Matcha te: Det grønne pulver fyldt mend antioxidanter

Matcha te hitter – med god grund: Den er sund og fuld af antioxidanter, giver en rolig energi uden koffein-kollaps, og så er det ægte selvforkælelse at lave den selv. Her får du de bedste autentiske opskrifter.

matcha te piskes

DEN TRADITIONELLE JAPANSKE matcha te er populær for både sin sundhed og gode smag.

© iStock

Klassisk matcha te: Mindfullness i en kop

Den traditionelle og autentiske matcha te består helt simpelt af to ting: Matcha-pulver og vand. Resultatet er en skummende, græsgrøn og fløjsblød smagsoplevelse.

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 kop

  • 2 tsk. matcha-pulver
  • 60 cl kogt vand

Sådan gør du:

  • Tilføj 1 tsk. matcha-pulver i skålen. Du kan med fordel forvarme din skål ved at skylle den med varmt vand, hvilket hjælper dig med at styre temperaturen under tebrygningen.
  • Pulveret skal være fint og uden klumper. Det opnår du ved enten at sigte det direkte ned i skålen eller ved at piske det tørre pulver forsigtigt med et bambuspiskeris, indtil eventuelle klumper er væk.
  • Hæld forsigtigt dit kogende vand i skålen. Det er vigtigt, at vandet ikke er varmere end 80 grader, da teen ellers kan blive bitter. Lad det nyligt kogte vand hvile i 2 minutter, før du hælder det over matcha-pulveret.
  • Pisk teen i en hurtig zig-zag bevægelse. Brug gerne et japansk bambuspiskeris, så er du mest sikker på, at du får en velskummende te. Alternativt kan du også bruge et almindeligt piskeris. Du skal piske, indtil teen er jævnt blandet og har et fint lille lag skum på toppen. Det tager mellem et halvt og et helt minut.
  • Nyd din te med det samme. Og husk i øvrigt også at nyde processen og ritualet undervejs. Det er en del af (smags)oplevelsen.

TIP: Der findes forskellige varianter af pulveret. Til den klassiske og simple version anbefales at bruge den fineste kvalitet, ofte solgt som enten premium eller ceremonial grade. Det sikrer den mest velsmagende te uden for mange bitre noter.

TIP: Nyd din te med det samme. Da den er lavet af knuste, pulveriserede teblade, kan der danne sig et naturligt bundfald, hvis du lader den stå for længe.


Du har måske allerede mødt den på cafémenukortet – den lysegrønne matcha te, som særligt i latte-versionen er blevet en favorit. Bag den skummende kop gemmer der sig en århundredgammel tradition, en helt særlig teplante og en unik og autentisk umami-smag, som du ikke møder hos andre te-former.

Alt det, og mere, kan du blive klogere på her, ligesom du kan få de bedste opskrifter på alt fra en traditionel matcha te til en forfriskende matcha-is.

Hvorfor er matcha te en trend?

Det er der 3 gode grunde til:

  • Fordi den er sund. Matcha indeholder antioxidanter og menes at have antiinflammatoriske egenskaber. Du får altså en lille grøn sundhedsbombe i koppen.

  • Fordi energien føles anderledes end efter kaffe. Du får stadig et energiboost af koffeinen, men uden de store udsving, som kaffe kan give. Matcha giver en mere rolig og stabil energi, der holder længere.

  • Fordi det føles som selvforkælelse. At piske og drikke en matcha er et lille ritual, der giver ro og en velfortjent pause i en hektisk hverdag.

1 Hvad er matcha te?


Matcha har på få år bevæget sig fra japanske templer til vestlige caféer, hvor du kan få den både som en græsgrøn matcha latte eller som en farvestrående ingrediens i en smoothie eller kage.

Teen laves af pulver og har en cremet konsistens, hvilket giver en anderledes smags- og sansemæssig oplevelse end ved andre typer af te. Og netop sanserne er sat i spil, når du nyder en matcha te.

Traditionelt er den nemlig omdrejningspunktet for et helt ritual, den japanske te-ceremoni chanoyu eller sadō, som er beregnet til at få dit sind og din krop i balance og i “zen”.

2 Opskrift: Matcha latte


iced matcha latte

DET GRØNNE ALTERNATIV til en kaffelatte er populært og med god grund. Den smager forfriskende lækkert.

