Ja, matcha te anses som en te med sundhedsfremmende ingredienser, endda flere end du finder i almindelig grøn te, selv om begge stammer fra den samme teplante Camellia sinensis.
Det skyldes for det første den måde, matcha-pulver frembringes på: Tebuskene dyrkes i skygge, hvilket er med til at sikre et højt antal af antioxidanter i bladene. For det andet drikker du hele bladet i pulveriseret form frem for at lade det trække i vand og dernæst fjerne bladene.
På den måde indtager du flest muligt af de gode næringsstoffer fra tebladene. Det gælder fx C-vitamin og aminosyren L-theanin.
Det er dog særligt antioxidanterne, der indtager hovedrollerne, når matcha teens sundhedsfordele sættes i spil. Især polyfenoler, herunder katekiner, fremhæves som potente. Katekiner er en type polyfenol med et højt indhold af EGCG (epigallocathechin gallate), som igen kendes for sine antioxidative og antiinflammatoriske egenskaber.
Forskning peger blandt andet på, at katekiner i matcha (og grøn te) kan have gavnlige effekter for hjerte, kredsløb og generel cellestyrke – og måske endda hjælpe med forebyggelse af visse former for kræft.
Forskningens verden byder altså på flere lovende resultater, når det kommer til matchas sunde egenskaber. Samtidig fremhæver forskerne dog, at mange af de kliniske forsøg er lavet på dyr. Derfor bør der laves flere kliniske forsøg og opfølgende forsøg på mennesker.
Er matcha antiinflammatorisk?
Studier viser, at antioxidanter som fx EGCG, kan have antiinflammatoriske effekter i kroppen. Men der er brug for mere forskning, før man kan sige, hvor meget matcha i praksis betyder.
Du kan derfor se Matcha te som en brik i et antiinflammatorisk mønster – sammen med grøntsager, bær, fuldkorn og bevægelse.