Gravid med kvalme og opkast? Sådan klarer du dig igennem

Morgenkvalme og opkast rammer 70-80 pct. af alle gravide. Tjek her, hvorfor du får kvalme, hvornår og hvor længe – og få gode råd til, hvordan du både forebygger og lindrer kvalmen.

Gravid kvinde med kvalme knæler foran toilet

KVALME OG GRAVIDITET | Er det her dig hver morgen? Det er måske en ringe trøst, men du er ikke alene. Hele 70-80 pct. af alle gravide rammes. Heldigvis stilner det af omkring 20. graviditetsuge – for de fleste.

© gettyimages

Morgenstund har guld i mund, synges der. Men det gælder altså ikke altid for dig, der har været gravid i nogle uger. Cirka hver tredje gravide rammes af graviditetskvalme (eller morgenkvalme, som vi også kalder det) – og de deraf følgende opkastninger.

Graviditetskvalme kan være både ubehagelig, generende og udmattende. Den gode nyhed er dog, at det holder op igen. Hvis ikke, som hos de fleste, når du er halvvejs i graviditeten, så – og ja, vi beklager – når du har født …

Læs mere om at være gravid og have morgenkvalme her

1 Hvorfor får man kvalme, når man er gravid?


Det er ikke hverken rart eller romantisk. Men kvalme og opkast er en normal del af det at være gravid. 70-80% af alle gravide oplever kvalme i større eller mindre grad. Og hos op mod halvdelen af dem, bliver det ikke ved kvalmen – der kommer også opkastninger.

Der findes forskellige grader af graviditetskvalme. Mange er værst ramt om morgenen – deraf kælenavnet “morgenkvalme”. Men du kan sagtens føle dig kvalm på andre tidspunkter af døgnet også.

Hos ½-2 pct. af gravide er kvalmen og opkastningerne så kraftige, at de bliver dehydrerede og taber sig. Det kaldes svær graviditetskvalme eller hyperemesis gravidarum. Og det kan gøre de ni måneder meget lange. Men tilstanden skader ikke barnet i maven. Heldigvis.

Hvad årsagen er til, at den søde ventetid skal krydres med kvalme og opkast, er forskerne ikke helt sikre på. Men det er sandsynligt, at det er produktionen af graviditetshormonet hCG, som kroppen reagerer på.

Kvalme og opkast er en normal del af det at være gravid, og faktisk oplever 70-80% af alle gravide kvalme i større eller mindre grad.

2 Hvornår får man typisk kvalme som gravid?


Kvalmen begynder normalt omkring uge 6 og er gerne dampet af igen inden den 20. graviditetsuge.

3 Hvordan kan man forebygge kvalme og opkast?


For langt de fleste gravide er det ikke muligt helt at styre udenom en vis grad af kvalme. Men følger du disse råd, kan du måske minimere den irriterende gene.

  • Få rigeligt med søvn og hvile. Du har brug for mere end ellers.
  • Kom ud at gå en tur i den friske luft – hver dag.
  • Stress kan forværre kvalmen, så gør så vidt muligt din hverdag enkel og rolig. Søg og tag imod den hjælp, du har behov for.
  • Gravide anbefales et dagligt jerntilskud på 40-50 mg ferrojern fra graviditetsuge 10. Men det kan forværre kvalmen. Er du hårdt ramt, så tal med din læge om, hvorvidt du kan vente lidt med jerntilskuddet. Men lad der ikke gå længere end til graviditetsuge 18.

Læs også: Hvorfor får jeg kvalme?

Brug ikke ingefær mod kvalme

Ingefær kan til en vis grad dæmpe kvalme, men studier har vist, at høje doser af ingefær kan medføre abort og fosterskader hos rotter. Derfor fraråder Fødevarestyrelsen såvel ingefærshots som kosttilskud med ingefær under graviditet. Du kan dog sagtens spise ingefær i almindelig mængder i maden, når du er gravid.

4 Hvad hjælper mod kvalme, når man er gravid?


Når kvalmen og opkastningerne melder sig på banen, er der en håndfuld ting, du kan gøre for at minimere generne. Det er her vigtigt at pointere, at man ikke skal forvente, at graviditetskvalmen kan behandles helt væk. Men man kan gøre noget for at gøre ventetiden mere tålelig. Få jordemoderens 6 gode råd herunder.

6 kvalmestillende råd til dig, der er gravid

Spis og drik ofte

Selvom mad måske er det sidste, du har lyst til, når kvalmen ruller ind over dig, så spis alligevel. Mad og drikke er nemlig den bedste behandling. Lad være med at holde dig til tre hovedmåltider. Spis små måltider ofte – gerne hver anden time – og drik 2 liter vand om dagen. Lider du af morgenkvalme, så hav rosiner, kiks, banan eller tørret frugt klar på natbordet, så du kan spise, inden du står op.

Surt show

En konstant kvalm fornemmelse kan lindres med noget koldt, friskt og surt som fx. syrlige bolcher, grapetonic, lemon sodavand eller blot perlende danskvand. For nogle kan det være lettere at spise kold mad i stedet for en varm ret. Undgå stærk og krydret mad, som mange oplever sætter gang i ubehaget.

Akupressur mod kvalme

Mange har gavn af akupressur. Man kan kalde det akupunktur uden nåle. Det går ud på, at man trykker bestemte steder på kroppen for at bedre forskellige tilstande. Ved kvalme trykker man på undersiden af håndleddet. Man kan købe armbånd, der konstant laver dette tryk og dermed lindrer graviditetskvalmen. Det kan købes hos materialisten og på apoteket.

B6 vitamin

Vitaminet B6 – også kendte som pyridoxin – har vist sig at virke kvalmestillende på gravide, og det kan trygt anvendes under svangerskabet. Studier bekræfter, at vitaminet er virksomt mod kvalme hos gravide, mens det dog ikke er så effektivt til at begrænse deciderede opkastninger. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at dosis af B6-vitamin til gravide er på 50 mg dagligt.

Akupunktur mod kvalme

Du kan også prøve akupunktur til behandling af graviditetskvalme. En del oplever en kortvarig træthed og svimmelhed umiddelbart efter behandlingen. Det er derfor en god ide at tage en lur. Og sørg også for at drikke rigeligt med vand, det modvirker den hovedpine, der kan opstå efter en akupunkturbehandling.

Lægehjælp

Bliver kvalmen og opkastningerne kraftige, og medfører de evt. et vægttab på omkring 5 pct. eller mere, skal du kontakte din læge, der så vil vurdere, om du har behov for yderligere medicinsk behandling. I svære tilfælde kan det være nødvendigt at blive indlagt, så du kan få intravenøs væske for at undgå dehydrering.

5 Må man tage medicin, når man er gravid?


I svære tilfælde af graviditetskvalme kan det være nødvendigt at blive behandlet med kvalmestillende medicin. Men medicineringen skal altid drøftes med din læge først.