© iStock

Bland din egen perfekt afstemte matcha latte

En matcha latte er den moderne café-version: Matcha-pulver blandet med varm mælk og nogle gange sødet med honning, sirup eller vanilje. Når du laver matcha latte kan du godt slippe afsted med at bruge standard pulver frem for ceremonial eller premium-kvalitet. Sidstnævnte kan du så gemme til den rene og simple matcha te.

Ingredienser til 1 kop matcha latte

1-2 tsk. matcha-pulver
1 dl varmt vand
2 dl mælk, fx havredrik
Evt. 0,5 tsk. honning

Sådan gør du:

  • Start med at sigte pulver ned i en skål. Du kan også bruge dit bambuspiskeris til forsigtigt at piske eventuelle klumper ud.
  • Hæld 1 dl varmt vand over pulveret og pisk blandingen i ca. et halvt til et helt minut, til der er dannet et fint lag skum på overfladen. Husk at det kogte vand max. må være 80 grader varmt. Lad det stå i 2 minutter efter kogning, før du hælder det over matcha-pulveret.
  • Pisk honning i, hvis du gerne vil have en lidt sødere smag.
  • Hæld 2 dl varm, gerne skummet, mælk over.
  • Pynt med lidt matcha-pulver på toppen.

TIP: Pisk en knivsspids kanel eller vaniljepulver i for en mere krydret og sød oplevelse.
TIP: Typen af mælk du anvender, kan ændre smagsoplevelsen en del. Prøv fx at eksperimentere med kokosmælk eller mandelmælk.

Matcha te-ceremoni redskaber fra skål til matcha pisk

ET MATCHA TE-SÆT består som oftest af en matcha-skål (chawan), et bambuspiskeris (chasen) og en ske (chasaku).

© iStock

Kender du de traditionelle matcha-redskaber?

Og skal du bruge de “ægte” for at lave den bedste matcha? 🤔

Svaret er, at du kan sagtens købe dig fattig i alskens flotte produkter til din matcha te, såsom en lille skål (chawan), en bambusske (chashaku) og måske en helt særlig matcha-kop. Men du kan også sagtens bruge det, du allerede har i køkkenskabe eller skuffer.

Skal du ud og købe dit eget gear, vil du nok være gladest for at investere i et traditionelt bambuspiskeris (chasen) frem for et almindeligt lille piskeris.

Du kan piske din matcha te med begge typer piskeris, men en traditionel matcha pisk gør det lidt nemmere at opnå den rette skummende overflade.

3 Opskrift: Iced matcha latte


iced matcha latte

EN ISKOLD ICED MATCHA LATTE kan føles som en kølig sommerbrise på en varm sommerdag.

© iStock

Sigt, pisk, blend: Sådan laver du en cremet iced matcha latte

En kold og sød iced matcha latte er ikke dårlig, hvis du har brug for at få kvikket dine smagsløg og dit hoved op.

Ingredienser til 1 kop iced matcha latte

1-2 tsk. matcha-pulver
0,5 dl varmt vand
2,5 dl mælk, fx havredrik
1 god håndfuld isterninger
Evt. 0,5 tsk. honning

Sådan gør du:

  • Start med at sigte pulveret ned i en skål. Du kan også bruge dit bambuspiskeris til forsigtigt at piske eventuelle klumper ud.
  • Hæld 0,5 dl varmt vand over pulveret og pisk blandingen i ca. et halvt til et helt minut, til der er dannet et fint lag skum på overfladen. Husk, at det kogte vand max. må være 80 grader varmt. Lad det hvile i 2 minutter efter kogning.
  • Pisk honning i (kan udelades).
  • Hæld 2,5 dl koldt vand og en god håndfuld isterninger eller knust is i og rør rundt.
  • Pynt med lidt grønt pulver på toppen.

TIP: Slut af med at blende din iced matcha latte, hvis du vil have en ekstra cremet version.

4 Er matcha sundt?


Ja, matcha te anses som en te med sundhedsfremmende ingredienser, endda flere end du finder i almindelig grøn te, selv om begge stammer fra den samme teplante Camellia sinensis.

