Gravid med kvalme og opkast? Sådan klarer du dig igennem
Morgenkvalme og opkast rammer 70-80 pct. af alle gravide. Tjek her, hvorfor du får kvalme, hvornår og hvor længe – og få gode råd til, hvordan du både forebygger og lindrer kvalmen.
Morgenkvalme og opkast rammer 70-80 pct. af alle gravide. Tjek her, hvorfor du får kvalme, hvornår og hvor længe – og få gode råd til, hvordan du både forebygger og lindrer kvalmen.
Morgenstund har guld i mund, synges der. Men det gælder altså ikke altid for dig, der har været gravid i nogle uger. Cirka hver tredje gravide rammes af graviditetskvalme (eller morgenkvalme, som vi også kalder det) – og de deraf følgende opkastninger.
Graviditetskvalme kan være både ubehagelig, generende og udmattende. Den gode nyhed er dog, at det holder op igen. Hvis ikke, som hos de fleste, når du er halvvejs i graviditeten, så – og ja, vi beklager – når du har født …
Det er ikke hverken rart eller romantisk. Men kvalme og opkast er en normal del af det at være gravid. 70-80% af alle gravide oplever kvalme i større eller mindre grad. Og hos op mod halvdelen af dem, bliver det ikke ved kvalmen – der kommer også opkastninger.
Der findes forskellige grader af graviditetskvalme. Mange er værst ramt om morgenen – deraf kælenavnet “morgenkvalme”. Men du kan sagtens føle dig kvalm på andre tidspunkter af døgnet også.
Hos ½-2 pct. af gravide er kvalmen og opkastningerne så kraftige, at de bliver dehydrerede og taber sig. Det kaldes svær graviditetskvalme eller hyperemesis gravidarum. Og det kan gøre de ni måneder meget lange. Men tilstanden skader ikke barnet i maven. Heldigvis.
Hvad årsagen er til, at den søde ventetid skal krydres med kvalme og opkast, er forskerne ikke helt sikre på. Men det er sandsynligt, at det er produktionen af graviditetshormonet hCG, som kroppen reagerer på.
Kvalme og opkast er en normal del af det at være gravid, og faktisk oplever 70-80% af alle gravide kvalme i større eller mindre grad.
Kvalmen begynder normalt omkring uge 6 og er gerne dampet af igen inden den 20. graviditetsuge.
For langt de fleste gravide er det ikke muligt helt at styre udenom en vis grad af kvalme. Men følger du disse råd, kan du måske minimere den irriterende gene.
Læs også: Hvorfor får jeg kvalme?
Når kvalmen og opkastningerne melder sig på banen, er der en håndfuld ting, du kan gøre for at minimere generne. Det er her vigtigt at pointere, at man ikke skal forvente, at graviditetskvalmen kan behandles helt væk. Men man kan gøre noget for at gøre ventetiden mere tålelig. Få jordemoderens 6 gode råd herunder.
I svære tilfælde af graviditetskvalme kan det være nødvendigt at blive behandlet med kvalmestillende medicin. Men medicineringen skal altid drøftes med din læge først.
Kilde: Mette Holm, jordemoder