Styrk dit immunforsvar
Er du ofte snottet, småsløj, træt eller har problemer med maven? Så kunne noget tyde på, at dit immunforsvar har brug for en hjælpende hånd. Og det er præcis, hvad det får her!
Er du ofte snottet, småsløj, træt eller har problemer med maven? Så kunne noget tyde på, at dit immunforsvar har brug for en hjælpende hånd. Og det er præcis, hvad det får her!
Drømmer du om færre sygedage og et stærkere immunforsvar? Det kan vi godt forstå. For hvem vil ikke gerne styre uden om snot, corona og influenza – og have mere energi i hverdagen og et godt værn mod alvorlige sygdomme? Her får du de bedste råd til, hvad du selv kan gøre for at styrke immunforsvaret og komme sygdomme i forkøbet!
Ud over at kroppen bliver stærkere, så hjælper du faktisk også immunforsvaret, når du snører traveskoene. Motion i de rette mængder har nemlig en direkte antiinflammatorisk effekt. Når dine muskler arbejder, frigøres antiinflammatoriske signalstoffer. Hvis immunforsvaret hele tiden er travlt beskæftiget med inflammation, har det sværere ved at mobilisere kræfter til at slå udefrakommende infektioner ned, og derfor er det godt med mindre inflammation i kroppen.
Al motion – både konditions- og styrketræning – booster immunforsvaret, men ikke hvis det bliver ekstremt. Et maraton tærer fx så meget på kræfterne, at du faktisk er mere modtagelig over for infektioner efterfølgende. Hvis du alene kigger på den immunstyrkende effekt, er det derfor meget bedre “bare” at sørge for at få dine daglige 10.000 skridt. Det er bedst at træne i dagtimerne, da motion kan spolere din søvn, hvis den ligger for tæt på sengetid. Du skal i det hele taget ikke skippe søvn for at træne.
Meget tyder på, at det hormon, vi udskiller, når vi føler os forbundne – oxytocin – er godt for dit immunforsvar. Det styrker blandt andet barrierefunktionen i dine slimhinder. Vidste du, at undersøgelser viser, at mennesker, der ofte har sex, sjældnere bliver ramt af forkølelse? Mindre kan dog også gøre det, hvis du ikke har nogen at putte med. Et omsorgsfuldt kram, en gåtur med en god veninde, kæledyr, ja selv solens stråler og et lunt brusebad kan øge mængden af oxytocin i blodet.
For meget stress påvirker dit immunforsvar negativt. Du har måske selv prøvet, at de værste forkølelser ofte kommer i kølvandet på travle perioder. Noget, der er beviseligt afstressende, er meditation og mindfulness.
VÆLG: Der findes mange forskellige meditationpraksisser, og så lidt som 3 min. dagligt kan gøre en forskel. Meditation og vejrtrækningsøvelser indgår også i mange yogasessioner. Det kan være svært i starten, men med tiden skal du helst op på 12-20 min. mentalt fokus dagligt.
Næsten i samme øjeblik du lægger hovedet mod puden, finder dine celler kost og spand frem for at begynde en natlig rengøring, som er guld værd for dit immunforsvar. Processen kaldes autofagi og går ud på, at cellerne genbruger deres eget materiale til at forny sig. Foruden søvn stimuleres autofagi af kulde og faste.
Hvis der er et nøgleord, når vi taler om immunvenlig kost, så må det være: variation. Dit immunforsvar har nemlig brug for en masse forskellige byggesten for at fungere ordentligt, og de skaffes bedst gennem en sund, alsidig kost. Følger du de officielle kostråd, er du allerede rigtig godt med. For dit immunforsvar er det særligt vigtigt at få:
Kilde: Pia Norup, læge og forfatter til bogen “Styrk dit immunforsvar”
Artiklen blev bragt i I FORM nr. 18/2021