Det skyldes for det første den måde, matcha-pulver frembringes på: Tebuskene dyrkes i skygge, hvilket er med til at sikre et højt antal af antioxidanter i bladene. For det andet drikker du hele bladet i pulveriseret form frem for at lade det trække i vand og dernæst fjerne bladene.

På den måde indtager du flest muligt af de gode næringsstoffer fra tebladene. Det gælder fx C-vitamin og aminosyren L-theanin.

Det er dog særligt antioxidanterne, der indtager hovedrollerne, når matcha teens sundhedsfordele sættes i spil. Især polyfenoler, herunder katekiner, fremhæves som potente. Katekiner er en type polyfenol med et højt indhold af EGCG (epigallocathechin gallate), som igen kendes for sine antioxidative og antiinflammatoriske egenskaber.

Forskning peger blandt andet på, at katekiner i matcha (og grøn te) kan have gavnlige effekter for hjerte, kredsløb og generel cellestyrke – og måske endda hjælpe med forebyggelse af visse former for kræft.

Forskningens verden byder altså på flere lovende resultater, når det kommer til matchas sunde egenskaber. Samtidig fremhæver forskerne dog, at mange af de kliniske forsøg er lavet på dyr. Derfor bør der laves flere kliniske forsøg og opfølgende forsøg på mennesker.

Er matcha antiinflammatorisk?

Studier viser, at antioxidanter som fx EGCG, kan have antiinflammatoriske effekter i kroppen. Men der er brug for mere forskning, før man kan sige, hvor meget matcha i praksis betyder.

Du kan derfor se Matcha te som en brik i et antiinflammatorisk mønster – sammen med grøntsager, bær, fuldkorn og bevægelse.

5 Hvad er matcha godt for?


Ud over sine antiinflammatoriske egenskaber, er der også mange matcha-fans, som holder af teens milde energiboost.

Matcha indeholder både koffein og L-theanin, som er en unik aminosyre, du udelukkende støder på i teplanten Camellia sinensis.

Koffein er et stimulerende stof, som kan give det ekstra kick, du har brug for for at komme igennem dagen eller et langt møde. Men måske er du også stødt på de lidt ærgerlige bivirkninger ved koffein, såsom hjertebanken, uro og eventuelt besvær med at falde i søvn.

Netop de bivirkninger kan L-theanin modvirke. Aminosyren har en beroligende virkning på nervesystemet samtidig med, at det forbindes med forbedret koncentration og fokus.

L-theanin menes også at øge hjernens produktion af dopamin og serotonin.

Alt i alt kan kombinationen af koffein og L-theanin give en mere “rolig” energi end kaffe – nogle beskriver det som en skarpere koncentration uden de store udsving.

Læs også: Hvor kommer hormoner som dopamin og oxytocin fra?

6 Hvor meget koffein i matcha?


Der er lidt mindre koffein i matcha te end i en kop kaffe, men variationen kan være stor.

Her ser du, hvor meget koffein der typisk er i en kop kaffe kontra i en kop matcha te:

  • Koffein i en alm. kop kaffe: 80-100 mg koffein.
  • Koffein i en alm. kop matcha te: 30-70 mg koffein.

En del oplever, at matchaen på grund af dens indhold af L-theanin, giver en mere langvarig og jævn energi i modsætning til kaffens hurtige og mere kortvarige energitilskud.

7 Hvad smager matcha af?


Smagen er grøn, let græsset og umami-agtig. Nogle vil sige, den minder om spinat eller tang, andre synes, den har en cremet sødme.

For førstegangs-smagere kan den virke lidt bitter, men når man vænner sig til den, bliver den ofte beskrevet som frisk og “ren”. Jo bedre kvalitet, jo mindre bitter kan du lave den.

8 Hvad er matcha ceremonial grade?


Det lyder fint – og det er det også. Matcha ceremonial grade er nemlig lig med den højeste kvalitet af matcha te og beregnet til traditionelle te-ceremonier, hvor spiritualitet og åndelig rensning er i højsædet. Det sælges også gerne som en premium eller extra premium.

For at fremskaffe den forfinede matcha ceremonial grade anvendes kun de første, spæde teblade, som høstes i foråret. Det giver en mildere, sødere og mere delikat smag, mens de modne og grovere blade, som høstes senere på sæsonen, har en mere bitter smag.

