Jod er livsvigtigt. Faktisk er mineralet så afgørende for os, at vi i Danmark ved lov har tilsat det til bordsalt siden 2000. Men hvorfor har jod så stor betydning, og i hvilke fødevarer finder du det? Her besvarer vi 7 spørgsmål om jod.

1 Hvad er jod?


Jod er et livsvigtigt mineral, som indgår i stofskiftehormonerne thyroxin og trijodthyronin. Kroppen får jod via den mad, du spiser, og mineralet optages så fra blodet af din skjoldbruskkirtel, hvor de to hormoner dannes.

Skjoldbruskkirtlen er en sommerfugleformet kirtel, der sidder foran dit luftrør og under struben.

Skjoldbruskkirtel

SKJOLDBRUSKKIRTEL – din skjoldbruskkirtel har brug for jod for at kunne fungere optimalt.

© iStock

2 Hvorfor er jod vigtigt for os?


Jod er afgørende for, at din skjoldbruskkirtel kan fungere optimalt. Uden jod vil kirtlen ikke kunne danne de to hormoner, der regulerer kroppens stofskifte.

Voksne har brug for en del jod, og for lidt kan føre til stofskiftesygdom. For børn forholder det sig anderledes. Nyere forskning viser, at for meget jod i barndommen kan give stoftskiftesygdom senere i livet. Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at der ikke er jod i vitaminpiller til børn, hvis de ellers får mælk eller andre mejeriprodukter.

Jod er også vigtigt for, at dit nervesystem fungerer godt. Hjernens kognitive funktioner, fx hukommelse og indlæring, afhænger ligeledes af jod.

LÆS OGSÅ: Har du styr på stofskiftet?

3 Hvad er de bedste kilder til jod?


Jod findes især i skaldyr, saltvandsfisk og ikke mindst i tang. Men da disse fødevarer ikke fylder så meget i vores kost, er mælkeprodukter og salt de primære kilder til jod hos de fleste af os. Du finder også jod i mel og æg samt lidt i grøntsager og postevand.

I Danmark har det siden 2000 været obligatorisk at tilsætte jod til bordsalt for at forebygge jodmangel. Det samme gælder det salt, der bruges ved fremstilling af brød. Der tilsættes dog ikke jod til havsalt. Opvarmning af fødevarer sænker indholdet af jod med 20-60 pct.

4 Hvorfor er der jod i salt?


For at nedsætte risikoen for struma, tilsætter mange lande verden over jod til deres salt. Hvis vi alle spiste salt uden jod, ville forekomsten af struma og stofskiftesygdomme være langt højere.

Der er dog ikke tilsat jod i visse nyere madlavningssalte som fx havsalt og flagesalt. Derfor er det vigtigt at være opmærksom, hvis du udelukkende spiser disse slags salte. Du kan fx supplere dit saltforbrug med klassisk husholdningssalt, spise en multivitaminpille dagligt eller sørge for, at jodholdige fødevarer indgår i din diæt (se listen længere oppe).

Det kan heller ikke anbefales at begynde at spise mere salt for at få dækket dit jodbehov. Sørg blot for at bruge klassisk husholdningssalt i din madlavning, og kast et blik på listen over jodholdige fødevarer. Så bliver dit jodbehov dækket helt automatisk.

Vidste du, at 1 gram husholdningssalt indeholder 13 mikrogram jod?

5 Hvor meget jod har jeg brug for?


Teenagere og voksne anbefales at få 150 mikrogram jod om dagen.

Er du gravid eller ammende, er anbefalingen lidt højere, henholdsvis 175 og 200 mikrogram. Det skyldes, at udviklingen af spædbarnets og fosterets centralnervesystem afhænger af de vigtige stofskiftehormoner, der igen er afhængige af, at der er jod til stede i kroppen. Det er vigtigt at få den rigtige mængde jod i kosten, da både for meget og for lidt jod kan være problematisk.

6 Hvad er tegnene på jodmangel?


Mangler du jod i længere tid, kan det føre til sygdommen struma. Når skjoldbruskkirtlens produktion af stofskiftehormoner forstyrres, får det kirtlen til at vokse. I nogle tilfælde kan skjoldbruskkirtlen vokse så meget, at den trykker på luftrøret og spiserøret. En struma vil derfor nogle gange blive opereret.

Struma er en af de mest udbredte mangelsygdomme i verden. Her i Danmark har sygdommen også været ret almindelig, men siden det blev obligatorisk at tilsætte jod til bordsalt, er den mere sjælden. Hvis du mener, at du lider af struma, bør du tale med din læge.

Jodmangel kan også give såvel et for højt som et for lavt stofskifte. Vegetarer og veganere er i særlig risiko, idet de ikke får fisk og skaldyr og måske heller ikke mælk og mejeriprodukter. Risikoen er endnu større hos kvinder, der samtidig er gravide eller ammer. Det samme gælder børn, der spiser vegansk eller vegetarisk.

LÆS OGSÅ: Mangler du jern?

Jodmangel

Jodmangel kan vise sig på flere måder

Symptomer på struma:

  • Hævelse på halsen

Symptomer på højt stofskifte:

  • Hjertebanken
  • Vægttab
  • Løs afføring
  • Svedtendens
  • Uregelmæssig menstruation

Symptomer på lavt stofskifte:

  • Træthed
  • Kuldskærhed
  • Depressive træk
  • Led- og muskelsmerter
  • Uregelmæssig menstruation

7 Er det nødvendigt med et tilskud af jod?


De færreste danskere er i dag i underskud, men det afhænger af din kost. Hvis du jævnligt spiser fisk, skaldyr, mejeriprodukter, brød og bordsalt, burde du være dækket ind. Man kan ikke måle på en almindelig blodprøve, om du mangler jod.

  • Voksne: Da jod er så vigtigt, anbefaler mange speciallæger i stofskiftesygdomme, at voksne tager en daglig multivitaminpille med jod. Gå efter en dosis på 100-150 mikrogram jod om dagen.

  • Vegetarer og veganere: Risikoen for jodmangel er stor, hvis kosten ikke planlægges nøje. Overvej evt. et kosttilskud som en multivitaminpille med jod.

  • Gravide og ammende: En multivitaminpille med jod er en god idé, idet jodmangel kan give alvorlige skader på fosteret eller spædbarnet. Gå efter en dosis på 150-200 mikrogram om dagen.

  • Børn: Giv kun dine børn en vitaminpille med jod, hvis de ikke får mælk, ost eller andre mejeriprodukter.

8 Kan jeg få for meget jod?


Ja, det kan du. For meget jod kan på samme måde som for lidt jod forstyrre de vigtige stofskiftehormoner. Ifølge Kræftens Bekæmpelse kan både for højt og for lavt indhold af jod i kosten desuden øge din risiko for at udvikle kræft i skjoldbruskkirtlen. Det anbefales ikke, at du får mere end 600 mikrogram jod om dagen.

Jod i tang
© iStock

Kilde: Morten Dahl, speciallæge, forsker og underviser. Medstifter af @laegeogfamilie

Andre kilder: Fødevarestyrelsen.dk og Altomkost.dk

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 2/2022