Ginger beer: Opskrift på brusende, sund ingefær-drik

3-6 dage
26 kcal

Brusende, krydret og med smæk på smagen: Ginger beer har – fuldt fortjent – fået en opblomstring. Her får du en nem og autentisk opskrift på den sunde, fermenterede ingefær-drik.

ginger beer hjemmelavet

GINGER BEER er en alkoholfri, fermenteret ingefærdrik. Den har rødder i gamle britiske traditioner, men har i de seneste år fået en velfortjent renæssance.

© iStock

Ginger beer – smæk på smag og sundhed

Der er noget helt særligt ved at lave sine egne drikkevarer. Især når de både smager fantastisk, er naturlige og giver et lille boost til fordøjelsen. Med sin karakteristiske varme fra ingefær, en anelse sødme og let brus er ginger beer perfekt som et lille eftermiddagskick eller som ledsager til sommerens lette retter.

Her får du en opskrift, der både vækker sanserne og gør godt for maven.

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 flasker

Ingefærstarter (ginger bug):

  • ½ spsk. øko-ingefær med skræl
  • ½ dl vand
  • 2 tsk. sukker
  • ½ lille sylteglas

Ingefærafkog:

  • 46 g øko-ingefær
  • ½ liter vand
  • 66 g sukker
  • ½ sylteglas på 2 liter
  • 2 patentflasker

Sådan gør du

  • Riv ingefær til starteren. Tilsæt vand og 1 tsk. sukker, og kom det i et sylteglas med låg.
  • Lad glasset stå på køkkenbordet. Tilsæt 1 tsk. sukker og en smule vand hver dag i 2-3 dage, indtil det begynder at boble. Nu er starteren klar.
  • Riv ingefær til afkoget. Bring 1 liter vand i kog, og tilsæt ingefær. Lad det simre i ca. 20 min., og sigt så ingefæren fra.
  • Tilsæt sukker til den varme ingefærdrik, og rør rundt, til det er opløst. Tilsæt 1 liter koldt vand.
  • Hæld drikken i et sylteglas, når den har stuetemperatur. Tilsæt din boblende ingefærstarter, og dæk glasset til med et kaffefilter. Lad den stå og fermentere i 1-3 dage et skyggefuldt sted på køkkenbordet ved 18-20 gr.
  • Hæld ingefærdrikken på patentflasker, når den så småt begynder at boble i overfladen. Brug evt. en tragt. Hæld også lidt af drikken i en plastikflaske, som skal fungere som en sikkerhedsflaske, da den svulmer op og bliver hård, når trykket stiger. Luk flaskerne, og lad dem stå på køkkenbordet i et par dage.
  • Flaskerne skal på køl, inden de eksploderer på grund af for meget kulsyre. Det undgår du ved at holde øje med plastikflasken. Når den svulmer op, er det på tide at stille patentflaskerne på køl. Ginger beer producerer også kulsyre på køl, bare ikke lige så hurtigt. Den smager bedst inden for 2 uger, efter at den er kommet på flaske.

TIP: Si grundigt før tapning på patentflasker. Brug en finmasket si eller ostelærred, så væsken bliver klar og behagelig at drikke.

TIP: Hvis du oplever, at din ingefær-drik får en tyk eller sirupsagtig konsistens, kan det skyldes, at fermenteringen ikke er blevet afsluttet ordentlig. Prøv at lade bryggen stå og fermentere et par dage ekstra, så gær og bakterier når at balancere hinanden ud. Hvis konsistensen ikke ændrer sig, og drikken stadig virker slimet, er det bedst at kassere den og starte forfra.

TIP: Tilsæt mynte eller basilikum. Eksperimenter med lime eller citron for friskhed, og vil du have en varmere version, så tilføj krydderier som kardemomme eller kanel.


1 Hvad er en ginger beer?


Ginger beer er en kulsyreholdig drik med en kraftig smag af ingefær og let krydret sødme. På trods af navnet er det i dag oftest en alkoholfri drik.

