Protein-pandekager med havregryn og hytteost

20 minutter
196 kcal

Det er ikke til at se det, hvis du ikke lige ved det, men de er proppet med proteiner – og dermed mæthed.

Stak af protein-pandekager med bær på toppen

PROTEIN-PANDEKAGER mætter godt og længe – og så smager de oven i købet fantastisk.

© wichmann+bendtsen

Protein-pandekager med hytteost

Bland, bag, spis!

Det kræver ingen særlige skills at lave protein-pandekager, der smager hamrende godt og giver dig energi og en god mættende start på dagen. Ikke engang den første bliver dårlig. Med vores skudsikre opskrift er du sikret succes hver gang.

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 stk.

  • æg
  • 75 g hytteost
  • 50 g havregryn
  • ½ spsk. akaciehonning
  • ¼ tsk. vaniljepulver
  • ¼ tsk. kanel
  • ¼ tsk. natron

Sådan laver du protein-pandekager

  • Blend alle ingredienser, til du har en jævn pandekagedej. Lad dejen hvile i 5 min.
  • Steg pandekagerne på en middelvarm pande.
  • Servér med dine favorit-toppings, fx vaniljeskyr og friske bær.

TIPS

  • Spæd op med lidt mælk, hvis dejen bliver for tyk.
  • Lav en stor portion. Protein-pandekagerne kan nemlig opbevares i enten køleskab eller fryser, og så kan de nemt lunes igen i ovnen eller på en brødrister.
  • Pandekager uden mel skal vendes lidt mere forsigtigt for ikke at gå i stykker.
  • De er så lækre, at de sagtens kan spises til dessert, fx med Nutella og bananskiver eller med is og syltetøj.

Vores protein-pandekager her kan tages med på farten eller nydes hjemme.

Laver du mange ad gangen, kan de tages direkte fra fryseren og varmes op i mikroen eller på brødristeren. Hvis du fryser dem ned, så læg gerne madpapir imellem pandekagerne, da de ellers vil klæbe sammen.

1 Er protein-pandekager sunde?


Ja, protein-pandekager er et sundt og mættende alternativ til traditionelle pandekager.

Hvedemel og sukker er skiftet ud med fiberrige og mættende ingredienser som havre, æg og hytteost. Forskellen fra de almindelige pandekager er særligt proteinindholdet, der er højere i protein-pandekager – heraf navnet.

Protein er vigtigt for dine muskler, dit immunforsvar og reparationen af alle celler i din krop.

Det, der gør den største forskel for, om dine pandekager er sunde er dog, hvilken topping du vælger at servere dem med. Ved at vælge smart kan du berige med vitaminer, antioxidanter, sunde fedtsyrer og probiotika i stedet for mættet fedt, sukker og tilsætningsstoffer.

2 Hvor meget protein er der i?


Der er 12 gram protein per pandekage, hvis du følger vores opskrift på protein-pandekager. Det er relativt højt. I en almindelig amerikansk pandekage, lavet på hvede, sukker, mælk og æg, er der ca. 7-8 gram pr. pandekage.

Du kan opnå et endnu højere proteinindhold ved at bruge proteinpulver i pandekagerne.

3 Hvor mange kalorier er der i protein-pandekager?


I vores protein-pandekager er der under 200 kalorier pr. styk. Det gør dem velegnede til et morgenmåltid for dig, der gerne vil tabe dig, eller et mellemmåltid for dig, der træner. Til sammenligning er der typisk mellem 200 og 250 kalorier i en proteinbar.

4 Hvorfor er pandekagerne med hytteost?


Hytteost har en mild, cremet smag og en lav fedtprocent, men byder på meget protein, hvilket er med til at øge proteinindholdet i pandekagerne væsentligt, så du får en længerevarende mæthed. Samtidig bidrager hytteosten med en god konsistens.

Protein-pandekager er derfor geniale både på morgen- eller brunchbordet og som sund snack mellem måltiderne.

