Sådan laver du ingefærshots
Der er mange gode grunde til at begynde morgenen med et ingefærshot. Se her, hvordan du laver ingefærshots. Det er nemmere, end du tror.
Der er mange gode grunde til at begynde morgenen med et ingefærshot. Se her, hvordan du laver ingefærshots. Det er nemmere, end du tror.
Det er ikke svært at lave sine egne hjemmelavede ingefærshots. Her får du en nem opskrift – og længere nede på siden finder du masser af smagsvarianter – og også en opskrift på rå, "koldpressede" ingefærshots.
TIP: Hvis du synes, at dit ingefærshot smager for bittert, kan du nøjes med at tilsætte saften fra citronerne i stedet for de hele citroner. Det svarer til ca. 6 spsk. citronsaft – men smag dig frem, så dit shot bliver friskt og syrligt uden at blive alt for surt.
Tilsæt saften, når ingefær-blandingen har kølet lidt af – så bevarer du de C-vitaminer fra citronsaften, som ellers kan nedbrydes ved kogning.
Ingefærshot er en stærk lille drik, der både er opfriskende og supersund. Du kan købe det i mange supermarkeder, men det er både nemt og meget billigere at lave selv. Du skal blot koge hakket ingefær i vand og så tilsætte fx citronsaft og honning (eller blende det hele råt), og voilà – så har du dit eget hjemmelavede ingefærshot.
Du kan variere smagen på dine hjemmelavede ingefærshots på utallige måder. Brug fremgangsmåden som vist ovenfor, men tilsæt blot lidt andre ingredienser. Du kan også lave blendede, rå shots med de samme ingredienser. Her er lidt inspiration:
Tilbered som i opskriften herover. Tilsæt først honningen, når dit ingefærshot er færdig med at koge og er kølet lidt ned. Du kan også lave dette (plus de efterfølgende) shots rå i blender uden kogning. Husk at tilpasse mængden, så det hele kan være i din blender.
Læs også: Hvilken virkning har manuka honning?
Rens og snit gurkemejen og kog den med ingefær og citron. Tilsæt evt. citronsaft, honning, eller andet sødemiddel efter behag, når din ingefærshot-blanding er kølet lidt ned.
Lad tebladene trække i 10-15 minutter i ingefær-citron-blandingen, så snart den har kogt færdig. Tilsæt evt. honning og citronsaft, si blandingen, hæld den på flaske og sæt dine shots på køl.
Kog mynten med i ingefær-citron-blandingen. Køl af, tilsæt evt. honning, si blandingen, hæld dine shots på en ren flaske og sæt på køl. Hvis du bruger citronsaft i stedet for hele citroner, så tilsæt også først saften, når ingefærdrikken har kølet lidt.
Skyl chilipebrene og skær dem i mindre stykker. Kog det med ingefær og citron. Så er der ekstra bid i dit ingefærshot!
Skyl æblerne, fjern kernehuset og skær i mindre stykker, som du koger sammen med ingefær og citron.
I dette ingefærshot erstatter du blot citron eller citronsaft med lime eller limesaft.
Du kan selv kombinere smage og ingredienser i dine shots på kryds og tværs, og fx lave ingefærshot med lime og mynte eller shots med chili og æble.
Hjemmelavede ingefærshots holder sig fint i køleskabet i 1-2 uger. Holdbarheden afhænger dog af, hvilke ingredienser du putter i, og hvordan du tilbereder og opbevarer det. Honning og sukker kan fx forlænge holdbarheden.
Sørg for at hælde dine shots på helt rene (helst skoldede) flasker. Regn med, at hjemmelavet ingefærshot fint kan holde sig mindst en uge i køleskabet – og højst sandsynligt i to uger.
Den knoldede planterod har mange veldokumenterede egenskaber. Blandt andet har ingefær en antiinflammatorisk effekt, det er med til at styrke dit immunforsvar, det kan hjælpe mod kvalme og være med til at lindre gigt og ømme muskler.
For at høste ingefærens kraftfulde stoffer er det dog vigtigt, at du spiser en rimelig stor dosis – mindst fem gram om dagen. Hvis du får ingefær via et ingefærshot, skal der dog typisk det dobbelte til, fordi store dele af roden bliver siet fra og kasseret i forbindelse med tilberedningen.
Læs også: Ginger beer: Sådan laver du nemt din egen brusende ingefær-drik
Hvis du har lavet en liter ingefærshot med 200 gram ingefær svarer det til ½ dl shot om dagen – men regn med noget mere, hvis du er startet ud med 200 gram ingefær og derefter har skrællet knoldene og skåret lidt “knaster” væk.
Læs mere: Alt om ingefærs sunde effekter
Det er meget usædvanligt at opleve bivirkninger efter indtagelse af ingefær. De få bivirkninger, der kan opstå, er milde gener fra fordøjelseskanalen som fx diarré, halsbrand og irritation i munden.
Dog anbefaler Fødevarestyrelsen, at gravide ikke bør drikke ingefærshots eller spise ingefær som kosttilskud. Forsøg med rotter tyder nemlig på, at ingefær i store mængder måske kan øge risikoen for abort. Gravide kan dog roligt spise mad eller drikke te med frisk ingefær, da indtaget her typisk vil være meget lavere, end det er, når man drikker ingefærshots eller spiser kosttilskud.
Læs også: Hvad må man ikke spise som gravid?