Men – faktisk var den brusende drik i sin tid også berusende. Ginger beer blev udviklet i Storbritanninen i det 18. århundrede som en fermenteret drik lavet på ingefær, sukker og vand, til tider tilsat lidt citron eller andre smagsgivere. Fermenteringen skabte en naturlig kulsyre og en alkoholprocent, som kunne ramme hele 11 pct. Oftere lå alkoholprocenten dog på en 2-3 pct.

I dag nydes drikken ofte som en almindelig, alkoholfri tørstslukker eller som en smagfuld ingrediens i mocktails eller cocktails.

Smag og opskrift er dog ændret en del over årene, i hvert fald når det kommer til den ginger beer, som du kan købe i supermarkedet. Den er nemlig som oftest ikke fermenteret – i stedet har man “snydt” lidt og tilsat kulsyre, ligesom man gør det ved andre former for sodavand eller brusdrikke.

2 Hvor sundt er ginger beer?


Den hjemmelavede version kan score højt på to ting, når det kommer til sundheden:

Til gengæld skal du være opmærksom på sukkerindholdet. Hvis ingefær-drikken ikke fermenteres færdigt, kan slutproduktet indeholde en del sukker. Og hvis du køber en kommercielt fremstillet ginger beer, vil den ofte indeholde ekstra sukker og typisk ikke være fermenteret.

3 Hvad er en ingefær-starter eller ginger bug?


En ingefær-starter, også kaldet en ginger bug, er en naturlig fermenteringskultur lavet af frisk ingefær, sukker og vand. Den fungerer som en slags hjemmelavet “gærstarter”, der sætter gang i fermenteringen.

Sådan virker en ingefær-starter

Når du blander revet ingefær med sukker og vand og lader det stå ved stuetemperatur, begynder de naturlige gærceller og mælkesyrebakterier – som findes på ingefærens skræl og i luften – at formere sig. Sukkeret fungerer som mad for mikroorganismerne, og efter nogle dage bobler blandingen let, dufter syrligt og er klar til brug.

Hvorfor bruge en ginger bug?

Den giver en levende, naturligt fermenteret drik med fine bobler og en mere kompleks smag – sammenlignet med en version, hvor man tilsætter kommerciel gær. Den fungerer lidt som en surdej for ingefærdrikke.

Læs også: Vild med fermentering? Sådan gør du

ginger bug eller ingefær starter til ginger beer

EN GINGER BUG, eller ingefær-starter, fungerer lidt som en surdej for ingefærdrikke.

© iStock

4 Opskrifter: Boblende, lækre, fermenterede drikke


Fermenteret te og fermenteret mælk kan måske klinge lidt ... anderledes i ørerne. Men det er faktisk sød musik for både smagsløg og fordøjelsessystem.

5 Gode tips til fermentering og servering


Hjemmelavet ginger beer – fra sylteglas til serveringsfad

Kvinde skærer ingefør
© iStock

Fermenteringens kunst

Sådan får du godt gang i boblerne:

  • Vær tålmodig: Fermenteringen tager typisk 2–5 dage afhængigt af temperatur og mængde. Smag og tjek dagligt.

  • Hold temperaturen mellem 20–25 °C. Koldere temperaturer sænker gæringen, varmere kan slå mikroorganismerne ihjel.

  • Når du ser små bobler i flasken eller hører et svagt "pssht", når du åbner, er fermenteringen i gang.

  • Bliver drikken for tyk eller slimet, så lad den stå lidt længere. Hvis det ikke hjælper, så lav en ny portion.

kvinder skåler i ginger beer
© iStock

Servering: En fryd for øjet og smagsløgene

Prikken over i'et:

  • Server din ginger beer iskold med skiver af lime, frisk mynte og et par frosne bær.

  • Brug den som mixer i mocktails. Du kan fx prøve ginger beer med danskvand, citronsaft og agurkeskiver.

  • Drik den som mavevenlig aperitif før et måltid – den naturlige syre og brus kan stimulere fordøjelsen.