Hvidløgspiller – lige så sunde som hvidløg?
Hvidløg har været brugt som naturmedicin i årtusinder og har bla. ry for at styrke dit kredsløb, men hvordan ser ud med hvidløg som tilskud? Læs med, når vi ser nærmere på hvidløgspiller.
Hvidløg har været brugt som naturmedicin i årtusinder og har bla. ry for at styrke dit kredsløb, men hvordan ser ud med hvidløg som tilskud? Læs med, når vi ser nærmere på hvidløgspiller.
Hvidløg er godt for dit hjerte, har du sikkert hørt. Men er man nødt til at spise sig til effekten – og risikere dårlig ånde – eller er det lige så effektivt at vælge den nemme løsning og sluge et par hvidløgspiller? Og kan der ligefrem være bivirkninger ved hvidløg som tilskud? Læs med, når vi kigger nærmere på hvidløgspiller.
Hvidløgspiller (eller hvidløgskapsler) er et kosttilskud med enten fermenteret hvidløg eller tørret hvidløgspulver. Det er også muligt at købe hvidløg i form af ekstrakt, altså i flydende form.
Det lille hvide løg er kendt af de fleste. Det tilhører løgfamilien og kommer oprindeligt fra Asien og Mellemøsten. Hvidløg bruges både som krydderurt og lægeplante og har været anvendt i årtusinder.
Det aktive stof i hvidløg menes at være alliin. Når et fed hvidløg presses eller hakkes, omdannes stoffet til en svovlholdig forbindelse, allicin. Det er dette stof, der giver rå hvidløg deres karakteristiske skarpe lugt.
Hvidløg forbindes især med en positiv effekt på dit hjerte. Det menes at have en udvidende effekt på dine blodkar, hvilket kan sænke dit blodtryk. Det lille løg menes også at kunne sænke det dårlige LDL-kolesterol i blodet og hæve det såkaldt gode HDL-kolesterol.
LÆS OGSÅ: Har du styr på dit kolesterol?
Endvidere menes hvidløg måske at være bakteriedræbende og have en antiinflammatorisk effekt i kroppen. En vigtig pointe ved hvidløg er, at de gavnlige virkninger primært er fundet hos folk, der spiser hvidløg i kosten. Studier med hvidløg som kosttilskud, såsom hvidløgspiller, er ikke nær så positive.
Hvidløgskosttilskud kan give en lille positiv effekt på blodtryk og kolesteroltal. Ifølge Hjerteforeningen er effekten dog beskeden.
Små studier tyder også på, at hvidløg kan stimulere dit immunforsvar, men grundlaget er spinkelt. Studier viser generelt ikke en beskyttende effekt af hvidløg i forhold til kræft.
Vil du gerne tage hvidløgspiller eller -kapsler, kan der være flere ting at tage med i dine overvejelser.
Effekt: Ifølge Hjerteforeningen viser studier, at den største effekt opnås med fermenteret hvidløg. Kig efter (FHE) på emballagen, hvis du vil have et fermenteret produkt.
Lugt: Nogle hvidløgsprodukter fås lugtfri. Tjek på emballagen, inden du køber, hvis du gerne vil sikre dig mod en grum hvidløgsånde.
Størrelse: Har du lidt svært ved at sluge piller, er det en god idé at tjekke størrelsen, før du køber.
Gelatine: Er du veganer, så vær opmærksom på, at der typisk vil være gelatine i selve hvidløgstilskuddet.
Naturlægemiddel eller kosttilskud: Hvidløgstilskud er i Danmark registreret både som kosttilskud og som naturlægemiddel. Naturlægemidler skal godkendes af Lægemiddelstyrelsen og opfylde en række krav til både fremstilling, kvalitet, sikkerhed og virkning. Du vil kunne se et såkaldt MT-nummer på emballagen, hvor du ligeledes kan læse, hvad præparatet skal anvendes mod. Det må et kosttilskud ikke angive.
Generelt skal du altid følge anbefalingen på det produkt, som du køber. Den dosis, der er anvendt i studierne, varierer fra 250 mg til 6.000 mg om dagen.
For hvidløgspulver ligger dosis fra 300 mg/dag til 2.400 mg/dag. Dog oftest på omkring 1.200-2.400 mg/dag, hvilket er en relativt stor mængde.
Umiddelbart nej. Virkningen er beskeden, og der er behov for mere viden. Til gengæld anbefales både raske og fx hjertepatienter at anvende hvidløg i kosten.
Ofte nævnes hvidløg som et middel til at holde myg på afstand. Et mindre amerikansk studie fra University of Connecticut Health Center i 2005 fandt dog umiddelbart ingen sammenhæng. Forskeren bag undersøgelsen vil dog ikke afvise, at hvidløg i større doser gennem længere tid vil kunne have en afskrækkende effekt på myg.
En del hvidløgstilskud giver en skarp ånde. Irritation af mave eller tarm er også en mulig bivirkning. I store mængder har hvidløg desuden en blodfortyndende effekt. Det kan være uheldigt, hvis du skal opereres. Derfor anbefales det, at du stopper med at tage hvidløg som kosttilskud syv dage før en operation.
Hvidløg kan også påvirke effekten af flere typer medicin, bl.a. mod type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme. Og ifølge Kræftens Bekæmpelse kan hvidløg i større mængder forstyrre effekten af kemoterapi. Tager du medicin, eller er du i behandling for kræft, bør du derfor tale med din læge, hvis du overvejer at tage hvidløgspiller.
Kilde: Morten Dahl, speciallæge, forsker og underviser. Medstifter af @laegeogfamilie
Artiklen blev bragt i I FORM nr. 5/2022