeholder stort set de samme næringsstoffer som mælk.
Kaffedrikkere kan også glæde sig over, at et skvæt mælk i kaffen i teorien neutraliserer koffeins negative effekt på kalkbalancen.
... bare godt kan lide mælk: skummetmælk, kærnemælk og minimælk – undgå de fuldfede mælke.
… gerne vil vælge den sundeste ost: en skive ost om dagen er sundt, men generelt skal det understreges, at ost i store mængder ikke er sundt. Men med måde er ost godt, og det sundeste du kan gøre er faktisk at skifte lidt rundt. Selvom parmesan er særligt proteinrigt, så indeholder forskellige oste forskellige bakteriekulturer, som det er fint for dig at veksle mellem.
... har nedsat appetit: Skyr er ekstra proteinrigt, hvilket kan være en fordel. Sødmælk er også godt, da den er rig på kalorier.
... gerne vil forkæle dit mikrobiom (sammensætning af tarmbakterier): Der er ikke solid evidens for, at mælkesyrebakterier har nogen blivende effekt på dit mikrobiom, men hvis du får en bedre mavefornemmelse af dem, så vælg surmælksprodukter som Kefir, Cultura eller A38.
Kilder: Christian Mølgaard, professor i ernæring v. Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet og skøn baseret på tal fra FRIDA, DTU Fødevareinstituttet.
I FORM 10/2023