Sidstnævnte findes fx som en “culinary grade” eller som en standard version. Det er billigere end ceremonial og egner sig godt til matcha te latte, bagværk og smoothies.

tre japanske kvinder afholder ceremonial grade te ceremoni

DEN JAPANSKE TECEREMONI er blevet afholdt i århundreder i særlige tehuse. Fotografiet er dog “kun” fra 1894.

9 Hvilken plante stammer matcha fra?


Matcha kommer fra teplanten Camellia sinensis – den samme plante, der giver os grøn, oolong, sort og hvid te.

Sådan produceres matcha te:

  • Høsttidspunkt: De fineste kvaliteter kommer fra de første, spæde blade, som høstes i foråret. De har en mildere og sødere smag.

  • Dyrkningsmetode: Planterne skygges i ugerne op til høst. Jo bedre denne proces styres, jo højere kvalitet og jo mere klorofyl og aminosyrer i bladene. Og jo dybere smag og flottere grønne farve opnås.

  • Plukning: Kun de yngste og blødeste blade bruges til de bedste kvaliteter. Lavere kvaliteter bruger ofte mere modne blade, som er grovere og mere bitre.

  • Forarbejdning: De bedste blade dampes hurtigt, tørres nænsomt og stenmales til fint pulver.

  • Oprindelse og terroir: Højden over havet, jordbunden, klimaet og traditionen i området påvirker også smag og kvalitet.

Jo højere kvalitet, jo mere omhu er der i hele processen - og det kan både ses, duftes og smages.

matcha te males til pulver

DET GRØNNE TEPULVER skal knuses langsomt og forsigtigt. Det er for at undgå udvikling af varme, som kan dræbe nogle af næringsstofferne i bladene.

© iStock

10 Er matcha sundere end kaffe?


Ikke som sådan. Det afhænger af, hvad du er ude efter. Teen indeholder flere antioxidanter end kaffe, men kaffe har også veldokumenterede sundhedseffekter, blandt andet i forhold til stofskifte og forebyggelse af visse sygdomme.

Læs også: Ekspert: Kaffe er sundere, end du tror

For de fleste er det et spørgsmål om smag og tolerance. Nogle oplever, at de kan få svært ved at sove, hvis de drikker kaffe fx sent på eftermiddagen, mens det samme ikke gør sig gældende, hvis de drikker en kop matcha.

kvinde drikker matcha te på jobbet

HAR DU BRUG FOR ET ENERGIBOOST? Og er kaffe lidt for hårdt ved systemet? Så kan en matcha være et godt bud for nogle.

© iStock

11 Er matcha godt for maven?


Matcha te er ikke decideret godt for maven, men det kan være mere skånsomt end kaffe, ganske enkelt fordi koffeinindholdet er lavere i teen.

Hvis du drikker rigtig meget af den grønne te, kan du dog godt risikere at støde ind i lidt sure opstød eller irriteret mave, ganske ligesom nogle oplever, hvis de drikker meget kaffe.

12 Opskrifter med matcha


Matcha er meget mere end te. Her får du nogle skønne og anderledes opskrifter på grønne, sunde og fantasifulde retter.

Brug matcha i alt fra bagværk til is

matcha raw cake opskrift
© I FORM

Matcha-rawcake med mynte og citron

Frisk, delikat og en fryd for øjet. Det er ikke verdens nemmeste kage, men til gengæld smager den vidunderligt og er smækfyldt med sunde næringsstoffer.

Se opskriften her.

matcha is opskrift
© wichmann+bendtsen

Isvafler med matcha, avocado og banan

Hvor ofte har du lige kunnet forkæle venner og familie med en sart grøn og supersund matcha-is?

Se opskriften her.

matcha kugler opskrift
© I FORM

Matcha-kugler med grønt drys

Prøv en grøn og smagfuld variant af de populære havregrynskugler. De egner sig rigtig godt som julekonfekt, men her på redaktionen spiser vi dem også gerne resten af året!

Se opskriften her.

matcha vafler med rejer og avocado
© I FORM

Matcha-vafler med avocado og rejer

De græsgrønne vafler smager fantastisk med avocado og rejer. Og så mætter de godt og længe.

Se opskriften her.