Vi har brugt en hytteost med 4 % fedt, fordi den gør noget godt for konsistensen. Hytteost fås dog også med kun 1,5 % fedt. Hvis du bruger sådan en, vil kalorieindholdet falde til 186 kcal pr. pandekage i stedet for 196 kcal, mens proteinindholdet tilsvarende vil stige med et enkelt gram pr. pandekage.

Du smager det ikke

Man kan ikke smage, at der er hytteost i, så uanset om du er til den lidt særlige ost eller ej, kan du roligt fyre det i dine pandekager. Når ingredienserne blendes, kommer du heller ikke til at mærke noget til klumperne.

Her på I FORM elsker vi hytteost. Har du det på samme måde, kan du også servere protein-pandekagerne med hytteost ved siden af, så du har hytteost både i og ved siden af pandekagerne.

Har du ingen hytteost, kan du bruge mascarpone, skyr, ricotta eller flødeost i stedet. Både i og til pandekagerne. En udskiftning vil dog påvirke næringsberegningen.

5 Protein-pandekager: Med eller uden banan?


Vores opskrift på protein-pandekager er uden banan. I stedet har vi ladet æg og hytteost bidrage med en god tekstur, mens lidt honning giver lige tilpas med sødme.

Du kan lave protein-pandekager både med og uden banan. Du kan sågar bruge frossen banan. Det gør pandekagerne ekstra fluffy og lækre – og så bidrager den gule fætter med sød smag. Jo mere modne bananer, du bruger, desto mere sødme får dine pandekager.

Hvis du bruger bananer, så start med at mose dem sammen med æg og gå herefter videre med de øvrige ingredienser.

Er du helt tosset med banansmag, kan du sågar tilføje et scoop proteinpulver med banansmag.

6 Hvad bidrager havregryn med i pandekagerne?


Havregryn er rige på kostfibre, som gør pandekagerne mere mættende og bidrager til en sund fordøjelse.

I vores udgave af protein-pandekager er der slet ingen mel, men kun sunde havregryn. Ved at blende havregrynene får du næsten samme luftige konsistens, som hvis du brugte hvedemel.

Vælger du glutenfrie gryn, er dine pandekager tilmed glutenfrie.

Prøv også: Sunde havregrynskugler, du kan lave på 20 minutter

7 Er der proteinpulver i pandekagerne?


Vores protein-pandekager er uden proteinpulver. Det protein, der er i pandekagerne, kommer i stedet fra naturlige råvarer som hytteost og æg. Der er dermed ingen ultraforarbejdede ingredienser i vores pandekager.

Hvis du gerne vil bruge proteinpulver, er du velkommen til det. Du kan erstatte dele af havregrynene med samme mængde proteinpulver.

Proteinpulver gør det også let at variere smagen, da du kan få pulver i både frugtige, søde eller mere neutrale udgaver. Vanilje er nok det, der kommer tættest på smagen af en klassisk pandekage.

Læs også: Hvilket proteinpulver skal jeg vælge?

8 Kan man lave protein-pandekager uden æg?


Der er en del æg i vores protein-pandekager, for de bidrager med både luftighed og meget protein. Du kan dog godt lave pandekager uden æg.

Du kan fx bruge banan og havremælk som det “våde” element i dejen. Det vil dog gå ud over proteinindholdet, hvorfor det så vil være smart at tilføje fx proteinpulver.

Hvis du derudover tilsætter 1 tsk. bagepulver, kan du kompensere for æggenes hæveevne.

Vær opmærksom på, at dejen kan være lidt mere usammenhængende, hvis den er lavet uden æg. Vent med at forsøge at vende pandekagerne, til du er sikker på, de ikke går i stykker, og vend dem meget forsigtigt med en god spatel.

9 Hvilken pande skal jeg bruge?


Vi vil helt klart anbefale dig at bruge en pande med en god slip-let-belægning, så dejen ikke hænger fast i panden, og så er det en fordel, hvis panden har en lav kant. En lav kant gør det meget lettere at vende pandekagerne.

Husk at varme panden godt op, inden du går i gang. Vi sætter vores komfur til 6 ud af 9.